Distractii/hobby/petreceri cu mai putine deseuri

Am inceput discutia pornind de la subiectul abordat de Delia de la UnblogColorat, si a fost bine dezbatut in grupul meu de unicorns dar si in presa si la munca. Si discutia e lunga si nu e loc doar de vorbit un articol.

Asa ca o sa iau, pe rand, cateva sectiuni din viata noastra, si dezbate problema poluarii si implicatiile aferente si ce se poate face in:

  1. transport
  2. casa + chimicale ( spatii, mobila, menaj, cosmetice )
  3. alimentatie
  4. vacante
  5. distractii/hobby/petreceri etc.
  6. la munca
  7. viata emotionala

 

E perioada de gratare in padure si picnicuri in parc si petreceri in curte.  Gunoaie?surse de gunoaie sunt peste tot, pt ca nu avem frana.

Ce putem face?
Pai in primul rand putem face la sectiunea de care ne ocupam noi, si sa nu impunem/cerem ceva prietenilor dar la ce aducem noi putem face atentie.
Cateva idei adunate din experienta:
– cadourile aduse pot fi atent studiate si luat ceva util. Nu am nicio jena sa intreb ce au nevoie
-ambalajele de cadouri pot fi…refolosite: saculetele de cadou le plimbam de la unii la altii cu toata mandria
– la picnicuri strangem toate gunoaiele inapoi. TOate. Aduc saci de gunoi special pt asta…
– sucurile si bauturile sunt mari surse de plastice si gunoaie. Noi am reumplut sticle de acasa si luat pahare si cani de acasa.
– farfuriile si tacamurile….de data asta la picnic am avut de metal si de plastic (gama de copii). Toate aduse de acasa. La fel si recipiente cu mancare facuta. O prietena nu a apucat sa faca a trecut pe la un mic magazinas si comandat un pui rotisat adus in hartie, dar si placintele cu branza/carne de cumparat de la micile patiserii nu sunt o idee de abandonat
-mancarea. Eu am trecut pe la piatza dimineatza dimineatza asa ca am avut gatit un platou de legume si branzeturi. Din niste avocado super copti am facut un fel de guacamole transportat intr-un borcan. Tot ce am adus am mancat si recipientele inapoi acasa. Niciun plastic, parol.
-berea. Stiu ca e mai simplu cu bere la litru in sticla de plastic, sau in aluminiu, dar de departe cel mai simplu de reciclat imi e in sticla. Asa ca ne-am intors la clasica lada cu sticle de bere
-deserturile. Am luat un pepene, altceva mai ecologic nu am stiut. Cum au fost 30 grade, pepenele a fost masa de baza a copiilor. La anul voi gati la fel.
Au fost si deserturi de supermarket dar am inchis ochii.
-am mai luat prosoape de panza pt sters maini si guritze.
La final am avut fix un sac de gunoi strans. Si am vazut si pe altii strangand gunoaiele de langa!!

Se pot face mai bine?
Da: atentie la decoratiunile la petreceri, se pot cheltui pe cantitati imense de plastice si confetti de hartie. Si se pot face si decoratii minunate din flori.
Apoi hainele si machiajele pt petreceri sunt o sursa incomensurabila de poluare: de cand nu imi mai pasa daca imbrac aceeasi rochie de data trecuta sau machiajul e simplist si lipseste cu desavarsire, si bugetul dar si deseurile au scazut.
Si nu in ultimul rand, transportul. Da, am auzit la moda de facut petrecerea  de aniversare/burlacitze/nunta in cine stie ce locatie exotica. Parerea mea e ca se pot face   petreceri suficient de aproape casa minunate, si cu poluare in transport minima.

 

Ia ziceti, ce alte imbunatatiri se pot face la o petrecere?

13 thoughts on “Distractii/hobby/petreceri cu mai putine deseuri”

  1. Hmm…uite ca nu m-am gandit niciodata la asta. Pana acum am stat la bloc si nu am tinut petreceri acasa dar de cand ne-am mutat ma cam bate gandul, mai ales ca vine luna iulie si am sarbatoriti in 2,4,6,8,10,16 si 24 :))) O petrecere acasa cred ca ar fi mai putin costisitoare.Dar cum sa ffac sa fie eco–hmm…eco party suna fain :)) Pot sa fac eu sucuri, am sticle (nu peturi) pe care le pot pune la rece. Vase pot folosi de la mine, nu e nevoie de plastic. Bere nu cumparam niciodata la peturi. Dulciurile pot fi raw vegane. Decoratiunile pot fi din chestii recilate, lampi solare, nu stiu..
    * Cand eram mica in fiecare duminica mergeam cu ai mei pe munte si intotdeauna am avut vase de acasa, niciodata peturi 🙂
    unblogcolorat recently posted…50 de parfumuri pentru El și Ea potrivite în sezonul caldMy Profile

  2. Cea mai tare si mai ecologica si am vazut ca se poarta (Slava Domnului) e sa-ti donezi petrecerea/ cadourile de ziua ta, mai bine sa se stranga o suma si nu cadouri in obiecte si, in felul asta, faci o treaba grozava. Le poti face bucurii unor copii din orfelinate, batranilor din camine, etc. Depinde cat de cunoscut esti si cat realizeaza prietenii tai ce scop nobil are o initiativa de genul asta… 🙂
    Florina recently posted…Duminica mă odihnesc în familieMy Profile

  3. aici le bifam cam pe toate. Sotului meu nici nu ii place berea la pet sau cea la doza, iar eu prefer limonada in sticle de plastic refolosite timp indelungat. Gunoaie nu lasam, mancare gatita bifam, proasaoape din panza la fel (cele de hartie mie nu imi plac neam, ca se lipesc de degete). Sunt si eu o data in viata in situatie regulamentara! Si nici tacamuri si recipiente de plastic nu avem, avem castigat un set special de picnic pe care il folosim de vreo 10 ani.

  4. Imi dau seama ca fac asa de cand ma stiu, deși n-aveam pe vremuri idei ecologice(sau le aveam dar nu stiam). Cand ai zis de pui, mi-am adus aminte de data cand am comandat un pui de la ferma gata preparat. La noi băuturi doar apa.
    Altfel eram la piata sambata si erau cozi peste tot, de obicei merg devreme si nu vad cozi. Asa ca am avut vreme sa studiez oamenii si sa vad ca aproape toti veneau cu pungile la ei (la noi vânzătorii iti dau pungi de hartie). Studiind oamenii am mai observat ca cei care fac coada la piata la legume nu-s asa grași ca media oamenilor pe care ii vad in oras. Logic.
    Si ziceai ceva de barbecue la pădure. Din cate stiu in padure e interzis sa faci foc.
    Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula NauruMy Profile

    1. noi suntem mari amatori de iesit, mai ales ca vara pica intr-o joi…lasa ca nu mi-e rusine nici cu gratarele facute la umbrela si la 15 gr :)))

  5. La gratar, iesit la iarba verde, sus pe munte… la mare… ne luam cu noi caserole cu legumele/carnea/fructele gata portionate si pregatite. Iar la plecare, golire, daca sunt ambalaje de aruncat punem in cel mai mare pe cele mici. Pe care nu le las la nici o pubela de acolo, le iau in rucsac pana-n civilizatie, nici pana acasa nu mi s-a facut rau. :)) Nu mai cumpar nici saci de gunoi.
    Si acasa cand ne sarbatorim, gatesc totul de la zero: paine, aperitive, tort, saratele/fursecuri, friptura/saramura de pui cu mamaliga etc. Afinata e de casa preparata in borcane si trasferata pentru servire in sticla de sticla de la palinca, vinul e de la tara adus in sticle de plastic reutilizate si transferat in sticle de la vin si bere reutilizate on and on, au dop prin infiletare dar folosim si pe cele cu dop de pluta sau cauciuc.
    Cand comandam pizza acolo sunt cutiile de sos… cartonul, le selectam, le ducem.

    Facusem aseara niste compot de zarzare/caise, dat prin blender e grozav ‘nectar’, bun si la petreceri, nu? Aromat cu menta, ghimbir, anason sau cuisoare. 🙂 Din samburi am pastrat pt noi copacei.

Leave a Reply to amy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge