(aceasta e o intrebare ajunsa pe blog la mine de la motoarele de cautare…). Ca raspuns, eu raspund ca da, cred ca se poate atinge independenta financiara si de catre cei cu venitul mic! Stiu, stiu, am mai auzit critici si negatii si bombaneli ca e irealist; aud des ca nimic nu se poate face cu un venit mic…
E drept, daca la un venit mare se poate economisi 50% din salariu, la veniturile mici este imposibil, mai ales cand e de platit chirie, facturi, si mancare.
Si mai drept este ca cunosc persoane care au probleme financiare si cu venit mare (ok, alt tip de probleme, fiecare cu problemele lui….).
Musai sa recunosc ca e mult mai dificil sa fac economii cu venit mic. Doar am trait 4 ani cu un singur venit, mediu pe economie, familie cu 3 persoane. Mi-a trebuit ani de zile sa accept ca daca imi gasesc scuze nu o sa vad solutii.
Bon, cativa pasi prin care am trecut ar fi:
1. sa imi fac un target. Un scop. Sa fac tot posibilul pentru asta. Scuzele si lamentarile sa incerc sa le las deoparte, conteaza sa imi depasesc frustrarile si sa merg mai departe. Actiunea e singura solutie, lamentarile nu.
2. imaginatie. multa imaginatie. Ca nu suntem singurii, jumatate din populatie are salariul minim pe economie, deci si inspiratie din jur. Pentru ca pe net sunt usor de gasit sfaturi pentru cei cu venituri mari, dar pentru cei cu veniturile mici nu…oamenii obisnuniti traiesc departe de net (da, unii nu au bani de net sau de telefon, dar asta nu inseamna ca sunt saraci!! ci ca aleg ei sa redirecteze banii).
3. securizat bugetul de mancare. Cred ca cea mai mare problema (la romani) este frica de a nu avea mancare suficienta, mancare multa, si de cate ori aud de cuvantul economii eu incep sa ma panichez: eu nu tai la mancare!!!. Pe mine m-a ajutat sa imi fac un meniu dar si sa imi cultiv singura dintre vegetale, si sa culeg. Cu o organizare atenta a meniului (inspiratia mea fiind meniul histaminei de mancare de 300lei pe luna pt 2 adulti), dar si cu ce pot culege din natura (acum urzici, leurda, papadie, dar si plante de ceai etc), portionat si congelat (tocmai o prietena a zis ca si-a pus portii de urziic congelate, numai bune de mancare). Oamenii cu venit mic in Romania isi cresc singuri legume si animale, trec f. rar pe la supermarket. Si le e bine asa. Nu uitati nici de pescuit, vanat. Sau ajutor in gospodarie pentru altii contra alimente.
4. uscat, congelat, murat. Excesul ne ajuta iarna, chiar daca acestea nu acopera 100% necesarul!
5. vandut excesul de hrana. Probabil ati mai auzit asta: sunt familii care isi doresc sa cumpere hrana proaspata si de calitate. Orice venit in plus conteaza, atunci cand in casa vin doar 1-2 salarii minime pe economie.
6. buget. Scris pe o lista toate datoriile, facturile, cele de platit regulat. La astea nu am mai adus nimic in plus! ci am vazut la ce se poate renunta (adica fara abonament mobil, fara tv etc) sau reduce (o analiza/negociere a facturilor ia 30min dar castigul se vede luna de luna), sau schimbat banca si trecut la una ce are comisioane mici e iar o decizie buna. Da, 1 leu conteaza, cand ramane in casa luna de luna.
7. mutat in spatiu mai mic. Chiar si o garsoniera. Poate pt unii 130 economie pe luna nu e relevant (pt cat deranj si efort inseamna o mutare), dar cand m-am mutat in spatiu mai mic am avut si cheltuieli mai mici cu intretinerea (cam 20% reducere). De ce nu, cautat o familie de batrani sau o casa la tara, unde proprietarii au nevoie de cineva acolo, fara chirie. E un compromis ce permite salvarea unei sume bune de bani!
8. deducerile fiscale. Aici e nevoie de informatie, dar e musai sa nu uitam ca sunt mici avantaje fiscale ce angajatorul le poate aplica, si salva 30-50 lei la fiecare salariu din impozitul platit (de ex deducerea pt pensia privata de maximum 400 euro pe an, deducerea pentru persoane in intretinere: copil sau batran ce se aplica la venituri sub 3 mii lei brut etc) , impozit la imobil mai mic daca e platit in primele luni ale anului, ajutorul de incalzire, etc.
In plus, acasa se pot face multe: cusut haine, tuns, masaj, etc. – toate acestea imi ofera o viata auto-sustenabila (completa sau partial).
O data asigurate nevoile biologice, dupa ce am prins incredere in ziua de maine ca ma descurc de aici incolo orice ar fi, am inceput sa vad solutii constructive: extra venituri!! din croitorie, inchiriat o camera prin airbnb, Uber in timp liber, ajutor menaj/ cu copiii, prajiturit contra cost etc.
Cum recomand de folosit acesti bani? in primul rand inchis datoriile. Orice datorie costa, orice ban imprumutat costa, asa ca e musai de achitat. Apoi pus banii sa aduca alti bani, de la inceput. Consider ca micile economii sau extra castiguri nu e in regula sa se duca pe consumerisme (tigari/o bere cu prietenii, restaurant sau telefoane scumpe) ci pe surse noi de bani: gaini/capre/o vaca, sau bicicleta pt a inlocui mersul cu autobuzul, o masina de cusut, un calculator performant pt lucru online, un curs, jumatate de ha de pamant, o sera etc.
Oricare din aceste idei va aduce un extracash. Indrazneste sa fii diferit, sa incerci diferite idei. O parte din cele scrise mai sus sunt din viata mea. Nu am devenit milionara cu astea, dar am devenit mai relaxata sa stiu ca daca imi pierd serviciul maine, pot sa ma descurc 1-2 luni pana imi gasesc alt serviciu. Atitudinea pozitiva imi da putere asupra circumstantelor, in loc sa fiu controlata de circumstante …
În ultimii 20 de ani doar o singură dată, acum vreo 17 ani, am avut nişte bani puşi deoparte, nu mult, vreo 5000 mii lei, bani pe care i-am obţinut în urma vânzării de cartofi (puneam câte un ha atunci), bani cu care am cumpărat bca-urile pentru casă. De atunci am tot avut credite pe la vreo 9 bănci, mergând cu credit şi-n prezent, asta după ce am avut şi credit ipotecar. Poate sună ciudat, dar cred că cel mai bine pot economisi când ştiu că am datorii, căci pentru plata ratelor “tăierile” se fac la timp, nu aşa, ca-n cazul în care ne-am dori noi să punem ceva deoparte şi nu reuşim niciodată.
Ştiu, plătim dobândă băncii, dar cum nu reuşim niciodată cu “pus deoparte”, gândesc că-i singura soluţie. Mai avem 5 ani de rate, apoi, de-om fi mai chibzuiţi, poate reuşim să strângem şi fără împrumut, chiar dacă peste 5 ani probleme vor fi altele.
Zi faină să fie la voi!
Victor recently posted…ISPITA BLONDĂ ŞI GĂINAŢUL
recunosc si eu, mai motivat economisesc cand am datorii, dar asta petru ca ma streseaza, dorm cu grija, ma simt cu frica la serviciu. Adica de frica ….Dar personal m-am simtit f. linistita cei 1 an si juma fara ipoteca si am economisit ca inainte pentru ca am tinut acelasi ritm: la salariu, in loc sa duc banii la banca puneam in cont al meu ( de economii) – devenit avans pt aprt actual. Acum am alta ipoteca….
Eu am calculat cata dobanda si comisioane am dat bancii, si de aceea consider ca e musai si de ceva economii pt investitie, chiar daca nu toti ( ca deseori e imposibil) dar un 20-30% deja stransi e mai bine decat credit de 100% .
aici nu sunt de acord cu tie, noi am optat pt credit 100% desi am fi putut sustine cu cca 20% achizitia casei – rationamentul nostru a fost simplu – vom avea o dobanda mult, cu mult sub rata inflatiei (care e cam 2% pe an), asa ca decat sa folosesc banii mei care se pot duce intr-un viitor nu foarte indepartat pe un alt imobil de inchiriat, prefer sa ii folosesc pe ai bancii ca eu oricum sunt in castig :))
daca ai o alta idee de investitie, f. bine! Eu nu am … iar banii in cont nu o sa ii tin.
In rest, eu sunt calma ca daca o sa imi vina o idee de investitie pe viitor voi profita ca ING face o recreditare peste 1-2-3-5 ani, si pot lua bani in “incarcarea” aceleasi ipoteci si aceleasi dobanzi, dar totalul datoriei sa fie sub un procent 100%.
Iulia de la ce banca ai luat creditul si ce dobanda ai?(daca nu e secret)
Iuliana, ai raspuns pe email 🙂
Foarte bun articolul!Sunt de acord cu tine ca micile”ciubucuri” sau un mic surplus de bani trebuiesc reinvestite in ceea ce poate sa ne aduca un profit mai consistent,urmand ca apoi profitul sa fie reinvestit pentru a spera la un profit mai consistent.Astfel avem o circularitate a banului.Asa cum putem dubla suma pe care mizam sa ne ajute la fel de bine putem pierde aceasta suma.Foarte bun articolul!Felicitari!
eu cu aceste “ciubucuri” ale vietii mi-am strans bani de un curs. Cunostintele invatate ma ajuta pe termen lung; altfel din bugetul lunar nu reuseam sa rup ceva pt cursul ala…
Foarte interesant articolul, sunt de acord cu tine. Doar ambitie sa fie!
Evelyn H recently posted…Mancare rapida si gustoasa!
nici macar nu e nevoie de amibitie, ci vointa si un plan. Majoritatea in jurul meu au extra mici surse de bani(cadouri, prime, mici servicii etc) , din pacate multi din cei ce nu se descurca si-au chieltuit acesti extra bani fie pe telefon scump nou ( cand ar fi putut face un curs de maseuza/pedichiurista etc) sau si-au luat noi cheltuieli ( inca o masina, un animal in casa costisitor etc).
E trist, dar imi dau seama ca noi suntem suma deciziilor noastre.
Eu evit sa ma compar cu cei din jur. Nici in sus nici in jos. Fiecare are propriile nevoi si prioritati si lumea ar fi foarte monotona daca am fi si am face toti la fel. La fel, nu consider ca stiu eu ce ar trebui sa faca X sau Y cu banii lui, ma feresc de afirmatii gen “in loc sa” pentru ca nu stiu ce as face daca in loc sa fiu eu as fi in locul lor.
Drumul meu, indiferent ca ma refer la cel financiar sau spiritual, nu este unul universal valabil. Functioneaza pentru mine si, cand nu mai functioneaza, imi schimb directia, cu intelegere si respect profund pentru toti ceilalti, indiferent in ce directie, in ce ritm sau cu ce echipament ar merge.
CarmenDiana recently posted…Motivele zilei
am scris articolul la cele gasite de google, sper sa ii ajute pe cei ce cauta. Una din cautari era “nu ma descurc cu salariul de 3000 de lei” , altul “lori de foame cu salariul minim pe economie”. Am vrut sa fie o raza de speranta, experiente de la mine adunate (si de la cei din jur).
Off topic: Carmen, ce mic e netul! Ma bucur sa dau din Nou de tine! Te pierdusem pe FB!
Voica <3
CarmenDiana recently posted…Motivele zilei
De obicei atunci cand vrei, poti! Fiecare om poate sa faca ceva, exceptie facand cei cu probleme mentale sau fizice (grave), batranii si copiii. In general nu e foarte greu sa inveti ceva, tine de fiecare ce vrea sa faca in viata: sa fie un invingator sau sa isi gaseasca tot timpul scuze! Sper sa ajunga la cat mai multe persoane informatiile transmise de tine!
Mara recently posted…Mirosul meu preferat: parfumul
sper sa intelegem cu totii ca problema si solutia incep din noi.
orice problema are si solutii, acum liberul arbitru intervine cand alegi fie sa te complaci in problema, fie sa cauti solutii
cautarea si aplicarea solutiilor presupune iesirea din zona de confort, ceea ce este greu la inceput, insa nu imposibil – de aici diferenta dintre cei ce pot si au si cei care il iau pe “nu pot” in brate 🙂
Vreau sa va multumesc pt toate postarile pe care le faceti! Ideile dvs ma ajuta foarte mult, in special cele legate de economii. Zilnic verific blogul in speranta ca mai postati un nou articol. Multumesc pt informatii!
Mult succes. Am idei experimentate din viata mea, si a celor din jur. Nu pot sa le fac pe toate in acelasi timp, dar pe rand tot merita incercate 🙂
Fix o afirmatie aproape identica faceam si eu in articolul de ieri 🙂
Mihaela Damaceanu recently posted…Actiunea, cel mai important pas in economisire
Felicitări pentru articol! Mi se pare foarte important să ne schimbăm mentalitatea, să avem încredere în puterile nostre şi să nu ne complacem. Capul sus şi fiecare zi e o nouă şansa să ne depăşim limitele, în orice situație de viață am fi