Dupa o varsta si dupa ani de sedentarism la birou, durerile de coloana si mai nou de genunchi m-au adus la kinetoterapeut ( mai multi), control medical si bonus, medic specializat in medicina sportiva. Am ajuns la medici sa am probleme grave doar ca dupa cateva ore asezata/in picioare sau alergat de 5-6 km apar tensiuni si dureri, fiecare cadru medical mi-au ridicat problema colagenului pt regenerare tesuturi.
Dupa cum ma stiti, nu ma dau banii afara din casa si niciun caz nu vreau sa ii inghesui in cont la farmacie. Asa ca am intrebat medic dupa medic si apoi cautat si pe net ce alimente contin asta.
Mai intai o scurta prezentare: colagen e un amino acid (o proteina mai mai mica, ce intra in structura pielii, par, oase, articulatii, ce mai, cea mai importanta proteina in structura corpului, cele 15 tipuri de colagen sunt prezente in 25-30% din corp) – dupa 35 ani si mai ales pt cei cu igiena de viata defectuoasa noi nu o mai producem la fel de bine ci o pierdem. Cel mai vizibil e la elasticitatea pielii, femeile se plang de riduri, dar si fragilitatea oaselor ar fi legata. Gelatina are o structura mai mare decat colagenul si e …dupa cum ii stim numele: gelatinoasa. Mai in rezumat, colagenul e o gelatina. .. hidrolizata pt a nu fi cleioasa si mai solubila si mai usor absorbabila la nivel intestinal.
Cine sa o consume? toti. Nu doar eu care m-am boshorogit dupa 40 ani – fenomen ce apare dupa 35 ani mai intai la femei si apoi si la barbati, ci si atletii, persoanele cu probleme medicale in spectru autoimun, persoane cu probleme tiroidiene, cu probleme medicale de piele, cu probleme inflamatorii, probleme de articulatii, fracturi etc;
Cum ajutam corpul ? alimentatie. Doar din alimentatie. Si asta vine din surse animale: piftia (racitura) este o fiertura indelunga de oase cunoscuta ca cea mai bogata in gelatina/colagen. In trecut oamenii consumau mai multa piele, cartilagii de animale, si astea iar sunt de mentionat, asa ca de ceva ani am revenit la vechiul obicei de a nu cumpara carne de porc ci cumpara o pulpa de porc si folosi (si refolosi) tot de acolo: piele, picioare, urechi, oase (le coc la friptura si apoi nu arunc ci pun si la fiert). Daca vreti, cautati si dupa bone broth, in engleza mereu suna mai bine.
Apoi e cel din peste si oasele de peste. Chiftelele de peste unde dam prin robot pestii cu tot cu oase, sau ciorba de peste din Delta sau supa de scoici si peste spaniola…dar vai, de ce m-am apucat sa scriu in noaptea asta cand nu am somn dar am pofte?? Se pare ca din peste e mai prietenoasa cu pielea, pe cand cea din oase de vaca/porc e mai recomandata pt articulatii. Ba mai mult, oasele de gaina si gaturile ar fi recomandate medical in forma de bone broth pt cei cu artrite.
Pestele si pielea de peste. Si eu care arunc pielea de pe peste….
Albusul de ou contine o proteina ce corpul uman o transforma rapid in colagen. Nu tin minte eu toate numele de proteine dar ca oul e mai bun decat stiam, tin minte.
Vegetarienii o duc mai rau? relativ. Au familia boabelor: fasole, naut, linte, etc. Si in ele sunt proteine. Doar ca zama de oase eu o beau, fasolea nu.
Cum mai ajutam corpul? corpul are nevoie de putin ajutor pt producerea colagenului. Doar ca mancam o zama buna nu e suficient, un pic de zinc si multa vitamina C fac minuni. Citrice, fructe de padure, usturoi, acestea ar fi adjuvantii necesari, catalizatorii.
Cum facem zama de oase? Ca pe piftie (moldoveneasca racitura): oasele (pe cat se poate sa fie bio, sa fie cat mai groase, cu cartilagii daca aveti, de ex cumpar gaturi de curcan, cozi de vita,un picior de porc, un cap de femur spart etc – toate astea sunt ieftine rau la macelarii) puse pe foc mic mic, acoperite bine cu apa si musai capac la oala. In apa adaug lamaie pt a creste extragerea de minerale, frunze de dafin sau rozmarin, ce am chef. Usturoi si ceapa spre final. Candva puneam si telina dar acum sunt circumpsecta ca telina nu are efect antiinflamator. 3-4 ore pe foc e minunat de bine. Candva fierbeam mai lung, acum am lasat-o mai moale. Portionez in borcane, merge si congelat, si consum treptat. Cine nu are timp dar are bani, e de vanzare si pe amazon !
Cum o consum? zilele astea am fost foarte ocupata cu munca, asa ca am avut zile cand am baut doar zama de oase facuta din weekend, si ciugulit niste fructe. Practic 4 zile la rand a venit zama cu proteina ce mi-a linistit stomac, intestine (gurile rele spun ca 80% din imunitate ar fi in intestine), creier, piele. Desi am cautat si nu gasii nimica despre legatura intre par si colagen, am primit complimente la adresa parului mie si fetei, sotului nu inca ca e chel din primii ani impreuna, saracul, deci e loc de miracole si la el.
Suplimente. E cald, e greu de gatit si un ou, d-apoi de fiert 3 ore niste oase pt o zama. Asa ca, pt cine nu face fatza, farmaciile au. Doar citit prospectul, sa vedeti cum e produsa, unde, si sa fie testata nu doar in laboratoarele proprii, si sa fiu carcotasa: fara gluten sau soia (acestea 2 au efect inflamator si pot infrana absorbtia intestinala).
Nu imi vine sa cred ca spun cuvantul suplimente. Desi sunt f. circumspecta cu suplimentele pt ca autorizate pe piata europeana sunt putine, atentie ca mare parte sunt produse in china. Ma scuzatz, dar in afara de virus, nu stiu multe produse chinezesti asa rezistente… De ex. la vitamina C 80% e produs in China, restul lumii importa cu sacul si capseaza acasa cu ceva coloranti, si e produsa pe baza de porumb sau ceva cereala modificata genetic… asa ca, daca la gelatina/colagen as intelege vizita la farmacie, dar sa nu va prind ca luati vitamina C cand piata abunda de zmeura, pepene, afinele le vazui in parg pe munte (nu inca in piatza), ierburi si fruzne proaspete etc. Eu voi lua din DM, am cea mai mare incredere in politica medicala germana.
Cum o folosim? Ca baza de mancaruri: cu 2-3 legume iese o supa rapida – nu e nicio problema daca devine masa de 3 ori pe zi, cateva ori pe saptamana. Gelatina poate fi folosita si in ingrosatul sosurilor. Recomand de consumat fara gluten, pt ca glutenul inhiba asimilarea intestinala a unor minerale.
Miscare. E vital dar nu ajunge doar sa mancam bine, pentru ca miscarea potenteaza producerea unei retele puternice de proteine. Din pacate imbatranesc si energia fluctueaza (cu tot caruselul de emotii din ultimile luni nici nu ma mai mir) asa ca am zile cand nu sunt in stare sa alerg. Mersul e de ajuns, asa ca ma fortez sa ies la o plimbare usoara inclusiv in zilele cand simt ca nu am energie nici sa merg la toaleta, profit de unele din fluctuatiile de enegie cand imi rup din cele facute si ies la o plimbare dimineata devreme sau seara, oboseala dulce post miscare si baia relaxanta de 15 min cu sare epsom imi aduce un somn binemeritat.
Si nu in ultimul rand: nu credeti in cosmeticele cu colagen. Structura moleculara e prea mare, prea putin e absorbit in piele, iar piele avem pe tot corpul. Mai bine dati banii pe o punga de oase pt fiert de o zama, din interior schimbarea e mult mai minunata si e ieftin, rapid, sanatos.
Ia ziceti, ati incercat colagen? de care?
Ca incheiere, am gasit o expresie ce imi place, e scrisa pt mine:
YOU NEED GUTS TO LIVE HEALTHIER
Eu nu prea știam ce și cum cu colagenul până nu m-am mutat în Thailanda. E nebunie cu suplimentele cu colagen aici, se găsesc la orice chioșc, farmacie, 7/11. Abia atunci am citit câte ceva despre. Consumă thailandezele suplimente din astea cu colagen în draci: prafuri pe care la pun în cafeaua de dimineața, pastile etc. Și mai rup și supă de gheare de găină 😀
Nu știu de calitate, nu m-am interesat pentru că n-am cumpărat suplimente din astea încă, dar câteva fete străine pe care le cunosc aici iau de pe iherb, le preferă celor făcute local.
Cristina recently posted…Fantomele din Phnom Penh. În vizită la Muzeul Genocidului (Închisoarea S-21) și Choeung Ek Killing Fields din Cambodgia.
interesant ca fiecare tara are specificul ei local – uite, la voi e supa de ghiare. Si colagen in cafea -super tare! nu m-am gandit la asta.
Ia sa vaz ce are iherb-ul 🙂 m-ai facut curioasa. Sper sa puna si prospectul afisat pe site.
Colagenul nu este un aminoacid, ci o proteina (o structura de mai multi aminoacizi), care nu se absoarbe ca atare. Se absoarbe sub forma de aminoacizi pe care organismul ii foloseste pentru a crea proteine, orice tip de proteina nu neaparat colagen.
Afirmatia sa mancam colagen ca sa avem colagen in articulatii e partial adevarata.
Cat despre piele tretinoinul creste secretia de colagen, sunt o gramada de articole pe pubmed.
multumiri de adaugire.
Tu consumi? de care? ce efecte ai remarcat?
Eu nu iau suplimente, nu am luat niciodata. Mananc echilibrat, legume si carne, evit feculentele pe cat posibil.
Evit sa fac sporturi agresive pentru articulatii (alergat etc), asta dupa ca am facut o fractura de glezna in timpul unui maraton. De atunci fac zilnic cate 20 km de bicicleta.
Cat despre piele eu nu folosesc creme scumpe sau seruri, tot ce folosesc e effaderm de 10 ani (produs activ tretinoin, acidul retinoic pe care s-au facut toate studiile de photoaging, costa 3 euro/6 luni) si crema solara.
Eu nu sunt vreun guru al articulatiilor, dar o mancare echilibrata, activitate fizica moderata (nu alergat) si o greutate normala cred ca sunt de ajuns pentru a evita artroza. Mai e si mostenirea genetica, uneori apar traumatisme sau infectii care distrug cartilajul, dar astea nu se prea pot modifica.
niciun supliment aici asa ca suntem din acelasi film – reusesc sa am grija de noi toti doar din aliemntatie. Piftia /zama de oase e minunata, de ea tot scriu. Noi suntem destul de ‘nature addicted’ – sotul face marathoane si ultra marathoane si trails, vacantele sunt cu cortul prin muntii frantei – de, fiecare cu hobby-urile lui, unele femei isi cumpara pantofi. Pana aici mi-a iesit, nu racii nimeni in familie si asta din igiena vietii de 10ani. Doar ca dupa 40 ani vazui ca incep articulatiile sa scratzaie (eu trosnesc din toate alea din copilarie, dureri mai avui ocazional dar s-au intetit de la sedentarism si lucratul pe canapea nu ma ajuta, sotul a facut o tendinita rezolvata cu kineto si cu talpi speciale adaptate picioarelor lui care au o forma ‘speciala’ cu unghi diferit ce duce la calcat/probleme specifice).
De Effaderm nu stiam, multumesc mult! IDn pacate eu cu alergii, evitai multe si nici nu m-au interesat, acidul retinoic nu folosii ci pur si simplu vitamina A picaturi din farmacie, iarna, alaturi de cele de vitamina E. Mai exact foloseam ca de ceva mult timp am si uitat de ele 🙂 . Daca ar fi cremele asa minunate toate femeile bogate ar arata ca la 25 ani, dar pana la asa descoperire mai sunt mii de interventii estetice de facut 🙂 , inclusiv dermatologii apeleaza la ele (tocmai ma uitai la interviu cu dr Dana Jianu la emisiunea Profesionistii si a zis ca are injectate nu stiu cate chestii).
o femeie recently posted…Colagen sau gelatina? diferente intre, cum le consumam
De acord cu Camelia cu sporturile care fac rau la articulatii, asa gandesc si eu. Sunt mai in varsta decat tine si vad ce probleme au prieteni de ai mei care aleargă sau fac tenis.
Iar cu cremele exact asa imi ziceam: daca ar avea asa efect cremele, actritele nu s-ar poci cu operații estetice. Mama nu s-a dat niciodata cu nici o crema( dar s-a machiat de zor) si nu e mai ridata decat alte femei de varsta ei.
Elena recently posted…O « buruiana » prețioasă: Fumaria officinalis (fumarița)
aoleu si suplimente luam din China? sa stii ca in general nu ma uit pe eticheta la chestia asta. Bine, eu cam iau mai mult produse naturiste de pe la branduri romanesti sau nemtesti, dar nu aveam idee ca chinezii ne-au invadat si in acest sector. Vorba ta, Coronavirsul asta e singurul lucru chiezesc cu adevarat rezistent.
in 2013 a fost un scandal pt ca China a ridicat pretul, tam nesam, la vitamina C. Si s-au plans firmele de farmaceutice. Atunci China insemna 80% din productia mondiala. Mai exact si noi putem importa un sac de vit C din china si cu niste prese, coloranti, arome, putem face si vinde vitamina C. Surpriza e ca asta fac multe brand-uri…
Morala mea: catina, papadia astea sunt sigur romanesti.
China ca si China, dar dupa scandalurile cu culegatorii de sparanghel si cu lucrătorii din abatoare, a inceput sa imi scadă încrederea si in “deutsche qualitat”.
Elena recently posted…O « buruiana » prețioasă: Fumaria officinalis (fumarița)
M-ai pierdut pe drum cam pe unde scria ca vitamina C e din China 😀 Hai, serios…adica nu mai avem de unde sa luam nimic decat made in China?? In curand o sa aducem de-acolo si graul si porumbul 😀 😀
citeste atent: https://www.nytimes.com/2013/03/16/business/global/us-fines-chinese-vitamin-c-makers.html
Vitamina C nu e doar in suplimente ci se foloseste si in bauturile acidulate, in alimente industrializate, bomboane etc. Surpriza proasta e modul de producere a vitaminei C – din prelucrare de cereale. Practic putine suplimente ce contin vit C sunt pentru persoanele cu alergii/boli autoimune/probleme intestinale etc. ce nu pot consuma cerelalelele astea si tocmai oamenii astia au mai nevoie de vitamina C.
Acu’ nu inseamna ca murim toti pe capete bolnavi, ci din contra, ca putem trai foarte bine si fara, si sanatosi, si cu banii in buzunar, chiar daca unii medici se jura ca nu se poate fara vitamina X, complexul de vitamina Y, mineralele Z si T si musai ce mai e la moda. Am calculat de curiozitate cat costa necesarul de consum lunar din astea recomandate si ajunsesem pe la costuri de peste 200 euro de persoana dar nu terminasem cele recomandate. Lunar. No, bine, banii astia mai bine ii dau la piata, si mai ramane si de un concediu. Ca suntem famelie mai numeroasa.
(am terminat pepenele din desertul din pauza de dupa pranz, te pup, hai la mai mare)
Nu am înțeles chiar tot, dar comentez. 😀
Nu am oase, dar fac o zeamă dintr-un pui întreg de se face gelatină în frigider. Eu îi zic aspic și dacă aș avea musafiri l-aș aranja frumos în cupe. Așa, îl mâncăm natur , pardon, cu legume. Pisicile, cățelușa și eu. Gulia nu poate lipsi. Carnea e pentru toți, pielița e doar pentru mine căci animalele, deștepte, nu o vor. Și da. Am citit că nu e bine. Dar e bun. 😀
vax-albina recently posted…25 iunie. MJ forever