Menu planning pentru o saptamana extrem de ocupata

Am terminat de zugravit o camera. Si de spalat, de asezat. La munca volumul e mare, deci 9-11 ore de munca. Am si ceva extra de cusut.  Si de pregatit balcoanele pentru renovarea ce vine, de cazat florile si plantele. Copil cu scoala acasa care ma intrerupe des. Astea toata intr-o saptamana – in asta care a trecit.
Asa ca am ales sa simplific si sa minimizez efortul in bucatarie la nivelul de 15minute pe zi.
Cum?
In primul rand am delegat. Sotul spala vasele si face ceaiuri. De 2 ori pe zi. Nu, nu ma ajuta, evitati expresia asta, el face asta pt casa si pentru ca e nevoie, e important de transmis mesajul si la copii si sot ca oi fi eu mama si super woman dar vasele si el le foloseste, ceai si el bea, gunoi si el face (noroc ca sunt ecolo si fac putzin). Sunt mama si sotie full time dar nu sunt sluga. Am dat treburi si copilei, adecvat varstei. Ea oricum e in bucatarie printre picioarele mele de mica, dar acum am lasat-o responsabila sa stranga de prin casa pahare, cani, haine, carti, chestii care la noi ‘cresc’, subit, peste tot, sa scoate/bage prin masina, sa aranjeze ce ii place.
Am mai renuntat la cateva activitati saptamana asta: nu merg la curs si nici nu vorbesc mai mult de 2-3min la telefon, mai ales cu cine nu am chef – azi nici nu am raspuns unui tip si I don’t care.
Planificarea meniului si cumparaturilor saptamanale o fac de ani de zile, imi e ceva firesc. Asa ca sambata am fost cu lista la piatza (si lista pentru prietena mea) si intors cu o cantitate mare de fructe, legume, si facut asa:
– sos de tomate (si inca ceva legume) – in 2 borcane, numai bune pt 2 cine rapida unde fierb pastele pt cateva minute. Nimic complicat, in 5-10 min facui sosul (sos de rosii, dovlecei si usturoi, condimente si pe foc)
– oala de ciorba. Aveam carnea in congelator, am 2 zile acoperite, si pranz si cina. Am pus legumele intregi pt ca efortul de tocat e time consuming si legumele sunt bio deci nu le cojii doar spalai vinz.
-carne la gratar si mancat 2 zile din ea. Efortul de a gati e mic, efortul de curatat gratarul e mare, carnea e portionata de la macelarie.
– salata de varza. Am tocat la robot din belsug (profitat asta dupa piata, in weekend, cand facui si sosul de paste), pus si 2 borcane de varza la murat (kimchi) , o parte a stat in frigider pana seara
– fried egg rice. Cu resturile de orez ce statea fiert de 2 zile in frigider. 5 min si a iesit un fel nou
-cartofi si morcovi la cuptor. I-am luat bio deci nu decojesc si doar spal si pun intregi. Alaturi am salata de varza, ardei felii, castraveti felii, branze.
– un brownie umed (la asta murdarii 2 castroane si o furculita cu care mestecai si in unu, si in altul).
Niciunul din feluri nu mi-a impus mai mult de 15min in bucatarie, am ramas la alimente sanatoase, fara compromisuri, si cu aceeasi sanatate radianta, bagat in pat la 23 seara franta fizic dar nu cu frustrari. S-au terminat cele 7 zile marathon fara povara emotionala, fara oboseala, cu satisfactia ca am gatat ceva-uri de facut. Si mare parte din astea le voi tine pe viitor ca femeie, ca merit timp si liniste pentru mine. Gatitul si mai ales ganduri de genul: “ce mai gatesc azi” consuma timp si energie, tine legata femeia de lucruri banale si asa taie din aripi, din creativitate, din libertate de gandire si actiune.  Sa nu zic de cati bani se economisesc din planificarea meniului – bani care impovareaza tot femeia.

 

8 thoughts on “Menu planning pentru o saptamana extrem de ocupata”

  1. Eu nu stiu cum fac dar pierd mult timp la bucatarie, fără să fac feluri complicate.
    Chiar am luat de la biblioteca cartea dnei cu blogul nicrunicuit si am vazut reteta de kimchi. Tu il faci ca la carte? E bun? Intrebare debilă, ca daca ar fi rau nu l-ai face.

    1
    1. fac simplificat, si cu ce imi place mie: o varza din aia tzuguiata ca se da repede pe razatoarea la robot – o frec cu sare si las asa, musai ghimbir si usturoi si ceapa si ardei iute – totul la robot, apoi adaug ce am chef si ce e ieftin la piata: mar, ridichi, sfecla rosie, gutuie, morcov (la robot). Nu pun sos soia sau de peste. Amestec si gust, si mai adaug sare dupa gust (sa fie o salata sarata si picanta). Pun in borcan si presez, ca deja varza a lasat zama. Pt ca e tot tocat marunt se mureaza repede. Ce nu incape in borcan e pe post de salata – una sarata si puternic aromata.
      Consum alaturi de cartofi la cuptor (dulci sau simpli) – trece postul asa.

      3
        1. daca dai varza prin razatoare si freci cu sare, varza se mureaza in cateva zile in bucatarie, nu acra rau dar suficient pt a schimba gustul si incanta papilele gustative. Cu asa chestii pot tine postul fara sa simt pofte /interes pt alte cele.

          1
  2. E ceva uimitor de câta organizate e nevoie pentru o gospodina. Și de apreciat.

    Ce mai gătesc azi, e stresanta întrebarea dar o lista de meniuri pe săptămâna poate ajuta. Eu nu prea gătesc.
    David recently posted…HotarulMy Profile

  3. Încă o chestie pierdută în negura timpului la mine, meniul săptămânal, bine sunt un om, dacă nu mai am timp și de asta pun unt pe o felie de pâine și am terminat cu gătitul dar prinde bine sa te organizezi si sa ai mancarea în frigider numai să o încălzești când vii acasă
    maya recently posted…Calendar de adventMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge