Aici s-a instalat primavara in toata forta ei: cu flori, cu pasarele, nu mai ingheatza noaptea, soare dupa iarna lunga si intunecata. Ca in fiecare an, ma ia asa un dor de duca si dorintza de a petrece afara. Ieri am fost 27 km pe jos dupa o punga de leurda, azi vreau sa ies dupa cateva urzici, sambata sa ma vad cu o alta prietena dupa alta leurda, merg si vin pe jos de la birou – aproape 6 km pe sens, diminetile ies la o plimbarica de o ora etc ( de fapt caut orice motive de iesit afara).
Bucatareala a trecut pe planul 2 iar ultima saptamana am gatit putin si mancat prost asa ca am nevoie de adus o noua lista de idei, interesante, de gatit o data si sa mancam de 3 ori, inclusiv pachet la munca. Ce poate fi suficient de ok pt asta? gatitul la cuptor.
De unde iau ideile? de pe pinterest, bineinteles.
Ce am adunat pe gustul nostru?
1. Lasagna /musaca. Se poate face in multe feluri: cu paste sau fara pt cei fara gluten, cu dovlecei, sau vinete sau cartofi dulci sau albi, cu sos alb (merge si fara gluten si fara lactoza), cu carne de vita sau porc sau peste sau mix de ciuperci si soia. Orice va place sa puneti in straturi si bine inecat in sos rosu sau cu un pic de sos alb sus.
2. Quiche sau tarte sarate: in aluat de foietaj bag un melanj de ce am chef: oua, branze, spanac, praz, ardei feliutze, peste afumat, kaizer, ciuperci etc. Ca si pizza, e o mancare de sf de saptamana cu resturile din frigider
3. pizza. Seamana cu ce e mai sus dar alta forma, alta structura
4. legume gratinate. Versiune la ultimile de mai sus dar simplificat 🙂 . Am pus si dovleac, si dovlecei, si cartofi, si vinete, si rosii, si ardei etc.
5. peste papillote
6. cartofi la cuptor. In coaja. Cat se coc merge pregatita o salata cu ce este.
7. cartofi umpluti, rosii umplute, dovlecei umpluti. Toate sunt versiunile sarmalelor pt cei ca mine care nu stiu sa le impacheteze. Si mai rapid de impachetat :))).
8. Carnuri cu legume. Si aici gama e larga, dar acum e post si nu le inshir.
9. subiect ce il voi intinde si largi dupa cum va iesi cate ceva pe placul nostru si imi vin idei. Daca fac una din ele in fiecare saptamana si le permut si rotesc, si tot nu am cu ce sa ma plictisesc.
de la mijlocul lui februrie culeg leurda in draci 🙂 fac pesto si il bag la congelator; anul trecut am incercat si s-a pastrat foarte fain, anul asta mi-am promis ca fac rezerve multe ca tot e gratis planta asta; fac chiche cu leurda (leurda proaspata taiata, amestecata cu feta, ou si smantana lichida) o NE-BU-NIE; am facut si supa crema – iar un deliciu; eu mi-am promis ca primavara asta o sa includ cat mai multe ierburi salbatice in alimentatie, nu de alta dar acum cu scumpetea asta sunt mai mult decat oricand motivata 🙂
am fost si eu la cules, si sotul m-a rugat intens sa mananc mai putin ca puteeee si put. Acum ca intors full time la birou s-a terminat cu dezmatul usturoiat :)))
Sunt fan gatit la cuptor de vreo doi ani. Inainte se prajea mult la noi in casa. Acum nu mai prajim aproape nimic. Pot sa ma laud ca fac cei mai buni cartofi prajiti la cuptor, cu doar o lingura de ulei. Cred ca se poate face orice la cuptor. Acum mi-ai facut pofta de o tarta cu spanac si branza.
si noi am trecut din ce in ce mai mult la cuptor. Da, e mai sanatos. nu e perfect, ideal ar fi cat mai mult crud, probabil daca as avea probleme de sanatate as face si mai multi pasi in directia asta.
Felicitari pentru aceasta varietate impresionanta de mancaruri, care ne descurajeaza si ne incurajeaza sa iesim in orice moment din zona noastra de confort si sa incercam trucuri culinare noi. Iti uram noroc si inspiratie pe masura ce descoperi noi retete si gusturi!