Dintodeauna mi-a placut gustul acru parfumat al lamailor. In ultimii ani, datorita relatiei cu grecul din birou, relatia mea cu lamaile a luat o alta intelegere.
Iarna e sezonul de citrice. De la sfarsitul lui octombrie incep primele soiuri de lamai sa fie gata de recoltare-mai intai sunt ceva soi intalnit in sudul Frantei, apoi de la mijlocul lui noiembrie se coace un soi bine raspandit in Sicilia si grecia, iar cele specifice Spaniei se intind pe o perioada mai lunga si sunt mai zemoase . Ultimile soiuri se termina de recoltat in februarie-martie, dar mai nou sunt si soiuri hibride ce fac 2 recolte pe an, adica arborii au flori in timp ce recolta anterioara se recolteaza, si desi nu sunt mare iubitoare de asemenea modificari genetice, consider ca aici e un pas extraordinar pentru omenire.
Cum folosim lamaile? in afara de clasica limonada cu apa rece vara si calda iarna, in ultimii ani am adus toate cojile de lamai in viata noastra, le las sa se usuce pe masa sau pe calorifer sau le agatz intr)un saculet. Sunt minunate si recunoscute pentru uleiurile esentiale cu usor efect antiseptic, si mai ales efectul e gratuit, ca tot aruncam cojile inainte. Am inceput sa apreciez de cand am fost inconjurata de vanzarile agresive de uleiuri esentiale (really!!! …o sa dau afara toate vanzatoarele de uleiuri de pe grupurile pe fb unde sunt admin, am asistat la situatii teribile cand o persoana avea nevoie de internat urgenta si in final operatie si cineva ii zicea sa se dea cu cu ulei esential de nu stiu care pe abdomen…) – whatever, am divagat, nu reneg efectul interesant al uleiurilor esentiale asa ca sa folosim cojile de lamaie tinute in casa cateva luni pe cuvant ca nu va costa si nici nu au efecte secundare.
Pentru coaja in zahar pt prajituri va recomand lamaile bio. Daca nu gasesc bio, iau lamai patate si striate semn ca nu au fost chimizate excesiv, le dau o baie fierbinte scurta (pt a indeparta ceara eventuala cu care au fost imbogatite) si tin apoi in apa rece cu o tzara de bicarbonat, acestea ajutand sa indeparteze o parte din chimicoasele cu care au fost tratate sa reziste la transport si in magazin. Pesticidele insa sunt si in interior, pt ca lamaile sunt atacate de daunatori gen fungus.
Label-ul bio este o garantie pt o calitate mai buna, dar nu 100%. Se pare ca organizatiile care valideaza ca e bio difera de la tara la tara. De departe consider ca Franta e cea mai riguroasa la eticheta bio decat spania sau italia.
Ce am facut in ultimii ani? comandat citrice de la un producator, direct, din spania, fructele par putin tratate si cel mai important miros bine, miros proaspat.
Inca un obicei adus in viata noastra de la grec e sa congelez sucul de lamaie. Scurg lamaile cand suntem in sezon si pretul e bun, congelez in cuburi, si apoi rastorn cuburile intr-un recipient mai mare si tin in congelator, si cand e cald si vreau o limonada, folosesc 2 cuburi de gheatza, zilnic si de mai multe ori pe zi. Economiseste bani si timp, Vitamina C rezista bine la inghetz (nu la fierbere) . Recomand consumul aproape zilnic pentru ca in corpul uman vitamina C nu este stocata pe termen lung( alte vitamine fat soluble sunt bine stocate, de ex. vit D) asa ca e nevoie de un suport constant.
Si totusi, pentru cine nu isi permite sa cumpere lamai (din motive de bani sau de magazin departe), ROmania are si alte surse locale bogate in vitamina C:
– macesele
– ardei iuti
-ardeii de salata (cica aia galbeni mai mult ca cei rosii) o jumatate de ardei galben crud acopera necesarul zilnic al unei persoane
– fructele de padure: afine, zmeura, catina, coacaze etc -100gr sunt fix o doza pe zi.
-condimente gen cimbru, patrunjel. Le am in ghivece si tund cat de des pot pt a obisnui si familia, si pe noi ca o rutina in farfurie
– frunze verzi in salate: spanac, kale, brocolli, verze etc.
– kiwi, citrice. Da, acestea sunt mai la coada decat celalalte, dar sunt cele mai accesibile si usor consumabile in cantitati mari, adica eu pot manca un kg de mandarine o data dar un kg de patrunjel neeee.
Si nu uita, mai femeie: f. rar sunt efecte secundare de la consum crescut de alimente bogate in vitamina C, pe cand de la suplimente da!. Doza face diferenta intre sanante si otrava, un consum prea mare ar fi un 2 000 mg, si asta din alimentatie inseamna vre 20 ardei sau 50 portocale, pe cand din suplimente e usor de ajuns (vreo cateva capsule …).
Eu astept sa se coacă unica lămâie producție proprie 🙂
Altfel fac limonade in care blenduiesc diverse frunzulite sau flori din gradina (inclusiv urzici sau papadie ) si indulcesc cu miere. Uneori pun lămâile întregi, cu tot cu coaja la blenduit. Cat a fost prima carantinare din martie am facut limonada de asta zilnic. Acum m-am cam lasat pe tanjala.
Elena recently posted…Gem crud de macese
Eu ma tot gândesc sa adopt un portocal sau macar sa comand fructele direct de la producator.
https://www.naranjasdelcarmen.com/crowdfarming-fr
Oare a încercat deja cineva din grup?
Eu de aici comand de 2 ierni https://www.naranjasgourmetdeorihuela.com/es/
Al 3lea sezon pt noi incepe curand.
Ne-am grupat mai multe prietene/vecine si comandam impreuna sa scadem din costurile de livrare. Ca sa iti dai seama de dimensiuni si incredere, o amica (sta la casa) comanda 15 lazi pt familiile din jur, si nu au renuntat niciunul. Ghilda mea de comanda e mai mica, mai mult de 4 lazi nu am comandat inca 🙂
Merci mult, încerc sa organizez si eu un grup de cumparatoare.
Mi-a sosit cutia cu clementine (portocalele nu s-au copt înca). Sunt proaspete si parfumate si au sosit în timp util pentru a umple multe-multe cizmulite 🙂
acu’ si tie iti miroase casa a iarna si a copilarie
Mi-a sosit între timp si lada mare cu citrice asortate. Multumesc mult pentru recomandarea fermei, fructele sunt absolut delicioase.
sa le mancati cu drag!
Dupa asa arome ce am mai cumparat din supermartket a fost dezamagitor…
Mereu cumpăr citrice bio, e drept ca din supermarket sau de la prieteni care le aduc din Grecia. Imi spunea nutritionistul la un moment dat ca daca ne e imposibil să găsim citrice bio sa alegem raul cel mai mic adică cele aduse din Grecia.
In alta ordine de idei, stii ce mai fac eu cu zeama de lamaie? o folosesc pe post de solutie pentru intepaturi insecte sau reacții alergice pe piele si ma ajută.
Ceau! Am redeschis blogul. Vă pup!
Se curata de coaja o lamaie, că nu se știe cu ce a fost tratată, se curata de pielita o bucata mică de ghimbir si se taie in bucati, se pun împricinatele in blender si se mixeaza, se pune pasta rezultata intr-un borcan, se adauga miere cat se vrea de dulce sau acru rezultatul, si jumatate de pachet de scortisoara macinata, se amestecă, se păstreaza in frigider si daca nu esti suficient de disciplinat să iei o linguriță pe zi, se ataca borcanul de cate ori te ia cheful de nutela.
Ghimbirul e opțional, eu pun că îmi place gustul și nu iau medicamente care ar putea fi afectate.