De ceva ani de zile mi-am trasat cateva repere, un scop, si un vis financiar: independenta financiara. Un termen greu de definit, pentru unii e pensionarea, dar pt mine inseamna o alternativa ce imi va permite sa schimb serviciul/ sau sa raman cateva luni fara serviciu fara frica painei de maine, si mai ales sa iau cate un an sabatic sa circul unde vreau eu, sa fac cat voluntariat vreau eu. Momentul de trezire a implicat apoi un plan, si evident niscaiva pasi.
Siguranta financiara
Siguranta zilei de maine a fost principala mea motivatie, ca altfeeeel sunt in stare sa cheltui totul, acum 🙂 . Unul din principiile de baza pentru atins independenta financiara este planificarea si cheltuitul mai putin decat castig. Da, pasul 1 pentru a economisi a reprezentat sa invat cum sa cheltui. Ok, pt asta e nevoie sa cunosc clar cat castig si cat cheltui, si apoi sa fac un buget. Pentru mine e mai usor sa tai cheltuielile (eficienta se vede imediat, de a2a zi) iar atunci cand nu am suficiente fonduri pot incerca si a creste sursele de venit.
Daca nu v-ati prins ma spovedesc acum: sunt inginera si imi place sa fac scheme si sa am planificari. O data ce mi le scot din cap si le pun pe hartie, o data ce ideile le vad in fata desenate, mintea si viata mi-e mult mai usoara, creierul mai gol (nu ca ar fi fost plin de felul lui 🙂 ), si deciziile vin in mod firesc.
Sunt sigura ca toata lumea are o idee despre buget. In detaliu sau la nivel superficial, fiecare isi cunoaste bugetul si planul pe viitor. Doar ca eu….l-am pus pe hartie, am versiuni schimbate an de an, si la indemnul Gabrielei, le public aici.
Din idea de educatie financiara, am scris si 3 articole: episod 1, episod 2, episod 3.
(buget versiunea de prin 2013)
Versiunile astea le-am compus si adaptat de la luna la luna, o evolutie. Au fost versiuni mai complexe, au fost mai simple, adaptarea a venit functie de nevoie si chef si venit si nevoi, functie de ce informatii am vrut sa pun in evidenta. Sunt versiunile mele, si sigur se vor schimba in timp. Ca doar de aia sunt bugete personale, meniul saptamanal. In decursul timpului acest mod de a scrie m-a ajutat sa am o imagine de ansamblu, sa inteleg unde mi se duc banii, sa decid prioritatile, sa imi inteleg prioritatile si mai ales sa stiu la ce sa renunt in caz de criza.
Bugetul l-am inceput doar prin a aduna in excel, coloana dupa coloana, cheltuielile lunare. Apoi am inceput sa vad un pattern, un tipar, abia peste luni pentru a echilibra sau acoperi cate o cheltuiala aparuta am redus din cheltuieli. Cu 2 ani inainte era cam asa:
(versiune din anii 2011-2012, cand mai aveam tv)
In 2014 m-am mutat cu chirie la ceva mai ieftin (670) si cheltuieli de intretinere ceva mai mici, taiat tel. si redus putin la electricitate, declutter si salvat banii din asta. Nu gasii niciun excel cu bugetul de aici dar cheltuiam mai putin din scaderea de 167 la chirie, 50 la intretinere, 50 la fun etc
Acum ne mutam iar si noul buget estimat e cam asa:
(ce e cu verde sunt investitii pe termen scurt si lung, ipoteca o consider o investitie, ce e rosu…e rosu ca o gaura neagra 😀 ) . Asigurarile sunt de fapt 80 euro (dupa 3 luni de plati am vazut asta…)
Aceste liste m-au ajutat sa inteleg: cati bani am nevoie.
Prima data ma platesc pe mine.
Pentru contul de Savings (am un cont bancar separat, iar in excel e marcat cu verde) mi-am facut o procedura ce transfera automat, a 2a zi dupa salariu. Eu sunt cea mai importanta persoana de platit din venitul lunar, eu sunt mai importanta ca ipoteca sau electricitatea. Banii de acolo sunt bani pt situatii de criza si am estimat ca imi ajung 1000 (criza pt mine inseamna pierdut serviciu, pierdut frigider, pierdut aragaz, pierdut dintii) ; tot din banii astia platesc concedii dar si eventuale zugraveli/amenajari ale casei. Tot din savings scot periodic excesul ce va deveni investitie pe termen mediu si lung.
La sfarsitul lunii imi raman bani (de obicei da, luna asta ba ca zugravesc si ma mut) in contul curent si ii las acolo pentru luna urmatoare: ma salveaza in lunile speciale (de ex. Craciun sau vara cand nu lucrez dar mergem in concediu, sau in mai/iunie cand platesc activitati pe toata vara copilului + bilete cazare) altfel as ajunge sa scot din savings pt situatiile astea. Daca se aduna de la luna la luna cate ceva si valoarea e mare, ii trec in savings ( dar se intampla doar de 3-4-5 ori pe an miracolul asta, se aduna cam 400-500 in 2-3 luni, deci iar un transfer catre contul savings )
Verificari periodice.
De aceea am excel-urile. Si ele duc la modificat excelurile periodic . Verific si contul, si adaug cifrele la sfaristul lunii, vad daca ceva imi scapa, practic excelul e modificat lunar. Bugetul meu nu e ceva impus ci e un experiment, el se adapteaza mie, nu eu lui. O data pe sapt. imi ajunge verificatul excelului ( desi am perioade cand verific o data pe luna, atunci cand vad ca a intrat salariul, ca facturile s-au platit automat din cont, cu cat am ramas in cont la sfarsitul lunii, cand aduc la zi excelul si mai mut ce a ramas la sf lunii anterioare in Savings).
Meniu si taskuri saptamanale
In plus mai am si o lista saptamanala ce contine: meniul pe sapt urmatoare, cu ingredientele ce exista deja in frigider (meniul il pornesc de acolo), ingrediente de cumparat, si sectiunea ToDo (adica ce am de facut = vizita doctor, petrecere copil, schimbat lenjeriile de pat, spalat rufe vineri seara, cusut o pereche noua de pantaloni la copil, facut paine duminica si caserole de mancare pentru urmatoarele zile, de preparat in avans anumite mancaruri etc etc). Acesta nu il mai tin in excel, ci pe hartie. Un timp il aveam pe excel dar de vreo 2 ani pe hartie ce o pun pe frigider (sau undeva accesibil), o iau cu mine la piata, cumpar, bifez, trec mai departe. Schema e asta:
si o sa caut cateva sa le fac poze.
FARA DATORII
Asta e conditia oficiala pentru independenta financiara. O stiti cu totii cum sa depindem de banca, sa vedem cum se duc 1/4 din venit acolo. Bancile costa, sunt si ele o factura! Evident ca exista cazul cand un credit este profitabil, adica banii din credit sunt investiti si au profit mai mare decat dobanda platita la banca ( de ex. cand iau un credit ipotecar cu dobanda 4% pe an si am un imobil cu randament 6% pe an).
Extra venituri
Sunt multe avantaje ale locuitului in oras si comunitate larga, si e normal sa profitam de sansa de a avea extra venituri. Acestea, pe langa simplificare, pot duce la acoperit datorii dar si strans banuti de inceput unele investitii prin vandut lucrurile nefolosite din casa, handmade, servicii oferite celorlati, inchiriat locuinta pe airbnb, etc.
Consider ca asta e cel mai mare avantaj al traitului in oras si in comunitate: oportunitatea de a gasi mici activitati ce pot completa venitul sau chiar reprezenta un venit de sine statator!
Investitii pe termen MEDIU
( nu am multe idei, de studiat, cel mai probabil voi avea ceva actiuni, dividente, bursa sau teren arabil arendat). Dupa ce imi redresez situatia financiara (asa zic de 2 luni...) voi investiga.
INVESTITII PE TERMEN LUNG
- pensie privata
- imobiliare
- actiuni
- dividente
- teren arabil dat in arenda
( nu am multe idei! de studiat!)
Subiectul Buget il voi edita si detalia in timp.
Mai multe si detaliate articole despre educatia financiara puteti gasi pe blog.