Putem fierbe fasolea mai repede?

Fasolea si nautul sunt 2 alimente bine apreciate de vegani si vegetarieni, de cei ce tin post,  dar si de cei ce sunt atenti la bugetul familiei sau de ecologie, fiind bogate in proteina, fibre, carbohidrati din aia buni, antioxidanti.   Dar asta nu e tot, o dieta bogata in beans (cateva tipuri de fasole, naut, soia, mazare uscata, bob, lupin, hrisca etc , etc) ajuta la mentinerea sanatatii, in slabit, sunt satioase si mentin pe termen lung senzatia de satietate, mentin sanatatea intestinala.
Si ieftine.
Acu’ in ultimii ani a aparut obisnuinta de a cumpara conserve gata fierte. Ideea este simpla si practica mai ales pt persoanele singure ce consuma cantitati mici si rar. Dar pt o familie de 2-3 persoane e mult mai interesant sa cumpere 1 kg de fasoloasa uscata, sa o puna la umflat, fiarba, portioneze si congeleze. Costul pe o conserva a ajuns pe la 2-4 lei pe cand echivalentul cantitativ la o portie pregatita de noi e sub 1 lei portia.

Cum putem sa le fierbem mai repede?

Clasica metoda de fierbere romaneasca este de pre-inmuiere (eu las 24 de ore, de pe o zi pe alta, in apa din belsug) si apoi pe foc cateva ore si asta e incomod pentru multa lume.  Ideal totul facut in apa fierbinte. Ideal e de schimbat apa de inmuiere de cateva ori, si de pus de fiecare data alta apa fierbinte. Lintea decorticata nu necesita inmuiere, in schimb nautul si soia si fasolea necesita musai 12-24 ore. De pus la fiert, de doua-trei ori la rand, in apa care clocoteste, lasandu-le sa dea cate un singur clocot si schimbandu-se apa de fiecare data mi se pare ca mananca timp si rabdare….si nu am din astea.
Dar am aflat de la un sud american ca nu ajunge, ca putem face si mai bine si mai repede: dupa 24 ore de hidratare sa adaugam in apa de fierbere o lingurita de bicarbonat.
Efectul bicarbonatului e cunoscut in bucatarie -alcalin adica opus acidului (opus rosiilor sau lamaie sau otet etc) bicarbonatul modifica usor spre ph alcalin si asta inmoaie mai repede pielitele fasolei dar si sparge structura  oligozaharidelor si aicizilor fitici ce nu sunt usor digerate de catre toate intestinele si de aceea s-ar produce balonare si gaze. Practic bicarbonatul  reduce capacitatile “cantatoare” ale fasolii – in engleza ii zice mai frumos: “degazing the singing fruits”.
Totusi bicarbonatul recomand a se consuma in cantitati mici si rar, nu e asa de bun oricand si oricum se crede. O cantitate prea mare adaugata la fasole ii va anula din arome si da un usor gust chimic (am gresit eu data trecuta si de aici mi-a venit ideea sa scriu).
Cat de repede fierbe fasolea bineinmuiata si cu un strop de bicarbonat? Mie mi-a fost suficient 40 minute. Aici totusi depinde si de fasole, unele prea vechi s-ar putea sa fiarba mai mult….

O alta metoda auzita de la alte natii este fierbere si congelare, prin congelare si decongelare se mai inmoaie putin pielita. Cum eu fierb fasole in avans, metoda asta ma ajuta des: o parte din fasole inmuiata bine si fiarta aproape de final o separ si congelez. Prin congelare si dezgetare ea devine si mai moale si gata sa o rastorn in legumele ce le fierb pt ciorba.

 Metoda de gatire cu putin bicarbonat functioneaza si la varza. Pt varza tocata, timpul de gatire e redus la 6-9 minute (cea tocata fierbe f. repede), mai rapid si mai sanatos.

7 thoughts on “Putem fierbe fasolea mai repede?”

  1. Mama fierbe fasolea cu bicarbonat dar mie mi se pare ca se simte putin gustul, cred ca doar mi se pare.
    Eu mai stiu de fiertul cu alta Kombu, ce reduce timpul de fierbere.

  2. Uite, sa stii ca eu la fasole am o mare divergenta cu mama. Ea mereu o pune la inmuiat, cand face, iar eu uit. Si, in final, mie mi se pare ca si a mea si a ei fierb cam in acelasi timp. Diferenta este ca o pun la fiert in apa rece si ii pun si bicarbonat ceva mai mult, o las sa fiarba in clocot vreo 20 de minute, apoi arunc apa aceea, o clatesc cu apa fierbinte si o pun la fiert in alta apa tot fierbinte. Cu capac, sare si 2 linguri de ulei (ca mamaie zice ca si asta o inmoaie), mai fierbe cam o ora.

    4
  3. Și eu fierb cum zici tu, plus putin bicarbonat.
    Acum mă duc să scot punga din congelator. Ciolanul e pregătit.
    Iahnia rămasă o pun și pe ea la congelat pentru când o vreau și nu am timp.
    Să fiți sănătoși și să avem pace.

    1

Leave a Reply to Cristina Dragomir Cancel reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge