o sapt fara bucatarie – raw

Saptamana asta nu avem bucatarie. Pe vechea am aruncat-o, a venit si mesterul Denis si schimbat faiantza rapid si eficient si noua e comandata si inca nu ne-a fost livrata (intarzieri si la altii…). Ghinion – asa ca dupa 2 zile de mancat prostii, am decis ca mergem la piatza si facem un meniu rupt de realitatea noastra: raw.
Pe drum spre piatza mi-am adus aminte ca in bagajul de camping avem un gratar electric numai bun sa il scoatem la indemana, il vom pune pe balcon langa scaunele de camping asa ca raw-ul nostru e temporar.
Totusi, ce am scris pe lista de cumparaturi, sa ne ajunga o saptamana?
– lapte si unt. 4l lapte – o parte am facut si lapte prins.
– rosii si castraveti si ardei. 6kg. Am si telemea de capra.
– varza de salate. 2
-multe fructe (ultimii pepeni galbeni, struguri, mere) 6-7 kg
-o cutie de oua
-dovlecei, vinete. O sa frig pe gratar dovlecei, vinete si fac si omleta
– mai aveam pe stoc niste conserve de ton si porumb (sa verific daca sunt expirate – ca am gasit deja o bere expirata in casa)
– ceva fasolica fiarta si congelata din timpurile bune
– mai luam paine si o sa mancam paine cu unt si gemuri ca avem …

Vom muri de foame? nu. Incercam sa evitam shawarma-ua de acum 2 zile a fost buna (mai ales ca toata ziua am fost asa de ocupati ca nu mancai nimica, am refuzat la ea sosul si cartofii prajiti dar tot shaworma e).

Am auzit multa lume ca se plange ca mancatul sanatos e scump. Toate astea de mai sus va par scumpe? Ei bine, incercati si legumele urate si forme ciudate, cautati pe alea mai mici si mai patate.  Nu fugiti de cele cu forme ciudate! Stiu ca supermarketurile ne-au obisnuit cu legumele si fructele cu forme impecabile, pentru ca ei asa le sorteaza si elimina tot ce a putut fi stramb,  dar deseori forma ciudata si petele e pentru ca planta a incercat sa se descurce in conditii vitrege, in pofida daunatorilor, agresiunii naturii sau umane. Deseori legumele mici sunt mici pentru ca nu au fost stropite si primit ingrasaminte (sau insuficiente), si in final planta a concentrat mai multi nutrienti in acel mar mic si pipernicit.  Cine merge doar la supermarket nu o sa aiba parte de asa surprize   ca aici    uglyfruitandveg  pentru ca standardul de supermarket arunca o treime din fructe si legume ca nu se incadreaza in  forma si greutatea dorita (okok, dracu’ nu e asa negru, din cele rejectate se ajunge si la gemuri, alcool, produse congelate, sau lasate pe camp ajuta la fertilizarea pamantului si se mai hranesc pasarile locale etc) dar nu la noi. Pe cand cele urate si mici si patate sunt tocmai de ce avem nevoie: mai bogate in vitamine, mai ieftine. Merita o alta sansa.
De ce s-a ajuns la asta? In primul rand consumatorii nu mai sunt interesati de ele. Nici publicitatea tv nu ne ajuta – cele mai perfecte mere/capsuni sunt folosite acolo. Plus multi din tinerii de astazi nici nu au vazut ca pot fi prune gemene lipite sau ca mare parte din merele dintr-un copac nestropit sunt patate. Am intrebat pietzarii nostri si au spus ca ei stropesc copacii pentru ca …merele patate se vand prost. Le-am propus sa le separe pe 2 categorii si 2 preturi si alea mici si cu pete si deformate de la ploaia cu gheatza/frunze lipite/omide le-am luat noi.  Nu ne pasa ca vanata are un motz sau ardeii sunt incolaciti – nu coc nimic sa fie totul fin si impecabil, dar bani mai multi in buzunar imi plac mai mult.
Un alt pietzar ( bisnitzar de meserie de peste 40 de ani) separa legumele si fructele pe categorii si asa iau banane de 2 feluri: 6 banane sa mancam in weekend si 2 kg sa mancam pe traseul restului saptamanii.  Pretul difera si prefer sa profit de asta.

Dati o sansa la legumele imperfecte. Pentru voi, nu pentru altii.

 

12 thoughts on “o sapt fara bucatarie – raw”

    1. Lasa ca e bine si cu rosii si branza. Mai fac un hummus cu o conserva, mai golesc congelatorul de resturile gatite.
      Mancarea gatita este suprapareciata – se poate trai si fara si chiar bine.

      1
  1. Intotdeauna am fost de parere ca fructele mai mici sunt mai gustoase. Si da, mancarea gatita e supraapreciata. Noi mancam gatit doar o data pe zi, vinerea de obicei deloc ca ajung tarziu si nu mai am nimic gatit, in rest nu inseamna ca nu e gatit chiar deloc, mai bagam salate, paste de intins pe paine facute in casa 🙂 si astea sunt gatite, dar mai putin.
    fiordaliso recently posted…Salciua: Huda lui Papara si Cascada SipoteMy Profile

  2. Îninte de 89 venea în vizită la niște prieteni un evreu milionar stabilit în Sua. Era încântat că mai găsea mere cu viermi și spunea că acelea sunt cele mai dulci (știa viermele ce știa 😀 ). Noi râdeam ca proastele, dar nu aveam idee câtă dreptate avea. Acum am aflat 🙁

    1. Cu urme de viermi caut si eu, cu pete, mere care se ofilesc dupa 2-3 sapt pe masa. Asa, ca evreul ala milionar.
      P.S. cum naiba reusea si sa intre si sa iasa din Romania? inteleg ca de intrat intra el ca sigur ii cereau bani pt visa si alte cele, dar cum il mai lasau sa iasa pe vremurile alea?

      1. Vizită la neamuri? Era născut aici. (S-a îmbogățit în america după ce i-a făcut pantofii lui Fred Astaire, gratis, doar cu acceptul de a se lăuda cu aceasta)
        Nepoțica lui se juca odată cu copiii mei și puneau doi melci să se întreacă. După ce au obosit, fetița a luat melcii să-i ducă în casă ca să-i gătească menajera. Alor mei le venea să vomite. Deci,na. Obiceiuri și obiceiuri.
        vax-albina recently posted…Am semnat pentru CiolanMy Profile

    2. In liceu faceam practica toamna la cules de mere la o ferma ce exporta merele. Si povestea inginerul agricol ca atunci cand străinii isi alegea furnizorii, testau mai multe mere. Dacă nu găseau niciunul cu viermi era semn rau, nu cumpărau de acolo
      Elena recently posted…Gem de fructe de socMy Profile

      1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge