Din linistea si siguranta orasului meu e simplu de privit ce se intampla acolo. Da, padurea arde pe ici, pe colo, in fiecare an si in fiecare alte locuri, dar anul asta e mai rau ca oriunde si oricand. Pe mine ma intristeaza ca daca bombardeaza unii nu stiu ce un oras vor sari zeci de armate sa ii apere,dar acum arde plamanul verde al planetei si din motive politice nu face nimeni nimic (e teritoriul braziliei, iar presedintele e mai prost decat Trump, sa ma scuzati, voi, toti cititorii din america).
Ce putem face? Pai putem ceva, si chiar e de facuta acum.
Pai in primul rand sa intelegem fenomenul. pt mine, o femeie fara tv, a trebuit sa caut pe net putin si sa citesc cateva articole. De ce arde? Un articol citit acum 2 ani m-a pus pe ganduri atunci, si acum: deseori fermierii dau foc la padure pt a creste vaci sau pune plantatii de palmieri (palm oil). E rau? E rau in fiecare an, dar anul asta s-au dublat numarul de incendii si suprafatza. Focuri apar mereu in padurea amazoniana, apogeul lor fiind in septembrie, dar in perioada asta e mai secetoasa ca alte dati si nu pot fi controlate.
Alianta G7 a propus fonduri si elicoptere sa ude si sa opreasca focurile iar presedintele Braziliei a refuzat. Ba mai mult, minunatul presedinte al Braziliei da vina pe …..ong-uri si nu face nimic pt ca nu are resurse. Nici macar nu stim ce cantitate de CO2 a fost emisa – si datorita jobului urmaresc din scurt, asa ca o sa aflati – deja se estimeaza incalzire globala datorita efectului de sera de la fumul degajat in atmosfera.
1. redus consumul de carne de vita, si mai ales refuzat carnea importata. Noi luam vita de la un fermier din tzara, care taie periodic. Dar in copilarie tin minte magia “pulpelor de gaina din brazilia” … de 1 an consumul pe piata a carnii de vita a scazut, semn ca cererea e in scadere. Prin scaderea cererii va scadea si productia, in 1-2 ani.
2. redus din alimentatie tot ce e cu ulei de palmier. E cea mai ieftina grasime vegetala. Va rog sa intrebati cu ce prajesc cei de la fast food: ULEI DE PALMIER! (nu se inchide la culoare nici la 4-5-6 prajiri repetate…). Patiseriile ieftine folosesc margarina vegetala din…ulei de palmier. Merdenelele sau strudelele ieftine daca nu specifica sa aiba unt, sigur au margarina vegetala ieftina. Cititi eticheta la nutelle, la biscuiti – dar la versiunile ieftine. Stiu ca nu Brazilia e lider aici dar Nigeria si Indonezia si Thailanda si au aceeasi problema cu “deforestare” pt plantatii de palmier.
3. redus din alimentatie avocado. E poate cel mai dureros punct din viata mea, pt ca imi place. Din nou, nu Brazilia e lider mondial dar e in top la export catre europa
4. redus din alimentatie soia, pepene, mango, lamai, papaya, struguri etc cu origine Brazilia. Se cultiva suprafete imense de soia ce majoritar ajunge hrana la vaci, dar putem depune atentie si de unde vin alte alimente. Vor fi impactati si producatorii locali, le va fi greu, dar treptat isi vor gasi si alte surse de munca.
4. pt cine are posibilitati financiare, de sustinut ong-uri ca WWF sau GreenPeace, Amazon tream sau https://www.rainforesttrust.org/ . Sunt multe altele care se ocupa de protejarea padurilor si replantari, doar de cautat si verificat.
5. plantat padure. Cream alti plamani verzi planetei. Aici nu e nevoie de bani dar de timp – si in romania sunt multe locuri unde se ecologizeaza si planteaza: Planteaza Romania, Padurea copiilor .
6. plante acasa. Si aia tot plamani pot fi numiti. Aparent pare fix un strop de apa intr-un ocean, dar daca fiecare locuinta si-ar pune pe balcon un numar de plante, fiecare strada si-ar pune copaci prima data si nu borduri….
7. evitat complet tot ce e lemn de teck sau din eucalipt. Pt ca aceste esente tari sunt recuperate si dupa ce trecut focul peste padure (focul le deterioreaza doar coaja si ramurile/frunzele, dezgolind trunchiul umed…).
8. redus consumul de hartie si lemn. Multa hartie e mai ieftin de produs in Brazilia si important in europa. Unde nu se poate reduce se poate recicla.
9. inlocuit motorul de cautare google cu Ecosia, ce promite (si chiar face) la fiecare 45 cautari sa planteze un copac. O sa scriu mai jos dealiat despre ecosia.
10. semnat petitia Greenpeace. . Grenpeace are actiuni eficiente in multe locuri si sunt poate cei mai credibili.
11. gata cu Starbucks. Forever. Produce anual 4 miliarde de pahare. Niciunul reciclabil. Ghiciti de unde aduc o mare parte din materii? Si mai dau vina pe oamenii care nu vor sa renuntze la paiele din beutura ….
ECOSIA.
Este un alt motor de cautare, echivalent la google, bing, yahoo si altele maruntzele de pe piatza. Google e lidership pe piata ca peste 80 % de utilizatori il foloseste, iar maturitatea lui google nu poate fi contestata.
Cu ce vine Ecosia diferit? pai e mai tanar, mai fraierel si nepriceput, are inca lacune la cautari asa ca uneori nu ma satisface si ma intorc la google (de ex. la cautarile in limba romana). Eu mi-am pus ecosia ca shortcut in browser, alaturi de alt shortcut catre google.ro si optat by default in Firefox extensia https://info.ecosia.org/#install , adica orice cautare o fac, prima data e cautat in Ecosia.
Pt Chrome, in Settings > Manage search engines > Other search engines si ales Ecosia as default.
Ce e in spatele Ecosia? O companie europeana ce foloseste ceva engine de la Bing, dar care la fiecare 45 cautari planteaza un copac. Nu direct, ci prin ong-urile pe care le sustin si le sustin cu scop clar: copaci. Tarile unde planteaza? Ghana, Brasil, Etiopia, etc – acolo unde face diferentza. Luati-va 30min si vedeti cateva din filmuletele facute de ei.
Din ce isi scoate banii? din ad-ons. Ca si celelalte motoare de cautare!. Doar ca, fiind companie europeana, are deducere din taxe la donatiile facute si a facut din asta un “slogan”
E green 100%? nu. Foloseste electricitate. Si multa! Asa ca de 2 ani si-au facut si …solar plants (Aue si Schinne, in Germania) asa ca folosesc energie verde pe care ei o produc pe loc: https://blog.ecosia.org/co2-neutral-seach-engine-ecosia-solar-plant/
Google a inceput sa foloseasca si el energie verde (ca doar e la moda), diferenta e ca Ecosia investeste si cosntruieste, nu e doar consumator ci a devenit producator multumita noua, utilizatorilor.
Transparenta. Cand publicitatea acestui start up este: “donat majoritatea profitului pt ecologizare” e nevoie si de dovezi. De ex. WWF sustine ca a primit aproape 1 milion euro de la Ecosia, in ultimii 10 ani!, apoi, au donat (principalii donatori) pt proiectul marele zid verde din Africa (burkina faso, Ghana, etiopia, etc) – o actiune extraordinara deoarece acolo e cea mai mare poluatie din lume cu risc de foamete crunta (nu stiu daca acest proiect e cauza dar in ultimii 10 ani treptat s-a injumatatit populatia in foamete crunta…).
De ce planteaza? ce motivatie au? ca lupta contra schimbarilor climatice – prin plantarea unui copac se imbunatateste cantitatea de oxigen, stabilizeaza sol, mediu pt animale salbatice, ofera hrana la populatia locala si stabilitate economica. Daca un copac influenteaza putin astea, 65 milioane….
Da, orice accesare de internet polueaza, iar cel mai nepoluant gest e sa lasam naibii tel/internetul deoparte. Dar daca e de folosit, eu folosesc Ecosia – un shortcut in browser ne aduce suficient de bine aminte ca il avem la indemana. Daca Ecosia a reusit sa planteze 65 milioane copaci, ganditi-va cat ar planta daca ar ajunge in top 10 (google ocupa peste 80% din cautarile pe internet, ecosia este mic rau, nu e in topuri, au doar 30 angajati, si au reusit sa construiasca 2 solar plants si 65 milioane copaci) asa ca daca tot folosesc internetul, atunci sa il folosesc cat mai “eco-friendly”.
Nu numai carnea de vită, ci animalele din Europa, in general ,sunt hranite cu soia transgenica ce vine din America de Sud.
Iar europenii au semnat nu de mult acordul cu Mercosur ca sa inunde aia piața europeană direct cu carne ieftina. Producătorii francezi au protestat pe cand sa se semneze tratatul , dar degeaba.
Nici Starbucks dar nici McDo sau altii cu fast food nu recicleaza nimic. Si am impresia ca multe chestii pe care zic ca le fac unii sau altii e doar green washing.
Parerea mea e ca nu putem face nimic, suntem prea mici, prea putini. In ultima vreme am devenit mizantropa(sau mizantroapa?).
Și pe mine mă doare la avocado, și mie-mi place. Aici, în Thailanda, îl mănânc importat din Noua Zeelandă.
Apropo de plantat copaci, bunicii mei au teren mult în curte și cum nu îl mai pot lucra pe tot, au decis împreună cu ai mei să facă pădurice: au plantat 1000 de salcâmi. Și tot în zonă (în Bărăgan), e un loc cu vii, acolo aveau oamenii din sat viță de vie. Doar că în ultimii 5-6 ani oamenii au fost cam nemulțumiți de producție, a și îmbătrânit via, așa că mulți au scos-o. Dar sufletul de țăran doare să lase pământul pârloagă așa că majoritatea au plantat copaci. Arată frumos tare 🙂
Cristina recently posted…Călătorii și oameni. Mr. Kim și Café des Amis, Hoi an.
Tataia intinerea treptat via – din cand in cand scotea cate un butuc (il taia de jos) si tragea lastarul din vitza vecina in pamant. In cateva saptamani era prins si inverzit.
Altfel, pe garla la bunici au inceput sa creasca copacii singuri. Natura isi reintra in drepturi, cum stie.
Isi revine in drepturi daca o lasam. Via se reintinereste dar trebuia sa aiba si cine sa o munceasca … nu se scot bani ca in alte tari din aceasta activitate, in 20-30 ani vor ramane doar crame mari. Poate acesta este cursul normal al lucrurilor. Mai am inca speranta ca pe piata vor aparea micro potgorii le modelul micro berariilor …
Marius recently posted…Ana a testat pasta de dinți SPLAT de la Sensiblu
In Padurea Neagră am văzut poze cum arată locul acum 100 de ani. Acum era padure in toata regula , atunci erau ferme. Cum ziceti: natura isi reintra in drepturi.
Fără legătură cu subiectul, doar cu plasticul: mai nou bisfenolul A , interzis, a fost înlocuit cu bisfenolul S. Pt moment studiile zic ca e tot un perturbator endocrinian, dar persista mai mult in organism decat A-ul. Din lac in puț:(
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Cu plasticul e simplu de renuntzat. E greu de acceptat ca tine de noi si ca noi cream cererea, provocam oferta, si ne facem rau singuri. Deja vazui multe cosmetice in recipiente de sticla, e de bine 🙂
Mie imi place confortul, doar ca vine si cu fito-estrogeni (ceva ce citesc de curand). Si daca ar fi doar astia… ma uit doar la pet-urile de la apa, lapte, iaurturi, caserole din plastic, pahare din plastic, vesela plastic, castroane de plastic, sampoane si sapunuri lichide in plastic, geluri de dus in plastic. Dar eu m-as mai intoarce la sticla? Ai zis bine, s-a renuntat la un paraben sau ce o fi fost bisfenolul ala s-au cum s-o fi numit (eu il confund cu biseptol 😀 ) si au inventat altele si efectele secundare le aflam pe pielea noastra prea tarziu, mai tarziu. Sa mai zic de dezbaterile de la muncacu medicamente retrase de pe piata si Sanofi suparat care in loc sa ridice calitatea a cerut reducerea normelor si regulations?
Ba citeam ca mai avem de asteptat inca 100 ani sa se termine de descopus dtt-ul din natura- interzis deja de atatia ani.
Si mai citesc si despre presiunea pusa pe femei care musai sa sex dar nu sa faca copii si inghitii ani la rand contraceptive ca doar in romania contraceptia la barbati e tabu (multi nu inteleg ce e vasectomia si o confunda cu castrare). Si ia si hormoni pt menopauza ca vai, cum sa vrei sa imbatranesti? (am indraznic sa zic ca menopauza nu e boala si daca nu am simptome debilitante nu iau doar de dragul de a opri 3 riduri si sunt mandra ca le am ca am rude ce au murit mult mai tinere decat mine…).
Si dintr-o data, fito estrogenii din alimente gen soia, susan, si multe altele par a fi o farama. Platim insa fiecare tributul si dam vina pe altii.
Sorry, m-ai starnit :))))
Eu folosesc multa sticla, dar uneori fac si eu prostii. Apoi am luat in Ro iaurturile Artesana: ii ziceam si lui Amy ca am apreciat că sunt în sticla, dar nu iei un iaurt doua ci mai multe, si toata sticla aia retopita(daca ajunge la retopit) e cam multa.
In Romania stiu pe cineva ce lucreaza in firma de cosmetice. Imi povestea ca merge pe la congrese de-ale lor(sau cum li se spune) si acum e tendinta sa fie TOTUL cat mai curat: de la produsul propriu zis si pana la ambalaj, cerneluri, etc.
In Franta cam ideea e ca de cum au fetele ciclu, hop la ginecolog si hop anticonceptionale.
Da, menopauza nu-i o boala, si cica depinde si de societatea in care trăiești cum e văzută. La vârsta mea o astept deja cu bucurie, ca nu mai o sa am probleme lunare, dar o sa vorbim dupa 🙂 Pe de alta parte stiu pe cineva care a facut tratament hormonal pana acum doi ani. Acum se apropie de 80 si are un cancer urât de sani(la ambii). Acuma deja nu se stie daca e de la tratament cancerul. Apoi a ales să se simtă tânăra pana la 80 ani, ceea ce e destul de mult, e si asta o optiune.
DDT: un prieten din România ne povestea ca nicicum nu scapa de capuse si pureci pe caine. Si intr-o zi, a gasit uitata in camara o cutie de DDT. A stropit cu DDT cainele, cușcă, tot ce a putut…A scăpat de tot de capuse si alte atacuri. No, mai zi ceva 🙁
Într-o zi, tot in Romania, am luat in masina o babutza dintr-un sat. Ne povestea ca merge la oras sa cumpere produse si mai puternice de dat gainile si cotetul pt paduchi, ca a incercat totul, dar n-a mers: ceva produse, benzina, etc. Acum se ducea sa cumpere produse pt oi, ca cică alea au efect. S-a apucat sotul sa ii zică din experiența noastră, ca intre crescătorii de gaini 🙂 Noi am avut atac de păduchi la gaini si am scapat cu spalat bine bine si presărat pamant de diatomee. Am luat si o lampa cu flacăra, sa dam prin cotet dar n-a mai fost nevoie. La plecare era incantata femeia de sfaturile sotului, care apoi avea mustrări de constiinta: daca ea da cu lampa pe unde a dat cu benzina???
No, m-am pus si eu la vorba 🙂
Padurea ca padurea….dar azi ziceau la radio ca au explodat cazurile de probleme respiratorii (traheite, bronsite, pneumonie, sinuzite) la populația din zonă, mai ales la copii. Iar autoritățile neagă asta. In plus bolile astea cine stie cum vor evolua. Ca tin minte ca in tineretile mele am vazut un caine mort la o vreme dupa un incendiu, din cauza fumului care i-a afectat plămânii.
Apropo de mai prost decat Trump: sa stii ca mai mulți cunoscuți din America zic de bine de el, ca cică cel dinainte n-a facut efectiv nimic, doar gura a fost de el, iar asta acum face.
evident ca face rau. Si fumul de tigara face rau, d apoi fum continuu.
Chinezii au imbunatatit dramatic situatia poluarii si redus smogul din marile orase din motive medicale…
Pt bolile la copii nu e de vina numai fumul, poluarea …. Eu cred ca laptele praf dat când erau bebeluși e mai mult în cauză decât poluarea.
Pai nu, că acum e chiar fumul din incendiile actuale de vina.
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Ce se intampla in Amazon ne va afecta pe toti mai devreme sau mai tarziu prin fum, poluare, incalzire globala, topirea ghetarilor, distrugerea a zeci de specii de animale, ca sa nu mai vorbim de uciderea triburilor indigene care e practic crima in conditiile in care nu accepta ajutor extern sa opreasca focul. Sunt focuri si in Siberia si Indonezia de care nici nu se vorbeste in media. Singurul licar de speranta pe care il intrezaresc e ca multa lume a devenit peste noapte interesata de protectia planetei: fie e ca e prin reducerea consumului de carne, reciclare, reducerea consumerismului, shop local, zero waste. O fi un strop intr-un ocean la nivel individual, dar va aduce cu sine crearea unei viitoare generatii interesate de conservarea mediului si preocupata de alegerea unor lideri cu politici orientate catre ecologie si mai putin spre buzunar (wishful thinking).
Imi cer scuze in avans: sa nu ii jignesc pe cunoscutii tai, dar sustinatorii lui sunt condusi de frica si prejudecati. Fox News (unealta media a presedintelui actual) a postat un articol cum ca Amazonul nu e plamanul pamantului, oxigenul e produs in special de phitoplancton, iar ce luam din plante e oricum uzat de incendii. Cand sunt distruse padurile, e bun oceanul, cand Trump aproba fracking in Arctic Wildlife Reserve si distrug tot si pe acolo, lasa ca avem destul oxigen, petrol ne trebuie. Man made climate change e poveste dupa nenea asta. Sa nu intru in politicile de immigrare, aparare interna si externa, healthcare,gun control, protectia mediului. In 1o ani de stat aici nu m-am simtit mai in nesiguranta si pe picior de plecare ca din 2017 incoace.
De cateva zile ecosia raporteaza o crestere de utilizatori. Semn ca oamenii vor ceva. Pana atunci noi ne schimbam obiceiurile, pe ici pe colo, mici, dar va fi bine.
Da, da, asta am observat si eu, ca noua generatie gandeste altfel. Imi zicea chiar ieri o prietena ca acum tinerii cauta slujbe care sa nu fie in contradictie cu convingerile lor, adică prefera sa fie mai prost platiti, dar de firme mici, etice, etc
Cei de care zic sunt doar cunoscuți, nu si prieteni, dar m-au mirat păreri la fel venind de la persoane care nu se cunosc. Voi stiti mai bine cum e acolo, ca noi in Europa nu putem sa ne facem o parere obiectiva, directă.
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Ai atins esenta problemei. Degeaba interzice nush ce tara exportul de lemn, doar pierde bani si pune presiune pe ceilalti producatori. Ar trebui sa scumpeasca si mobila asta de unica folosinta ….
Marius recently posted…Ana a testat pasta de dinți SPLAT de la Sensiblu
Nasoala treaba asta cu padurile care ard, plus toate animalele care sunt acolo. Si eu citeam zilele trecute articole contradictorii pe tema asta, nici nu stii ce sa mai crezi. Oricum am da-o, clar nu e bine. Din ce am inteles, Macron chipurile ar face pe generosul pt a inchide piata europeana Braziliei, motiv pt care se pare ca e urat de toata lumea de acolo la ora actuala (povestea pe fcb cineva care locuieste acolo). Din alta perspectiva, oamenii fac acolo defrisari pt a putea cultiva diverse si a trai, multi sunt de o saracie lucie. Le iei asta, ei din ce mai traiesc? 🙁 Foarte complicata problema. Ah, si apropo de poluare: avioanele polueaza enorm (aviz amatorilor de vacante) si vasele de croaziera (cel mai rau, se pare). Un vas de croaziera chipurile produce mai multe noxe intr-un an decat nu stiu cate masini. Am citit recent, habar nu aveam de asta…..
Asta-i chiar culmea cand o aud … cu avioanele care polueaza si ca noi, astia care mergem in vacante, ar trebui sa fim mai atenti? really? Chiar asta e problema principala? Zic sa nu ne ducem intr-o alta extrema! Exista o solutie sa nu mai poluam deloc: ne uram in varf de munte si traim ca oamenii preistorici.
Stii, si daca te speli zilnic poluezi ffff mult. N-ar trebui sa faci dus zilnic sau Doamne Fereste, de 2-3 ori pe zi vara!!
Amy recently posted…Interzicerea trotinetelor electrice reprezintă un pas înapoi în evoluție
Nu-i nevoie sa te infoi asa, sa stii. Poate nu iti place tie personal ideea, asta nu inseamna insa ca nu e asa. Tot poluare se numeste. Iar eu discutam cu autoarea blogului si schimbam idei in mod civilizat. Just sayin’.
Daca tie nu iti place ce-am scris, nu inseamna ca am si spus ceva necivilizat sau ca ti-am adresat vreo jignire. 🙂 M-a enervat ce-ai spus, ma enerveaza modul unora de-a ridica anumite probleme si de-a le aborda, fara argumente concrete.
Sunt multe lucruri pe care cu siguranta si tu le folosesti si polueaza. Toata tehnologia de care beneficiem in ziua de astazi are un pret. Dar vreau sa ma opresc aici, promit ca nu dau reply.
Amy recently posted…Interzicerea trotinetelor electrice reprezintă un pas înapoi în evoluție
Luminita, de acord cu tine legat de poluare. Citisem ce zici de croaziere acum cateva luni. Oricum, croazierele mi se par culmea turismului industrial. Vazusem de cativa ani, înainte să se vorbească de latura lor poluanta , niste emisiuni care mi-au tăiat orice chef de a face vreodată vreo croazieră.
Dar preturile la croaziere sunt ieftine in anumite sezoane, unele zboruri sunt f ieftine, asa ca lumea profita. Ar trebui taxate firmele care propun astea, asa lunea s-ar gandi de 2 ori inainte sa plece.
De cand stam mult pe afara ca ne-am mutat la casa, ne dăm seama si mai tare de poluarea fonica a avioanelor, ca cealalta poluare nu se vede. Nu ne auzim când vorbim, din cauza zgomotului de avioane. Nu e moment in care sa nu vezi minimum 3-4 avioane pe cer si n-ai nici macar o secunda de liniste. Si nu exagerez, in timp ce scriu acum, aud. Asa fain a fost cand din cauza vulcanului islandez s-au întrerupt zborurile.
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Ba e o problema foarte mare. Un bilet de avion e si 15 eur, poti sa pleci in fiecare weekend sau sa pleci dimineata sa te intorci seara. In ultimii 10 ani industria a crescut foarte mult si biletele s au ieftinit foarte mult.
Marius recently posted…Ce cărți citește Ana: Plimbarea domnului Pleașcă de John Burningham
Mda…stiu pe cineva care ia avionul dimineața pt expoziție nu stiu unde si se intoarce seara .
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Cate bilete gasesti tu cu 15 euro? Oamenii au ramas cu impresia ca low cost-ul e aceleasi din urma cu 5 ani, ceea ce nu este deloc adevarat.
Amy recently posted…Interzicerea trotinetelor electrice reprezintă un pas înapoi în evoluție
Suficiente bilete cat sa plec saptamanal daca nu m ar interesa destinatia si as avea timpul necesar.
Cei de la Therme spuneau cu turisti straini au inceput sa faca day break, vin in otopeni special pentru ei si apoi pleaca seara. 10 min pana la aeroport si exemplele pot continua.
Marius recently posted…Bonprix – hainele în care mă simt bine
Avioanele ca avioanele, dar toate chestiile care se trimit in spatiu? Alea oare cat or fi poluand? Deja ca sa se trimita bănui că polueaza mult mai mult decat un avion. Dupa aia in jurul Pământului se învârt acum 2mii si ceva de sateliți care funcționează plus sute de mii de resturi de la sateliti sau de la misiuni spatiale care au rămas si gravitează acolo.
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Fara ei nu ai avea televiziune prin satelit, GPS orice inseamna comunicatii moderne. Inca nu facem turism in spatiu …
Marius recently posted…Produse consumate de Ana in luna august (XXIV)
2630 sateliti activi, majoritatea rusi si americani. Habar n-am cati sint militari din ei si cati servesc la ce zici.
Ba a inceput turismul spațial:) Pana acum 7 turisti 🙂 Dar am inteles ca ii baga in plus la cate o navetă.
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Nivelul de consumerism si poluare in all inclusive europa, all inclusive thailanda sau croaziere este similar: se ofera cantitate, se lasa farfurii pe jumatate pline, toate produsele ambalate in plastic bine sa reziste cat mai mult timp. Ce nu imi dau seama daca e nasol sau nu, la croaziere: ei arunca resturile organice dar tot arunca in ocean (si pipi, si apa de la dus, si resturile alimentare de la bucatarie) – unele sunt hrana imediata la pesti, pasari, planton, dar detergentii de la dush?, cremele solare de la dus h si machiajele si cremele de pe corpurile umane? uleiurile de la gatit si pesticidele si conservantii din alimente sunt oare biodgradabile?
In plus toate cele 3 forme de turism ce le mentionez exista acelasi tip de personal: din tarile cele mai sarace, care nu pot pleca din jobul asta. O iobagie moderna, temporara. Pe mine asta ma deranjeaza mai mult decat poluarea…..ca oamenii aia nu au cum zice stop la abuzuri. Si la avioane low cost e la fel – portughezii la Ryanair, romani sau unguri la Wiz …
Si pe locul 3 la deranjamente, ca e turism industrizat. Ca si la cursele de avioane. Adicalea sunt companii mari, cu echipe intregi de economisti, care cauta doar sa inregistreze compania in tara cu taxele cele mai ieftine (de ex. Irlanda pt Ryianair) si desi sunt mii de bilete platite in romania, f. putin aduce incasari statului romanesc. La fel, cele mai multe vase de croaziera se declara cu … pavilion Panama sau Cipru- sa plateasca impozitul acolo. Si firmele mari de hoteluri de 5 stele se declara tot pe unde vor ele si platesc prea putine impozite local, pt ca in general investitorii sunt…din alte parti (am gasit hoteluri suedeze in Tailanda, ce aduc turistii cu avioanele suedeze, aduc mancarea si mai ales bautura din suedia, turistii stau doar pe plaja hotelului, ofera prea putin sustenabilitate locala; sau in Canary Islands era un hotel norvegian ce isi facea reclama, f. fain era ca l-am vizitat inauntru: mancare all inclusive, decorat nordic cu mobila nordica, coafor, masaj, iesiri in larg cu vapoarele lor, pana si plaja isi adusesera nisip alb si find din Africa, dar totul adus ….niciun localnic nu lucra….si in canary islands somajul e de aproape 20%)
Vai vai….Dar ce zici tu cu nisipul african si avioanele suedeze e oribil.
Eu am fost oripilata la emisiunea despre croaziere ca tot ce imbarca la bord fructe legume le stropesc de zor, apoi ca atunci cand acosteaza într-un oraș ii duc ca pe oi pe turisti cu autocare dupa autocare, in sir indian….Si ca au frigidere de tinut morti, ca doar daca moare cineva trebe sa il tina o vreme. Doctorita croazierei filmate era româncă.
Luminita se referea la consumul de combustibil, ala e cat la toate masinile Europei în nu stiu cat timp.
Apropo de exploatat tari de mana a treia: sotul vrea sa mearga la Ikea ca avem una alta de luat. Incerc eu sa ii boicotez, dar geaba, ca au multe lucruri din lemn, faine. Si ma gandeam eu ca acolo e lemnul nostru, ca in Romania m-a deprimat asta vara sa vad munti întregi despaduriti. Si banii ca romanii exportă copacii, străinii vand monila, cu mare valoare adăugată. Si vezi des in Romania magazine de monila import italia 🙁
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Ikea are si productie in Romania, nu cumpara doar materie prima. O parte din ansambluri se fac la noi. Am vazut ca Albania a votat o lege care interzice exportul de lemn brut, sunt curios ce efect va avea: ridica productia lor interna sau doar priveaza de o sursa de venit
Marius recently posted…Ce cărți citește Ana: Plimbarea domnului Pleașcă de John Burningham
Padurea romaneasca e taiata de romani. Cat timp suntem neglijenti si corupti problema va ramane la fel.
Ideea de a interzice exportul de lemn brut mi se pare f. buna. Sa exploatam nu putem interzice, dar sa fie facut bine. Altfel noi ne-am luat mobila la mana a2a, si mai putina, fara mobila masiva, mare. Acum 20 ani gandeam altfel….
Sa speram ca vom vedea si la noi o astfel de lege. Noi pana acum nu am aruncat mobila, avem de la ikea si cu 10 ani vechime si inca o mai folosim. Pe masura ce ne am mutat in spatiu mai mare am mai cumparat. Pana acum se tine bine.
Marius recently posted…Bonprix – hainele în care mă simt bine
Si a noastră e de multa vreme, am luat si chestii ikea scumpe la juma pret la mana a doua (am cautat un anumit model). Patul fetei luat acum 20 ani, e inca bun, am schimbat doar salteaua. Dar avem nevoie de ceva nou ca avem spatiu in plus si ma apucase pe mine sa fie din lemn, sa fie francez…si am cautat prin magazine pana am ajuns la concluzia ca nu pot sa sustin magazine care mi se par mie mai etice vanzandu-mi un rinichi 🙂 cand gasesc la fel la ikea.
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
Nu vad de ce ikea ar avea pb de etica. Ei vand mobila pentru ieftina facuta din pal dar gasesti si din lemn dar mai scumpa. Depinde ce venituri ai si cat esti dispus sa cheltuiesti.
Marius recently posted…Produse consumate de Ana in luna august (XXIV)
Stiu, au mult din lemn-lemn acum, de aia si luam de acolo. E f ieftin, comparat cu mobila de lemn de prin alte locuri. Se zice ca mobila lor e mai putin durabila, duce la o standardizare a gusturilor, e produsă la preturi ieftine in tari de mana a doua. Și patronul, acum 20 ani a făcut un montaj fiscal in Licthtenstein (unul din cele mai opace paradisuri fiscale ) ca sa fenteze fiscul suedez. Miliarde de euro au scăpat neimpozitate (prin ceva fundatie, tranzitau banii prin cateva tari).
Găsisem si o carte la biblioteca despre astea, dar mi-a ajuns rezumatul ei 🙂
Elena recently posted…Dezastrul ecologic si insula Nauru
A optimizat, precum toate corporatiile. In schimb daca vrei mobila la comanda in Bucuresti primesti bon fiscal doar pe avans, la restul de plata dupa livrare toti vor cash si primesti o chitanta de mana. Care sunt convins ca nu intra la impozit :). Deci evaziune la greu … prefer Ikea atunci cand se poate, toate taxele si cotizatiile platite 🙂
Marius recently posted…Elgydium a lansat paste și periuțe de dinți cu simpaticele personaje din ICE AGE
Pe mine ma ingrozesc documentarele vazute si informatiile acumulate in ultima vreme. Cred ca ne apropiem de limita aia la care aerul devine irespirabil. Si facem prea putin. Eu insami fac doi pasi mici azi, apoi iar uit si cumpar plastic si imi vine sa ma bat. Am senzatia ca nu putem fi opriti decat daca se modifica legislatiile si riscam puscaria pentru diverse actiuni care distrug mediul. Ori, asa ceva e utopie, deci ne apropiem de sfarsit?
natura se restabileste daca o lasam in pace si sigur e mai bine daca o ajutam 🙂
Altfel viata e formata din pasi mici. Da, ai uitat o zi si cumparat un plastic – si ce daca? e bine ca ti-ai dat seama si a2a oara o indrepti. E ca in schimbarea alimentatiei: o facem si bine si prost, dar o facem din ce in ce mai bine, o greseala nu duce la abandonul slabitului, ci la un nou inceput si un nou pas.