Ce putem face cu lamaile ramase fara coaja?

(discutie cu o prietena ce face cozonaci si vinde, si acolo foloseste coaja de lamaie din belsug).

 
Pai prima idee ce mi-a venit e sa comande/cumpere, o data, o cantitate mare de lamai si sa dea pe razatoate pana se plictiseste si sa conserve cu zahar in dulcele stil traditional suficienta coaja pt urmatoarea luna de cozonaci.
Si cu interiorul… ce sa faca?
De la altii sugestii culese:
– limonada pt ea si pt vecini. Eu o beau cu apa calda in acum, cand au inceput copacii sa infloreasca, ma ajuta la alergii
– dea si la prieteni. Cumpar un cozonac? bonus 2 lamai dezbracate 😀
-sa stoarca zeama si sa congeleze in cuburi. Cuburile congelate le transfer intr-un sac de panza, nu de alta dar mai am si alte lamai de stors si congelat zeama. Peste vara, 1-2 cuburi cu o cana de apa si limonada rece e gata dar si cate 3-4 cuburi pt acrit ciorba.
– lemon curd. Si sa vanda 😀
– limoncello. Haha. Puteti sa scoateti moldovianca din moldova dar alcoolul din moldovianca nu iese :))))
– tarte de citron meringue. Serios, e nevoie sa gustati!! e dementzialaaaa
– citrons confits.
– in menaj, ca detatrant
– in cosmetica pt cine are ten gras (cu grija, e f. acid)
– shorbet de lamaie (nu facui niciodata)
– taiate marunt si congelate ca atare, scoase pe bucati pt cate o limonada

 

Ia ziceti, ce alte idei mai aveti?

24 thoughts on “Ce putem face cu lamaile ramase fara coaja?”

  1. Foloseste sucul într-o vinaigretă delicioasă!
    Restul le-ai zis tu …
    Citeam acum ceva timp în urma ca coaja rasa de la lamaie este foarte otravitoare, chiar si de la cele bio..
    Zic ca si pe alea pe stropesc cu ceva ca sa nu fie atacate de bacterii prin magazine …
    Ella recently posted…Pesto cu semințe de cânepăMy Profile

      1. Ai mai … pai se zice ca taman ala le stropeste … producatorul!
        Tot asa citeam undeva ca un producator de banane avea tarlaua lui de banane si nu se atingea de cele pentru vanzare ca erau tepene de nutriti … Daca îmi aduc aminte si socrelu zicea ca pune nutriti la legume ca altfel nu se fac! Naiba stie pe cune sa mai crezi!

      1. si eu am mare noroc cu produse luate direct de la producator. O sa fac o poza sa arat cum arata o lamaie de supermarket fatza in fatza cu o lamaie de tzara.

  2. La gatit: paste cu sos picatta, dressing la salata ca tot e sezon.
    La bautura ( ca doar si eu is moldoveanca): gin + sirop de soc + lamaie / Prosecco + soc+ lamaie. Menta+lamaie+ cranberry + vodca = ❤️
    Nonalcoholic: sirop de soc si lamaie cu apa carbogazoasa.
    La curatat: jumate apa/ jumate otet cateva picaturi de lamaie sa acopere mirosul de otet.
    La rufe sa le faca albe lamaie + apa calduta, lasat la inmuiat, spalat normal apoi intins in soare.

  3. Lamâile se spala,se sterg de apa si se congeleaza intregi apoi se dau asa inghetate pe razatoare si se adauga cu totul la mincaruri, dulciuri de casa, limonada, bauturi alcoolice si la orice iti mai trece prin minte ! Bine ca nu ai alergie si la alcool asa ca poti sa incerci fara grija.

  4. eu imi tin varfurile degetelor in lamai taiate in jumatate dupa ce gradinaresc, deoarece imi plac si florile si ierburile, dar si manichiura, ca sunt o doamna, vorba aia :))

  5. Nu mai am alte idei, dar admir inspiratia si eficienta ta. Cu ocazia asta am aflat si eu de lemon curd. Mi-am pus in gand de cateva zile sa fac o tarta cu lamaie, acum vreau sa le incerc pe amandoua si intamplarea face ca am frigiderul plin de lamai zileel astea.
    Denisa recently posted…Maioneză cu ulei MCTMy Profile

  6. Nu sunt deloc bio-raw, etc, dar am aflat si eu ceva de la o doamna dr nutritionist (deci NU doar nutritionist ci sefa unei secții cu copii grave de malnutritie). Mi-a spus ca îmi recomanda sa nu folosesc banane- asta macar pana dupa un an si ca cokile citricelor sunt stropite cu diverse substanțe care TREC prin coajă. Nu mi-a zis că murin, că nu e bine să le mancam fructele dar ca îmi recomanda ea pentru copil. Lucreaza- mai rar asa ceva- cu niste ingineri agronomi pentru studii pe produsele care ajung la noi. Am ajuns la ea pentru că nu stiam cand si cum sa diversific iar al meu a mâncat de mic c-o foame de lup.

    Stiu că pe vremea bunicilor pastram coaja, ok, inteleg ca nu pateam nimic, ca si masinile ne polueaza dar daca vreau sa consum coaja atunci chiar ma duc pe bio si urmaresc eticheta aia verde. Evident ca-i dau copilului citrice dar ma feresc de coaja. pana si-n orasul meu (pe care eu nu-l mai iubesc :)) scrie in kaufland ca nu e recomandabil sa folosim coaja citricelor. Asa ca, mi-a intrat in cap că pe-asta o pot ocoli. Si ca poate Bio e chiar Bio daca are certificarea EU trecuta pe pachet.

    Nu e un adevar, e parerea, experienta mea 🙂

  7. Buna dimineata, Doamna … 😆
    Da unde ati disparut dumneavoastra de atata amar de vreme?!
    Au fugit cumva ideile sau ati fugit dumneavoastra pe Teide? 😆
    Sper sa dati un semn de viata … ne lipsiti!
    Trimitem îmbratisari … 🙂
    Ella recently posted…Lunea, cu ochelari …My Profile

Leave a Reply to Aurelia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge