Civic Alert – sau cum sa facem reclamatii… de la distanta

Orice roman conectat la net are acum la dispozitie o aplicatie de mobil prin care pot raporta imediat catre autoritati orice problema din orasul lor în trei pasi simpli: fotografie, geo-localizare automata pentru a nota adresa, selectarea categoriei problemei si o descriere.

6
Suna bine? Da, se poate face de pe mobil sau de pe un calculator. Niste romani buni in ale calculatoarelor au decis sa dezvolte o aplicatie desteapta. In spate sunt … sute de voluntari ce impart aceste reclamatii la primariile/departamentele de rigoare, cunosc procedurile si ghiseele: unele le fwd pe email, altele la telefon, altele fac reclamatii prin posta reocmandata sau mai rau, printeaza si se deplaseaza la primarie.

Efortul meu e de 2 minute, rezultatul e nepretuit.

Se rezolva tot? NU. Au 15 mii de probleme raporate, si 5000 rezolvate. Rezolvarea insa o analizeaza  CEL CE O RAPORTEAZA, omul care trece periodic pe acolo. Adica 1 din 3 probleme. Si asta pentru mine e o cifra extraordinara, inseamna 1 din 3 gropi in care dau zilnic acoperite, inseamna 1 din 3 gunoaie stranse, 1 din 3 masini abandonate ridicata, inseamna mai multa curatenie si o viata mai buna doar cu o poza facuta si uploadata pe aplicatie (pe tel. sau pe net). Si sunt sigura ca si celelalte 2 din 3 au sanse sa fie rezolvate …curand, pt ca adiminstratia raspunde de obicei in 30 zile (dar unele mai repede).

Cea mai simpla conexiune intre cetatean si administratii de pana acum. Pentru toata tara!

Eu ii urmaresc pe facebook: https://www.facebook.com/civicalert/?fref=nf , imi place ca tin cont de feedback-uri, si alea bune si alea proaste.

Mi s-a parut interesant un top al sesizarilor transmise prin Civic Alert:

1895 – parcare abuziva / ilegala
1555 – groapa
894 – deșeuri abandonate / gunoaie
743 – vehicul abandonat
460 – trotuar deteriorat

 

 

(Si cand ma gandesc ca nu gaseam niciun avantaj in a schimba mobilul si foloseam pe acelasi vechi de 5 ani…)

 

6

9 thoughts on “Civic Alert – sau cum sa facem reclamatii… de la distanta”

    1. Nu doar ca sunt bune, sunt extraordinare!! in cateva luni au raportat 15 mii de reclamatii!
      Eu aflai de aplicatie de la niste amici ce au folosit-o de cateva ori in nicio luna. Apai eu reusii sa fac poate 5-10 reclamatii pe an, in Bucuresti, in concediul de maternitate; si ei imi zic ca facura acelasi numar dar in nici o luna!

      Imi dau seama ca pe langa programele dezvoltate de programatorii romani, mai e de laudat si documentarea facuta de sute de voluntari, ce au cautat pe fiecare oras si se ocupa pe fiecare oras la ce primarie/oficiu/ghiseu se depune o reclamatie de tipul X si la altul de tipul Y, au cautat sa faca o intelegere cu cei de la ghiseu sa le primeasca pe email, sau mai rau, sunt voluntari ce printeaza si se duc cu ele in dinti… Si asta vreau musai sa laud!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge