Dressing-uri pt salate – cum aduc arome in banalele salate

De cateva sapt mancam 4 zile cu mese gatite si 3 zile doar salate, deseori si mesele gatite au side dish o salata.  Cum timp si entuziasm pt gatit e zero, am simplificat timpul in bucatarie (si asa era simplificat ca nu mai pregatesc/curat casoletele pt pachete pentru toti 3, in fiecare zi).

Pt salate am incercat cateva variante si combinatii pana am ramas la baza:
– salata de varza (cu/fara morcov ras). Partea faina e ca varza o toc la robot o data pt 2 mese, o parte sta f. bine in frigider in recipient cu capac si o frec cu sare/combin fix cand vreau, de obicei la pranzul urmator
– salata verde cu castravete si porumb/fasole fiarta/naut fiert/cartofi noi fierti/rosioare/ardei/andice/ton/ficat de cod etc.
-rucolla/frunze baby de spanac/papadie, acestea in salata separata nu sunt tolerate de colocatari asa ca le amestec in salatele verzi, dar nu mereu.

Salata verde, pe langa ca o iau aproape dublu ca pret decat la piata, de felul ei nu are niciun gust si  e nevoie sa o scot din anonimat. Cu she? cu dressinguri:

  1. maioneza homemade. Fac la blender vertical si in 30sec dintr-un ou, o lingurita mustar, 200ml de ulei, la final adaug sare si lamaie,  iese peste juma de borcan de maioneza pe care il tin apoi in frigider inca vreo 2 zile. Fac direct in borcanul de 400ml, cu gura larga si capac potrivit.  Pacat ca nu pot pune ulei de masline si vreun ulei cocos pt a  iesi mai ‘potrivita’ mie.  Fac fiecare luna, o data.
  2. in acelasi borcan magic de 400ml il populez pe jumatate cu zmeura (proaspata sau -decongelata), adaug cateva linguri ulei, 3 linguri zama de lamaie, sare si o ceapa mica. Blender vertical 30sec si iese f. cremos. Acest dressing tine si 4-5 zile in frigider…  Mie mi se pare mai fain dupa o zi, ca se combina aromele, dar ignorati gusturile mele de blonda fada …
  3.  dressing pt salatele de morcovi rasi cu stafide si nuci. Cu tristete astia trebuie rasi in momentul actiunii, nu rezista gata rasi in frigider. Am incercat.  Dressingul pt ei insa rezista: combin parti egale de lamaie, mustar nu iute, ulei de masline, miere, adaug sare si piper. Si asta poate fi facut in cantitati mari si folosit in decursul urmatoarelor 4-5 zile. El posibil sa reziste si mai mult dar la mine asa de repede s-a consumat borcanul
  4. dressingul no 3 l-am facut si fara ulei dar adaugat extra lamaie pt lichiditate.
  5. otetul balsamic de zmeura i-am dat o alta savoare amestecandu-l cu o ceapa tocata f. fin, ulei de masline, si un catel de usturoi. Merge minunat peste salatele cu ton/somon, si la andive (daca salata se poate numi taiatul marunt al andivelor si pus un dressing in cap).
  6. lamaie, mustar, ulei de masline, usturoi si oregano, o combinatie care nu poate dezamagi pe nimeni. Am pus inclusiv pe cartofii dulci fierti.
  7. in zeama de la cateva lamai am ras usturoi si ghimbir, si pus in frigider. S-au marinat/macerat minunat de bine, merge si peste peste/carne la gratar, si peste andive
  8. dressing de tahini, ce imi place la salata verde cu ardei copti si rosii. Dressingul il fac in acelasi borcan cu gura larga pt ca intra fix blenderul: 1/3 tahini, 1/3 apa ca tahini e f. gros, si de rest adaug patrunjel si ceapa verde tocate marunt 2-3 linguri de fiecare, ceva zama de lamaie, 2 catei de usturoi tocati, blender vertical sa iasa cremos in 20secunde. Sta in frigider pe mai multe zile, merge minunat pe o salata de brocolli fiert cu fasolica fiarta, ceapa verde, dar altfel – in una din incercari l-am servit cu dovlecei raw (asa mult reteta de paste din dovlecei de pe site-urile vegane, adica  taiat f. fin dovlecelul, eu am mai si ras un morcov si pus dressingul de mai sus) pe care l-am servit cu o bucata buna de ceafa de porc (100-150gr ca atat mai pot manca, mai mult imi pica greu si stare de somnolenta si nici de cina nu mai e loc- am imbatranit si sendentarismul pe canapeaua asta nu ma ajuta…).

Cum pe vremuri, long long time ago la pranz mancam la birou din pachetzelul pregatit si adus de metrou cu mine in mana, dressinguri foloseam f. rar din motive de greu de deplasat si riscant pt poshetutza. In cele aproape 2 luni de carantina  m-am destrabalat, si dat seama ca pot sa fac dressing din weekend si sa iau intr-un borcanel la birou in frigider si sa am pt toata sapt. Dar asta va fi intr-o viata ulterioara, cand voi putea merge la birou cu metroul, fluturand.

25 thoughts on “Dressing-uri pt salate – cum aduc arome in banalele salate”

  1. Eu imi pun la serviciu in borcanas mic-mic sau torn la baza salatei unde nu am frunze verzi si abia cand mananc amestec totul. La serviciu nu imi duc decat salate, ceea ce le da colegilor falsa impresie ca eu mănânc doar salate.
    Pt salata de morcov recomand de la Jamie Oliver citire sucul si coaja de la o portocală cu ulei de măsline.
    Imi place si mie mult dressingul cu tahini, dar în general 90% din timp raman la clasica vinegreta. Ca sa mai schimb, azi am facut tapenada sau am folosit pesto roșu într-o zi.
    La noi de cand cu statul acasa nu este zi fara salata din frunze verzi. Am renuntat la cumparat salata verde, ca exact cum zici si tu, mi se pare prea fada. Chiar azi am pus rucola, frunze de păpădie, de patlagina si de toporași. 2 persoane de la noi din casă considera dressingul inutil, asa ca indiferent de dressing , mi se pare ca patrunjelul in cantitate mare da gust bun, apoi mararul si busuiocul.
    Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

    1. Portocale nu mai avem de unde comanda ca e out of season, asa ca am ramas la lamai. Pt Vit C, zic. Dupa cum recomandarile medicului e sa se ia in cantitati mici dar cat mai des (si nu o doza mare si gata ca ajungem sa ne pipilim cu vit C ) , citricele aduse ca dressing sunt bine primite de 3 ori pe zi.

      Dar zi-mi cum ai reusit tu magia sa convingi colocatarii sa manance rucolla si papadie si patlagina si toporasi ca astia 2 de la mine simt repede gustul (e mai intens; unele usor amare, mai aromate). Eu inca amestec printre salate si se disipa… Partea buna e ca iau numai salata cu radacina cu tot, si pun in pamant radacinile. Unele nu mor si scot iar frunze, in cateva sapt nu mai cumpar salate ci voi recolta doar din resadit.
      Busuioc si marar si patrunjel proaspete sunt la 1.5 euro legatura in supermarket. La piata era triplu marimea si pretul la 1 euro, asa ca pana imi cresc mie (au abia cateva frunzulite), pun dressing din care imi iese….. ma oftic ca in o farfurie de mancarica de mazare e mai scump mararul decat mazarea 😀 😀 😀 😀
      #jeveuxsortir

      1. Stiu de portocale, ziceam.in general.
        La noi sotul si fiul mananca orice frunze. Fără dressing. Fiul era un mofturos care a început să mănânce cate ceva la 18 ani si tot asa…
        Busuioc si marar am la ghiveci, cumpărate chiar înainte de izolare. Dar am semănat si eu ca sa am mai mult, din semințele de anul trecut de busuioc, marar, pătrunjel. Încă sunt mici. Si pătrunjelul, fiind mai cald la noi, rezistă peste iarna.
        Fetele nu mănâncă salate de-astea, deci la tine e mai buna situatia. Eu m-am resemnat si nu insist, ca nu merge, dar fac zilnic limonade cu miere de mana in care mixez frunze verzi de salvie, menta, cimbru, roinita…(+ de ce nu stiu ele : urzici si papadie). Si mai nou fac apa aromatizata cu flori de soc si o folosesc pe post de apa la limonada. Are vecinul o grămadă de soc care vine la noi.
        La noi ferma (bio, locala) de unde comand a reînceput să vândă din aprilie cu livrare in centru la noi. Ierburile sunt la 1.2 euro legatura si legăturile sunt imense. Ma gandeam ca nici sa culeg tot patrunjelul meu nu fac cat de o legătură de a lor. Busuioc si marar n-au. Dar prefer să culeg cate putin de la mine si sa le folosesc proaspăt culese. Cand cumpar, iau la ghiveci, ca stiu ca nu arunc nimic, ba chiar ma folosesc mai tarziu de seminte.
        PS: ies maine , la serviciu. Asa bine mi-a facut la moral serviciul de saptamana trecuta. O zi pe saptamana e ideal:)
        Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

  2. Ei bine … dă-i țăranului ceea ce nu a mâncat niciodată și va spune că nu este bun!
    Tot slănina și pita rămân baza! O, da … și o roșie sau o ceapă zdrobită! LOL
    Dacă i-ai spune bunicii că pui busuioc într-o salată, te-ar lua la bătaie … ar spus că e blasfemie!

    PS. Sper că nu te superi că bat câmpii, dar pe undeva am dreptate, bătrânii nu știu prea multe despre „dressing-uri”! Sau nu-i așa?
    Te pup!
    Ella recently posted…75 years freedomMy Profile

    1. nu ma supar, chiar imi plac.
      nici eu nu am pus menta sau busuioc in salata pana pe la 30 ani. Zmeura, mar, piersica spre 40 de ani. Am gasit o reteta, am incercat, mi-a placut si …. acum pun mar si in salata boeuf.
      Mamaia mea la 60 ani a schimbat reteta de facut branzica de vaci dupa ce a facut de 2 ori pe sapt doar intr-un singur fel pana atunci – crezi ca o sa stau fara sa incerc o papadie sau urzici crude in salata? in cel mai rau caz scuip cum a scuipat fiica mea azi, hummus-ul :)))

      1. Am înțeles că păpădia în salată este amăruie … nu am încercat niciodată și nici hummus!
        Nu îmi plac mâncărurile cu tentă orientală, cred că singurul este cus cus-ul care îmi place, dar îl fac o dată la 5 ani! LOL
        Ella recently posted…75 years freedomMy Profile

        1. da, papadia e amaruie, daca nu iti plac andivele nu e loc de papadie. Frunzele fragede (cele din interior) sunt mai putin amarui. Cand iesi la o plimbare, gusta o frunza, pune pe limba si daca e nasol scuipa ca nu te vede nimei (vezi sa nu o culegi fix din drum ).
          Eu am adaptat mancarurile orientale dupa gustul casei, eliminand din condimente. Hummus ul da, couscous da dar f. rar ca e totusi prea bogata cu gluten, tabouleh este salata inventata pt mine: 2 legaturi de patrunjel si una de menta si ceva ceapa verde si lamaie din belsug – o combinatie racoritoare, carnea de miel o gatesc cu google dupa vreo ” recette libanais” sau siriana, vad eu ce iese la taste, o data pe an.
          Ca tot la ciorba ma intorc 🙂

        2. Eu zici ca is dependenta de humus: imi fac o dată pe saptamana cand mananc vreo 3 zile din el. Dar nu mi se pare ca are gust oriental, ci reteta mea e un fel de fasole frecata.
          In rest nu imi plac nici mie mancarurile orientale, nici macar cuscusul.
          Nu pun nici acum zmeura si piersica sau capsuni in salate ca nu-mi plac combinatii dulce-sărat.
          Păpădia trebuie frunze tinere, se pot lasa si in apa sa se scurgă latexul, care e amar. De fapt n-am gustat niciodata frunza goala: bag acolo in salata care e buna si gata 🙂
          Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

  3. Si la noi salatele sunt la loc de frunte. Eu asezonez cu zeama de lamiie,ulei de masline,sare. Unde e cazul pun otet de mere sau balsamic . La noi sunt inca portocale pe piata .Cine imi face cumparaturile mi-a luat chiar simbata o plasa de portocale bio de la Lidl. O sa incerc dressingul tau cu zeama si coaja de portocale si ulei de masline pentru ca mie imi plac andivele.

    1. Fiecare salata cu dressingul ei. Portocale stiu ca merg bine la morcovi.
      La andive eu pun ulei de masline, otet de mere, mar, nuca. Daca ai si branza cu mucegai e si mai bine.
      Mie imi plac andivele si ca sa dea putina amareala la chestii mai fade.
      Dar mie imi plac frunzele amare, rucola e iubirea mea 🙂 probabil de aia păpădia mi se pare buna.
      Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

      1. a, si la morcovi am mai pus un mar bucatele. Morcov, stafide, mar bucatele, dressing- a iesit o splendoare de arome. Musai de adaugat ca folosesc morcovii bio, mi se par mai aromati.

        1. Eu folosesc bio, dar nu întotdeauna sunt aromati. E ca si cu multe fructe si legume: uneori au gust alteori nu. Stiu ca imi zicea cineva ca uneori piersici de pe acelasi pom au gust diferit in functie de expunerea la soare.
          Partea cu stafide nu e pentru mine 🙂 Prea dulce pentru salată sărată. Dar trebuie sa recunosc ca am o prietena ce face diverse salate cu combinatii care mie mi se par dubioase si uneori chiar imi plac, deși gust cu putina groază:)
          Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

    1. eu le uit asa ca mi le-am scris.
      Varsta, maica 😀
      Astea sunt dressinguri ce le fac o data pt cateva zile, e minunata ideea de a scoate borcanul si zbate putin si stropi salata, dupa chef. Nu mai am rabdare si nici imaginatie ca la fiecare masa sa fiu nu stiu cum, incerc sa automatizez si simplific la maximum pasii.

      1. In ultime vreme m-a palit o lene de nu nici chef sa gatesc nu prea mai am. La fel ca si tine, incerc sa simplic pe cat se poate. 😀 Chiar azi imi spunea iubitul meu “hei, inainte mai cautai si tu retete, mai incercai chestii noi!”. :)))

    1. nu ne place anshoa la niciunul dar in retetele unde se mentioneaza merge m i n u n a t de bine ficat de peste si ulei de ficat de peste. Fac des inlocuirea asta (este, poate, alimentul cel mai nutritiv din casa de la noi, nu ne place- chiar, e cineva care a consumat cu drag ulei de peste??? , dar fac eu ceva magii sa il consumam).

    2. Mie imi plac maslinele umplute cu ansoa. Inainte de izolare m-am tot uitat prin supermarket si n-am mai vazut dar, cu prima ocazie o sa-mi cumpar mai multe cutii sa am pentru mai mult timp.

      1. Geta, cred ca multa lume ne-am luat acum diverse sa avem pentru mai mult timp. La mine in pivnita zici ca e magazin 🙂 Si nu eram adepta stocurilor, m-a prins izolarea f prost pregătită. De 2 zile si congelatorul mi-e plin: comandasem carne si miel pt Paști, dar a venit alaltăieri. Si azi ma anunta cineva la care comandasem in toamna 10kg de carne de vită crescută cu iarba ca a primit comanda. In toamna renunțase la comanda, că n-avea destui clienti. Acum avem si carne pentru cateva luni 🙂
        Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

        1. Elena,esti super bine aprovizionata acum. Se tot vorbeste ca in toamna vine al doilea val de virus. Pina atunci e bine sa cumparam cite putin de fiecare data cind mergem la cumparaturi, din astea care au termen indelungat de expirare. Eu am avut destule din astea acum si pe repede inainte am intesat congelatorul cu carne. Slava Domnului n-am dus lipsa de nimic.

  4. Eu nu prea le am cu dressinguri pentru ca nu ma omor cu prea multe tipuri de salate. Mananc salata doar de rosii, cu putin ulei si sare, si salata verde sau salata de varza pe care o fac pe toata la fel, cu putin otet sau lamaie, ulei de masline si sare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge