Alimente ieftine si la indemana, de consumat iarna la sfarsit de saptamana

De ceva ani invat sa gatesc mai ieftin. E greu in conditiile inflationiste ce impacteaza lunar pretul alimentelor, e greu cand mai am si alergii, dar si ca vreau sa respect cateva criterii de ecologie (de care sunt pasionata).
Asa ca acum o sa scriu cateva mici trucuri care le-am folosit, cu eforturi fizice minime si costuri minime: de departe no. 1 este supa de oase. Oasele dupa gatire/dezosare le adun in congelator si cand am suficiente le pun la fiert (o data pe luna, sa zicem), cateva ore, la foc mic. Oasele folosite sunt diverse: femur de curcan/gaina/gasca, picior de porc, os mare de vita etc – in general oase mari cu cartilagii etc. dar se poate si cu oase de peste sau capra.
De proprietarile supei de oase au vorbit multi: nu are nicio vitamina dar e bogata in grasimi si maduva – astea ies din oase (exista din belsug in oasele groase, mari, asa ca daca sunt sparte va fi si mai mult), bogata in colagen (iese cate putin din cartilagii) desi toti o cunoastem pe numele de gelatina, rapid absorbita in corpul uman,  in glycine (un aminoacid bine asimilat de corpul uman)  in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor etc.
Supa de oase o portionez in borcane (nu le umplu) si congelez, iar la nevoie ma scoate din situatia de a nu sti ce gati/manca, lucru care se intampla cel mai des la sfarsit de saptamana, situatie ce alta data o rezolvam cu ceva cumparat din supermarket (scump dar prost!).
Unii zic sa pun otet la fiert pt modificarea ph-ului, eu pun doar condimente si un pic de lamaie sau rosie (aciditatea modificata creste cantitatea de minerale extrasa din oase) si acoper oasele cu apa si fierb la foc mic multe ore  . Astfel obtin o supa de oase aproape gratis, care o dreg cu 1-2-3 legume ieftine din ce mai gasesc in casa (un morcov, o bucata de telina, frunze de ceapa etc – ce este!!)  si uite asa am o supa hranitoare cu preturi minime la indemana. Deseori supa de oase devine piftie (o dreg cu usturoi si sare). Alterori e baza de mancare (cu orez si 1-2 resturi de legume iese un pilaf gustos, la fel cu couscous sau linte, ce fierb repede, sau fasolea deja fiarta de mine si congelata) – toate astea sunt mancaruri ieftine.
Si cand ma gandesc cat poate costa un supliment cu aceleasi ingrediente, doar pe care scrie cartilagiu de rechin sau artro stopare…

Salvez zeama de la friptura. Ok, fripturile noastre sunt legume si carne la cuptor, cu multe condimente, daca e carnea slaba adaug cateva fasii de slanina, uneori vin sau bere. Zeama este f. gustoasa si bogata in grasimi,  asa ca o scurg intr-un borcan si congelez pana la sf saptamanii cand ma salveaza si o pun la linte/orez/couscous etc.  asa cum fac si cu supa de oase. Am mai fiert pastele in ea (cu extra apa) si am servit cu branza deasupra.

Urzicile. Efortul de a culege este singurul cost: eu le usuc dar merg si oparite si congelate. Le adaug in supe (ca pe patrunjelul uscat tocat) sau in chiftele (de legume/carne) ce le fac la cuptor. Sunt alta bomba de minerale.

Cupcakes. Sunt un desert/pachet rapid, fara batut ouale la mixer, cu 1-2-3-4 oua (daca nu am, nu am!! ), in care amestec orice fructe am extra si sunt obosite si triste acolo (banane stoflocite, bucatele marunte de mar pe juma mancat, un rest de fructe congelate, o lingura de gem uscat si zaharisit etc) – acestea ma salveaza pt momentul cand plecam in deplasare si avem nevoie de pachet pe drum. Nici macar forme speciale de copt nu e nevoie, se pot coace si in borcane de sticla (rezista la 180 gr).

Mamaliga. La sfarsit de saptamana o mamaliga calda cu un ou si branzici acolo e o solutie minunata: calda, rapida, cu stocurile existente.

Congelarea carnii din friptura. Friptura la noi contine si elgume dar eu sunt mare mancatoare de legume asa ca le mananc repede (si pun la pachet a 2a zi) si deseori ne ramane extra carne. Proteina suporta bine congelarea. Am acum in congelator 2 resturi de friptura, in zama lor, pe care le voi scoate si portiona si baga fie la un sos rosu pt paste, fie tocat marunt si pune pe o pizza homemade, in ambele cazuri pretul final al portiei de mancare va scadea dramatic (comparand cu situatia de a cumpara ceva pe loc).

Stiu ca niciuna din acestea nu au vitamine!! dar oricum mezelurile si pizza congelata sau semipreparatele si alte prostii achizitionate din supermarket nu au. Cum avem permanent de crantzanit legume si fructe de sezon, cred ca o zi pe saptamana fara sa  mancam vitamine nu mi se pare grav – asa ca aceste solutii m-au ajutat sa nu mai intru in panica: “da’ eu she mai gatesc”.
Mai multe si mai faine le gasiti la http://simplitaly.wordpress.com/

35 thoughts on “Alimente ieftine si la indemana, de consumat iarna la sfarsit de saptamana”

  1. Supa de oase e f sanatoasa! Din pacate nu mai pot sa beau pentru ca am inceput sa fac alergie cand consum :(( asa ca nu mai fac dar sunt fan zeama de oase pentru proprietati!
    Urzicile din curte au ajuns la gaini, anul trecut in decembrie a cazut closca una dintre gaini si a scos puisori din toate ouale clocite! asa ca urzicile au fost mancarea puisorilor. Sunt foarte bune pentru puisorii in crestere.
    La mine mancarea de “criza” (cand nu am timp/chef) consta in burgeri de la congelator facuti pe tigaie cu garnitura de cous cous, paste, sau oua (fierte, omleta, scrambled).
    Pupici, Luiza din Zakynthos.
    Am inchis blogul anul trecut dar ma gandesc sa ii dau iar drumul :))

    1. bine ai revenit, Luiza! Cum esti? Abia astept sa redai drumul la blog, si tu ai idei f. bune simple si hranitoare.

      Da, supa de oase e atat de veche si buna incat ma amuza ca nu sunt suficient de multe studii. Am gasit-o si in bucataria franceza (buillon) si cea engleza (stock) si e fireasca si de baza. Noi o amestecam pe ici pe colo si nu apucam sa ne saturam de ea.

      1. Sunt bine, fac planuri pentru gradina de legume, imi ocup timpul cu gainile :)) din astea :))
        Nu se investesc bani in studii pentru ca nu e vorba de vreun medicament :))
        A venit primavara la voi? La noi e deja frumos si cald si plin de flori!

  2. Sosul de la friptură nu l-am folosit niciodată, e drept ca nici nu l-am aruncat ci am înmuiat pâine în el și l-am dat câinilor dar să știi că de acum îl bag la congelator. Bună idee 🙂
    Iar urzici n-am mâncat în viața mea, eu cred că pe la noi nici nu cresc decât din alea care pișcă.
    Ioana recently posted…O zi în CambridgeMy Profile

    1. Cainii in casa suntem noi :D. E drept, cu un animal pe langa casa valorificam mai mult resturile alimentare.
      Urzicile care se cumsuma sunt fix alea care pisca 😀 😀 .

    2. Eu iau manusi de piele mai uzate si culeg cu spor urzici. Sau mai am o tehnica: le tai virful cu foarfeca si ma folosesc de foarfeca sa le bag in punga. La pun si prin mincarea de linte de ex.

    3. Apropo de supa si zeama de friptura, daca citesti ce scrie pe cuburile alea de pus in supa si vezi ca marea parte e sare, apoi glutamat, apoi asa, pe la coada…zeama de carne, clar ca supa sau zeama ta sunt mai ieftine si mai bune.

  3. Folosești la supa de oase și oasele rămase de la friptură?
    Te citesc cu drag (mult drag!) și am învățat multe lucruri de la tine.
    O primăvară frumoasă, plină de zâmbete!

    1. Da, si oasele de la friptura le strang. Adica am oase gatite de 2-3 ori. Mari sa fie, ca nu o sa ma apuc sa culeg osuletze :D. Ideal e sa le sparg sa iasa mai usor maduva/grasimea/ dar si sa mareasca supr. de eliminare, dar evident ca nu imi iese mereu ca le rastorn asa, congelate, direct in apa si la foc mic cu capac.
      Multumesc de complimente, Irina! Am adunat aici pe blog multe informatii invatate de la altii, de la oameni din toata lumea. Ar fi pacat sa le tin pentru mine si sa nu le intorc catre ceilalti.

      1. Si eu string oase de friptura. Zeama nu, ca o mincam atunci…
        Iar cind fac friptura de pui, ii tai inainte spatele si gitul, pe care le tin pt supa.

  4. Mancare de zi lucratoare la noi sunt macaroanele cu ce sos se nimereste. Aici se valorifica si zeama de la friptura, sau un rest de carne. De obicei e meniul zilei de joi cand se termina proviziile gatite in weekend. O idee buna sunt frunzele uscate de urzici, cred ca le-as folosi mai des daca le-as avea la indemana in bucatarie. Eu tin asa la congelator cum tii tu zeama de oase apa in care am fiert crevetii si o folosesc la rizotto. Nimic nu se arunca 🙂

    1. apa de la fiert creveti nu am salvat niciodata, buna idee!!. Oare pot sa folosesc una asa si la felurile chinezesti unde zic sa pun sos de peste?

      Cu urzicile uscate am eu, in borcane. Mai pun in oala de bors fix ca pe leusteanul uscat. Sa fii atenta ca … urzica si uscate 😀 😀

      1. Da, si eu folosesc zeama de creveti la feluri asiatice. Dar numai de la creveti pe care-i iau vii, cind am citit ce contin aia gata fierti mi s-a taiat cheful.
        Eu am adus urzici de la padure si le-am replantat pe balcon, dar n-au tinut . In schimb a iesit o urzica din intimplare si cind a facut seminte le-am imprastiat intr-o jardiniera, acum am urzici.

  5. Daaa, supa de oase si sosul de la friptura sunt prezente si la mine in congelator cu care prepar diverse in cursul saptaminii. Congelez de asemenea si bucata mai mare de friptura facuta la cuptor. La sf. de saptamina o scot din congelator, tai felii din ea, le incalzesc/perpelesc in tigaie, fac cartofi natur/prajiti sau legume fierte/coapte, o salata din ce am in casa si un pahar de vin = avem o masa pe cinste ! Si pizza fac in casa. Framint la masina aluatul si-l portionez, dau la congelator. Cind vreau sa fac pizza scot din timp o punga de la congelator. umplutura cu ceapa,ciuperci, citeva bucatele de sunca, brinza, cascaval sau ce se gaseste. Pizza o coc in cratita zepter sau in tigaie, doar daca fac o tava mare o coc la cuptor.

    1. Ce idee buna cu aluat congelat! Eu fac o data, dar daca ramine aluat, mai pun faina (drojdie nu), bag la frigider si folosesc a doua zi. Dar congelatul e si mai bun.

    2. Geta, spune-mi te rog, cam cat merge sa tii aluatul la congelator? 1-2 saptamani? Eu am facut pizza cu tot cu ingrediente si am bagat la congelat, insa ocupa spatiu….doar aluatul nu am incercat inca, insa e super idee

      1. Eu tin aluatul la congelator mai mult de o luna. Fac aluatul numai cu drojdie uscata la pliculet. Cind decongelez, aluatul incepe sa creasca de zici ca atunci l-am facut. Aluatul facut cu drojdie proaspata si congelat, la decongelare ramine flasc.

  6. eu nu inteleg cum ii poate placea cuiva pizza congelata? N-as zice ca am incercat toate marcile, dar am testat cateva si niciuna nu are nimic de-a face cu gustul de pizza adevărată (eu o fac mai mereu în casa).

    1. io mancam, uneori si de 1-2 ori pe luna. Cand nu stiam ce sa cumpar (nu am magazine la indemana iar serile…)asa ca optam pt asta. Dupa un timp m-am organizat mai bine si uite ca de 1-2 ani nu am mai avut nevoie.

      1. Io am facut pizza de casa si am congelat-o de cruda. Cand am vrut pizza am bagat-o direct la cuptor fara sa o decongelez in prealabil. E super buna la gust si e o varianta de compromis, acceptabila zic eu. O sa scriu pe blog despre asta.

  7. Supa de oase nu fac, folosesc sau mananc. Sosul de la carnea cu verdeturi in cuptor… imi place mult, si il pap eu :)) Si noi punem vin sau bere, depinde de ce este. Mi se pare foarte gustos sosul, as face sa fie si mai mult dar nu am tava foarte inalta. Si asa, din pacate nu prea pot sa congelez orice. Congelatorul e foarte micut si trebuie sa ma gandesc bine ce bag in el.
    Vaaai, ce dor mi-e de urzici!! Imi amintesc cand eram mica, in tara, mergeam la cules urzici. Fara manusi. Aduceam cosul plin acasa 🙂 Noi le mancam ca si spanacul. Aici nu am prea vazut urzici.. Crezi ca toate felurile sunt la fel de bune pentru bucatarit?
    Chiar mamaliga voiam sa fac zilele astea. La noi mereu se manca mamaliga cu branza langa supa de salata. Salata aceea nu stiu exact cum sa o caut aici. In Romania si pe aia o culegeam din padure, frunze mici si rotunde, stii ce zic? Poate are un nume si am uitat. Bine, daca nu, mereu pot pune spanac, sau orice alta salata micuta 🙂
    Evelyn H recently posted…Jurnal 28/02/2017My Profile

    1. Sunt cateva tipuri de urzici, majoritatea comestibile. Daca ai indoieli, cred ca poti gasi cursuri/grupuri locale care sa te indrume mai bine, fix pe flora locala. Si mai ales sa iti zica de unde poti sau nu culege, ca unele locuri au reguli stricte.

      1. La noi la padure avem primavara plin de urzici si de leurda, ba chiar as gasi si altele (salata din aia cu frunze mici ( in latina ranunculus ficaria : untisor sau salatica), Alliaria ,papadii, ciubotica cucului , iedera terestra, ( frunzele de papadie si ciubotica cucului sunt f bune in salate) Am o carte de unde tot invat, iar daca gasesc planta respectiva o presez si pun in carte, asa o stiu.
        Doar ca toti proprietarii de ciini ii plimba prin padure. Plus ca e populat si de alte animale. Spal plantele bine, dar nu indraznesc sa culeg decit din locuri care mi se par inaccesibile animalelor.

        1. Sigur vorbim de aceeasi salata cu frunze mici 🙂 E super-buna!
          Poate daca le-as vedea acum in padure, nu as fi sigura, ultima data cand le-am vazut eram o copila..
          Aveam si eu in romania o carte plina de frunze si flori. Era atat de umflata!!
          Evelyn H recently posted…Jurnal 28/02/2017My Profile

  8. Fetelor, sunteti grozave, in frunte cu sefa locului. Am citit despre zeama de oase dar nu am facut. Sosul de la friptura il aruncam, urzici nu am cules niciodata iar creveti nu prea consumam ca sa pot opri zeama. Multam fain pentru ideile astea bune-rau, adunate intr-un singur loc. De la tine am preluat ideea de a fierbe mai multa fasole o data si apoi la congelator. Am fiert cate 1 kg si jumate congelez, insa acuma ma gandesc ca pot mari cantitatea, am loc destul in oala mare. Stiai ca esti o comoara la casa/blogul omului? Si am vazut ceva ce ma onoreaza si multumesc frumos!
    Mihaela Damaceanu recently posted…Cum ne descurcam cu hateriiMy Profile

    1. Si eu sunt in plin proces de tranzitie de la gatit pentru o singura masa la optimizat gatitul. Incerc sa gatesc cantitati mai mari si sa congelez.

    2. Mihaela, doar sa nu uiti (ca mine in primele luni) ce e congelat 😀 . Scrie-ti un post-it mic pe usa congelatorului 😉 – sau undeva. Fasolica fiarta si congelata m-a salvat din dilema: si maine ce mai gatesc, pt ca faceam repede o fasole batuta care imi place in orice conditii.
      Nu sunt astea cele mai cele alimente, dar sunt gratis si valoroase in nutrienti (dupa cum am si documentat). Ma amuza cand vad cati bani se pot da pe niste suplimente de colagen si de extract de cartilagii pe cand le putem consuma periodic, aproape gratis, si toata familia!
      Iar de recomandat e salvat oasele de peste (coloana groasa, capete) si facut un bors de peste dar fiert oasele separat, 1-2 ore suficient ca sunt moi, si apoi folosit ca bor (alaturi de ceva peste). Eu am fost in delta si dupa cateva zile numai cu pranz bors de peste si cina peste am donat sange: analiza de fier a fost mai mare ca niciodata, si doar din alimentatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge