Platit anticipat un credit poate fi una din cele mai bune investitii – (asta daca nu cumva esti norocosul cu credit dobanda de 1-2% pe an adica sub nivelul inflatiei sau ai in fatza investitii cu castig mai mare decat dobanda aia): platitul anticipat al unui credit aduce mai multe: nu doar bani mai putzini platiti la banca ci si liniste interioara si mai ales libertate, toate 3 castiguri fiind fara niciun risc!!! ci doar cu beneficii.
Prima ipoteca am achitat-o in 8 ani in loc de 28. Acum aproape 5 ani am incheiat socotelile. Platile facute au fost cu cerere la banca de scaderea perioadei (rata era mica, aprox 550 lei). Dobanda totala pe toata perioada ar fi fost de peste 1 miliard lei vechi, aprox 25-30k euro), bani economisiti prin neplatit. Asta am vazut citind si comparand desfasuratoarele de credit, primul si fiecare ceruta la achitarile anticipate.
Ma uit in urma (creditul a fost facut in 2006) si ma intreb: am banii aia? Raspuns nu!!, nu am niciun 30k euro in cont. Pt ca nu sunt bani care sa vina toti o data, ci sunt banii pe care plateam cu tzaraita si i-as mai fi platit pana in 2030. Desi am inchis creditul, eu nu mi-am facut o rutina in a pune 550 deoparte lunar sa adun diferenta, ca si atunci cand plateam rata – pur si simplu s-au dus banii pe ici pe colo.
Si nici macar chiria din imobilul inchiriat nu am pus deoparte (ok, nu i-am cheltuit zilnic ci sunt banii nostri de vacante). Cum ar fi fost viata noastra fara achitat ipoteca? pai cu mai putin de 550 lei lunar, adica cu mai putin de 130 lei pe saptamana, adica cu mai putine vacante, mai putine zile concediu fara plata, fara bani de tv sau de vreun tel. nou si abonamente de ele, fara bani de mancat in oras prea des etc. mici alinieri ale bugetului pe ici pe colo, si trait ca orice alta familie ce are venit cu 550 mai mic lunar.
Si daca tot se duc nu stiu unde 550 lei lunar, oare pot sa economisesc pe astia? Cum ar fi fost daca, lunar, puneam acei 550 lei deoparte? 550 x 5 ani = sunt aproape 7 mii euro.
Dar daca am face, toti, aceste mici “alinieri” acum si permite plati anticipate? Adica din weekend, incepem sa ne pregatim 3-4 caserole pt 3-4 zile pe saptamana de pachet la munca? Daca luam un recipient de acasa sa ne transportam apa si cafeaua zilnica?
Daca ne organizam mai bine zilele si nu mai apelam la taxiuri? Sau renuntat la masina si mers cu mijloace de transport in comun? renuntat la tv si la tel. scump?
etc – sigur mai gasiti voi 2-3 mici cheltuieli de schimbat/injumatatit.
Se strang 550 lei? Ia ziceti, puteti strange cu pasii astia 130 lei pe sapt?
130 lei pe sapt. se pot cheltui usor si se pot ne-cheltui usor. Daca tot se duc pe te-miri-ce-uri, pot sa se duca si ca suma lunara pt a plati anticipat un credit.
Cat de valorosi sunt acesti 130 lei pe sapt platiti anticipat? pai sa calculam pt o ipoteca de 30 de ani, 130 lei extra platiti saptamanal pot injumatati perioada de achitare. Si asta e o investitie mare, care economiseste prin dobanda neplatita, prin inchis cont si asigurari si taxe bancare, care aduc liniste acasa, care aduc libertatea in minte si in buget de a inteprinde altceva. Nu are nevoie nici de timp si nici de munca, e o investitie cu venit pasiv. Costa fix 2-3 minute de efort pt a completa cererea la banca. Nu e nevoie nici de studiu indelungat sau inteligenta peste medie sau de platit cine stie ce consultanti financiari scumpi. Si mai ales, toate acestea sunt investiii fara risc dar cu rezultat garantat si testat de oricine. Adica si eu si tu putem face asta.
Prietenul meu cel mai bun în Ro și-a făcut credit. 47k euro credit. 250 eur rata pe lună. În 6 ani a plătit 18k euro numai în rate. Știi cât i s-a scăzut din principal? 6k euro, el mai are de achitat încă 41 000. După 6 ani! Era super furios lunile trecute. Bine, el s-a și grăbit, a făcut achiziția pentru că „keeping up with the Joneses”, prietenii își tot luau case, dar situația fiecăruia e diferită, nu te arunci la credite din astea doar pentru că așa face x și y. Iar a lui nici nu e într-o zonă foarte bună în sensul că e cam țigănie pe acolo, mai e și la mansardă, iar acum a mai făcut și un copil deci va fi și mai greu de achitat în avans.
Cristina recently posted…Ce facem în Bali: plimbare în natură în Ubud. Jalan Kajeng Walk
Vai, saracul prieten. Eu nu-s asa priceputa ca o femeie, dar se zice ca in primii ani platesti doar dobanda creditului. Si, vorba aia, la o investitie imobiliara conteaza in primul rand locatia. Si in al doilea rand locatia. Si in al 3lea tot locatia 🙂
Noi avem dobanda mica, dar asigurarea creditului e destul de mare, zilele astea incepem sa negociem ca sa o scadem.
Clar ca din lucrurile mici economisesti sume mari.
Elena recently posted…Lecturi (si cateva filme) la 11 ani
Dar crezi ca eu am stiut formula la achitat un credit? Abia dupa ce semnai citii desfasuratorul si vazui ca se plateste mai intai dobanda la dobanda la dobanda. Nu, nu m-am nascut desteapta, am invatat din greseli. Platile anticipate au venit imediat ce am vazut asta.
Altfel, o rata de 250 euro pe luna nu e mult. Asta e chiria la o garsoniera in bucuresti. Ramane loc in bugetul lunar pt ceva economii si plati anticipate pt un bucurestean.
Cum poate fi o investitie buna cand platesti renta la credit?
E un paradis fiscal acolo la voi …. aici îti ia si pielea de pe tine!
“Duamna”, aveti “vesti”! 😆
Ella recently posted…Sa înmulțit familia …
Cand inlocuieste chiria atunci e investitie buna. Chiria nu se mai termina, dar rata da.
Sau aveam rata de 550 lei la garsoniera si chiria acoperea rata ba si in plus.
Trebuie sa ii dau si sotului sa citeasca articolul tau. Ma gandeam si eu la varianta asta desi…e mai tentant sa imi cumpar rochii si alte prostioare :)) Oricum, e stresant sa ai rate la banca, e ideal sa iti iei locuinta cu banii jos, sau macar cu o mare parte din bani, sa imprumuti cat mai putin. Noi mult timp nici nu tineam neaparat sa ne cumparam casa, chiria era super ok. Problema e la pensie, ce faci atunci? in Romania, un pensionar nu isi permite sa plateasca o chirie.
unblogcolorat recently posted…26 de produse pe care le-aș cumpăra (și) pentru ambalaj sau etichetă
Nicaieri pensionarii nu isi permit chirie. Si in alte tari pensia e jumatate din ultimile salarii. De aia lumea isi face pensii private sau economii sau se muta in garsoniere mici la pensie.
Nu-i chiar asa. Uite, mama prietenului meu in Franta are o pensie modesta (a muncit numai zece ani la viata ei, in rest casnica) si sta in chirie la casa (bine, casa mica, but still…).
tu ti-ai facut simularea la pensie? iti mai permiti aceeasi chirie ca acum? eu si daca lucrez pana la 67 ani tot la pensia minima asigurata ajung (deoarece pana la 33 ani am lucrat fie la negru fie la minimum pe economie fie aveam contribuit niste firimituri) si cu pensia asta pe care as obtine-o pot sa acoper chiria si atat, zero intretinere sau mancare, ar trebui sa ma mut la dorohoi sa imi permit o chirie acolo.
Eu am lucrat mereu pe contract de cand am terminat facultatea si nu neaparat pe sal min. Nu mi-am calculat insa pensia pt ca nu stiu cum sa o fac ( parte in Romania, si parte in Belgia)….
in 2007 am ajuns la Casmb ( vreo 2 luni cas-ul a fost platit de it-isti personal si nu de firma, insarcinata) asa ca am profitat si verificat si pe ultimii 5 ani statusul. La mine era ok ( pe cat de ok pe cat unu din joburi mi-a dat salariul minim pe acte, apoi la urmatorul avui echivalentul a 250 euro si bonuri de masa si bonurile nu aduc contributie la pensie) dar vreo 2 colegi au avut surpriza ca firmele anterioare nu le-a platit darile.
Mai am vecina de bloc (bunica colegului de birou) ce avuse cu o situatie ok in ziua de pensionare, dar care la 87 ani pensia s-a devalorizat (inflatie, neindexare, energia scumpit de peste 10 ori in ultimii 20 ani etc) si o ajuta nepotul periodic. Proprietara de locuintza.
Nu-i chiar asa de simpla situatia. Faptul ca esti proprietar vine la pachet cu taxa funciară, care nu-i mica deloc, as zice de un salariu minim pe economie (o sa stiu mai multe la sfârșitul anului, cand ne va lovi si pe noi). Si asta si la pensie.
Am stat in chirie 19 ani. Nu ne-ar fi ajuns banii dati pe chirie ca sa platim apartamentul unde stateam. In acest timp imobilul a fost renovat pe exterior si alta data pe interior. Alta data a fost refacut parcul rezidentei Nu va zic cum se plangeau proprietarii, ca au scos miile de euro. La o casa, dar si la un apartament, apar, inevitabil, cheltuieli mari, suportate de proprietari: renovarea exteriorului, schimbat tigle pe acoperis, etc. De curand am aflat ca trebuie sa chemam anual pe cineva sa verifice balonul de apa calda, care nici el nu tine o eternitate. Toate gardurile de fier de la noi sunt de refacut, acum avem de ales: dam banii sau facem ca majoritatea francezilor si ne luam un concediu in care lucram pe branci la vopsit gradul.
Apoi in Franta exista asa numitele HLM, adica locuinte cu chirie moderata, in functie de veniturile locatarului. Tot in Franta exista alocația pentru locuinta. Care se acorda doar locatarilor, in functie de venit. Deci cu pensie mica, ajungi sa platesti o chirie mică.
Pe langa avantajul care il vad eu de a sta in chirie într-o zona in care nu ți-ai permite sa cumperi, ai si libertatea de a pleca atunci cand vrei. Cand am cumparat casa, vanzatorul ne-a ales pe noi din potentialii cumparatori tocmai pentru ca eram locatari si nu ne mai incurcam cu vandutul.
Cand eram tanara mergeam.in vacante in sudul Frantei. Acolo din ce am vazut, se sta in chirie. De acolo am tras eu concluzia ca francezii nu prea se inghesuie sa fie proprietari. Doar ca venind in zona pariziană, am vazut ca aici e altfel.
Elena recently posted…Lecturi (si cateva filme) la 11 ani
daca ne uitam la statisticile UE, francezii au ‘caramida in burta’ fiind din cei mai multi statistic proprietari.
Altfel, despre taxe si costuri adiacente, de aceea contabila ne-a propus sa ne cumparam o locuinta mica si deoparte pt pensie: taxe mici, costuri de intretinere mici. Oricum noi mereu am locuit rezonabil, Dave Ramsey ne-a ferit de ‘too much housing’.
Mie nu-mi place sa am datorii ! Prefer sa string bani o perioada si sa cumpar cu un avans foarte mare sau cu pretul intreg. De ce sa platesc atita dobinda, adica sa dau banii mei altcuiva !?
Chrostos a inviat si Sarbatori fericite tuturor!
Bineinteles ca ce zici tu Geta e idealul. Dar nu merge intotdeauna de luat cu banii jos. Am reusit in Romania, cand sotul lucra in strainatate, dar nu si in Franta.
Si apoi sa economisesti asa mult si sa te restrangi de la tot nu stiu daca merita. Altfel ti se duc oricum banii pe chirie. Apoi, dacă economisesti, faci rambursari anticipate, cum zice o femeie. Dar noi am ales sa nu facem inca, pt ca dobanda e mica.
Elena recently posted…Lecturi (si cateva filme) la 11 ani
Sigur, e foarte rentabil sa imprumuti cind dobinda e mica.
Noi, cind am schimbat masina Dacia cu Logan ne-am facut socoteala ca plateam dobinda aproape jumatate din pretul masinii asa ca ne-am restrins putin nu chiar de la toate si am luat cu banii jos.
A, la masina n-as lua credit, cum zici si tu: te restrangi putin.
In afara de casa, clar ca n-as lua credit pt nimic. Doar cand oricum avem banii, dar ai oferte de plata in nu stiu cate rate cu dobanda zero, ca mai bine stau banii la noi in cont decat sa ii dam pe toti odata.
Elena recently posted…Lecturi (si cateva filme) la 11 ani
Pentru ca beficiezi de acel bun desi nu ai toti banii, asta e ideea creditului. Decat sa stau in chirie 10 ani pana am banii cash mai bine platesc dobanda 10 ani. Iti garantez ca o sa fie mai mica decat chiria in cei 10 ani.
Marius recently posted…Metoda bilețelelor
evident! chiria nu se termina nicioata, rata da. Daca nu fac nimic in plus decat ca pana acum, in 11 ani si ceva am incheiat cu rata.
Eu am stat 4 ani si ceva in chirie si cand am calculat: am dat un sfert dintr-o locuintza!! Acum cu ipoteca ma uitam ca ipoteca e aceeasi suma dar chiriile au crescut usurel (zona cu cerere, inflatie, eu platesc la fel la banca)
Suna bine sa nu ai credite, dar sa fim seriosi ca in romania niste tineri rar isi permit sa cumpere o casa cu banii jos. Iar varianta sa astept pana strang bani e cam exclusa pentru ca platind chiria nu prea ai de unde sa mai pui deoparte. Eu nu am credit, dar nici casa mea nu o am. Stau in casa mamei… Abia fac fata cu niste amarate de rate la un laptop de care chiar aveam nevoie.
Am economisit si cu chirie dar e f.greu, vorbesc din experienta. De la 33 la 37 ani am stat cu chirie si cand am calculat 800 x 4.5 ani = aproximativ 1/4 din valoarea unei locuintze. O gramada.
Hristos A Inviat!Pace si bucurie alaturi de tori cei dragi.
Pupici!
ghemulet recently posted…PASTE FERICIT!
Adevarat a inviat!
Te pup!
Eu as vrea sa termin cu creditul in 6 ani. Planul initial era de 5 ani … am reusit sa evit plata unei bune parti din dobanda si sunt f multumit, daca in acest moment as inceta cu platile anticipate as plati dobanda 60k Ron in loc de 180k ron cat era in primul desfasurator.
Acum chiar ma gandesc daca mai are rost sa achit anticipat dupa ce dobanda ajunge la 200 lei lunar( momentan este 550).
Marius recently posted…Metoda bilețelelor
felicitari pt mobilizare! sunt mandra sa aud de asta! bravo!
Din experienta, ultimii ani de creditare nu mai e la fel de profitabil ca la inceput, dar asta nu inseamna ca nu e profitabil. De calculat atent, zic.
M am uitat putin la ultimii ani din desfasurator, nu stiu daca mai merita sa blochez atatia bani pentru 2-3k eur dobanda. Oricum depinde si ce vrem sa facem mai departe, planul era sa luam un ap pentru a-l da in chirie, puteam strange bani de avans si apoi plati 2 rate o perioada de timp.
Dar acum, de cateva luni, cochetam cu ideea unei case si in mod cert nu ne am incadra si cu rata actuala. O sa vèdem ce urmeaza …
Marius recently posted…Weekend prelungit la Cheia
Noi abia acum ne-am apucat sa stingem creditul ipotecar (si am luat creditul in 2011). Am avut economii toti acesti ani, dar abia anul asta mi s-au aprins beculetele ce inseamna sa achitam in avans. Mda, asta e, cred ca il vom inchide oricum mai repede, chiar daca am platit deja multa dobanda.
PS: ma bucur ca ai reaparut cu articolele la tine pe blog. 🙂
important e ce faceti acum.
Spor la plati. Cu timpul veti castiga libertate in gandire si vor aparea si noi idei de bussiness in viata voastra, rabdare si calm, vin ele.
Buna ziua!Un articol foarte interesant si util (pe placul meu).Si noi avem un credit prin programul Prima Casa, e o suma mica rata 650 Ron aptoximativ(nu am luat o suma mare de bani),de abia de vreun an ne-am dat si noi seama ca putem plati anticipat sa il terminam mai repede, anul asta am inchis un credit pt masina, prin plati anticipate, in loc de 5 ani, l-am achitat in 2 ani jumatate, acum ne straduim sa il inchidem si pe cel ipitecar, nah daca descoperam blogul tau sau altele de prin 2011, ne desteptam si noi si poate il achitam pana acum.De ceva timp, ma gandesc sa mai iau un credit sa cumpar un apartament sau gaesoniera undeva in apropierea unui campus universitar, sa o pot inchiria, si sa platesc rata din chirie…dar si pt un credit, banca cere un avans de minim 15 %, incercam sa economisim, dar nah mai mergem in vacanta, tr sa ne si imbracam, etc.Mi-as dori si o casa in oras, dar sunt ffff scumpe si sa inchiriem apartamentul unde stam, dar vise deocamdata.Nu e simplu sa iei un credit, avans mare la unele banci, de platit il platesti ..vine luna platesti creditul.Inca deliberam, mai ales ca s -au dus si din economii cu rambursarea creditului pt masina.
In ce oras sunteti? 650 lei pe luna este o rata chiar buna.
Marius recently posted…Weekend prelungit la Cheia
Constanta, am luat credit pe jumatate din suma, un pret bun prin 2012, bine si apartamentul este mic cu 2 camere, nu a avut nici o imbunatatire.Acum din ce am studiat piata, i-ar fi crescut valoarea cu vreo 8000-10000 euro. Acum pt un credit ipotecar banca iti cere un avans destul de maricel….noi la Prima Casa am dat un Avans de doar 5%…alte vremuri
Cred ca cere 15-20% avans, cred ca am intrat cu ocazia asta si noi in normalitate. Exceptie face prima casa unde inca mai este 5%, fiind program social are sens.
Marius recently posted…Weekend prelungit la Cheia
Bine ai venit Monnisia pe aici.
in ultimii ani incerc sa nu mai pic in fatalismul lamentarilor romanesti ca ce ar fi fost daca… si sa vad ce pot face de acum incolo, constructiv. Daca puteti investi intr-o noua locuinta atunci faceti-o, doar sa discutati cu banca daca va crediteaza cu inca o ipoteca.
Faceti calculele pe hartie, insa. Fiecare caz e unic, fiecare investitie e unica, fiecare credit e unic, fiecare achizitie imobiliara e unica. Apoi depinde de dobanda. Daca dobanda platita la banca e mare si eu tot ce fac e sa imi tin banii economisiti in cont, atunci evident ca plata anticipata este cea mai buna solutie. Dar daca dobanda e mica si fixa si inflatia e mai mare, e mai bine de investit si nu platit anticipat.
Mai sunt si partile emotionale (eu, ca femeie ce sunt, ma simt mai confortabil sa locuiesc in locuinta mica dar libera de relatia cu banca, am nevoie de siguranta, de cuibul meu, etc. ). Pt o investitie (garsoniera inchiriata de ex.) cat timp chiria acopera rata, nici nu m-as agita sa fac vreo plata anticipata.
Si noi ne gandim de ceva vreme sa luam o garsoniera pentru a o inchiria. Dar nu am strans banii de avans.
Mai e posibilitatea sa faci credit comun cu ipoteca actuala, si atunci nu mai ai nevoie de avans(sotul meu pledeaza pt.aa ceva), dar mie sincer imi e frica sa fac asta, nu stiu exact de ce. Ar trebui sa mai caut pareri avizate, poate totusi e o idee buna..
Scenariul de a adauga inca un credit pe ipoteca actuala ma sperie, in caz de esec imobiliar as ramane si fara locuinta curenta.
Si uite asa ai pus f. bine in cuvinte (si) frica mea.
Cred ca trebuie sa fii un om super echilibrat emotional ca sa poti sa tii cum trebuie un buget si sa te tii de plan asa ca felicitari pentru ca ai reusit sa platesti anticipat 🙂
Florina recently posted…Bluză albă cu bleumarin tip ie, personalizată cu paiete mici argintii
sau o stresata de relatia proasta cu banca.
Noi ne-am cumparat casa acum 9 ani, cu dobanda variabila(la fiecare 5 ani) de 3.6% pe 25 de ani. Primii 5 ani am platit rata mai mare decat platisem inainte chiria (dar ne-am mutat de la un apartament cu un dormitor la o casa cu etaj si mansarda si gradina; am considerat ca fiind si copiii(mai nou) in ecuatie, se merita pe termen lung. Dupa 5 ani cand s-a recalculat dobanda am avut dobanda de 1.52% (pt.urmatorii 5 ani) si a scazut rata cu 16%.
Acum aproape 2 ani am facut o refinantare(la aceeasi banca) si am scazut anii cu 5,5 ani (ne-a marit rata, e adevarat, cu 21% fata de rata initiala, dar putem plati) si dobanda fixa de 1.8% pe urmatorii 12 ani. Am facut acest lucru pentru a putea sustine copiii in facultate(sper sa fie cazul :)) ).
Mai avem inca 10 ani si un pic si terminam creditul, cand o sa aiba copilul mare 19 ani jumatate).
Consider clar creditul ca o investitie, mai ales ca atunci cand o sa am 52 de ani nu o sa mai am credit la banca , dar nici chirie de platit.
Plata anticipata in cazul meu nu e posibila (pt.ca rata e destul de mare), dar nici nu e rentabila.
la dobanzi asa de mici nici nu mai e rentabil de platit anticipat. Oricum mai aveti doar 12 ani.