Mai putina poluare in urma alimentatiei, si cativa pasi simpli

Am inceput discutia pornind de la subiectul abordat de Delia de la UnblogColorat, si a fost bine dezbatut in grupul meu de unicorns dar si in presa si la munca. Si discutia e lunga si nu e loc doar de vorbit un articol.

Asa ca o sa iau, pe rand, cateva sectiuni din viata noastra, si dezbate problema poluarii si implicatiile aferente si ce se poate face in:

  1. transport
  2. casa + chimicale ( spatii, mobila, menaj, cosmetice )
  3. alimentatie
  4. vacante
  5. distractii/hobby/petreceri etc.
  6. la munca
  7. viata emotionala

Alimentatia

Am pus mancarea ca sectiune separata pt ca pt noi, romanii, e un subiect sensibil si e nevoie sa scriu intr-un mod delicat (mai delicat decat o fac de obicei 😀 ) . Nu am trecut inca peste traumele comuniste si cred ca trauma foametei din anii  ’50 s-a transmis peste generatii si abia acum o vindecam.
Consecintele abundentei le vedem cu totii pe strada, la oameni, la gunoi, in farmacii, in lume (desi parca e mai bine cand se intampla altora decat noua  ).

Ce treaba are alimentatia cu poluarea?

Pai in primul rand sa clarificam de la inceput: juma din gunoaie sunt ambalajele. Iar cum mancam zilnic, avem zilnic…ambalaje.  Cateva gesturi marunte pot imbunatati dramatic aici:
– gatit de la zero si evitat semi preparatele. Realmente au fost ani cand mergeam de 2 ori pe sapt la supermarket, si cand veneam si despachetam tot (am bucatarie mica) ma trezeam ca strang de dus un gunoi de cartoane si plastice!!!!   Ok, cartoanele se recicleaza dar tot un sac duceam, si aia sunt…banii mei. Da, au fost perioade cand mancam…cartoane :)))).
– meniu si lista de ingrediente ajuta la evitat supra consum si aruncat exces de mancare. Congelat excesul si am asa cate un pachetzel la sf de sapt. gratis
– produse locale si de sezon implica mai putin  transport (da, mai mananc mango din brazilia, ocazional, dar incerc sa iau cat mai multe de la producatorii locali). Rosiile sunt ok cateva saptamani pe an, merele din toamna pana in primavara, cartofii incep sa iasa in curand asa ca primavara nu mancam etc.
 -o comanda colectiva cu prietenele poate eficientiza timpii de transport si impachetarile. De ex. am luat o cutie cu 50 pastai de vanilie  si impartit intre noi – am iesit mult mai ieftin decat comandat cate o pastaie, fiecare in plasticul ei
– cumparat de la piatza, de la producatori, deseori reduce/elimina plasticele. Merg cu sacosele mele, le-am returnat din casoletele in care ne puneau fructele, returnam cartoanele de oua la producator (cu drag va zic ca unu era datat cu 2014, va dati seama cate oua si cate drumuri a facut cartonul ala in ultimii 5 ani? )
– cumparat si fructele si legumele urate. Se pare ca multi le evita ca e banana prea mica, ca e marul stramb si luat alea mai lucitoare.
– evitat fastfood (standardele sanitare le impun un nivel de “sterilizare” de ajung sa cumpere doar congelat, in cutii de styrofoam, si plastic peste plastic, plus prajitul e cu ulei de palmier)
– daca tot vine vorba de uleiul de palmier si poluare, va zic ca plantatiile de palmier pt ulei sunt cauza principala a defrisarilor in brazil/africa/asia. Si de acolo mai e si ditamai transportul pana in europa
– nu prajesc. Uleiul il adaug dupa gatire, asa ajunge sa fie aproape tot consumat. E un gest marunt, zic eu, dar uleiul prajit daca ajunge in reteaua de apa cauzeaza daune mari  apei. Si organismului nostru
– produsele care vin doar ambalate le iau in cantitati cat mai mari. De ex. acum am punga de fulgi de ovaz de 2kg. E plastic, stiu, dar alternativele sunt pungute mici si multe. Si sincer, pretul e oleaca mai bun. Sau faina de la producator in pachet de 5 kg, in loc de 5 pachete de 1 kg
– cumparat de la producator. Asta toamna socrul a trecut pe la Voinesti si oamenii vindeau mere in fatza livadei din cosurile lor cu… 0.7 lei kg. Si-a luat o sacosa. Ideea mi s-a parut extraordinara si e de repetat, noi cand mergem pe unde mergem, caut dinainte o piatza locala dar deseori gasim, ad hoc, afise cu vand/ magazin la ferma. O paine cumparata de la brutarie direct in punga mea e varianta mai buna decat painea impachetata din supermarket.
 – nu sarit la umplut cosul de cumparaturi de sarbatori. Zau, si rudele au mancat acasa! iar supermarketurile nu se inchid. Vazui aruncat cozonac intreg, jumatati de gaini fripte… Craciunul e sarbatoarea nasterii lui Iisus, nu a consumerismului.
– donati mancare. Daca ati facut o petrecere mare la firma si nu s-a mancat tot, impachetati acasa sau puneti intr-o casoleta si iesiti, sigur e un cersetor acolo. Eu daca am facut prea multa prajitura, duc a 2a zi la colegii de birou, toti apreciaza 😉
-compost. Sau gaini. Mi s-a stricat injineria dar am avut 6 ani pe balcon o lada de compost si imi produceam singura pamant din resturile alimentare si cartoane.
Ia ziceti, ce alte idei mai aveti si se pot aplica usor pt a reduce cantitatea de gunoaie din alimentatie?

43 thoughts on “Mai putina poluare in urma alimentatiei, si cativa pasi simpli”

  1. Sa mai comentez sau am spus aproape totul în comentariul trecut?! 😆
    Un singur lucru … despre donatul mancarii! Avem niste bonuri special pe care le putem cumpara din supermarket si acele bonuri asigura masa oamenilor fara adapost! O idee buna si nu prea scumpa!
    Un bon costa între 3 si 7,50!

  2. Sa nu mananci fara sa iti fie foame, adaug eu 🙂 de asta se leaga multe, mancatul fara sa iti fie foame daca intra in obicei se leaga de altele, probleme emotionale, te ingrasi, etc, nu doar poluezi inutil planeta care si asa, cu sistemul actual nu poate sustine alimentatia intregii populatii

      1. Probabil ai dreptate, suntem o specie extrem de distructiva. Dar suntem si inteligenti, putem desface ce am facut, daca ne straduim suficient, zice optimista din mine 🙂

    1. Cu asta m-ai prins pe felie, si te contrazic citand cativa specialisti de la universitatile mari din UE: omenirea poate fi f. bine hranita si acum si inca un miliard si daca am salva doar o parte din ce se arunca. 30% din alimente se pierd pe traseul industrializarii (merele prea mici sau patate, bananele prea strambe, etc).
      O sa pun link cand nimeresc dezbaterea de la strasburg, unde pe rand au discutat specialisti unviersitari si doar lobby-stii monsanto au afirmat ca murim de foame si avem nevoie de modificate genetic.
      Realmente daca doar o parte din cele 30% din alimente se pierd pe traseul industrializarii si distribui corect, rezolvam problemele infometarii.
      Apoi, un sistem rapid de redistribuire alimente la sfarsit de perioada de validitate ar imbunatati fix viata celor mai sarmani de langa noi. Solutie imediata, zic.
      Alta remarca de la o conferinta pe tema asta e ca omenirea acum se lupta cu un alt dusman nemaiintalnit niciodata in istoria omenirii: 1 miliard supraponderali +obezi, nr celor in foamete extrema deja e scazut la mai mult de jumatate in nici 10 ani datorita actiunilor internationale. Evident ca situatii critice inca apar (secete sau conflicte armate) si astea cer solutii punctuale (in Yemen, siria, acum), dar la nivel inalt se cauta acum o strategie alimentara pt a ajuta omenirea in lupta cu obezitatea.
      Si nu in ultimul rand, deja implementat si functioneaza: alimentatia locala. Cel mai bun exemplu e un orasel australian ce a decis ca in loc de panselute + boscheti + palmieri decorativi (sau ce mai pun ei prin oras) sa planteze plante comestibile si sa invite cei in situatie extrema (inca au probleme cu unii aborigeni, nomazi, neintegrati) sa culeaga o frunza de varza/o urzica/ un fruct din boschete/ un cactus/mar si ce or fi avand ei in clima lor. In cateva luni fara nicio cheltuiala financiara in plus (banii oricum se duceau pe panselutze si borduri) li s-au calmat cifrele infractionale. Iar asta poate fi aplicat la orice oras mare dar efectul imediat se vede in localitatile mici. Sa vedem cui nu convine asta :)))) . Ideea asta de a introduce treptat copaci si plante comestibile in orase/parcuri se alinieaza cu conceptul de allotment englezesc ( terenurile publice nefolosite sa fie ‘inchiriate’ localnicilor in felii pt a incuraja micile gradini de legume pt cine vrea si are timp si are nevoie, si cica 200mp2 poate aduce necesarul de frunze pt o familie englezeasca de 4.
      Si mai faina e inventia unui belgian Willem Van Cotthen (un profesor universitar la Gent, a adaptat lut cu ceva chimicale si materiale organice si format la o anumita granulatie si structura incat sa mentina mult mai bine umiditatea) si aplicat prin intermediul voluntarilor in peste 10 mii de comunitati sarace si f. sarace conceptul de container gardening/vertical gardening, suficient pt a imbunatati viata celor care nu au multe de ales, cum avem noi. La un moment dat el si voluntari mergeau in comunitati pe langa scoli sa ii invete/ajute sa planteze; daca ai rabdare uita te pe grupul lui, unde s-au adunat oameni de peste tot, idei de peste tot.

      1. Pai am zis cu sistemul actual, doamna, nu cu sisteme din viitor 🙂 si s-au descoperit bacterii care descompun plasticul, s-a inventat blockchain ul, eu zic ca exista speranta

      2. Da, si eu am citit ceva scris de un japonez mare specialist in permacultura cum se poate hrani toata omenirea daca se schimba sistemul de cultura. Si s-ar putea cultiva chiar si in zone care acum sunt aride.
        Si despre asta era vorba si într-o emisiune de acum cateva zile. Spuneau ca modelul asta de agricultura e f prost, ca de ex in campurile de grau pamantul e mort si doar cu chimia se obtin productii, dar nu mai tine mult.
        Ps: acum ma uit la o emisiune despre dezastre ecologice, acum vorbesc despre cum mor albinele In California cica apicultorii sunt platiti ca sa vina cu stupii in culturile de migdali.
        Elena recently posted…In ordine alfabeticaMy Profile

        1. Japonez? citesti pe Fukuoka? eu l)am nimerit acum vreo 5 ani, cred, m-a cucerit!

          Permacultura e practicata pe aproape jumatate din suprafata globului, industrializarea si monocultura sunt prea agresive dar controlabile. Pana si bunicii nostri combinau: capsuni si legume prin vie, fasole si dovleci prin porumbi, mutau in porumb an de an locatia unde puneau cartofii sau castravetii pt a evita gandacii/parazitii etc.

          1. Cred, ca n-am memoria numelor. Si eu de ani de zile citesc si colectionez idei 🙂 Acum am aplicat metoda furata de la el: am plantat rosii si semanat lucerna la baza lor.
            Emisiunea cu albine se termina asa: din cauza pesticidelor, mor albinele in livezile de migdali, asa ca au creat unii un prototip de drona care polenizeaza 🙁 Nu mai trebuie albine, care pot fi inlocuite de masini, care polenizeaza chiar mai bine. Trist.
            Elena recently posted…In ordine alfabeticaMy Profile

      3. In bucuresti am ramas surprins la inceput cand am vazut ca pomii din parcuri erau plini de roade, putini se atingeau de zarzare mere si alte fructe.( In orasele mici dispar imediat). Asa ca pana o sa ajungem la a culege o varza din parc si a face o salata mai avem de munca :)))
        Marius recently posted…Weekend la Băile OlăneștiMy Profile

        1. Marius,asta a remarcat si sotul meu: in copilaria lui bucuresteana erau zarzari ce nu ajungeau sa se coaca fiind mancate de crude si mici, pe cand astazi vede fructele pe jos cazute de prea coapte, un argument pe care il folosiram unui nostalgic comunist ce zicea ca pe timpul lui ceausescu era mai bin. Era pe dracu’, oamenii mancau orice ca nu aveau alternativa.
          Practic, asta cu folosit cat mai mult comestibil e solutie pentru zonele in saracie, sau supra populate si unde multa lume la limita subzistentei. Nenea Willem are activitatile directionate catre comunitati din Filipine, vietnam, Congo, etc. Desi noi romanii ne vaicarim si ni se pare ca suntem vai si vai de amaratzi, bucurestenii o duc destul de bine. Dar sunt multe sate in romania unde se pun borduri si panselute si pomi decorativi pe cand niste meri/ nuci/ verze ar face diferenta, pt ca sunt oameni ce nu au mancat mere/morcovi poate doar 1-2 ori pe an.
          A, si mai e posibil ca romanii de fudulie sa nu faca niciun gest. Ca de, ce zice lumea.

          1. Bucurestenii o duc foarte bine financiar. Ca statul nu ofera servicii de calitate este singura problema, mediul privat ofera ca in vest, bani sa ai.
            Nu m-am gandit pana acum la pomii ramasi neatinsi dpdv economic, sa fie asa fiindca este crescut nivelul de trai ?
            Nu cred ca la sat ar face doferenta niste pomi plantati versus borduri. Cred ca au destule prin curte, problema este lipsa canalizarii si a asfaltului. Fac drumul buzau bucuresti destul de des, mai toate satele au drumurile pietruite singurul asfalt fiind cel de la DN. Abia acum am vazut un sat cu ulitele asfaltate unde desi calitatea pare indoilenica macar i au scos din noroaie.
            Marius recently posted…Nunta de jad – 10 idei de cadouriMy Profile

        2. Inseamna ca stam in zona bogată?! Ca la noi in oras au rămas ciresele in pomi. Si ma doare inima cand ma gandesc la toate ciresele vecinului uscate in cireș si la prunele ramase sus in pom sau cazute , odata rascoapte, pe asfalt . Erau bune si ciresele si prunele, ca am mai luat noi ce erau langa gard.
          Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula NauruMy Profile

    1. Aurelia, referitor la veganism aș vrea să te întreb și te rog, nu mă înțelege greșit, întreb ca să învăț pentru că eu sunt needucată în domeniu și vin și de la țară, de la bunici ce au avut animale toată viața lor așa că nu cunosc detalii și nici n-am citit studii: o dietă bazată doar pe plante nu îndeamnă la și mai mult „deforestation” pentru a face loc diferitelor culturi de legume? Din nou, întreb doar pentru a învăța, nu e un domeniu despre care să fi citit.
      Cristina recently posted…Elefanți sălbatici și trekking prin junglă în apropiere de Bangkok, în Parcul Național Khao YaiMy Profile

      1. please do ask!!

        Aproximativ 80% din rain forest in Brazilia a fost taiata pentru a face loc fermelor de bovine, iar 40% din cultura mondiala de grane (70 % in USA) e folosita pentru hranirea animalelor. Terenul pe care cresc bovine devine dupa ani de uz steril, de asta in Romania la bunici turma nu mergea la pascut in aceasi zona zi de zi, se facea prin rotatie ca sa nu se distruga solul.

        American Journal on Clinical Nutrition a scris un articol care explica destul de ok cum crestem crops ca sa le dam la animale in loc sa “end world hunger”. O dieta pe baza de carne cere de 17 ori mai mult pamant, 14 ori mai multa apa si 10 ori mai multa energie decat o dieta vegana.

        https://academic.oup.com/ajcn/article/78/3/660S/4690010

        1. Si eu sunt de parerea lui Amy, ca e prea tarziu. Marile sunt poluate, insectele aproape au dispărut, animalele n-o duc mai bine. Citeam ca au studiat într-un loc departe de orice localitate sau drum din Pirinei cantitatea de microparticule de plastic pe metru patrat si s-a vazut ca e la fel de poluat ca la Paris.
          Aurelia, chiar am auzit o emisiune la radio unde spuneau ce zici tu, ba chiar ziceau de 80% din producția vegetala care serveste la crescut animale.
          Mai dadeau ceva procent de cat se arunca,e mai mare decat credem noi, ca deja se arunca mult inainte de a se pune in vanzare: in camp se selecteaza deja si o mare parte se arunca.
          Si mai spuneau ca degeaba se fac carburanti vegetali, ca zone intinse vor servi la producerea vegetalelor pt carburanti. De ex in Franta se fabrica o uzina de carburanti a firmei total care va folosi mult mai mult ulei de palmier decat se foloseste pt Nutella.
          Elena recently posted…In ordine alfabeticaMy Profile

          1. Eu cred 1. The future is vegan. Fie din motive de stopare a cruzimii fata de animale, poluare sau personal health, mai de vreme sau mai tarziu plant based va fi norma.
            2. Da, e prea tarziu cel mai probabil, a fost un consliu undeva in EU de curand pe tema regenerarii planetei, poluare, disparitia a un milion de specii in urmatorii ani etc. si s-a anuntat ca nu mai e cale de intoarcere. Acum depinde de noi daca va fi in timpul generatiei noastre, a celei urmatoare sau 10 generatii viitoare cand apa si mancarea vor fi mai pretioase ca petrolul. Este un videoclip al lui Moby vechi de vreo 15 ani (?) in care un copil incearca sa gaseasca apa pentru o planta in ghiveci si apa e atat de pretioasa ca strabate orasul intreg. That’s where we are heading… Sau cine stie, daca din astia 7.2 miliarde, ne trezim vreo jumatate la timp sa aruncam consumerismul pe geam si sa luam masuri concrete de stopare a poluarii, poate se mai poate repara raul facut.

            Intre timp eu fac ce pot sa nu contribui si mai mult la distrugerea planetei (minimalism, zero-waste, vegan, bug hotels, self sustaining, beach clean-ups). De asta cand posteaza o femeie articole din astea, tree huggerul din mine mai are un pic si ii pupa picioarele.

          2. In Franta a scazut consumul de carne, dar a crescut f mult consumul de oua. Si majoritatea pasarilor au o viata chinuita. Deja de cum ies din oua, puii masculi sunt tocati de vii. Apoi gainile ouatoare la 4 ani sunt omorâte, ca n-au destul randament. Si intre astea doua extreme, vai de ele cum traiesc cele din baterii sau hale. O colega a lucrat o vreme într-o ferma de gaini de selectie, stateau fiecare într-o cusca de 30/30 cm, doar mancau, nu aveau spatiu sa se miste, cand erau sacrificate si le scoteau din custi, li se rupeau aripile, asa slaba musculatura si oase aveau. Si asta e doar un amanunt, cate se mai intampla. Si, de cand avem gaini, mai intreb pe unul, pe altul, mai interesez. Si aflu ca asa zise oua bune, de curte, vin de la gaini tinute inghesuite in cativa m, pe beton, ca e mai usor de spalat cu furtunul.
            Si cred ca daca m-ar interesa porcii sau vitele, la fel as afla chestii infioratoare.
            Ps: la facultate faceam practica la abator, eu am sarit de partea cu vizitat zona unde se omoara, in schimb trebuia sa facem castrari la porci pe viu 🙁
            Elena recently posted…In ordine alfabeticaMy Profile

          3. in ultimii 2-3 ani in toata lumea a scazut consumul de carne, in special de vita. Vita e cea mai poluanta.
            Alfel noi luam fie de la tzara din romania( basarabia), nu e ecologic ca vine cu masina si congelata dar e direct de la cineva de la tzara si animalele sunt crescute liber, au gust si arata ca la mamaia. Mai comandam si vita de la o ferma locala certificata bio unde sunt animalele afara si taie cand au numarul de colete strans, consumam aprox 1 kg de carne pe sapt. toti 3.

          4. si eu sunt de parere ca e prea tarziu, e o cantitate imensa de plastic in natura. Ce facem acum e sa incetinim cantitatea ce o mai emitem.

          5. Acum este un scandal mare in USA Coca Cola- Fair Oaks farm (Fairlife milk). Pe scurt a iesit la iveala un video cu vitei de cateva zile batuti cu piciorul si bete din fier, arsi pe fata cu cattle branding iron, aruncati de la inaltime. Abuzul animalelor se intampla de ani de zile la ferme prin toata lumea, dar azi a fost un influx de persoane noi pe grupul vegan din care fac si eu parte. De altfel, ce sa mai zic de ferme cand bunicul meu si tata fugareau porcul prin curte cu un cutit in mana ca sa aiba porcul carnea frageda. Si eu am renuntat initial la carne, apoi peste aproape un an la produsele lactate si oua, fiecare face cat poate si in ritmul propriu. Orice e mai bine decat nimic.

            Cristina daca vrei resurse sa te documentezi personal sau ai intrebari feel free to reach out.

          6. ma bag eu ca musca si vaca: imi fac analizele de sange periodic. La o cantitate mica de carne (sub 200gr pe sapt e portia mea) la B12 stau in partea de sus a intervalului de normalitate. Cu fierul nu, sunt la jumatate din minimum tolerat, doar dupa vacante creste fier si pot dona (mananc mai divers in vacantza). Stau bine la vit D, desi testai numai iarna si nu iau niciun supliment de peste 10 ani – cele 5-10min cand ies si clantzan in tricou la 5 -10 grade, si vacanta la mare iarna imi sunt bune.

          7. Aurelia, o sa profit si eu de recomandari, mersi. Raportul Campbel e o carte pe care am pastrat-o si asta zice mult, ca m-am despartit de aproape toate cartile.
            Asa cum zici si tu, pornim de la una si ajungem mult mai departe. Si noi am inceput sa mancam bio pt sanatate, apoi am citit o carte care mi-a deschis ochii despre ecologie: No impact man. Carnea am redus-o mult, cred ca nu ajungem la 1kg pe saptamana, dar nici eu nu pot sa renunt la lapte si lactate, desi stiu ca saracii vitei sunt luati de langa vaci. Acum, de cand avem gaini, am devenit mult mai sensibila la problema animalelor.
            Elena recently posted…In ordine alfabeticaMy Profile

        2. Aurelia, da, mulțumesc, aș vrea să citesc despre, pare interesant.

          Bunicii mei și-au iubit foarte mult animalele, acum sunt bătrâni și au renunțat, au rămas doar câinii :)) Îmi amintesc că animalele nu erau chinuite, erau crescute pentru hrană, da, dar până la farfurie erau îngrijite, respectate. Vaca a fost singurul animal pe care l-au crescut și nu l-au putut mânca, le creșteau doar pentru lapte. Dar eu am crescut așa într-o atmosferă din aia cu animale, cu lapte direct de la țâța vacii, cu pui pe jar, cu nopți petrecute păzind brânza de oaie să se închege (se mergea la oier la o anumită perioadă, în funcție de câte oi aveai, și se lua laptele întregii turme, iar aia presupunea muncă de o noapte apoi că era mult, trebuia închegat repede că era și vară).

          Eu oricum nu-s o mare carnivoră, dar mănânc mult pește de tot felul, iar de „lapte, brânză, ouă” sunt super dependentă. Știau ei ce știau vulcanienii din Star Trek de mâncau numai frunze 😀
          Cristina recently posted…Elefanți sălbatici și trekking prin junglă în apropiere de Bangkok, în Parcul Național Khao YaiMy Profile

          1. Sa-mi zici pe ce directie te intereseaza sa citesti. Eu am pornit de la sanatate, apoi animal cruelty si apoi am invatat despre efectul asupra planetei. Cred ca tu spuneai de documentarul despre Cernobal de unde deduc ca ai Netflix . Sunt cateva documentare foarte faine pe Netflix; Our Planet, What the Health, Cowspiracy. Pe youtube Forks over Knives, Earthlings, Dominion. Pentru lectura: The China Study, World Blue Zones ( e un studiu facut de National Geographic).

          2. Eu iti recomand sa selectezi cu atentie sursele. Studiul China este f biased, What the health m-am uitat la un singur episod, sfideaza clar logica, e in linia discursurilor antivacciniste, pleaca direct cu concluzia si isi aleg argumentele pe metoda cherry picking
            Altfel, eu nu mananc carne si nici lactate, dar nu pt ca cred teorii conspirationiste

      2. iti raspund eu, ca tot urmaresc dezbateri de genul asta: din 200-500mp2 cultivati in permacultura (functie de zona climatica) o persoana isi poate acoperi mare parte din necesarul de alimente (fasole, dovlecei, spanac, rosii, castraveti etc). O vaca are nevoie de mult mai mult, cel mult cateva gaini se descurca pe supr mica.

        1. Elena, iau prenetal pe eticheta zica ca ar acoperi 100% necesarul de B12 din organism. La ultimul control in martie dr mi-a zis ca ce fac sa fac in continuare ca tot in afara de vitamina D e super, ceea ce e normal la iesire din iarna in New England.

        2. Am intrebat care-i treaba cu vitamina D fiindca eu plimb cainele 1-2 ore pe zi tot anul, si mi-a zis “What are you wearing?”, atunci m-am prins ca eu sunt acoperita de sus pana jos abia mi se vad ochii. BTW asa ca fapt divers fiindca ai zis ca donezi sange, eu nu pot dona sange in SUA dupa doua explicatii primite: am fost plecata din SUA mai mult de 5 ani (duh am venit aici la 20), si apoi din cauza vaccinelor facute inainte de ’89. Asa ca fapt divers.

          1. Elena, nu stiu de ce nu pot raspunde chiar sub comentariul tau. Merci de titlul, e cumva scrisa de dr Campbel care cu dr Esselstein a inceput Fork over knives?Eu am iubit branza iar laptele de cand eram copil l-am baut ca pe apa. Nu aveam de gand sa devin vegan pana ce nu am vazut care-i treaba prin “ferme” chit ca erau advertised ca free range, organic fed, happy cows. Cand am renuntat la carne sincer nu s-a vazut mare lucru la sanatatea mea ca schimbare, dupa ce am renuntat la branza si lapte: m-am “dezumflat”, a disparut starea permanenta de balonare pe care o aveam, menstuatia mea e 90% mai putin dureroasa, am slabit, nu mai am migrene. Si cel mai important pentru mine acneea care ma bantuie de vreo 20 de ani e pe duca. Acnee care nu s-a vindecat cu medicamente traditionale si naturiste din Romania si SUA. Sanatatea, asta e motivul pentru care sunt pasionata de a fi vegan, animalele si ecologia sunt bonus si “feel good factor”. O sa postez azi sau maine si niste titluri de carti care mi s-au parut interesante si foarte informative pe domeniu.

          2. Cred ca la Studiul China ii zice in franceza raportul Campbel.
            Stiu ca nu-i bun atata lapte , chiar ma pune pe ganduri ce zici.
            Mersi de lista de carti, o astept cu interes pt ca eu sunt mai mult cu cititul decat cu filme.
            Elena recently posted…In ordine alfabeticaMy Profile

  3. Si eu sunt de parerea lui Amy, ca e prea tarziu. Marile sunt poluate, insectele aproape au dispărut, animalele n-o duc mai bine. Citeam ca au studiat într-un loc departe de orice localitate sau drum din Pirinei cantitatea de microparticule de plastic pe metru patrat si s-a vazut ca e la fel de poluat ca la Paris.
    Aurelia, chiar am auzit o emisiune la radio unde spuneau ce zici tu, ba chiar ziceau de 80% din producția vegetala care serveste la crescut animale.
    Mai dadeau ceva procent de cat se arunca,e mai mare decat credem noi, ca deja se arunca mult inainte de a se pune in vanzare: in camp se selecteaza deja si o mare parte se arunca.
    Si mai spuneau ca degeaba se fac carburanti vegetali, ca zone intinse vor servi la producerea vegetalelor pt carburanti. De ex in Franta se fabrica o uzina de carburanti a firmei total care va folosi mult mai mult ulei de palmier decat se foloseste pt Nutella.

  4. Da, si eu am citit ceva scris de un japonez mare specialist in permacultura cum se poate hrani toata omenirea daca se schimba sistemul de cultura. Si s-ar putea cultiva chiar si in zone care acum sunt aride.
    Si despre asta era vorba si într-o emisiune de acum cateva zile. Spuneau ca modelul asta de agricultura e f prost, ca de ex in campurile de grau pamantul e mort si doar cu chimia se obtin productii, dar nu mai tine mult.
    Ps: acum ma uit la o emisiune despre dezastre ecologice, acum vorbesc despre cum mor albinele In California cica apicultorii sunt platiti ca sa vina cu stupii in culturile de migdali.

  5. Oricum se face abuz de carne momentan. Un kilogram de pui este mai ieftin decat un kilogram de fasole … clar ceva este in neregula cu sistemul actual.
    Eram mari carnivori, acum incercam sa manancam carne doar acasa din surse sigure(de la tara).
    Marius recently posted…Weekend la Băile OlăneștiMy Profile

  6. In general imi iau mancare d-acasa, dar daca cumva comand la birou, altceva decat salata, de obicei imi mai ramane, ca e portie mare si n-o arunc, las pentru a doua zi, rad colegii de mine de zici ca cine stie ce minune am facut. Nu mai zic ca am mers cu ei la restaurant si am mancat ceva libanez, niste chiftelute vegetale si erau multe, mi-au ramas 4 si le-am cerut la pachet (4 chiftelute iti dai seama, cum sa le las in farfurie) si au ras de s-au indoit si tot felul de glume cum noi romanii n-avem ce manca.
    Nu prea le au cu grija fata de planeta si low waste francezii astia 🙁
    Roxana recently posted…Școala Ita Wegman – Întrebări și răspunsuriMy Profile

  7. Frigiderul meu pare gol adesea, dar asta pentru ca urasc sa cumpar mai multa mancare decat avem nevoie, astfel ca ne rezumam la strictul necesar. In plus, m-am obisnuit sa cer legumele si fructele fara punga, le pun eu la gramada la mine in traista, ca nu se cearta intre ele :)). Mai nou ma incanta si ideea de a lua masline in recipient din sticla, cu care vin eu de acasa, ca pe astea nu prea mergea sa le iau pana acum decat in plastic (punga sau caserola, ambele de la ei), dar acum s-au schimbat lucrurile :D. Subiectul asta cu deseurile alimentare este sensibil, dar de o importanta majora. In urma cu ceva vreme am verificat toate supermarket-urile din orasul meu pentru a vedea care dintre ele recicleaza si sticla, ca mai raman totusi si chestii din sticla pe care nu prea stiu unde sa le duc ca sa nu le arunc la gunoi. Am descoperit ca Lidl are un program bun de reciclare si de atunci le duc acolo.
    Ioana Radu recently posted…Kit de călătorie pentru toate acele momente în care vrem să evadămMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge