Incet incet se duc plantele din gradina. mda…cam asta a fost 2016 in gradina.
Ultima zmeura nu s-a mai copt, am mancat-o asa, rozalinda si acra. Incep frunzele sa cada de pe plante, si raman betele stinghere.
Am cules ultimile pastai, am fiert boabele astea mari si mancat cu sare si ulei de maslina de la grecul din vecinataturi. Ador mancarurile simple, iar la boabele proaspete se simte savoarea.
Mai am cateva pastai de mancare, poate o mana de pastai.
Urzici voi mai pune cateva pungute in congelator, poate in weekend fac si un piure de urzici cu mamaliguta si ou ochi. Ultimile galbenele sunt la uscat si ele.
Dupa cele 2 grade de asta noapte castraveciorii nu mai au nicio sansa, cred ca aveam asteptari de la ei pana la Craciun (si daca vremea ar fi fost prietenoasa, aveau castraveciori mici sa creasca pana atunci! ) . Partea buna ca nici limacsii nu mai supravietuiesc temperaturii joase asa ca verzele se vor descurca.
Mai am niste dovleci placintari, 2 mari cat capul meu si vreo 5 cat pumnul, mai am niste frunze amarate de de kale, marar,patrunjel, macris, limba mielului, un mixt minunat de salata de seara .
Nu am curaj sa umblu la radacina napillor, dar plantele arata viguroase, chiar daca nu au inflorit. Si mai am si 3 cuiburi de cartofi intarziati, i-am pus in august 🙂 .
Incep sa adun cartoane si sunt pregatita material (dar nu psihic) sa acopar gradina pentru iarna.
O sa imi fie dor de gustul frunzei mancat pe loc. O sa imi fie dor de galetile cu apa la udat. De mainile pline de pamant.
Va fi un alt an la anul, altul mai bun 😉 – am invatat sa apreciez ce imi da natura, sa consum si ce creste spontan. Am invatat ca si chimicalele in momentul decisiv ajuta (vezi granulele albastre contra limacsilor).
Mai trec pe langa trandafirul din vecini, cel ce l-am jumulit toata vara pt petale uscate si pt dulceata de trandafir. O sa il jumulesc si de fructe, intr-o zi.
Dacă îți vine să crezi, n-am mâncat niciodată urzici, sub nicio formă. Pur și simplu în zona mea nu s-a mâncat niciodată așa ceva. În schimb la mare căutare e macrișul sălbatic care și mie îmi place foarte mult – ciorba de macriș sau frunzele crude.
Ioana recently posted…Legătura dintre educația sexuală și cadourile de Crăciun
mai am 2-3 frunze de macris in gradina 😉
Iar urzicile sunt inlocuitor gratis al spanacului. Eu le pun prin ciorbe tocate marunt, in omlete sau in smoothie; poate 1 pe an le fac piure (cu usturoi) si cu ou ochi alaturi.
Sunt foarte bune si in placinta. Plus rizotto, dar acolo le dau intai prin apa fiarta sa le estompez gustul.
Daniela Posonidi recently posted…Flora Graeca autumnala cu placinta
🙂 Ce dragute sunt!
Laura C. recently posted…Ce trebuie sa stie/faca o tanara mamica (pe scurt)
anul asta nu am putut manca urzici, la anul insa rup :)))
pastreaza-mi si mie te rog niste seminte de dovleac placintar; tu in ce luna le-ai pus in gradina? ai facut rasad in casa inatai?
ce faci cu fructele de trandafiri? sunt multe tufe din astea in padurea-parc pe unde ma plimb…folosesc la ceva?
Da, facut rasad in casa ce l-am plantat in august in gradina si s-a dezvoltat foarte repede desi limacsii au fost atrasi de flori ca de miere. O sa pastrez mai multe seminte :), dar inca nu stiu cand e suficient de copt/matur ca semintele sa fie la maturitate si sa germineze…
Cu fructele de trandafiri salbateci nu facui inca nimic, sunt tot pe arbusti. Daca sambata e vreme ok, le-as jumuli si face un jeleu. Daca nu, le jumulesc sambata urmatoare 😀
Nu imi spui si mie cum faci jeleul? Sirop nu faci?
nu am facut sirop (sau ce am facut nu a rezistat pe timp lung pt ca …l-am consumat). Jeleul l-am facut asa:
– fiert fructele cu 2 linguri de apa 10-20min. si un pic de zahar
– zdrobit cu blender si pus la scurs. Lasat timp din belsug (si peste noapte), pus in tifon, presat, etc
– pus iar la foc si completat zahar. Fiert pana se leaga (proba picaturii in apa). Nu fierbe mult (1 ora, sa zicem).
Edit: asa facui jeleul de coacaze. De fructe de trandafir salbatec nu inca…
Multumesc!
Cred ca e si munca la mijloc.
Laura C. recently posted…38. Miercurea fără cuvinte
mie imi place, nu simt efortul :).
Te invidiez!!! Dar cred ca ti-am mai spus asta!
mi-ai zis 🙂
Si daca imi reusesc planurile, o sa am gradina si mai mare la anul! – apai sa vezi tu cat loc de invidie o sa fie 😀
Pina una alta ma multumesc sa tund rucola si urzicile de pe balcon. Si ma bucur ca s-au prins rozmarinul si cimbrul.
Dar si cind mi-or face ananasii (am 2 din care unul tot face pui) sau lamiiul fructe… 🙂
Eu bucuroasa ca imi creste rucola, nu am mai tuns-o !! 😀 e deja batrana, are gust de ridiche :D.
Urzici mi-am mai adus pe balcon, ca mai adaug cate 2-3 frunze la salate/ oalele de bors. Vorba colocatarilor: nu stim ce pune mami acolo dar e buna 😀
Te invidiez! vreau si eu o mini-gradina de unde sa culeg zmeura si unde sa alerg dupa fluturi.
Delia recently posted…Pauzele lungi și (cât de) dese
nu am unde alerga in 50mp2 unde am inghesuit toate plantele ce am vrut eu si ce au vrut ele sa creasca 🙂 . Dar alerg niste limacsi 😀
:)))))
Ai avut o minune de gradina, asa mica si inghesuita. Si ce buni vor fi placintarii 🙂
Apropo de limacsi, in primul an am avut o multime. N-am folosit nimic in afara de capcane si cenusa de lemn. In anii urmatori au aparut diverse zburatoare, unele si-au facut chiar cuib in trandafirii agatatori, si limacsii s-au micsorat drastic. Curaj !
Daniela Posonidi recently posted…Flora Graeca autumnala cu placinta
multumesc! aprecierile de la tine au o valoare mare!
Sa te bucuri de toata recolata gradinii! Inteleg cand zici ce bine e cand ai cate o frunza proaspata prin gradina! Inteleg cat de mult ne bucuram cand vedem plantele crescand . Si la noi aseara a venit frigul si cred ca e gata sezonul -gradina! Eu am doua lebenite, niste cartofi si patrunjel mult. Azi culeg fasolea si am si un ardei maaare! Cred ca si niste vinete mici-mici. Saptamana viitoare daca nu ninge scot uscaciunile si il pun pe Motorica la lucru!
Mult spor si sa te bucuri de roadele muncii tale!
a dat deja inghetul la voi? la noi doar la 2 gr a scazut temp. dar mai am plante ce rezista. Am trecut azi si am puricat si napii la radacina 🙂
Inca nu am avut inghet dar de obicei ninge pe la mijlocul lui octombrie….speram ca anul asta sa ne ocoleasca ninsoarea in luna octombrie, la fel si inghetul;inca nu am cules lebenitele…Stii cumva cum recunosc daca s-au copt?
singurul mod prin care identific lubenitele cele mai coapte din gramada din piata e cu un cutit 🙂 . Incearca si sa le ciocanesti, ar trebui sa aiba un sunet mai sec 😀
Ce mult imi plac urzicile!! Nu am mai mancat demult.
Te cred, ca-ti va fi dor. Si mie imi este, desi nu aveam gradina perfecta, e linistitor. Acum, chiar azi, suntem la 0 grade, zilele trecute la 4 grade.. Gardina mea nu mai e demult. Acum sa ne bucuram de altele, si fara sa ne dam seama va veni momentul in care va trebui sa ne pregatim de gradinarit din nou 🙂
Zmeura aceea rozalinda cred ca a fost tare buna. Cand iti va fi dor de galetile cu apa vei gasi tu cu siguranta ceva activitati de iarna, un tricotat, un crosetat, ceva de mesterit. Ca nu poti sa stai linistita, te cunosc de-acuma 🙂 Cand ai spus despre dovlecii placintari mi-au navalit in minte imagini cu gradina bunicii mele, printre vita de vie si porumbul din curte rasarea ici-colo cate un dovleac.
Mihaela Damaceanu recently posted…Oare ce sa mai scriu pe blog?
:)) ce m-ai prins, chiar ca ma cunosti! am cateva proiecte incepute 😀 😀
La mine in curte inca bantuie noaptea limacsii, ca la ei acasa. E teroare sa ies prin curte atunci cand ploua, pentru ca dau peste zeci de rame si limacsi care umbla ca pe bulevard, inclusiv urcati pe preti. Astept cu nerabdare sa se duca de tot, ca nu stiu ce sa le mai fac, boabele pe care le-am pus prin gradina se pare ca n-au reusit sa extermine pe toti.
Madalin recently posted…Samsung trimite echipa de geniști pentru returnarea lui Note 7
nici la mine chimicalele nu extermina , dar frigul da :). Nu mai misca nimic 😀
Că tot zici de grădină, supărarea mea e că nu am una adevarată. Mi-am făcut eu pe balcon ghiveci cu căpșuni și alte nebunii, dar nu se compară. Atâta timp cât tu ai, ești mai câștigată. Aşa că să nu-ți pară rău, trage cortina și apuci să te bucuri la vară din nou de ea. Eu mai am de așteptat însă, cam incă două-trei veri.
Deby recently posted…Comedia de sâmbătă seara: cu siguranță Bridget Jones însărcinată
da…sunt norocoasa ca am gasit de inchiriat aproape de casa, 50mp2. Acum caut una mai mare 🙂
Pana la gradina am avut si am norocul a 2 balcoane mari, cat aprartamentul ( gradina o am de 2 ani, balcoanele de 5). De fapt asta a fost si criteriu de achizitie apartament: cu balcoane mari 🙂
Tocmai am citit ce periculosi sunt limacsii: s-a descoperit ca nu se haranesc doar cu verdeturi, ci ataca puii nou iesiti din oua, au gasit un cuib cu toti puisorii plini de bale de limacsi,unii fara ochi,altii cu plagi pe aripi sau pe picioare, in articol ziceau ca e ca si cum te-ar linge o pisica a carei limba e plina de ace. A doua zi toti puii erai morti. E un articol din Science et vie junior care zice asta.
dar zic si cum sa scapam de ei? a ?
A, nu!!! Numai ca uite ce periculosi is de fapt. Ca nu se stia pina acum.
Daca ziceau ti-as fi spus si tie 🙂
sunt atat de disperata ca am cerut ajutorul unui profesor universitar belgian.
Am vazut aici gradini de legume sub forma de patrate cu inaltime de cam 20 cm,delimitate de stinghii de lemn, daca le-ai supraînălța asa straturile, ai împiedica limacsii sau se pot catara?
nu impiedica, ii incetinesc :D, limacsii se urca si pe lemn, plastic, metal dar mai greu. Daca se adauga bariera de jur imprejur (bariera chimica de ex.). Marele avantaj al straturilor inaltate e ca pot aduce pamant gras si pune acolo, dar si se poate cultiva in zonele inundabile (din straturi apa se scurge usor).