Moduri de reutilizare a sticlelor de plastic de la apa

In vremurile astea sunt atatea produse in jurul nostru ce pot fi reutilizate si ar fi pacat sa nu o facem, tocmai pentru ca ele inca sunt folosibile si utile inainte de a umple sacii de gunoi. Despre sticlele de plastic eu am mai scris, ca incerc sa nu le achizitionez si apoi sa le reciclez dar deseori le refolosesc pe termen lung. Despre miturile toxicitatii, ok, e plastic, ca orice plastic are probleme, la fel de mici pe cat a avut cand am cumparat si baut apa din ele.

Cum le refolosim?

  1. le reumplu cu apa. Sau alt lichid util :). De ani de zile cand ma duc in parc am sticla de jumatate de litru reumpluta  cu apa ( dupa ce o perioada lunga cumparam cate 1-2 jumatati de litru de apa de la chioscul de la intrarea parcului….). Acum imi  reumplu sticla de apa fie de la munca, fie de acasa de la cana Brita.
    Bon, am reumplut si cu limonada, lapte de la tara, unii cu tuica 🙂
    2. mini sera. Primavara devreme am pus sticle taiate in cap la plante, ajutandu-le la climatizare. Capacul de sus l-am scos sau desurubat aproape complet pentru oxigenare.
    3. pe post de palnie sa torn lichide in spatii mici( am o sticla ca cele de lapte de alta data…. si nu o manevrez prea bine 😀 )
    4.  inghet apa in ele, si le adaug in geanta de picnic, pe post de racitor.
    5.  jucarie ieftine de copil mic: i-am pus un pumn de fasole in interior, inchis cu dopul si uite cea mai tare zornaitoare care exista.Stiu ca mai aveti si voi alte idei de folosit sticlele de plastic, inainte de a le duce la reciclat.

38 thoughts on “Moduri de reutilizare a sticlelor de plastic de la apa”

  1. Eu urasc plasticul, sub toate formele lui…iar sticlele de plastic cu atat mai mult. Sa scap de sticlele de plastic a fost principalul motiv pt care ne-am luat cana Brita si la munca ne-am batut sefa la cap pana a renuntat sa ne mai cumpere apa in baxuri cu sticle de plastic si ne-a cumparat cana Brita. Acasa, cumparam saptamanal apa minerala, insa luam din acea la sticla din sticla.
    Nu pot scapa insa de alte plasticuri gen la iaurt sau la singurile rosii cu gust gasite pe piata care vin in suport de plastic…. Sunt totusi mandra ca aruncam un sac de plastice 1 data pe luna ceea ce este excelent….

    1. Eu m-am impacat cu el. Luam la pachet in deplasare sticle mici de apa, si cel mai comod e de transportat in …evident, plastic.
      De aruncat, aruncam f. putine si noi, tocmai ca mai fac iaurt in casa, si rosiile de la producatori (mai nou de pe balcon, si sper ca vor fi curand si in gradina).

      1. si eu faceam iaurt in casa din lapte crud pana la inceputul anului, (anul asta nu pot manca daca nu e din lapte pasteurizat 🙂 ) si cumparam in sticla din sticla, de fapt avea doamna de la ferma de unde luam sticle din sticla, ea prefera asa ca era mai ieftin si pt ea ca le spala la masina de spalat vase….
        eu si vasele in care luam mancarea la pachet sunt din sticla, sunt o idee mai grele dar sunt mai ok pt confortul meupsihic 🙂
        nici rosiile bio n-au gustul astora de le cumpar eu, clar le-au potrivit bine E-urile :), asta e singurul lor incovenient ca sunt in suport de plastic

        1. Dar iaurtul se face cu lapte fiert,tocmai pentru ca trebuie sa distrugi flora existenta în lapte ca sa poată creste cea cu care insamintezi laptele.

          1. sau atunci era “chisleag”/”lapte batut”, eu doar incalzeam laptele la maxim 38 de grade, idea era sa nu fiarba ca nu se mai “prinde”; dupa 2-3 zile la temperatura camerei recuperam cam o cescuta de smantana de la cca 3l de lapte pusi la “prins”;

    2. Noi aruncăm mult plastic, de la lapte. Altfel avem filtru și ne pornim cu el în vacante.

      Când pot înlocuiesc cu sticla de sticla,doar ca e mai grea și am spart una cind am luat-o pentru picnic
      Mai avem și recipient metalic, mai practic decit sticla,ceea ce francezii numesc gourde.
      În românia nu-mi place ca atunci cind iau lapte de la piață, primesc în sticla refolosita de plastic, m-am gândit citind articolul sa încerc sa iau ale mele de sticla, o sa încerc.

      1. de la lapte avem si noi cate un bidon pe saptamana. As putea sa le refolosim si sa le reumplu la laptar 🙂 , doar ca asta as putea la…alt laptar.
        Cu sticla de sticla sau de metal am studiat si eu, dar mi-e dificil sa transport greutate si fiica mea si mai si.

  2. Sunt tare bucuroasa ca in blocul unde stau se colecteaza PET-urile si se duc la reciclat. Singurul lucru pe care trebuie sa il fac este sa le scot in fata usii apartamentului pana la ora 8 dimineata. Acum au mai pus un afis in legatura cu extinderea reciclarii deseurilor si abia astept sa ne extindem preocuparile 🙂
    Asemenea Iuliei, detest plasticul si pastrez in casa o sticla in care tin apa pentru flori. In rest, incerc sa am cat mai putin plastic in jurul meu.
    Teodora recently posted…Piese esentiale pentru plajaMy Profile

  3. si eu stiu ca nu e tocmai recomandat sa folosim in mod excesiv sticlele din plastic, dar o fac foarte des. Stiu ca se facuse la un moment dau un experiment cu niste plante udate cu apa pastrata mai mult timp intr-un PET si ca acestea s-ar fi ofilit. Cu toate astea, nu pot renunta la plastic. Nu pot sa car o sticla de sticla dupa mine in geanta. Am vazut ca tot recomanda bloggeritele niste recipiente eco (tupperware) dar nu stiu daca acelea chiar or fi mai putin nocive sau e doar reclama de capul lor.
    cristina dragomir recently posted…Pe ce produse MustaeV am pus ochiiMy Profile

    1. Eu ud florile numai cu recipiente de plastic si nu am nicio surpriza. E drept, nu tin apa in ele decat pt maxim o zi, o schimb, dimineata reumplu pet-ul si pana la 3-4 am baut tot.
      Am ajuns in ultimii ani sa fug de reclame si sa aleg simplu. Iar sticla de sticla nu pot cara iar sa pun copilului nicintr-un caz. Asa ca am aceeasi sticla de plastic reumpluta in fiecare dimineata de peste un an.

    2. Da,și eu am văzut o emisiune legata de perturbatori endocrinieni, ziceau acolo ca cercetătorii care s-au ocupat de măsurarea nivelurilor de ftalati din apa îmbuteliată au renunțat în urma studiului sa mai bea apa din sticle de plastic.

  4. La noi toata familia strange pet-urile in saci menajeri, iar la fiecare sfarsit de saptamana, sotul le duce la reciclat in parcarea de la Carrefour, acolo unde este amplasat punctul Sigurec. Nu face asta doar cu sticlele din plastic, ci cu toate resturile care se strag si pot fi reciclate: carton, pungi, folii, recipiente, baterii, etc. Desi parintilor le-a fost mai greu sa se obisnuiasca sa duca pungile si sticlele in garaj, acolo unde le strangem pentru reciclare, in loc sa le arunce la tomberon, intr-un final s-au dat pe brazda si-au inteles care este scopul. 🙂
    Amy recently posted…Nu imi plac oamenii plangaciosiMy Profile

  5. Apropo de Sigurec, nu primesc sticle de tot felul, ca-i plastic, sticla… doar de unele marimi. “Asta-i alt tip de plastic”, m-am lovit. Eu eram bucuroasa ca scap de rasnitele de la condimente de unica folosinta. Tare m-am intristat ca la golire nu pot fi reumplute. Nu am mai cumparat.
    Zilele trecute sticlele de plastic adunate le-am dus la pubele mari de gunoi selectiv. Sticle de plastic am vazut si in jurul copacilor micuti, unii erau inveliti cu patura, nu stiu care le e scopul.
    mihaela pojogu recently posted…Piatra Soimilor si Club Aventura TusnadMy Profile

    1. Doar o parte din plasticul comercializat in supermarketuri se recicleaza. Bidoanele de plastic de la bauturi da, dar pungile, casoletele etc. nu. Si asta e trist. De aceea sustin ideea de a cumpara cat mai putin in plastic, practic scadem cererea, deci si productia. Sunt condimente care le cumpar in plic de hartie, sau varsate; imi usuc din plante; la rasnit piper si alte boabe nu am solutie ca de cativa ani am primit cadou niste piper macinat (dar inainte aveam intr-o sticluta de sticla). Asa ca acolo unde se poate recomand reutilizarea plasticului.

      Despre sticlelel de plastic in jurul copacilor: eu pun in jurul plantelor mici. Le protejeaza de pisicile ce alearga prin gradina, de melci (oarecum), dar si de vant/ploaie in valuri atunci cand planta e f. mica. Eu am pus niste galeti sa protejeze prima perioada din viata…. o sa pun niste poze 🙂

  6. Eu am cumparat special apa in sticla de plastic ca sa folosesc sticla pt o planta, ca nu am sticle in casa la noi apa de la robinet este potabila si inca una dintre cele mai curate din Europa zic olandezii, asa ca n-am de ce sa cumpar
    in schimb pfff caserolele ma termina. Carne nu gasesc fara. O mare parte din fructe, idem. .. Nu prea am la ce sa le refolosesc si nici la reciclat inca nu stiu unde, ca noi reciclam doar soft plastic, gen pungi. Eu la asta ma simt cel mai distrugator de planeta, ca in rest reciclam in mod curent sticla si hartia, iar restul adun in magazie si cand am mai multe le duc la centru
    Diana recently posted…ce are ea si nu am eu (la plural)My Profile

    1. noi pe luna ce o trecut am luat carne de la o ferma bio, impachetata in hartii si pusa in sacosele noastre. Mai amuzant e ca am portionat-o si congelat si …nu aveam in ce o pune 🙂 asa ca am refolosit niste pungi existente :)) , spalate, cam ca pe timpurile raposatului plumbuit. Mai cumpar si de la macelarie si acolo impacheteaza in hartii si apoi le bag in pungi, dar cum merg rar si cumpar cantitati mari, iau doar o punga.
      Sticlele de plastic pentru plante le cer de la colega de birou, ca ea cumpara.

      Dar tot se aduna.
      Daca as fi stat la casa, le-as fi ars. Nu e cea mai ecolo solutie ( o sa mai plantez un copac pentru a ‘rezolva’ gandurile astea piromane), dar cele nereciclabile oricum ajung arse.

      1. Aaa, eu folosesc rola de pungute pt sandvisurile mele, dar nu am mari remuscari, pt ca la birou avem cos de reciclat pungute de plastic si kleine metals. Mai folosesc si la altceva, dar rar, ca nu prea congelez. M-am gandit si eu sa caut o macelarie, dar nu merge cu stilul nostru de viata, mi-ar adauga timp. Noi mancam de cca 2 ori pe sapt fel principal si inca de 2 ca ingredient, dar mereu alternez sa trecem prin toate, pui, vita, curcan, porc, peste, deci mancam dintr-un fel o data la 2 luni. .. plus solutia lenesului la care apelez eu des, somonul, 15 min la cuptor, masa e gata. … si 2 caserole de plastic la gunoi dupa 🙁
        Diana recently posted…ce are ea si nu am eu (la plural)My Profile

        1. e drept, noi consumam mult mai putin ca voi si luam o data pe luna de la o ferma bio. Cu plasticul de sandvisuri eu sunt intrigata ca nu scria ca se recicleaza (cred ca prea caut nod in papura 😀 )

  7. Ohhh, strang saptamanal cate un minisac de sticle de plastic :(, desi avem un tomberon dedicat, nu le recicleaza nimeni, le arunca cu toate celalalte. Imi stau pe creier sticlele astea, nu stiu ce sa mai fac cu ele.
    La fiecare iesire din casa umplu 2 sticle mici de apa, deci astea le refolosesc, le schimb la anumite intervale, dar in rest nu prea am um sa le refolosesc…am mai pastrat pentru shmootiuri unele cu gura larga si…cam atat.
    Oare le-as putea folosi si pe post de ghivece, daca le dau cate 2, 3 gauri mici la fund? Sau nu prea e indicat materialul?
    Roxana recently posted…Copilaria in era digitala – Episodul 1My Profile

    1. de cand am trecut pe cana Brita am aproape eliminat achizitia de sticle de plastic. Mai caut o sursa de apa minerala ( cu bule) in sticla, sa returnez sticlele, dar pana gasesc m-am lasat de apa cu bule 🙂
      Cu sticlele de plastic e o idee sa le folosesti ghivece cu 2-3 gauri mai mari si 2-3 mai mici, problema e ca daca bate soarele in ele, plasticul se inchinge si se oparesc radacinile. Am avut asa ghivece in bidoanele de 5l, sunt potrivite zonelor umbroase dar luminoase, si am cultivat ceapa si usturoi iarna asa. O sa mai repet la iarna 😉

      Inca o remarca despre camioanele de gunoi ce iau totul la olalta. La gunoi sunt oameni ce triaza si sorteaza, asa ca sunt reciclate. Dar mai interesant e sa gasesti un mega image unde sa fie masina de reciclat si sa le pui una cate una. Si se da si 5 bani pe pet inapoi 🙂 . Uite si lista de magazine care recicleaza http://www.mega-image.ro/sustenabilitate/mega-verde-pentru-tine/centre-de-reciclare

  8. Si noi incercam sa renuntam la plastic insa nu avem de ales cand vine vorba de apa. In bucuresti sincer sa fiu apa chiar are un gust ciudat fata de alte orase. In cora apa vine deja imbuteliata in plastic de 5l, daca a stat in soare … prin casa nu folosim decat sticla, avem si biberoabe de sticla dar sursa tot din plastic vine 🙁
    Viata dupa bebe recently posted…Retine-mi numele bebelusuluiMy Profile

    1. intradevar, sunt orase sau sate din provincie ce au o apa de calitate la dispozitie.
      Dupa aer, casa, apa mi se pare ca importanta pe locul 3.

      Eu am ales sa beau apa de retea, filtrata prin cana Brita, dar candva mai erau si ape imbuteliate la sticla…

      1. Cred ca mai sunt si acum dar exista o problema. Astazi am carat din Cora 22 de litri de apa. Daca as cara in sticle de 1 litru, va dati seama cat de dificil ar fi. Si nici nu as vrea sa ma duc in cora zilnic … Din pacate am ales bucurestiul, nu cred ca am nimic din cele 3 … aerul cred ca este mai ok totusi in zona mea, am 2 parcuri aproape, ma duc destul de des cu familia. Casa nu am, am apartament, pot spune ca ne simtim ok in el dar normal, toti isi doresc o casa la curte cu iarba verde …
        Viatadupabebe recently posted…Retine-mi numele bebelusuluiMy Profile

        1. Eu ma uitam la ceva cu livrare acasa, asta m-ar avantaja pe mine. Si evident sa preia si lada cu sticlele inapoi 😀 . Daca nu s-a inventat inca, sper sa se inventeze rapiiiiid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge