(discutie cu o prietena ce face cozonaci si vinde, si acolo foloseste coaja de lamaie din belsug).
Pai prima idee ce mi-a venit e sa comande/cumpere, o data, o cantitate mare de lamai si sa dea pe razatoate pana se plictiseste si sa conserve cu zahar in dulcele stil traditional suficienta coaja pt urmatoarea luna de cozonaci.
Si cu interiorul… ce sa faca?
De la altii sugestii culese:
– limonada pt ea si pt vecini. Eu o beau cu apa calda in acum, cand au inceput copacii sa infloreasca, ma ajuta la alergii
– dea si la prieteni. Cumpar un cozonac? bonus 2 lamai dezbracate 😀
-sa stoarca zeama si sa congeleze in cuburi. Cuburile congelate le transfer intr-un sac de panza, nu de alta dar mai am si alte lamai de stors si congelat zeama. Peste vara, 1-2 cuburi cu o cana de apa si limonada rece e gata dar si cate 3-4 cuburi pt acrit ciorba.
– lemon curd. Si sa vanda 😀
– limoncello. Haha. Puteti sa scoateti moldovianca din moldova dar alcoolul din moldovianca nu iese :))))
– tarte de citron meringue. Serios, e nevoie sa gustati!! e dementzialaaaa
– citrons confits.
– in menaj, ca detatrant
– in cosmetica pt cine are ten gras (cu grija, e f. acid)
– shorbet de lamaie (nu facui niciodata)
– taiate marunt si congelate ca atare, scoase pe bucati pt cate o limonada
Ia ziceti, ce alte idei mai aveti?
Foloseste sucul într-o vinaigretă delicioasă!
Restul le-ai zis tu …
Citeam acum ceva timp în urma ca coaja rasa de la lamaie este foarte otravitoare, chiar si de la cele bio..
Zic ca si pe alea pe stropesc cu ceva ca sa nu fie atacate de bacterii prin magazine …
Ella recently posted…Pesto cu semințe de cânepă
cum noi luam direct de la producator, nu cred ca le stropeste cineva de bacterii:)
Ai mai … pai se zice ca taman ala le stropeste … producatorul!
Tot asa citeam undeva ca un producator de banane avea tarlaua lui de banane si nu se atingea de cele pentru vanzare ca erau tepene de nutriti … Daca îmi aduc aminte si socrelu zicea ca pune nutriti la legume ca altfel nu se fac! Naiba stie pe cune sa mai crezi!
e unu certificat bio.
Si arata vai de capul lor lamaile: strambe, coaja patata. Nu pare sa fi stropit cu mare branza.
Cred ca nici alea de pe vremea lui Ceausescu nu erau bio si toate gospodinele dadeau cojile pe razatoare :))))
Revenind la zilele noastre mai pun felia de lamaie cu tot cu coaja in ceai, sper ca nu otravesc copilul :))))
Marius recently posted…Ana se duce la culcare singură
si eu am mare noroc cu produse luate direct de la producator. O sa fac o poza sa arat cum arata o lamaie de supermarket fatza in fatza cu o lamaie de tzara.
Astept, chiar sunt curios. Intre timp am pus impreuna cu cea mica 4 samburi de lamaie intr-un ghiveci, poate vom avea propriile lamai in cativa ani :))
Marius recently posted…O apariție oliv la Casa Ceaușescu
Bun lemon-curd-ul. Tarte citron meringuee tot imi propun sa fac de ceva vreme, am rețeta luata…
Elena recently posted…O saptamana de gaini
si eu imi propusei.
Daca shorbet et sorbet, eu fac toata vara. Singurul defect e ca e f adictiv .
Elena recently posted…O saptamana de gaini
e cu H la balbaitzii de tastatura :))
Nu stiam sigur daca voiai sa zici sorbet sau șerbet 🙂
Elena recently posted…O saptamana de gaini
La gatit: paste cu sos picatta, dressing la salata ca tot e sezon.
La bautura ( ca doar si eu is moldoveanca): gin + sirop de soc + lamaie / Prosecco + soc+ lamaie. Menta+lamaie+ cranberry + vodca = ❤️
Nonalcoholic: sirop de soc si lamaie cu apa carbogazoasa.
La curatat: jumate apa/ jumate otet cateva picaturi de lamaie sa acopere mirosul de otet.
La rufe sa le faca albe lamaie + apa calduta, lasat la inmuiat, spalat normal apoi intins in soare.
Lamâile se spala,se sterg de apa si se congeleaza intregi apoi se dau asa inghetate pe razatoare si se adauga cu totul la mincaruri, dulciuri de casa, limonada, bauturi alcoolice si la orice iti mai trece prin minte ! Bine ca nu ai alergie si la alcool asa ca poti sa incerci fara grija.
Dar ce de combonatii de bauturi stiti voi:) Eu beau doar vin si sampanie si atat.
Elena recently posted…O saptamana de gaini
la noi se bea multa limonada, asa ca mi le poate dona mie la un pret mai mic si ma ocup eu sa storc viata din ele! Chiar imi ploua in gura acum, cand ma gandesc la o limonada. Si am invatat sa o beau fara zahar,da?
Cristina Dragomir recently posted…5 reguli de purtare a bijuteriilor la job. Trebuie să le respecți!
Bucatele de lamaie tocata, ghimbir ras, miere. Pus la frigider si mancat cand e pofta de dulce.
eu cu astea imi fac limonada 🙂 -daca e de pofte, apai as bea toaaata ziua!
eu imi tin varfurile degetelor in lamai taiate in jumatate dupa ce gradinaresc, deoarece imi plac si florile si ierburile, dar si manichiura, ca sunt o doamna, vorba aia :))
folosesc zeama de lamaie ca balsam pentru par. parul meu cu fir subtire capata astfel putina tinuta 🙂
mihaela recently posted…Ca sa lumineze noaptea
Ideea e faina, dar, coaja de la citrice e atat de toxica!! In alta ordine de idei, eu pun in frigider felii de lamaie ca sa tina mirosul departe. Tot cu lamaie spal si cuptoarele – cel electric si cel cu microunde.
unblogcolorat recently posted…De ce nu cred în dietele minune?
Nu mai am alte idei, dar admir inspiratia si eficienta ta. Cu ocazia asta am aflat si eu de lemon curd. Mi-am pus in gand de cateva zile sa fac o tarta cu lamaie, acum vreau sa le incerc pe amandoua si intamplarea face ca am frigiderul plin de lamai zileel astea.
Denisa recently posted…Maioneză cu ulei MCT
Nu sunt deloc bio-raw, etc, dar am aflat si eu ceva de la o doamna dr nutritionist (deci NU doar nutritionist ci sefa unei secții cu copii grave de malnutritie). Mi-a spus ca îmi recomanda sa nu folosesc banane- asta macar pana dupa un an si ca cokile citricelor sunt stropite cu diverse substanțe care TREC prin coajă. Nu mi-a zis că murin, că nu e bine să le mancam fructele dar ca îmi recomanda ea pentru copil. Lucreaza- mai rar asa ceva- cu niste ingineri agronomi pentru studii pe produsele care ajung la noi. Am ajuns la ea pentru că nu stiam cand si cum sa diversific iar al meu a mâncat de mic c-o foame de lup.
Stiu că pe vremea bunicilor pastram coaja, ok, inteleg ca nu pateam nimic, ca si masinile ne polueaza dar daca vreau sa consum coaja atunci chiar ma duc pe bio si urmaresc eticheta aia verde. Evident ca-i dau copilului citrice dar ma feresc de coaja. pana si-n orasul meu (pe care eu nu-l mai iubesc :)) scrie in kaufland ca nu e recomandabil sa folosim coaja citricelor. Asa ca, mi-a intrat in cap că pe-asta o pot ocoli. Si ca poate Bio e chiar Bio daca are certificarea EU trecuta pe pachet.
Nu e un adevar, e parerea, experienta mea 🙂
Buna dimineata, Doamna … 😆
Da unde ati disparut dumneavoastra de atata amar de vreme?!
Au fugit cumva ideile sau ati fugit dumneavoastra pe Teide? 😆
Sper sa dati un semn de viata … ne lipsiti!
Trimitem îmbratisari … 🙂
Ella recently posted…Lunea, cu ochelari …