Cum folosesc bicarbonatului de sodiu

Asta e momentul de lectie de chimie (mi-am luat un mic cuptor mana a2a  si prajiturim) pe care o voi adapta pentru fiica mea – chimia si fizica predate cu exemple  din lumea inconjuratoare devine simpla si usoara, altfel e un calvar. Ne-am mai jucat noi cu bicarbonat si otet/lamaie, dar acum e interesata de bucatarit si clatite asa ca o sa o combin chimia si bucatareala ca o joaca.

Ca o prezentare generala, noi folosim bicarbonatul de sodiu sau praful de copt. Care e diferenta intre bicarbonatul de sodiu si praful de copt? ambele contin acelasi element activ chimic: NaHCO3, solubil in apa, punct de topire…60gr (sau cam asa suna manualul de chimie din clasa a 7a pe vremea mea). Praful de copt are bicarbonat si in plus ceva amidon +acid praf.
Ce se intampla cu bicarbonatul de sodiu?  Ca orice baza (de fapt nici macar nu e baza, dar se comporta ca o baza) in prezenta unui acid (acizi = lamaie, iaurt, etc) dar si a a apei si temperaturii se descompune in …carbonat de sodiu (Na2HCo3 – nu stiu ce e cu el), CO2 si H2O. CO2 face bule ce duc la cresterea aluatului. Simplu, da? Clasa a 7a!
Ei bine, pe noi ne intereseaza acel CO2 – gazul degajat, ce face prajiturica…pufoasa si aerata prin micile goluri de aer pt ca gazul degajat si dilatat de caldura prin prajitura ce contine faina si oua bine amestecate si formeaza o retea de gluten/proteine/grasimi si atunci cand aerul se dilata …iata de ce prajitura creste. Un efect asemanator il are si aerul incroportat in albusurile batute ca pt bezea  sau la galbenusurile bine frecate (proces de frecare incorporeaza aer in reteaua albusului si leaga structura proteica): aerul prin dilatarea la caldura cuptorului va crea acele mici bule ce fac pufosenia dorita.

Mici trucuri de gospodina: daca in reteta scrie bicarbonat si eu am praf de copt, pun mai mult ca de fapt cam 1/3 din el este bicarbonat ( substanta activa) – asa ca eu raman la folosit bicarbonat(il am in casa). Nici nu e cazul de pus prea mult pt ca uneori da un gust metalic/chimic prajiturii. Dar deseori ma multumesc sa bat ouale bine.

Ca o remarca, in ambele cazuri combinatul bicarbonatului cu zeama de lamaie inainte de pus in prajitura inseamna reactie chimica inainte de bagat in cuptor si incepe degajarea de CO2. E un test bun pt calitatea prafului de copt (da, poate sa fie prea vechi ca a stat la cald/aburi si s-a activat lent in pliculet)  dar nu e necesar de facut in prajitura.

Probabil apare si confuzia din trecut cand se folosea si  bicarbonatul de amoniu = amoniac – cu un miros specific pt care nu o sa il aduc in casa. Pour les connaisseurs: si pipi are amoniac 😀 doar mai diluat.

Exista în bucataria româneasca un mit conform caruia praful de copt trebuie stins în momentul adaugarii în reteta, cu otet sau zeama de lamâae. De fapt, asa cum rezulta din descrierea si demonstratia de mai sus, activarea prematura a prafului de copt va reduce si efectul dorit în timpul coacerii. Ei bine, daca stingem atunci stins ramane, gazul e degajat inainte de punctul de coacere si …efectul de crestere e diminuat. Daca totusi prajitura creste, atunci e semn ca… da, nu era nevoie de asa mult praf de copt. Asadar, uite ca e momentul si sa stingem mitul.

Din considerentele de mai sus eu prefer sa bat albusurile ca de bezea – prajitura imi creste suficient. Asadar, traim bine si fara consum de bicarbonat. Daca totusi nu sunt multumita cum arata (feeling de femeie), adaug putin bicarbonat incorporat in faina inainte de al adauga  in amestec.

In menaj, bicarbonatul poate fi folosit cu usurinta ca  abraziv. Turnat si otet peste va incepe sa “fiarba” si prin asta indeparteaza/sparge din calcarul depus. Face minuni aceasta combinatie? Practica imi spune ca nu!!!  dar e mai ieftin si netoxic decat orice substanta de supermarket si efectul similar. Si nici nu polueaza,  bicarbonatul fiind un minereu ce se gaseste in natura, si se descompune/recompune.
Pentru cine suporta mirosul, in menaj se poate folosit si amoniacul. E mai ieftin si disponibil in pungi/cantitati mai mari. Pentru intretinere instalatii, mi-a fost recomandat sa torn o data pe luna in chiuvete/tevi, asa ca eu cumpar o cutie de juma de kil pe luna, torn prin toate gaurile, torn otet prin toate gaurile, las sa bolboroseasca si apoi torn apa (cand imi aduc aminte). Lichidul va intra si printre resturile organice, dar si prin porii depunerilor calcaroase, iar prin bolborosire va inmuia/crapa/ sparge/elimina o parte din depunerile de piatra din tevi, fara frecat, si mai ales fara poluat.

Lectia de chimie in bucatarie a luat sfarsit 🙂 . Sper ca v-am convins sa economisiti si  nu mai cumparati nici praf de copt la pliculete ce ajung aruncate, nici risipi otet si lamaie pt stins ce nu se stinge 🙂 .
Mai multe utilizari ale bicarbonatului si otetului in gospodarie sunt aici https://www.youtube.com/watch?v=rM86Y810fTA

24 thoughts on “Cum folosesc bicarbonatului de sodiu”

    1. eu nu am de ales, suntem 3 mancai, si saptamanal avem un dulce. Exista alternativa cumparata dar costa si la buzunar si calitate 🙂
      Cand nu am inspiratie, fac clatite. Doar ca ma plictisesc, sa ne saturam fac din 2l lapte si 4 oua si faina cat cuprinde 🙂

      1. Clatite fac si eu, sunt experta! Nu le fac cu lapte, dar pun apa minerala, multe oua si faina cat imi cere compozitia. Sotul le mananca de obicei cu gem de capsune, iar atunci cand avem in casa Finetti, combina crema cu rondele de banane. Sunt pro dulciuri facute in casa, pentru ca le faci tu cu manuta ta si esti sigura ca ingredientele folosite sunt proaspete si naturale. 🙂
        Amy recently posted…L’Oreal Professionnel Absolut Repair Lipidium – pareri dupa primele 2 saptamaniMy Profile

  1. Bun aşa, mi-am pus un pahar de H2O, l-am băut, am citit, mi-am mai pus un pahar şi mi-am dat seama că-s ceva ani de când n-am mai făcut chimie, noroc cu fiică-mea, e clasa a VIII-a, am mai auzit-o pe ea cu ceva formule prin casă. Şi cum eu nu prea beau două pahare cu apă aşa de des, gândesc că-i momentul să-mi fac câteva clătite, nu de alta, dar deja am câteva formule. :)))
    Victor recently posted…SELFIE DE PAŞTIMy Profile

      1. acu o stii.
        Eu o cautai pe google. De ex. asa descoperii ca bicarbonatul nu e o baza, ci o sare ce se comporta ca acid sau ca baza 🙂 . Nehotarata mai e:)))

  2. Doua materii care nu mi-au placut in liceu,chimia si fizica.Din pacate acum regret pentru ca nu am pus accent si pe acestea deoarece tot ce ne inconjoara are legatura cu ele.As fi vrut sa fi invatat mai mult decat niste notiuni generale.

    1. desi mi-au placut si le-am invatat, acum am reluat prin cursuri online, practice. Multe lucruri le stiu teoretice la nivel inalt, dar nu le stiu la nivel practic 🙂 . Vezi bicarbonatul asta ….

  3. Si eu folosesc bicarbonatul in locul prafului de copt, mi-e mai comod asa ca deja e dulapul ticsit cu fel de fel de cutii si cutiute de condimente, bicarbonatul oricum il am in casa pt ca il folosesc si la curatenie.
    Si eu folosesc bicarbonat cu otet la desfundat tevile 😀
    Mai folosesc si apa cu bicarbonat ca deodorant natural.
    Fac si o crema abraziva cu care am inlocuit celebrul cif, bicarbonat+otet+putin detergent lichid de vase, rezulta o crema pufoasa care curata foarte bine si de care nu imi e frica ca se absoarbe prin piele eu nefolosind manusi.

    1. o parte le-am incercat si descoperit treptat, o parte din informatii le-am adunat in ultimile luni. M-a ajutat si un curs de pe cursera despre chimia gusturilor si mirosurilor.
      Ce bine mi-ar fi prins bine in chimia din scoala sa studiez substantele din jur!

  4. O femeie (altfel, nu-ti stiu numele), de un timp nu mai merg linkurile fiind abonata pe e-mail. Cand intru sa citesc articolele imi apare asa: Oops! That page can’t be found. It looks like nothing was found at this location. Maybe try a search? Am crezut ca ai sters din postari.

    Bicarbonatul folosit la curatenie iau din cel mai ieftin, ca si otetul. Il folosesc si dupa ce mi-am ranit mucoasa bucala facand gargara, pe langa cele cu ceai sau sare.
    mihaela pojogu recently posted…Dantelarii si broderii. Cum le-am purtat in concediuMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge