Informatia asta am gasit-o la Ligia de la viatamaisimpla.blogspot.com, o doamna ambitioasa ce nu s-a lasat pana nu a gasit unde sa recicleze cele peste 17 kg de hartie colectate din casa. Dar mai bine cititi-i povestea aici.
Ce e Singurec? O firma de colectare deseuri contra cost. Au automate in cadrul Cora/Carefour/Auchan unde se strang pet-uri, doze de aluminiu, dar și echipamente electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) uzate sau defecte, baterii și becuri. Aparatul le cantareste si da un bon de folosit in cateva zile. Bonul e mic dar gestul e minunat. Si le au in toata tara!
Unde in Bucuresti:
-Auchan Titan
– Auchan Vitan
-Auchan Crangasi
Altele, mai mari colecteaza: de la ambalaje PET, cutii de aluminiu, sticlă, DEEE, hârtie și carton, sacoșe/folie, recipiente din polietilenă de joasă și înaltă densitate (de la tuburi de produse cosmetice până la bidoane), din polipropilenă (cum ar fi ambalajele de iaurturi și smântână), din polistiren (de exemplu carcasele de CD-uri), polistiren expandat, ambalaje Tetra Pak, baterii, becuri și neoane.
Unde in Bucuresti:
-Carrefour Baneasa
-Carrefour Militari
-Carrefour Vitantis
-Carrefour Militari
– Cora Pantelimon
– Cora Lujerului
– Cora Sun Plaza
-Mall Gran Arena
Pt firme si produse/cantitati mari, se deplaseaza si la domiciliu ( de ex. pt un frigider /masina de spalat veche) asa ca pot fi contactati pe site.
Eu duc sticlele goale in Auchan Titan de vreo două săptămâni. Nu știu de ce le aruncam înainte fiindcă merg în Auchan săptămânal.
si…cati bani iei pe ele? 🙂
Interesant. Cred ca am mai spus cum reciclam noi aici cartonul si hartia, si alea. Dar nu am spus niciodata despre electrodomestice si mobila. Ca sa arunci mobila trebuie sa cumperi un ticket special in functie de cate kg are piesa pe care vrei sa o arunci (cum cantaresti un dulap mare? nu stiu) apoi sa suni la un numar si sa spui sa vina dupa mobila. Lasi in fata cladirii cu ticketul lipit pe el. Nu stiu preturi, dar aproximativ am auzit ca ar costa vreo 50-100 de franci (cam tot atat e si in euro). Lumea de obicei cand au ceva de aruncat, sau ceva ce nu mai vor, inainte sa faca procedura asta, au doua optiuni: pot sa scoata mobila in strada timp de cateva zile, cu o hartie pe care scrie Gratis, poate cineva are nevoie (si da, lumea ia de pe strada destul), iar a doua optiune ar fi sa ia legatura cu un magazin de mobila second-hand care functioneaza de minune aici (asta in caz ca mobila e in conditie buna si vor aia, clar), si aia de obicei vin si iau ei mobila de la tine.
Pentru haine primim de doua ori pe an prin posta un sac pe care scrie data in care vor veni dupa acesti saci. Sunt mari si putem pune haine, inclataminte, prosoape, cearceafuri, orice textil si in conditii bune.
Medicamentele expirate se duc la farmacie.
Sunt saci si tickete speciale pentru frunze uscate, gunoaie produse in gradina (pamant, plante, ierburi), gunoaie de la lucrari (nisip, ciment, pietre), obiecte din metal (de trei ori pe an), resturi organice (mancare), etc. Vin si dupa animale moarte daca ii suni.
Electrodomesticele poti sa le duci la ORICE magazin care vinde astfel de aparte, fie ca le-ai cumparat acolo sau nu. Sunt obligati sa accepte toate electrodomesticele stricate. Si e gratiiiis, nici nu mi-a venit sa cred :))
Evelyn recently posted…Plimbare: Interlaken (Part II)
eu am mai pus la donat/vanzare si pe grupurile la mana a2a. S-au dus repede.
Dar in Ro acum incepe ideea de reciclare si mi se pare demna de sustinut. Asta va reduce numarul de gunoaie, numarul de gunoaie ce ajung in natura.
am dus si eu un aragaz si am primit 2 lei pt el 🙂
Catalin recently posted…Fa-ti o lista de cumparaturi si tine-te de ea!
Ma bucur sa vad ca masina Sigurec circula in fiecare zi prin oras, o vad cand duc sau iau copila de la gradinita. E semn bun 🙂
Ligia recently posted…Washi tape love (sau Cea mai simpla felicitare din lume)
Eu cred ca la noi in tara, oamenii nu constientizeaza faptul ca este foarte important sa reciclam, si nu pentru a primi in schimb bonuri valorice, ci pentru a face ceva pentru generatiile viitoare. Mie Sigurec mi-a lasat un gust amar, dar din pacate nu am unde sa reciclez in alta parte…sunt nevoit sa suport nesimtirea angajatilor care aproape intotdeauna se simt deranjati cand le dai ceva treaba de facut.
Am scris si eu aici cateva ceva despre reciclare si Sigurec 🙂 http://madalinliviu.ro/reciclarea-romania-o-gluma-proasta/
si eu reciclez constienta de in urma las o gramada de gunoaie. Pe unii insa banii ii motiveaza.
Imi pare rau de experienta ta proasta.
Foarte interesente aparatele acestea! Mie imi place ideea de reciclare pentru ca imi doresc o planeta cat mai curata si mai functionala pentru generatiile urmatoare. Pet-urile le strang mereu in plase mari si le dau oamenilor care umbla mereu prin gunoaie sa le caute si sa le duca la reciclat pentru a face un ban de paine. Iar bateriile le duc in cutiile speciale de la Kaufland si MegaImage. In rest nu prea am ce sa reciclez in zona aceasta a Targovistei. As vrea sa reciclez multe alte chestii. Cand o sa ma mut, sper sa fac un cos separat pentru hartie si altul pentru aluminiu. Chiar daca nu vreau bani pe ele (nu ca ar fi multi). Ma simt mai bine stiind ca fac ceva pentru a pastra planeta curata si sanatoasa pentru mai mult timp.
Ioana Radu recently posted…Unboxing & Review: mouse şi tastatură HP OMEN cu SteelSeries
si eu gandesc la fel: daca vrem o planeta mai curata apai acum e timpul sa actionam.
am reusit, victorieeeee, pet-uri si sticle reciclate si cateva cartoane
cat despre bani…..cred ca trebuie sa reciclezi serios ca sa poti lua mai mult decat o paine de acel bon primit, am avut vreo 2 saci cu sticle si am primit un bon de 2 ron si ceva, cred ca majoritatea recicleaza din motive independente de acel bon primit.
Roxana recently posted…Școala părinților responsabili
exista si posibilitatea de donat banii si nu luat bonul. V-ati gandit la asta?
Pentru fraeri da.Exact asta vor si aia de primesc sticle,prosti,milogi sa ia ei grosul.In Germania pretul la 4 sticle este 1 euro.Toti prostii sau gasit in Romania.Reciclarea este o industrie nu o intrajutorare ,nu este donatie.
in Germania sticla se plateste in plus la Kaufland la casa. Fix ca o garantie. Acesti bani – 25 centi sunt returnati la masina de reciclare. Habar nu am daca s-ar putea aplica asta in romania: daca tu dai 3 lei pe sticla de bere de la bidonul de plastic, iti convine sa mai dai 1.5 lei in plus? Ba mai mult, la Kaufland e coada la masinile de reciclat: staaaau nemtii aia ca prostii cu lazile si sacosile de sticle in mana, unu dupa altul, frumos aranjati ca margelele pe sarma.
Altfel zis, cred ca am mirosit idee de afaceri: iau sticlele cu mine cand ma duc in Germania. Imi scot de o sticla de votca
Pai dai banii ca stii ca ii iei inapoi. Si mie mi se pare cel mai corect asa.
Au sticle tip nemtii, nu f multe feluri. La Alnatura trebuiau sa aiba si eticheta de hirtie pe ele, nu era coada la automat. Deci slaba afacere faci, ca nu ti le iau :)) In schimb noi pastram sticlele nemtesti si le ducem la urmatorul drum.
Prostii
Pe cand si in Carrefour-uri mai centrale (Veranda, Orhideea)?
Apoi… doar 1 ban sticla de sticla? Nu e cam putin, mai ales ca e de carat la ele.. Dozele de aluminiu ies la mai putin de 2 lei/kg…
Inteleg ca sumele sunt (aproape) simbolice, dar daca se doreste un fenomen de masa, trebuie si putina motivare! Asa cum dau 5 bani pe un pet de 0,5l se pot remunera si celelalte mai bine
cam atat costa valoarea de material in ele asa ca nu pretul ma motiveaza ci gestul.
In Germania se da mult mai mult (cred ca 20 centi) pentru ca au tarifat toate produsele de plastic in plus cu 20 centi in magazine la casa. Stii cine au protestat? producatorii de chimicoase, gen Coca colea si altii ca ei, ca au simtit ca o sa le scada vanzarile si chiar asa a si fost: oamenii au devenit lucizi si responsabili….si vazui COADA de 5-10 oameni la Kaufland in germania la masina de reciclat…la noi nu o sa se intample asta, se iau spagi mult prea grele de catre marii din ministere pentru a tine consumerismul sus. Vezi si numarul de farmacii ….
Mă interesează sa un automat la mine la tara este posibil Mulțumesc
de contactat Singurec, poate ofera solutii.
Daca nu se va transforma in miscare de masa, nici o sansa sa vedem mai multe automate – au si astea un pret, si nu mic.
Si nu are cum sa se transforme cu preturile pe care le ofera. Atata vreme cat duci 100 de sticle (cam 20kg) de sticla si iei 1 leu, doar entuziastii vor face asta, adica extrem de putini.
Pe de alta parte, daca oamenii nevoiasi (multi!) ar putea ca din asta sa castige cat sa-si cumpere de mancare, ia sa vezi cum ar disparea mormanele de sticle, pet-uri si eventual alte reciclabile.
Uite-asa riscam sa compromitem o idee minunata de altfel..
Pentru multi romani e o solutie ca banii castigati sa fie motivatia.
Dar sunt si alte mecanisme. De ex. germania tarifeaza sticla de la cumparare. Adicalea cola s-a scumpit cu ceva centi = cost de reciclare. Vanzarile au scazut. Si la kaufland la automatul de reciclare este coada (10-15 persoane, unu nu bombane!). Un caz e in luxemburg/belgia/olanda: gunoiul se plateste. Cu cat mai mult gunoi, cu atat mai scump. Cand 4 euro e sacul de gunoi … sa vezi ce recicleaza lumea, mai ales ca un gunoi incorect sortat vine cu amenda pana la 200 euro.