De preocuparea mea pentru sanatate stiti. Am scris despre asta din primele pagini ale blogului, sa tot fie 6 ani sau mai mult. E o prioritate acum, viata mea in timpul problemelor de sanatate nu a fost o viata ok. Acum, cu carantina, cand toate reperele mi s-au evaporat si nu mai am cum iesi cu prietenele, nici cum face voluntariat, pierdut probabil de tot orasulMeuIubit din birou, singurul lucru care mi-a ramas vertical ca o coloana a infinitului dreapta si de urmat e grija pentru sanatate.
Daca acum deschideti prima data un articol pe tema sanatatii, aflati in vreo 2 (sute) cuvinte ca imunitatea e majoritar impactata de igiena vietii, ca predispozitiile genetice si bolile cronice se pot ameliora dar si materialul de calitate genetic se poate deteriora din modul de viata, ca obiceiurile sanatoase si potrivite mie nu se potrivesc la toti si ca astea nu vin natural – nimeni nu se naste cu astea, ci vin din ratiune dar si din sub-constiinta si armonia dintre creier si corp. Sanatatea si obiceiurile ce aduc sanatate se cultiva, se invata, si se schimba dupa varsta si mod de viata. Acum am facut o gropitza pe canapea dupa forma fundului meu….asadar dupa cateva zile de lancezit si dureri de coloana reaparute si stari de anxietate cu tiroida sufocandu-ma am schimbat pe ici pe colo pana am ajuns oarecum bine, pe cat de bine s-o putea. Decizia de a deveni mai atenta la sanatate ce duce la primii pasi e o decizie pur rationala, contra ‘rutinii’ si ‘obisnuintei’ si inertiei de zi cu zi, e un efort asa ca zilele astea facui tot posibilul sa scad stresul, sa scad tensiunea, sa dorm mai bine si mancam adecvat si sport adecvat.
Partea buna este ca sunt tot felul de solutii la indemana, costuri zero.
Fii atenta la ce faci si opteaza pt pasi rational, nu in graba.
Mindfully choices, cum zice englezul – in rutinele alimentare, de zi cu zi. Stam pe canapea de atatea zile asa ca nu mai avem nevoie de carbohidrati ca nu ii consumam (asa ca am redus pana la eliminat gluten, zahar, si lasat carbohidrati doar din legume si fructe). Sau un exemplu rational: apa poate inlocui cola, apa e mai buna decat cola. Un alt exemplu:avem nevoie zilnic de exercitii asa ca am cautat un program ce mi se potriveste si de repetat – zilnic am zis. Tot cu mintea alegem sa nu consumam zahar/cafea/ecrane dupa o anumita ora pt a pregati mintea de somn. E usor? nu, nu va iesi din prima, nici peerfect, dar in cateva luni va intra in rutina si va inlocui complet acele rutine paguboase, si momentul de aceste rutine noi e fix acum, cand suntem mai apropiati de noi, mai indepartati de furtuna vietii, agitatia si zgomotul de fundal ce intuneca deseori creierul s-au indepatat.
Vezi ca poti economisi bani asa.
Cea mai buna motivatie pt mine o reprezinta economisitul financiar: am inlocuit cola cu apa pt ca e mult mai ieftin. Meniu si lista de ingrediente iar economiseste bani. Colegul a renuntat la masina si venea cu bicicleta initial din motive financiare apoi a vazut beneficiul in sanatate. Mersul la piata unde predomina legume si fructe, mersul doar in zonele de vanzare de legume si fructe iar sunt o economisire.
E singura motivatie? nu. Dar la mine cea mai solida. Cautati-va o motivatie ce tine la voi – deseori sa punem prioritate sanatatea nu tzine, ca nu e ceva cuantificabil si cantaribil.
Foloseste tehnologia.
Nu sunt mama gadget-urilor si am zile cand nu ating telefonul si avui ani fara mobil, dar uite ca instalat un pedometru pe tel mi-a aratat ca…nu merg suficient. Lasa ca acum merg o laie pan’ la baie, asa ca mi-am pus un reminder pe tel: exercitii de spate, exercitii de genunchi. 10min dim, 15 dupa amiaza, unele le fac si cand calc/incalzesc mancarea/spal vasele, cele 3min adunate de ici /colo sunt un castig. Pe o hartie am scris cata apa beau – asa ajung la 1.5l -daca pe mine o foaie m-a ajutat atunci folositul unei aplicatii poate fi si mai si pentru utilizatorii de mobil. Sunt aplicatii gen FitnessPal, grupuri de anumite exercitii, CouchGroups ce au ca scop sa faca sa alerge 5km si pentru CartofiiDeCanapea, o coarda de sarit electronica etc. cautati si incercati-le, unele sunt gratuite, nu pierdeti nimic in a instala, incerca de folosit cateva sau mai multe pt ca in final e doar castigul personal.
Un jurnal al recunostintei.
Am invatat asta de la altii. Eu functionez mult mai bine si ma motivez mai bine cu oameni in aceeasi directie, cu o contorizare a reusitelor, cu o gandire pozitiva: ramane mai putin loc la piticii pesimisti din mintea mea. Asa ca serile imi repet si imi laud reusitele: azi mancai salata de 2 ori, am sarit coarda doar 5min si maine o sa fac iar si mai bine, plimbarea de o ora de dupa culcat copil a fost minunata, am slabit 3 kg in primele 3 sapt de carantina, au iesit kale si sa caut ghivece mari sa le separ etc etc. Si blogul tot ca un fel de jurnal al recunostintei mi-e construit, al recunostintei fata de cele invatate de la colegi si vecini si prieteni si alte cele vazute prin oras- imi scriu aici reusitele si perseverentele, nu e viata mea plina doar din astea ci sunt si din alea negre, doar ma bucur de cele bune si sper sa fie si la mai mare data viitoare.
Atât de adevărat tot ce spui! După ce efectiv am zăcut în casă, fără să ies la alergat deloc, cu mișcare redusă la minim si cu bunătăți de Paște în exces am simțit vreo 2 kile în plus și dureri de spate atroce. Așa că începând de sâmbăta trecută mi-am reluat programul de alergare de 3ori pe săptămână plus plimbare la ora 6 dimineața înainte de micul dejun minim 5.000 de pași.
Toate astea mă vor ajuta să reintru în formă și mai ales, voi resimți un benficiu la nivel psihic.
Zilele astea am vazut un film pe arte: un monde d’obeses in care ziceau ce cel mai important lucru pt sanatate e mancatul sanatos. Ca industria a găsit găselnița cu sportul zicand ca ppti manca ce prostii vrei ca apoi le elimini facand sport, dar nu e deloc asa.
La mine de 2 luni salatele contin muuulte frunze de păpădie. Mai ales acum, când e plin de păpădii prin gradina, am parte de si mai multe frunze. Si frunze de patlagina mai pun. Oricare ar fi mancarea de pranz, punem si o salată pe langa. Si nici n-o sa le plivesc vreodata, pentru ca sunt recunoscătoare că in perioada cand nu aveam alte fructe si legume, buruienile astea ne-au salvat.
Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maia
si pe mine ma ajuta aplicatia de pe telefon ca imi arata mereu ca nu mi-am indeplinit targetul de pasi pe ziua respectiva. Acum am mai scazut putin, dar ma misc inca destul, mai ales ca stau la curte si am si spatiu in care sa fac asta, si aer curat…
Cristina Dragomir recently posted…Ultima doamnă Parrish – Liv Constantine (recenzie)