trauma ursului si blocajul mental in care ramanem iar si iar

Si fb si presa si youtube  in weekendul asta arata o imagine trista: un urs recuperat de la zoo dupa 20 de ani in invartit in cusca inca se invarte in acelasi cerc in partiala lui libertate. Petronela Rotar a facut o paralela minunata cu trauma umana si blocajul in cercurile proprii si gardurile mentale, iar unu din comentatorii ei pe facebook a dat un exemplu cum aceste animale sunt reinvatate si reeducate si ghidate cu alte garduri si labirinturi din pas in pas sa descopere ca pot ajunge si in alte locuri.

Am ramas pe ganduri si pe garduri pentru ca si eu am cercurile mele in cap, si gardurile si limitativele mele. De cele pe care le-am depasit am scris pe blog si le stim cu totii ca ne colcaie in jur: frica de ce zice lumea cand de fapt de vreo 20 de ani nu mai tzin minte vreo situatie sa imi fi zis ceva asa de rau incat sa ma doboare,  firescul de a lua suplimente si sustinut de medici pana cand un medic de familie mi-a zis ca nu e nevoie de supliment de calciu ca sunt alimente mai bogate si mai asimilabile decat laptele, ca nu e nevoie nici de supliment de fier ca de fapt eu mananc prea putina carne pt necesarul meu (si a avut dreptate in ambele cazuri si mi le-a demonstrat in 2 luni dupa un refacut analize), alt medic mi-a atras atentia ca traditional romanesc mancam prea mult gatit si de aia vitamina C ajuta si ca sa iau cate un ardei crud/portocala cruda, etc. si cand vecinii mi-au zis ca ei nu au luat niciun medicament de peste 10 ani mi s-a parut iar imposibil pt ca in mintea mea cu gard mental limitativ credeam ca e normal sa dau pe la farmacie lunar si cand am cerut parerea medicului ca se poate altfel apai chiar am reusit sa schimb si sa fac altfel. Si dentistul dupa ceva dentisti schimbati  a reusit sa imi dea jos un alt gard al resemnarii genetice si sa ma trimita in alta directie dupa ce mi-a explicat (si nu pe scaun, ca vedea ca pe scaun sunt complet paralizata mental ci m-o luat la o discutie pregatitoare la o interventie pe care nici nu mi-a tarifat-o, lucru ce mi s-a parut extraordinar in Bucuresti) si explicat alternativele la dintele de lapte pierdut dupa majorat si ce e un implant si modul de ingrijire post implant si periajul si ca periajul meu are nevoie de mai mult de 2 min si ca sunt alimente ce le voi evita dar nu complet pt ca morcovul si marul pot sa le mananc si rase si bine mestecate si chiar au un rol important pt dintii astia fragili si cu radacina prost formata in saracia alimentara comunista etc.  si financiar am evoluat extraordinar de la femeia care eram convinsa ca salariul e prea mic pentru a economisi si ca sa imi traiesc viata si momentul ca nu o sa ajung la pensie pana la momentul cand salariul mi-a scazut si eu invatat de la voi si de la multi altii din orasul meu ca pot sa economisesc si cu salariu mai mic si un 1% si apoi un 5 % si apoi un 25% si am reusit sa depasesc ce nici nu credeam vreodata ca voi depasi frica de taxe si impozite si chiar sa investesc, si de la o profesoara ce lucra ore suplimentare si venea cu bicicleta la munca si explicat intr-un mod simplu ca din cei mai fericiti ani ai ei au fost aia cand cu tanarul sot au fost voluntari 2 ani in Africa sa predea franceza si ca 2 migdale ii sunt de ajuns sa se bucure de gustul lor pe cand pe mine ma bucura mancatul a o intreaga punga de migdale si ca fericirea vine din esente mici etc.

Ma asez bland si zambesc ca vin de departe. Gardurile din mintea mea mai sunt dar mai putzine si in alta directie. Am reusit ceva ceva si am si multe esecuri si astea nu doar efortului propriu si nici ca mi-a fost greu si imbratisat greul asta ci si multumita celor care m-au ajutat si inspirat, cartilor si mai ales esecurilor. Suntem cumulul gardurilor din minte si cumulul interactiunii cu cei din jur si cel mai bine am invatat de la altii care si-au dat garduri mai mari jos: de la un medic obisnuit cu punga de suplimente sau un medic bolnav cu gardurile lui pana la medicul care a reusit sa ma debaraseze de astea, de la contabilul amarat pana la o moldovianca cu job in finante ce pana spre 35 de ani nu a economisit nimic ca se poate corecta si imbunati dramatic in urmatorii 10 ani si mai putin doar schimband mintset -ul ei si mie, de la soferul prost dar si de la soferul bun.

Mintea poate detine vreo 60 mii ganduri pe zi si vreo 90% sunt repetitive.  In 2021 mi-am pus cuvantul curaj, curaj sa pun cat mai multe ganduri bune si ceva garduri jos anul asta.

6 thoughts on “trauma ursului si blocajul mental in care ramanem iar si iar”

  1. Așa am avut eu o revelație când ascultam pe youtube niste podcasturi cu Esther Hicks și tot insista că o convingere este un gând pe care îl reiei mereu și mi-am dat seama că are dreptate. Dar așa e că e plăcut să te uiți un pic în spate și să vezi ce departe ești de persoana de acum 5 ani și să aștepți cu bucurie să vezi cine o să fii peste 5 ani?
    maya recently posted…5 metode să salvezi mai mult de un leuMy Profile

    1
    1. imi place asta cu gandul reluat si convingerea. Sapt trecuta o moldovianca faina mi-a daramat inca o convingere, una financiara. Eu cu gandurile repetate ajungeam sa caut pe net si sa citesc doar situatiile in care oamenii faceau ca mine si imi intaream ideea ca doar asa se poate. AM venit acasa, citit putin, scos un excel, si vazut ca s-ar putea si mai bine.

      1
  2. Cât de frumos ai scris! Și eu în ultima vreme am tot citit despre credințe limitative și frici și cât de mult ne afectează viața ceea ce gândim pentru că ceea ce gândim determină modul cum simțim, iar ceea ce simțim determină modul în care acționăm. Cu alte cuvinte, dacă gândim că suntem nașpa sau că n-o să avem niciodată bani de vacanța aia mult visată ori de un fond de urgență ori de geanta Lady Dior (că na, fiecare cu visurile lui) ne vom simți săraci și nefericiți și vom acționa în consecință. Adică vom cheltui mai mult pentru că oricum n-o să avem suficient pentru excursie ori geantă ori pentru o urgență când se strică mașina, vom mânca și mai mult pentru că oricum deja ne simțim neatrăgători. Și tot așa.

    Sper că ești bine și la mulți ani cu mare întârziere! 🙂
    Cristina recently posted…Buget de călătorie Doha, Qatar. Cât am cheltuit în Qatar în 5 zile (noiembrie 2019).My Profile

    2
    1. La multi ani! si multumim de urari, pana la Paste le primesc.
      Suntem bine, sanatosi dupa cum ne stii, fara vacanta iarna asta dar cu banii in cont 🙂 si cu aceleasi dileme: nu cumva viata mi-o limitez din neglijentele mentale?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge