And that was Christmas

Au trecut si sarbatorile astea: lin, dulce, pline de odihna si miscare, prieteni.  Le-am simtit din plin si bucurat de ele, cum am invatat pe indeletelea.

Cadouri f. putine anul asta. Alta data alergam de nebuna dupa cine stie ce idei pt cine stie ce persoane (nu, nu sunt buna la facut cadouri) dar de ceva ani ne luam cadouri simbolice asa ca si anul asta avui carti, card de cumparaturi (cheltuit in ianuarie cand deja sunt solduri si nu e nebunie la cumparaturi), o cutie de ciocolata , un joc de familie, achizitii ce  ia maxim o ora de efort mental si fizic asta ca sa ne mentinem oaza de liniste in mijlocul agitatiei de sarbatori.
Fara tv si fara radio nu avem “impulsul” de a lua lua lua lua etc. Agitatia asta imbolnaveste, stiti?. Am fost pt 15min sa ma intalnesc cu o prietena, in mall, sa ne schimbam cadourile de craciun (ceva mic, homemade) si era atata atata nebunie incat amandoua am decis ca nu e de noi – ne-am jucat cu copiii in parcarea din spate 🙂 – copiii ei mici au fost mult mai linistiti acolo. Fara shopping am avut insa suficient timp sa iesim la luminite ziua (nu serile, e prea mare nebunia, si oboseala si lentoarea iernii m-a cuprins)- cel mai tarziu la 8 seara am intrat in casa.
Am gatit putin, nimic traditional, nimic sa stau mai mult de 30min in bucatarie (salata si carne). Am avut ani cand sarbatoream consumerismul si agitatia si burdihanul, anul asta ca de ceva ani am sarbatorit doar nasterea lui Iisus. Sotul a si slabit, eu nu pot zice acelasi lucru :D. Fara alcool iar (nu spunem nimic despre la berea luata  de sot, da? ) – am luat si eu un pahar de prosecco si am gustat si decis ca merge si fara. Fara cozonac, fara sarmale, nicio porcarie, mult peshte, ba cateva zile de salate (doaaaaaa).
Bradul l-am facut de la inceputul lui decembrie. Ciudat pt unii, dar intr-o zi cu ploaie a fost distractia fetei – o joaca de 1-2 ore, fara tamtam, fara agitatie, fara cumparaturi speciale:si-a ales doar 2 seturi de globuri si instalatia si a decis ca e suficient asa pt bradul vechi, second hand, artificial. Nu am decorat casa, nu am facut curatenie, niciun dereticat special, nu am pus fatza de masa noua ca nici nu am, nu am avut haine noi si nici macar coafor (machiaj oricum nu folosesc de ani). Doar m-am epilat ca 2 in casa au facut glume ca sunt tzepoasa. Dupa agitatia de la munca de la sf de an nu mi-a trebuit nicio agitatie acasa – mi-am tinut rutina si culcat regulamentar. Nici pe fb nu am stat (nu am pe tel.)
Am citit de sarbatori. Un an in care am citit carti f. usoare (de sarbatori am terminat de citit seria Game of Thrones, acum poate o sa ma uit si la filme sau poate nu), M.Puzzo cu GodFather si Sicilianul (si pe viitor voi vedea a X a oara filmul Nasul, dar cu alta intelegere). Am recit cartea unui dr despre auto-immune disorders, atat de bine descrie nevoia de miscare si de disciplina alimentara pt linistea interioara si impactul asupra emotiilor, ba mai mult, mi-a adus aminte de sabotajul emotional pe care il aveam de sarbatori,in familie, unde eram servita insistent insotita de un santaj emotional “daca nu mananci din prajitura asta, nu te mai iubesc” “hai draga ca ai farfuria aproape goala, vrei sa slabesti, acum, cand vii la mine? ”  etc .
Am fost in vacanta. Am umblat mult, vizitat mai multe ca alte dati. Copila e din ce in ce mai mare si am mers si 10-15km pe zi, prin oras dar si in natura. Ne-am oprit pt o cafea /suc de portocale (dupa preferinta) , privit linistit forfota altora si zambit linistit: imi plac orasele agitate, imi place sa ma bucur incet de ele, sa fiu turist in orasul meu dar si in orasul altora. Vazut cu prieteni. Stat afara, imi dau seama ca jobul imi anuleaza din timpul aproape de pamant si natura.
M-am rugat pe indelete, si multumit lui Iisus pt ce avem. Anul 2019 a fost un an greu pt noi, am luat niste decizii si renuntzat la niste responsabilitati si viata mi s-a usurat, dar cu incredere si credinta si multe glume am trecut peste, acceptat cum vin emotiile si ascultat vocile interioare (schizofrenie? 😀 ), dar daca eu am decis ca e bine apai bine este, si daca nu mi-ar fi bine as schimba, dramatic.
Am facut tot posibilul sa ma respect si sa am grija de mine. Greu, cand multi ani mancarea a fost un bandaj emotional, dar incet incet e tot mai bine.
Nu am vazut niciun film special de Craciun. Mi se par tot consumerism si ca nu au nicio legatura cu nasterea Domnului, ba mai mult, ca zgandara diferite rani si neimpliniri sufletesti – cine are nevoie de sare pe rana si nostalgii si regrete exacerbate?. Asa ca ne-am uitat, iar, la seria: Stranger Things, de data asta cu copila (da, e suficient de mare si ii plac filme cu monstri – cu maica sa seamana 😀 )  . Nu am aprins nicio lumanare sau artificii. In noaptea de Revelion nici nu vreau sa va zic cat de bine am dormit.
Si concluzia iernii:

“Life isn’t like a box of chocolates… it’s more like a jar of jalapenos. What you do today might burn your ass tomorrow.”
– author unknown

52 thoughts on “And that was Christmas”

  1. La Multi Ani, draga Claudia!
    Sa aveti un an nou cu sanitate si belsug!
    Eu nu prea am putut lenevii de Craciun … nici macar de revelion! Asta e!
    Dar o data si o data tăt mă voi hodinii … asa cum zicea biata mama!
    Te pup!
    Ella recently posted…My secret gardenMy Profile

  2. La multi ani cu sănătate!
    Noi n-am făcut nimic special si ma socau discuțiile de la masa cu colegii despre corvoada cadourilor. Toata luna decembrie s-a vorbit despre cadouri.
    Dar nu inteleg ce are lumea mai nou cu mancarea tradițională. Ador sarmalele si nu vad ce au nesanatos: carne, varza( pe care o murez eu), orez (eu pun complet). Cozonacii ii ador, fac baigli: astia au putin aluat si multa nuca. Mai mult: prietenul (francez) al fetei a mancat cu multa pofta sarmalele pe care i le-am servit. Si toata familia lui s-a îndrăgostit de baigli noștri. Asa ca inainte de anul nou s-a apucat de treaba si ,cu ajutorul fiica-mii, a făcut o tură de baigli din care ne-au dat jumate, adică 2. Glumeam ca la anul i-om da reteta de sarmale sa ne faca el.
    Si am facut si oua umplute, fac doar de Crăciun si Anul Nou. Dar eu imbin tradiții, ca am facut si foie gras si as fi vrut si stridii, dar mi-am facut pofta cu ele abia we asta. Si am băut vin. Nu mult, dar bun si bio. Mai mult: sotul l-a inițiat pe prietenul fetei si in țuică si asa am mai reusit sa împuținam rezerva. Ca avem o țuică pe care o ținem de cand am venit in Franta, adică de 20 de ani: am primit atunci 2l si inca nu am terminat-o 🙂

    1. Acum multi ani asa faceam cu cadourile.
      Ce imi place de voi – sa invatzatzi francezul cu tzuica si sa isi faca singur sarmalele :))) asta da reusita multiculturala!
      La noi in casa nu se mananca nici cozonac nici sarmale. Nu ne plac. Problema mea e ca sunt lenesa si ambele feluri iau f. mult timp de facut si inca sunt multe persoane care lucreaza si in ziua de 24 (cum am lucrat si eu multi ani), si statul de multe ore in bucatarie este un efort colosal si nu merita doar de dragul traditionalismului cand stiu cata mancare se arunca in bucuresti dupa sarbatori – nu glumesc, gunoaiele debordeaza si majoritar e mancare si efort acolo. Altfel ambele alimente eu nu le consider nutritive ci doar calorice, si cum nu imi plac le gasesc numai defecte: gluten, zahar, supragatire ce distruge toate vitaminele si enzimele etc.
      Daca vreunu din casa ar fi mare amator de sarmale, as gasi o romanca harnica sa imi faca 10 caserole, congela, si in fiecare sapt. scoate caserola si fierbe. Peste 3 luni de la capat. Dar nu sunt in stare sa le fac :)))
      Pt cozonac, am gasit o romanca faina ce face, o data pe an ii comand la 1 decembrie cand vreau sa ofer ceva romanesc strainilor. Si ea tre sa traiasca fericita, si eu raman o femeie lenesa.

      1. Cand chiar n-am putut si am gasit românca cea harnică, am aruncat sarmalele si cozonacul, nu erau bune deloc.
        Eu imi iau liber toata saptamana 🙂 sotul la fel. De fapt nu am voie să imi iau decat una din cele 2 saptamani, asa ca iau cea de Crăciun, dar lucrez cea de Anul Nou. Oricum, nu de zile libere duc lipsa la serviciu 🙂 Dar pt sarmale lucram impreuna cu sotul, le fac doar o data pe an si mai tin cateva portii in congelator. Le fierb mult la foc f mic, deci ca la crockpot.
        Si am facut si tort, unul ca de castane, fără castane, francezul a adorat. Desi am pus din greseala unt sărat in crema si n-am vrut sa o arunc 🙂 Dar francezii adora cu toții baigli-ul meu, am dat si reteta mai departe. Si sarmalele le plac, ca am mai facut musafirilor uneori.
        Acum am murat prea multa varza, asa ca am pus varza la congelator si ma gandesc cu pofta ca o sa fac varza a la cluj.

        1. Daca ai prea multa varza murata, share with friends :)))
          (eu am murat tocata, kimchi, cum termin mai fac o runda, desi acum mananc sfecla rosie murata ca mi se pare bestial de buna – a iesit cremoasa)

    2. Eu am poftit doar cozonac anul asta dar am reusit sa-mi tin in frau poftele si nu am mancat nici macar o felita de pofta. Si face soacra-mea niste cozonaci de miroase pan’ la colt si-ti vine sa te lingi pe degete de bun ce-i, dar sunt fericita ca nu am pus nici macar un kg pe mine de sarbatori si ca am reusit sa ma abtin de la dulciuri, asa cum mi-am propus. Cat despre sarmale, carnati si alte cele, mancam inainte dar acum nu ma mai pasioneaza. De Craciun am facut paste cu fructe de mare iar de Revelion pastrav la cuptor cu cartofi si broccoli. 🙂 Chiar nu am simtit lipsa mancarurilor traditionale, as prefera oricand niste creveti cu paste in loc de sarmale. 😀
      Amy recently posted…Mă bate gândul să îmi fac albire dentarăMy Profile

      1. Eu am cu un kg mai putin decat inainte de sarbatori, dar de regulă n-am mancat dimineața daca am mancat mult peste zi. De vreo doua luni evit lactate, gluten..alergenii de care zicea Claudia, plus zahărul, mierea sau alti indulcitori. Am facut excepție 2 saptamani, dar am mancat cu masura. Is la -4 kg, dar n-as vrea sa mai slăbesc.

      2. Lucruri de felul asta mananc tot anul, în orice weekend. De Craciun imi place să avem lucruri mai speciale, pe care nu le mancam decat atunci. E si o tradiție. In plus sunt facute dinainte asa ca nu mai trebuie sa stau pe la bucatarie sa curăț, sa fierb, sa coc…

      3. Calamari si sepie si caracatite am mancat de sarbatori. As putea declara caracatita ca aliment traditional 🙂
        Din pacate nu ne permitem des pt ca aici sunt foarte scumpe, asa ca profitam cand mergem in Spania.

        1. In Spania mi s-au parut la fel de scumpe ca aici pestele si chestiile de mare.
          Noi la capitolul mancare ne luam tot ce ne face pofta. Așa ca avem o sumă destul de mare de cheltuieli. La piata cel care vinde peste pescuieste el insusi si deci multe vin direct din Normandia. Pește nu mai fac, ca nu mi se pare ca iese ca la restaurant, dar in ultima vreme iau St Jacques sau alte scoici. Si tocmai am descoperit ca se poate face supa din chestia aia cu care e prinsă scoica St Jacques de cochilie, e super buna supa, asa ca e mai economic ca inainte cumparatul lor. Altfel ei le arunca atunci cand iti golesc cochiliile ca sa iti vanda doar partea “nobila”.

  3. Da, da, sfecla roșie e f buna, mai ales cu hrean. Varza am murat-o in foi, la borcan, tîmp de o saptamana, nu in butoi si in capatani.
    Dar ce ziceam e ca acum e curentul asta ca ce-i tradițional e rau. Si mancam tot felul de chestii din tradiția altora. Nu zic ca nu-s bune alea, dar eu de ex daca mananc sushi sau chinezesc, nu imi mai trebuie o lună asa mancare.
    Chiar zicea prietenul fetei ca romanii nu-și valorifica tradiția. A fost la Iași cu fata si n-au gasit mancare buna, românească. Toate restaurantele erau de tip occidental, ca doar erau multi studenti pe acolo, dar prietenul ar fi vrut chestii romanesti. Eu ii spusesem fetei ca stiu ca pe acolo au placinte poale-n brau si sa manance. N-a vazut nicaieri asa ceva. In schimb in toată Romania indiferent de zonă gasesti papanasi sau mici si ciorba de burta. Is cateva feluri adoptate în toata tara, dar lucruri specifice unei regiuni, rar.

    1. Deci clar sunt persoana cu feedback prost despre restaurante traditional romanesti. Dar o sa intreb sotul ce parere are despre. El a lucrat in marketing si sales si era toata sapt. pe drumuri prin romania, pana acum 8 ani. Si manca in deplasari numai la restaurante – ca doar deconta firma bonurile de la deplasari, si mergeau in echipa deci nu decidea doar el ci si colegii. Vreau sa vad cum isi aduce aminte parerea lui despre mersul si mancatul prin tara ….

      Altfel, mancarea specific romaneasca de sarbatori nu e pt alergici si nici pt cei cu boli autoimune (gluten, zahar, lactate)- poate de aia de cand imi aduc aminte eu nu ma simteam bine de sarbatori?

  4. Un an nou fericit și plin de bucurii! Sună tare frumos descrierea pe care ne-ai făcut-o, cu liniște și tihnă. Cred că așa și trebuie. Să-ți fie de bine <3
    Eu am fost răcită de sărbători, abia am apucat să mă văd cu cei dragi. Dar partea bună e că n-am avut agitație, nu mâncare multă, nu insistențe de "hai gustă și prăjitura asta", deci din punctul ăsta de vedere a fost bine :))
    Ioana Soare recently posted…Idei de cadouri pentru bunicaMy Profile

    1. multumesc, si voua urari de bine! Si mai ales urari de sanatate.
      Ma bucura ca vezi partea buna racelii (nu am racit de 10 ani, am uitat cum e, banui ca m-as vaicari de rasul curcilor )

      1. Nici eu n-am avut probleme în ultimii ani, dar acum a fost ceva viroză urâtă și cam toată lumea din jurul meu a trecut prin asta, așa că nici eu n-am scăpat. Bănuiesc că nici cu imunitatea nu stau tocmai ok, căci 2019 a fost un an greu și dezechilibrat pt mine, din multe puncte de vedere (fizic, psihic, emoțional). Da nu-i bai, că încet-încet mă pun pe picioare.

    1. a dr Amy Mayers am recitit-o, dar urmarind review-uri si rezumate cam toate converg la fella fel: discplina de viata poate reconstitrui flora intestinala ce impacteaza imunitate si sistem endocrin si emotii si exacerbeaza varii simptome de la dureri de cap si articulatii si tiroide si alergii pana la rezistenta la stres si raceli aleatorii ( ca principiii de baza- eliminat alimentele cu raspuns mare histaminic – fara gluten si lactate si zahar si chimicoase in mancare, eliminat candida unde e cazul, zero chimicale in gura si pe piele, miscare, etc).

      1. Mulțumesc pentru recomandare. Îmi doresc foarte mult să o cumpăr, deși varianta în limba română apărută anul trecut nu mai este pe stoc nicăieri.

        1. Eu am luat-o in vara de la Carturesti. Asa interesantă mi s-a parut, încât am mai luat un exemplar si l-am făcut cadou si am mai recomandat cartea si altora.

          1. Elena dragă, nu mai apare în stoc niciunde. Verific și la editură, poate mai găsesc vreun exemplar. De altfel, voi încerca și varianta pdf de pe scribd.com.
            Sper să merite toată agitația! Un an bun îți doresc și ție!

          2. Eu as zice ca prima jumătate merita, nu si a doua (unde sunt retete). Cand am mers să iau al doilea exemplar mi-au spus ca nu o mai au si ce sa vezi? Peste 2-3 zile era in raft. Dar la Carturestiul ala de la Cluj f f prost stau la capitolul gerat stocuri: parca lucreaza alandala si la carti merge cum ți-e norocul.
            Pe de alta parte căutând eu pe amazon cartea de retete a doamnei, cartea era destul de criticata si cineva dadea 2 nume de la care cica Meyers s-a inspirat, persoana zicea ca persoanele respective sunt mult mai bune. Acum nu stiu ce sa zic, ca n-am mai luat cartea nimănui.
            Dacă nu o găsești pana la vara, ți-o dau pe a mea si ti-o trimit cand vin in Ro.
            Oricum dna zice lucruri pe care le stim mai mult sau mai putin, doar ca sunt puse cap la cap . Eu am exemplul unei prietene care retraieste dupa 5 ani de boala Ea urmează un regim pt colita hemoragica, dar regimul e la fel ca Meyers. Si nu numai ca s-a vindecat (desi poate e impropriu termenul) dar bonus i sau rezolvat alte probleme.

          3. Cu placere! Te pup si eu. La vara nu uita sa imi dai un mesaj (intreab-o pe Claudia de adresa) daca nu ai cartea pana atunci.

  5. Noi am fost in deplasare, ca de obicei. Mergem la rudele din Moldova de obicei si e destul de greu din casa in casa. Copiilor le place mult sa mergem la verisori, pentru noi insa e un chin uneori. Ne culcam mai tarziu decât de obicei (la noi acasa, pe la 9 se da stingerea, rudele abia ajung pe la case la 9:)), dimineata ai nostri se trezesc devreme, iar ceilalti copii dorm si trebuie sa pastram linistea. Din astea 🙂

    Eu am avut cateva lucruri pe care am vrut sa le fac: o sedinta foto improvizata acasa si sa scot la printer niste poze sa pun prin casa. Nici pe astea nu le-am facut. Pe final de an, m-a cuprins foarte tare oboseala, se simtea chiar ca un fel de burnout si am redus si mai mult lista de to-do. Bradul tot l-am facut devreme, alte decoratiuni in casa nu punem, si nici nu cumparam in fiecare an, cum aud ca se practica pe la altii. Am cumparat primele noastre jucarii de brad acum cativa ani si o sa mai cumparam cand se vor imputina astea.

    Ce e bine in deplasare e ca gatim putin (doar ne implicam la ce fac cei care ne primesc). Anul asta am si reusit sa mananc mai putin (un mare succes pentru pofticioasa de mine!), dar tot a fost prea multa carne dupa gustul nostru. Ca atare, saptamana asta ne refacem si avem in meniu doar chestii fara carne.

    Pe scurt, Sarbatorile noastre tot au fost destul de linistite (daca nu punem la socoteala drumurile), insa la anu, cred ca vom sta acasa si va fi si mai bine.
    Natalia recently posted…Crăciun pe îndelete#4: Cadouri de suflet (ușor de făcut și fără costuri)My Profile

  6. Imi plac Sarbatorile de iarna oricum ar fi, doar sunt nascuta iarna, nu? 🙂 Hm, iar mancarea trditionala… pe aia o ador fara sa-mi pese de kg in plus sau altele, pur si simplu mancarea romaneasca are gustul copilariei, al linistii pe care o simteam cand taiam porcul la bunica mea si facea mamie niste carnati de porc prajiti cu mamaliguta si cu salata de varza murata. Hai ca deja-mi ploua-n gura! 🙂
    Florina recently posted…Problema noastră este că ne-am obișnuit cu durerea…My Profile

    1. Cârnați de porc prăjiți:) Ce bunătate! Nu peste mult timp plec iar in Padurea Neagră si zilnic ma gandesc la cârnații de porc de fermă, prăjiți, pe care o să-i mananc acolo la un restaurant unde se ajunge pe jos prin padure, in 2-3 ceasuri, asa ca nici nu-mi pasa de cartofii prăjiți si ceapa prăjită care vine pe langa. Bonus: fara gluten, fara lactate 🙂 Lactatele si glutenul vin mai încolo, la tort 🙂

  7. La mulți ani cu sănătate și bucurii. Și la noi Crăciunul a fost cu liniște și pace și… Mâncăruri tradiționale!!! De obicei ținem postul și de sărbători chiar ne dorim sa mancam ceva făcut de noi și tradițional. Asa ca am avut: salata boeuf, ciorba de perișoare de pui, ca să iasă mai gustoasa am fiert și niște oase de vițel, am făcut cârnați noi acasă pe care i am afumat alături de niște ceafa și mușchi de porc. Am mâncat din toate câte puțin, le-am savurat chiar. Nu am făcut excese. Racitura de cocos de tara a făcut soacra mea și ne a dat și noua. Îmi plac și sarmalele dar nu prea am răbdare sa le fac. În ziua de Crăciun, după masa, în timp ce copiii au dormit eu am citit linistită la căldură focului de soba… Am simțit asa o liniște și bucurie, încât mi-am zis ca asta trebuie sa fie fericirea… Sa ai oameni dragi alături, sa te bucuri de căminul tău și de tot ceea ce ai….

    1. Miriam, imi spui te rog ce reteta ai folosit pentru cârnați? Eu am una in Silvia Jurcovan, dar mi s-a parut prea…grasa, prea multe ingrediente.
      Apoi pentru afumat, ati folosit afumatoarea facuta de voi?
      Noi ne-am gandit sa facem cârnați, de aia intreb. Si cum n-am vazut niciodata cum se făcea la țară, trebuie sa ma documentez bine inainte.

      1. Elena, dacă vrei o întreb și pe mama de ceva rețetă mai slabă, ea trebuie să urmeze un regim mai special așa că mereu caută soluții mai puțin grase. A făcut anul ăsta cârnați din carne amestecată de porc și curcan. Au ieșit super, deloc grași, iar eu nu-s fan cârnați în general, de data asta chiar am mâncat cu poftă.
        Cristina recently posted…Am întrebat 10 bloggeri români…My Profile

        1. Multumesc mult Cristina. In sarmale nu pun carne grasă si ies f bine. Si ma întrebam dacă nu cumva la cârnați lipsa grasimii inseamna gust mai putin bun.

          1. Așa, hai că am vorbit cu mama și mi-a spus așa: a pus 70% pasare (curcan si pui, ambele din curte, a dezosat pulpe și piept) și 30% porc (cumpărat și tocat de la o măcelărie că ei nu mai cresc). La porc a împărțit cei 30% așa: 15% pulpă și 15% fleică mai grasă. Apoi condimente după gust (piper, usturoi, ce pune fiecare la cârnați). Fă de test cațiva că poate ies prea slabi și nu vă plac, eventual te mai joci tu cu procentajele de carne vs. porc până ies cum vă plac. Eu chiar am mâncat cârnați anul ăsta, de obicei doar gustam. Mi s-au părut delicioși. Dar nici nu i-a prăjit, i-a gătit în tavă în cuptorul de la plită, țărănește așa 🙂
            Cristina recently posted…Am întrebat 10 bloggeri români…My Profile

  8. Aaaa, singurii musafiri pe care i-am avut au fost vecinii noștri care au fost surprinși ca i-am servit doar cu mâncare preparata de noi în casa… Au mâncat din toate cât au putut și am fost mulțumiți de încântarea și mulțumirea lor…

  9. Am avut sărbători asemănătoare, bradul meu e în picioare de prin 7 decembrie, mâine ar trebui să meargă la culcare :). La mine e fost un pic mai complicat de împărțeala în doua orașe, încă nu pot pune punct și poveștii ăsteia.
    Sunt curioasă daca o să poți vedea Games of Thrones, eu nu am putut, nu semăna cu filmul din mintea mea 🙂
    mihaela recently posted…Jurnal probabilMy Profile

    1. te pup!
      Am rezistat sa vad prima serie (in timp ce am facut si alte cele) – cred ca primele episoade sunt prea superficiale. Pe de alta parte putine filme sunt mai bune decat cartea…

  10. Eu n-am văzut Game of Thrones atâția ani (cu ideea de a citi întâi cărțile, de care nici în ziua de azi nu m-am apucat) și apoi în 3 luni am văzut toate sezoanele de două ori :))) Primele sezoane îs soft porn, sinceră să fiu. Se vedea că nu au cine știe ce buget, vedeai la ț**e goale și nicio scenă de luptă, nimic. Inițial abia, abia m-am convins să mă uit până la sezonul 3 și apoi m-a prins. Cea mai mișto chestie din tot sezonul 1 e prezența lui Sean Bean, pentru care am o mare slăbiciune 😀 Altfel, e un serial bine făcut, cu actori buni. Dar eu sunt subiectivă pentru că sunt mare fan fantasy sau SF sau drame istorice în general.

    Sărbători tihnite am avut și eu, poate chiar scriu un articol că în atâtea călătorii câte facem uităm și de călătoria spre…acasă, spre liniște și bucurie.
    Cristina recently posted…Am întrebat 10 bloggeri români…My Profile

    1. cartile au mers usor la citit, scriitorul nu e Tolkien ci doar un scenarist cu multa actiune in cap.
      Da, si eu am impresia ca primul sezon e slab facut – sotul a abandonat, eu am rezistat ca mi-a placut de personajul Arya (de cand citeam cartea). Si cartile sunt realmente pline de scene pornografice, unde includ fete de 13-14 ani…

  11. Happy New Year ,ladies !
    Am avut un comment undeva, candva de la *o femeie* si cred ca am respuns cam rece. Scuze .
    Si am fost curioasa…si am gasit clubul dumneavostra …si daca nu inoportunez ,adaug si eu cum am petrecut sarbatorile .
    Craciun pe 15 December caci,atunci ne-a facut surpriza fiul cel mare, sa poata sa zboare jumatate de tara ,pentru a fi impreuna 24 de ore…
    Apoi, am tot colindat cu trupa de colindatori a bisericii noastre, pana la 25 Dec. E tare frumos si oamenii sunt sinceri mai buni si frumosi.
    Incerc ,cat mai pot, sa tin-sa continui ,traditia care se pierde incet-incet- pana la disparitie 🙁
    Cred ca este singurul motif care ma mai tine sa fac cozonac si sarmale de Craciun….
    In rest, Craciun ,(sarbatoare) poate sa fie ,este, cand ne viziteaza copiii…oricand !
    Va doresc UN an bun,bucuros si sanatos !
    J.
    Josephine recently posted…Dear Santa ,My Profile

    1. La multi ani si voua 🙂
      Ce imi placea in copilarie atmosfera colindarii – aveam cateva colinde despre Nasterea lui Iisus, specifice zonei, ce de multi ani nu le-am mai auzit. Acum mai mult sunt cantece despre Mos Craciun decat despre Iisus.

    2. acum vazui locatia: SUA. Pai acolo traversat o tzara inseamna zbor de cateva ore, asa ca inteleg puterea cuvantului Sarbatoare.
      Pupaturi si un an bucuros si sanatos si voua. Si linistit. Ca anul trecut tare agitat mi-a fost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge