100 de minciuni auzite despre cardul de credit

Am  3 persoane in jur dependente de cumparaturi. Adicalea cu 1-2-3 carduri de credit pe minus. Am sa incerc sa adun cateva din minciunile ce si le zic singuri, sa va amuzati si voi.

1. era o urgenta!
Uf, din moment ce urgente mi se tot intampla, construiesc fondul de urgente. Doar ca e o urgenta nu inseamna ca nu e cazul sa avem pregatita o “umbrela” .
2. am facut o afacere buna!  
 Mda, si asta o aud des: am luat o casa mai mare in cartier mai putin colorat pt ca e o afacere buna, am luat inca o masina ca e o afacere buna; platesc rate pana la pensie, adica pana la 65 ani dar e o afacere buna!. De fapt astea nu sunt investitii, ci o optiune personala din modul de trait: life style. O afacere buna e o investitie aduce profit! O casa ca o afacere buna ar trebui sa ajunga rata maxim 30-40% din venit, si nu pana la pensie! pt ca anii de dinainte de pensionare sunt mereu ani dificil de sustinut acelasi venit ca la 30 ani.
3. nu am dobanda primele saptamani, doar platesc mai tarziu.
Cred ca asta e minciuna cea mai mincinoasa. Nu stiu cum va fi viata mea luna viitoare, dar la naiba, ea stie ca va putea scoate in plus din buzunar si acoperi cele 2 mii euro cheltuiti pe haine de firma astazi. Da, si-a imprumutat viitorul, si-a amanetat zilele ce ii vor veni. Faptul ca nu e nicio dobanda 45 zile/3 luni /9 luni mi se pare cel mai usor mod de a-mi compromite bugetul din viitor, in conditiile in care din cel de acum nu il controlez bine.
4. Pt ca il vreau
Ok, am nevoie de o pereche de pantofi. Dar nu cei de firma de 300 euro, cu un pic de efort pot gasi in bugetul actual. Pot gasi o masina la mana 2a care sa fie in bugetul actual etc.
5. E ok sa imprumut pt ca banii vor veni din alta investitie.
NO NO NO NO!! investitia si rolul ei e sa aduca profit, nu sa acoper alte cheltuieli/rate! In investitia aia au fost bagati niste bani. Datoria e datorie si ramane datorie, are dobanzi, pune presiune psihica.
6. e o rata mica, dau doar 10% din venit.
 Sau alta si mai gogonata: hai ca am descoperire de credit doar echivalentul a 3 salarii.
Daca e asa mica, atunci inchide-o. Ia vezi, poti? Eu nu pot. Eu calculez pretul obiectului cumuland si ratele, dobanzile, actele, drumurile la banca, asigurarile asociate, comisioanele de re tragere, de gestionare cont. Iete de ce pt mine nu mai e asa de mica.
7. iau acum, valoarea sigur i-o sa creasca.
Si daca nu creste? Singurul lucru ce merita cheltuit pt ca  valoarea ii va creste este o calificare. Un training. O calificare intr-o arie unde se gasesc proiecte/joburi. Si daca tot suntem la no 7, atunci clar ca e nevoie si de un curs de finante personale!!
8. iau masina mare ca or sa se mute parintii/se mareste familia in viitor.
 Zau. Planuri pe viitor. Daca tot o sa se mareasca familia, ia masina mica acum si de vandut si luat una mare cand e nevoie cu adevarat. Nu nevoilor utopice.
 9. fac al 2lea card de credit pt ca daca il pierd pe primul?
Asta m-a lasat gura casca.

Scuzele astea sunt suficient de puternice sa ajunga cineva in datorii imense.

9 thoughts on “100 de minciuni auzite despre cardul de credit”

 1. esti tu carcotasa si la cum ai scris articolul sigur te-a suparat careva cu cardurile lui/ei :))

  si daca il pierde, nu trebuie omul sa aiba unul in plus? :))))))))

  cardurile de credit in sine nu sunt proaste, sunt un lucru destept chiar, insa folosite corect si in avantajul tau – alese alea care dau puncte, sau ofera procent inapoi din ce ai ch etc; insa folosite exclusiv ca instrument financiar, nu ca sursa de imprumut; adica imi achit vacanta cu cardul de credit ca primesc puncte (muuuulte) insa fix in aceiasi zi transfer banii din contul curent pe cel de credit astfel incat sa nu platesc dobanzi 🙂
  apropo – mai am de strans 1000 de puncte si primesc un bilet de tren pe thalys/eurostar :)) asta doar ruland banii prin cardul de credit

 2. BESTIALA POSTARE !! …Absolut bestiala ! Avem si noi un imprumut facut acum ceva ani ( minte de copilasi – mai avem de achitat inca vre-o patru ani de-acum inainte ! ) , cica sa investim in apartament poate scoatem un pret bun la vanzare ! Apartamentul nu l-am vandut … investitiile , ce sa zic , o izolatie termica mai amanuntita …am ramas cu rata – fixa pe 10 ani – 250 ron , care pentru noi e mult ! ….Cititnd cele scrise de tine , m-am regasit cumva ! Ce sa zic …EDUCATIA FINANCIARA trebuie introdusa ca obiect de studiu in scoli, mai cava ca religia ! Inca o data SUPERBA POSTAREA !

 3. doamna, ai facut ceva bun: izolatia. E posibil a sa iti fi scazut factura la caldura, dar si confortul termic; cat si ferit de boli.
  Nasol era daca iti luai de banii aia pantofi .

  Partea buna este ca nu e rata mare si poti sa il platesti usor si repede. O sa scriu cateva idei de castigat un banut in plus, unul din posesorii acestor carduri muulte m-a intrebat: ce fac daca raman job si am de platit una alta….

 4. Uite, tot despre cardul de credit: eu am unul prepaid. Nu stiu daca se pune exact in aceeasi categorie. Platesc de pe el facturile de internet care imi vin tot la doua luni una, adica 6/an. Taxa de efectuare a platii este de 1 euro la plata facuta la ghiseu sau online, in cazul platii cu cardul de credit nu exista taxe. Pentru a incarca echivalentul unui "an de internet" pe card platesc 1 euro, economisesc deci 5 euro pe an. In afara de asta, cand am calatorit, am cumparat biletele de avion si de tren cu cardul de credit.

 5. Si noi am apelat in 3 randuri la cardul de credit: la cumparaturi online (masina de spalat haine, anvelopele de iarna la masina) si acum 3 luni cand am scos cash tot ce-am putut de pe el pentru a achita restul la teren. Rata noastra minima este de 300 ron, insa platesc lunar 1000 lei caci vreau sa ajung din nou pe 0 cu el. Nu platesc nimic la magazin cu el, nu primesc puncte, iar magazinele unde am discount de 5% platind cu el nu ma intereseaza.

  Nu prea stiu persoane care sa-si cumpere casa/masina cu cardul de credit, la noi limita maxima este infima oricum: 7000 pt cumparaturi, 5000 pentru cash (lei).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge