Cum citesc ingredientele unui produs cosmetic

Eu am alergii si eruptii de piele, o repet sa se stie de la inceput. Copila din casa si ea cu istoric de dermatita atopica. Am fost la 7 dermatologi in bucuresti si la 2 alergologi. Costurile nu vi le mai zic. Asa ca in ultimii ani am invatat sa citesc prospectele, sa citesc prospectele si studiile si recomandarile producatorilor (am ajuns la nivelul in care orice medicament achizitionez, verific inainte prospectul pe site-ul comisiei europene, e drept ca nici nu am mai cumparat niciunul de multi ani; am redus chimicalele si ajuns sa nu mai merg la niciun dermatolog de peste 10 ani – alta data fiind la fiecare 2-3 luni ..).

Astazi o sa iau caz practic si proaspat: o crema pe care blonda mea preferata si draga a achizitionat-o. O crema cu eticheta pe care scrie ca nu are parabeni si nici parafina si contine extract de gutuie 100% natural. Suna f. bine, pretul este f. bun ( de 3-4 ori mai mic decat la competitorii cu reclama de la tv), si mai e si produs romanesc (eu am incredere in produsele romanesti pt ca au in coaste presiunea concurentei straine si la orice greseala ar fi atacati crunt).
Am cautat si eu produsul pe net si desi produsul este pe site-uri la farmacii, vad ca farmaciile nu scriu lista de ingrediente. E legal? Cunoasteti legea? Nu stiu, dar o sa le dau mail sa le cer expres sa actualizeze pt ca eu incerc sa nu cumpar un produs nou fara sa citesc ingredientele…
Bon, a am cerut copie la  lista de ingrediente si am primit-o! de la http://www.anotherside-of-me.com/2014/07/elmiplant-cc-cream-review.html

Asa ca am luat ingredient dupa ingredient (moaaama, ca multe mai sunt, macar ii apreciez ca le-au scris  pe produs! si respecta normele! pt ca acum 15 ani cand avui baza de date la Danone va zic sigur ca nu scriu pe toate ca NU LE INCAPE PE ETICHETA! ) si… asta a iesit conform nomenclatorului  INCI – vedeti pdf-ul elmiplant CC cream .

Ce imi place la site-ul asta (multumesc Elena) este ca arata fete (verzi sau rosii) , dar si ca fiecare ingredient e specificat la ce foloseste.
O mica remarca: sunt cam multe parfumuri in interior . Dar daca gasiti o crema cu proprietati ca asta, si fara parfumuri, va rog sa imi ziceti. Altfel o sa iau la testat

P.S. vreau sa incerc sa imi fac 1-2 cosmetice in casa. O sa scriu despre rezultate si costuri.

84 thoughts on “Cum citesc ingredientele unui produs cosmetic”

  1. Nu cred ca-s obligati sa scrie pe site, am vrut sa caut la Yves Rocher sau alta firma ce se dadea foarte naturala. Cred ca numai ambalajul trebuie sa contina ingredientele, situl ti-l faci cum ai tu chef , ideea e sa atragi clientii , sa le iei banul.
    Eu citesc blogul unei frantuzoaice care-si face produse cosmetice, ii ies extrem de ieftin.
    Dar eu am trecut pe uleiuri simple, nu mai trebuie sa faci nimic la ele.

  2. A, si inca ceva, sa verifici pe situl comisiei europene e o falsa buna idee. Pentru ca lobby-urile industriale au mare influenta la nivel european, ceea ce face ca normele sa fie cit mai laxe , si chiar si asa si se tergiverseaza punerea lor in aplicare.
    In al doilea rind specialistii comisiilor, in multe cazuri, sunt plini de conflicte de interese (pina la urma tot industria isi baga coada ).
    De-aia trebuie cautat informatii INDEPENDENTE (nesponsorizate, ne…) de nimeni.
    Apropo de conflicte de interese: in Franta a fost o campanie pentru copii de cum sa manince mai sanatos , facuta de … toti cei din industria dulciurilor.
    Elena recently posted…Sunteti nebuni sa inghititi asta…continuare (3)My Profile

    1. Avui un comentariu mult mai larg si l-am pierdut ca…s-a blocat calculatorul si nu am dat Reply….
      Whatever, ziceam ca si medicamentele au nevoie de aceeasi atentie la citire si cautat ingredientele ca si produsele alimentare sau cosmetice.
      Comisia europeana avizeaza si retrage de pe piata europeana periodic produse. Dar la 5 ani de la lansare producatorul are dreptul sa modifice prospectul. Eu pe pielea mea am vazut un medicament ce il luam zilnic in Ro cum au fost taiate efectele secundare. Am contactat comisia europeana, am contactat producatorul, si da, e legal. Vorbesc de cortizonul: http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Referrals_document/Seretide_Diskus_6_13/WC500013534.pdf
      Si daca ar fi singurul produs farmaceutic de unde au fost efectuate asemenea schimbari …
      Vecinul a gasit una si mai groasa la un produs de copii, lansat pe piata intr-o noua formula dar acelasi nume, acelasi label, desi compusii s-au schimbat si nu trece prin aceeasi validare in cadrul comisiei europene si fara teste suficient de indelungi (cateva luni nu sunt suficiente pt testare a unui medicament) ia documentele au fost updatate la comisie la un an dupa lansarea pe piata!!! (si ne intrebam de ce nu functioneaza … ).

      Cand e situatie de urgenta nu apuc sa citesc toate astea, dar pt ca avem multe produse la indemana recomand la toti de citit prospectul INAINTE DE CUMPARAT si intrebat (da, am surprins doctor care sa nu stie ce contine si ce efecte are, nici toate modurile de administrare) si loturile de testare si cantitatile si recomandarile producatorului.

      De fapt articolul asta e sa recomand atentie LA TOT ce consumam. Si sa reactionam. Am gasit produse expirate, produse cu dubla etichetare pt a pune o noua data de expirare, am vazut lipsa lista de ingrediente, am vazut lista de ingrediente partial publicata pe eticheta (la produsele Danone) etc. De a citi si intreba inainte nu costa nimic, e o rutina pe care ne-o putem aduce in viata.

      1. Ei, ai tu tot ai ce ai cu farma 🙂
        Citeam situl unei doctorite care in toate articolele repeta sa citesti notita si isi indemna toti pacientii sa citeasca si iar sa citeasca.
        Ideal e sa nu ai ce citi, adica sa nu iei medicamente. Asta am mai vorbit noi, dar e mult mai usor sa inghiti o pilula decit sa-ti schimbi regimul de viata.
        Industria farma de ani de zile nu a mai scos nici un blockbuster (produs revolutionar),asa ca “recicleaza” produse vechi, la care le adauga cite un ingredient, si iaca ceva nou si mult mai scump, bun sa faca bani.
        Mai e o problema , produsele se retrag dupa ani buni, cind deja au apucat sa faca victime. A se vedea scandalul Mediator din Franta, cind la inceput doctorita care a ridicat problema a fost pusa la zid. Acum in Franta incepe un nou scandal, cu un generic de anticanceros, care se dadea femeilor care erau in remisiune dupa cancer de sin, deci relativ sanatoase, cind a izbucnit au zis ca sunt 7 victime, acum sunt cred 17, dar nu se stie f clar. Sau cu anticonceptionalele de a 3-a generatie care fac tromboze la femei a fost un scandal, desi nu se face imediat legatura tromboza si tratament anticonceptional. Dar in general oamenii dorm linistiti, ca doar industria farma ii vegheaza, nu?!
        Si da, perfect de acord : cititi TOATE etichetele!!! ( eu extind si la haine si la alte produse la care n-ai zice)

        1. Si nici nu am inceput contra big pharma 😀 😀 😀 .

          Da, cu siguranta preventia e cea mai importanta. Niciun medicament nu poate suplini igiena vietii precara.

        2. Mai e o problema la care m-am gindit: cind esti (relativ) sanatos , poti sa judeci obiectiv si sa nu iei medicamente.
          Dar daca, Doamne fereste te loveste o boala mai grava, iti pierzi toata obiectivitatea si faci ce ti se spune si inghiti ce ti se da, ca doar vrei sa scapi. Cred ca e tare greu sa iesi din starea de bolnav si sa gindesti logic, cu mintea ta, e mult mai usor sa te lasi pe mina medicinei fara sa-ti pui intrebari.
          Cunosc o dna, toata ziua o intilneam pe la magazinul bio, ca sotul ei avea cancer si ea tot ii gatea mincaruri sanatoase. De vreun an n-o mai intilnesc, sotul s-a facut bine. Deci acum ca a trecut pericolul, si-au reluat vechile obiceiuri.

          1. Si legat de ce ziceam inainte (am divagat grav de la citirea etichetelor): cine in caz de boala grava se lasa pe miinile medicinei alopate (adica majoritatea) si moare, asta e, e normal, avea o boala grava contra careia a luptat cu curaj (de parca nu-i in legea firii sa luptam pentru viata noastra). Dar cineva care nu face tratamentul alopat si moare , e pentru ca a fost un inconstient si n-a tinut seama de ce-i zicea doctorul, pentru ca tratamentul l-ar fi putut salva.

          2. aici vine doar din frica si o zic din faptul ca in familie la mine scorul cu moartea la jocul cancer e 3 la 1, singura care a trecut peste fiind mamaia careia medicii nici nu i-au spus.
            Dar tu stii tu vorba mea: Alzhaimer exista de cand pamantul, pe vremuri era ceva obisnuit ca batranii sa uite unde stau, cum ii cheama sau ca nu au dat jos pantalonii, dar acum noooo, facuram alzhaimer, asta e treaba nemteasca – dupa nume 😀

          1. Vai, vai! Cred ca am citit pe vremuri asta, tare fain scris.
            Sora-mea (medic, crede in medicamente ca in Dumnezeu) ia de un an tratament pentru hipertensiune si acum trece si pe antihipercolesterolemiante (statine) ca i-au iesit rau analizele de colesterol. E mai tinara decit mine. Dar eu cred ca asa e: incepi cu unul si apoi tot iei …

  3. mai era un site : http://www.alegesanatos.ro/ poti sa vezi ingrediente pt diverse produse alimentare si cosmetice.

    Creme de fata ff bune sunt la Favisan (99% au ingrediente de origine vegetala), apoi, cremele de la Apimond pe mine m-au cucerit. Alea anti-rid sunt scumpe, daca nu ai alergie la produsele apicole, merita sa incerci, crede-ma pe cuvant! nu mai zic de sampoanele lor.

    Apoi, de la Herbaris iti recomand untul solid de cacao si cocos care vine ambalat intr-un borcanel mic si dragut. Bine si parfumul solid imi place de la ei, insa acum vb despre creme.

    Produse minunate sunt si la PureCosmetics (zic ei ca 100%, nu stiu daca e chiar asa): http://www.purecosmetics.ro/
    Delia recently posted…Cum să ajuți cu adevărat un cerșetorMy Profile

    1. Intr-o vreme eram tentata de Pure cosmetics, asa ca am tot cautat informatii, dar nu m-au convins. De ce se vand doar in Europa de Est? De ce nu spun nimic despre unde isi fabrica produsele? Apoi extractele, chiar naturale, dar din plante tratate, concentreaza si toate mizeriile cu care sunt tratate plantele.

    1. eu nu pricep mare lucru din etichete, asa ca linkul de la INCI oferit de Elena e minunat: copy paste ingredientele, ma uit la ce folosesc si ce efect au, si gata. Pana acum solutia mea a fost sa evit ce nu intelegeam, sa raman la acelasi sampon timp de peste 5 ani, sa nu iau nicio crema de fata timp de cativa ani, dar acum am mai mult curaj sa achizitionez si cosmetice.

  4. Eu nu m-as Risca sa-mi fac singura creme, chiar si ingredientele naturale pot sa produca iritatii, iar astea de cumparat, well au patit-o prietene, au avut probleme cu tenul de la creme naturale. Eu nu am riscat la creme, dar mi-am luat niste sapunuri, ca miroseau demential si well, sunt naturale. N-am ajuns la probleme cu pielea pt ca fac baie cu tot cu inele, bratari si au inceput astea sa oxideze nasol, asa ca m-am oprit
    Eu cumpar dermatocosmetice, au lista de ingrediente, ma impac f bine cu avene. Nu-ti trebuie o tona de produse, si sa dau 14 eur o data la 8-9 luni nu mi se pare o avere. ..
    In loc de crema eu iarna folosesc pur si simplu uleiuri, de migdale, de argan, bune bune
    Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

    1. La creme de fata e mai complicat, dar am vazut retete de deodorante si pasta de dinti pe net si as incerca. In cel mai rau caz pierd banii pe uleiurile/unturile folosite (nu f. mult ca voi face doze mici). La creme singura care mi s-a parut confortabila e una emolienta de picioare/calcaie/coate, pe baza de unt de karite, ulei de cocos, niste uleiuri esentiale, etc.
      Cu uleiuri am incercat si eu, iarna sunt minunate pt maini si gat, dar nu la tenul meu gras.

      1. Pe beautypedia eu ma uit, e complicat cand ai ten cu probleme, pe siteul asta iti zice pe scurt care-s ingredientele cu probleme, de regula alcoolul e iritant (la mine, cel putin )
        Pasta de dinti nu, pielea se regenereaza, smaltul nu, pasta de supermarket si periuta electrica, dus bucal, sunt sfinte
        Pt calcaie, da, uleiuri, chestii, si pt Corp eu folosesc unturi, dar pe fata nu. .Eu am ten uscat, merg uleiurile iarna, dar la ten gras daca faci vreo prostie gen lamaie sau bicarbonat, ai incurcat-o. ..
        Imi mai fac masti de par cu uleiuri si unt uri, si gomaj cu zat de cafea si miere (fata si corp ) , dar astea-s punctuale, nu in fiecare zi
        Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

        1. eu sunt cu ten gras si sensibil si alergic, deci nu alcool, nu parfumuri, nu uleiuri grase, nu lamaie etc. Am mai luat in ultimii ani niste testere si facui alergie si de la produse Lancome (2 incercari). So… sunt cam limitata. Mierea zaharisita si bicarbonatul m-au ajutat s-o dreg dupa un ulei ce mi-a incarcat porii ( nu zic, mi-a facut pielea matasoasa dar de la descuamare am trecut la cosuri si puncte negre si nu e o afacere prea misto, zic).
          La pasta de dinti retetele vazute erau cu argila si unt de cocos si cativa stropi de uleiuri esentiale.

          Zatul il strang pt gradina, deci no ramane de corp 😀

          1. Ee, pai nici sa nu zat pe asa ten sensibil
            Mi-amluat perie de curatat fata, de la Philips, merita investitia, eu am scapat de punctele negre si cosuri. Dar e si o chestie hormonala, nu e totul in maglavaisuri, cred. Dar peria asta e geniala, gen diferenta intre periuta de dinti electrica vs normala (consortul are periuta de dinti clasica, fara carii, fara tartru, eu sunt o mizerabila, deci nu am reusit sa obtain acelasi rezultat cu periuta normala, la asta electrica simt diferenta cand trec cu limba peste dinti ) asa si cu peria pt fata, curata super bine
            Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

  5. Eu folosesc si vara tot uleiuri, asa ca n-am probleme, nu trebuie sa lucrez in conditii sterile.

    Eu nu-s alergica, dar mi s-au umflat ochii pe vremuri de la rimel Lancôme. Si acum vreo 15 ani am cumparat de la Clinique ceva kit , trebuia sa-ti speli fata cu sapunelul de acolo, apoi sa te cremuiesti nu stiu cum: mi-a facut f rau la fata si l-am abandonat.
    🙂 Diana, te recunosc: cu device-uri si pentru fata. Eu n-as putea sa folosesc asa ceva, ca presupun ca mi-ar face rau, ca si Clinique-ul. Iar la peria electrica am renuntat de mult, folosesc dupa ce ma perii si o perie interdentara, fara ea ma simt ca si cum n-as fi spalata pe dinti.

    1. La Lancome avui tus de ochi si testere de fond de ten si baza de fond de ten. Nu zic, arata minunat pe piele, dar dupa 1 ora incepeau sa ma manance ochii, sa curga lacrimi, sa ma inrosesc usor etc.
      De la Clinique am incercat vreo 3 produse si am ramas doar la o lotuine demachianta/exfolianta.

      Cu periuta de dinti electrica am remarcat ca e comod dar nu mai curatam atent pe langa gingii, ajungeam sa evit… ata dentara ma ajuta, si mai ales atentie la alimentatie (sunt alimente care incarca dintii si cel mai bun periaj nu reuseste sa curete tot)

    2. :)) Elena, am si un divais de curatat calcaiele. De fapt am un sertaras intreg in baie :)))
      Sa stii ca e delicata peria, dar de ex nici eu nu o pot folosi de 2 ori pe zi, sunt prea curata
      Eu nu ma inteleg cu produsele clinique, ma ustura ochii, nici cu cremele cu spf , pana acum nu am gasit nici una de la care sa nu ma usture ochii
      La paula’s choice poti sa comanzi doar mostre si sa vezi ce ti se potriveste. Am comandat eu acum cativa ani, am fost total neimpresionata. Adica nu-ti fac rau dar nici vreun mare efect nu au, la cat costa ar trebui sa faca si cafeaua
      Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

      1. Vezi eu sunt chiar opusul si elimin pe rind multe pe care le aveam. Anul trecut am luat ( citisem la tine si apoi m-am documentat si toata lumea era multumita) un aparat de-ala de calcat cu aburi: ne-am distrat in ziua cumpararii si nu l-am mai folosit niciodata. Dar cred ca intr-o vreme eram ca tine. Aseara am fost la un film, dupa care a venit regizorul sa ne explice ce si cum a vrut el sa spuna, zicea ca a vrut sa arate ca intr-o viata avem mai multe vieti si ne putem schimba radical de la una la alta. Asa si eu: intr-o alta viata din viata mea eram interesata de divaisuri. Sau de cosmetice.

        Pe vremuri foloseam si eu Avene, aveau o crema magica Cycalfate, cu care se ducea orice roseata. Acum am eliminat toate cremele si folosesc doar uleiuri si am descoperit ca uleiul de macese e la fel de magic ca Cycalfat-ul.
        Elena recently posted…Sunteti nebuni sa inghititi asta…continuare (3)My Profile

        1. Eu inca mai folosesc aparatul cu aburi. Si eu cred la fel, ti se schimba gusturile, obiceiurile in timp. Eu am fost pasionata de parfumuri la un moment dat, aveam un raft intreg. Acum am un singur parfum
          Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

  6. Nu folosesc produse cu SPF, ma gindesc ca mai eficient ma apar stind la umbra si ca daca mi-as pune toata ziua, pielea mea s-ar dezobisnui si nu si-ar face treaba ca lumea. Oricum in Australia sunt atitea cancere de piele desi doar se folosesc produse solare.
    Chiar si la mare asa ma ingretoseaza pelicula aia uleioasa care se face la suprafata, din cauza tuturor care folosesc creme solare. Ma gindesc si la pesti si bariera de corali care se distruge , din cauza poluarii.

    1. Pai oamenii au impresia ca daca se dau cu crema, au liber la stat la soare aiurea, normal ca s-au inmultit cancerele, dar nu de la crema, ci de la protectia prost inteleasa
      Nici nu vreau sa ma gandesc la bietele vietati marine daca eu nu suport unsurosenia. Noi nu mai mergem la plaja de multi ani, haine, palarii, stat in casa cand e soare puternic, si cu frumuselul in rest. Insa de ex pe copil il dau la scoala si la after obligatoriu, desi nu-i scot in miezul zilei si in Olanda nici in miezul zilei nu e soare puternic aproape niciodata :))) si cu tot datul asta, e aramiu din mai pana in octombrie, fara crema aia cred ca se face ciocolata :))
      Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

      1. eu cu crema/fara crema de ars tot ma ard si apoi raman alba – cam ca nordicii. Dar daca ma expun la soare in afara sezonului/ore prietenoase, cate putin, am facut o culoare la piele cum nu am avut niciodata!! de mi-e drag si mie!

        1. Cred ca nu folosesti crema destul, sau nu o aplici destul de des. Sau nu e crema buna. In principiu daca folosesti crema cu spf (dar si pt. uva si uvb) si o reaplici, nu ar trebui sa te arzi deloc. Eu sunt alba tare, si dupa ani si ani de zile cand am visat sa ma bronzez frumos(dar doar ma inroseam si ma jupeam) am renuntat de cativa ani complet la acest vis. Folosesc de vreo 3 ani mereu crema cu spf si sunt alba (doar pe brate vara nu, ca uit sa ma dau de fiecare data cand ies din casa).

          1. Nu, Dana, sunt oameni pe care nu-i ajuta nici un spf, sotul meu e la fel, se arde si cu spf maxim dat in strat gros, imbracat si sub umbrela. Din fericire, copilul a mostenit tipul meu de piele, desi e tot alb cu ochi albastri ca tac’su, ca altfel il tineam ca pe vampiri in casa
            Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

          2. Wow, Diana, chiar nu stiam asta. Imi retrag cuvintele 🙂 . Poate totusi e un fel de alergie la soare? (daca o exista asa ceva..)

          3. nici eu nu am mai vazut ca nu m-am mai expus la soare 🙂 – palariile si bluzele cu maneca lunga sunt minunate, plus disciplina – pranz la umbra.

        2. Si eu ma ard la fel, mi-a spus dermatologul ca am ten de tip nordic si nu am nimic de facut decat sa evit soarele 🙂 Candva demult am avut arsuri cu basici de mari dimensiuni, dupa o zi de 1 mai de stat la soare, ca nu era umbra. Acum si eu ca tine, ma brozez in spetembrie, ca atunci suport soarele, stand cate 1-2 ore pe zi si mai mult sub umbrela. Dar ma ajunge si acolo!
          fiordaliso recently posted…Martisor quillingMy Profile

  7. Pina acum am citit doar rezultatele tale. Dar m-am uitat pe lista de ingrediente si eu as zice NU
    -Deja lista lunga, pentru mine e nu
    -per ansamblu zici ca e un produs bun, dar urmareste cu atentie rezultatele si vezi ca ingredientele cele mai toxice apar in capul listei, deci predomina cantitativ, e o crema, deci nu se spala de pe piele.
    – asta o zic dupa ce nu mai folosesc crema , ci doar uleiuri. E un produs care se aplica pe piele, primul ingredient e apa, deci in mare cantitate. Platesti cam scump apa, nu crezi???

    1. eu zic nu produsului din motive de parfumuri. Nu folosesc parfum de ani de zile din motive de alergii.

      Atat ca ani de zile nu am citit lista de ingrediente. Nu am stiut cum sa o caut, cum sa inteleg un produs. Asta invat acum, si evident multumita tie.
      La alimente e simplu: nu inteleg un ingredient, refuz produsul. Pot gasi o alternativa.

  8. Si dupa alea doua in rosu, urmeaza dioxidul de titan, care ei il dau de bun, doar ca in general se foloseste forma nano, care nu-i buna deloc. Poate-ti spune firma de dioxid de titan pune, dar eu sunt sceptica.

  9. Eu folosesc o crema de la o firma greceasca ( Korres ) de ani buni si din cand in cand ulei de migdale dulci cu ulei de trandafir. Si pentru par un sampon solid tot cu uleiuri eterice de roze. De inviorat apa de flori de portocal, din cea ce se foloseste la insiropat prajiturile. Fard doar de zile mari si chiar si atunci minimum minimorum. Nimic cu parabeni, parafina si parfumuri sintetice. Pentru corp, mai ales iarna, crema facuta din ceara de albine si ulei de masline. Parfum : L’Occitan, s-a dovedit printre putinele care nu imi produc probleme.

      1. Eu o cumpar de la omul ce are stupii. Dar am vazut cum se face. Ceara de albine se rade pe razatoare si se pune intr-o craticioara cu ulei de masline. La o lingura de ceara cu varf, cinci linguri de ulei. Se pune la bain-marie si se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se toarna amestecul in sticlute sterilizate si se lasa sa se raceasca. Se pot adauga si uleiuri eterice in functie de necesitati. Am avut intr-o vreme o crema cu ulei de eucalipt, o minune. Bineinteles ca rezultatul depinde de calitatea ingredientelor folosite.

      2. Uleiul de migdale dulci se potriveste persoanelor cu ten uscat(are indice oleic mare) sau pe corp. Pt ten gras e nevoie de uleiuri vegetale cu indice oleic mai mic de 20. Eu folosesc: jojoba, luminita serii, samburi de struguri, borago; mi-am facut un mix din ele si folosesc doar seara pe fata. Unturile (de cocos, shea) nu sunt ok pt.ten pt.ca sunt f.grase si pot bloca porii, rezultand astfel puncte negre.
        Si pe tot beautypedia consult daca vreau sa aflu ceva. Si citesc ingredientele de pe produse, sa nu aiba alcool(iritant f.mare, sunt pline cosmeticele de el, chiar si cele pt.copii) sau parfum (de orice fel, si cel natural e iritant).
        Orice produs natural nu e neaparat mult mai bun decat un alt produs , la fel cum nu trebuie sa fie de firma ca sa fie bun, conteaza ce are in el.

        1. Asa e. In plus, crema trebuie sa fie in ceva recipient cu pompita sau tub, nu in borcan. Ca oricat te speli pe maini, tot bagi bacterii de fiecare data si apoi le intinzi pe fata
          Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

          1. Si cu pompita si fara, bacteriile tot intra acolo, ca nu e incinta aseptica si nici vidata. Doar daca ne uitam pe pielea noastra vom gasi miliarde de bacterii; avantajul la pompita e sa nu aducem noi si ceva resturi umane/apa/proteine umane/saliva/praf/alte secretii etc. ca abia astea sunt mediu de cultura si permit inmultirea si dezvoltarea bacteriilor.

  10. Da, si eu zic asa sunt uleiuri si uleiuri : unele patrund in piele (cred ca le zice seci, dar nu sunt sigura) , altele ramin la suprafata. Nu improvizezi daca vrei sa le folosesti, ci trebuie sa te documentezi atent. Eu am invatat f multe de pe sit-ul unei farmaciste care se ocupa cu asta, doar ca acum parca pune accentul prea tare pe ceea ce comercializeaza ea. Daca aveti timp si chef sa va documentati, e foarte instructiv, e in franceza ca doar asta il stiu : https://www.oleassence.fr

      1. Am auzit de ea, am citit cite ceva, dar nu-i pe gustul meu, prea multe produse si rutine recomandate .
        Cum ziceam, nu-s adepta cremelor cu SPF. Parerea mea e ca noi am trait pe planeta asta dintotdeauna , omul s-a adaptat la soare, care e sursa noastra de viata, iar epidemia de cancer de piele nu vine neaparat de la expunerea indelungata, a se vedea oamenii care au melanoame in locuri care nu sunt atinse de soare. Bineinteles, arsurile solare sunt un factor favorizant, dar eu cred ca vin peste alte hibe ale organismului. Si, la fel ca si in cazul medicamentelor , toata lumea e multumita: cel care fabrica produsul si il vinde si cel care se cremuieste de zor, ca are constiinta impacata ca nu face cancer, ca doar nu se arde. Dar isi umple organismul, putin cite putin, in mod constant si metodic, cu toate substantele continute in creme. Este doar parerea mea, care pentru altii poate parea extrema.

        Apoi daca cremele antirid chiar ar avea efect in afara de cel placebo, n-am mai vedea atitea actrite care in goana lor dupa tineretea vesnica, recurg la chirurgie .

  11. Eu ma impac bine cu uleiul de migdale, dar cel mai bun a fost cel de jojoba, si am ten mixt. Uleiul intra cel mai bine in piele daca e umeda, eu pulverizez fata cu apa de trandafiri, dar varianta alimentara, ca cea cosmetica are chimicale. Si toate cremele din lume (si am incercar ff multe) m-au umplut de puncte negre, s-au rarit serios de cand am trecut la uleiuri si la creme facute de mine.
    Si pentru ca se vorbise despre deodorant, eu am trecut de 2 ani jumate la o piatra de alaun, nici nu se vede ca s-a consumat din ea, daca nu o sparg ma tine o viata.
    fiordaliso recently posted…Martisor quillingMy Profile

    1. Buna remarca ta cu apa de trandafiri varianta alimentara!
      La creme iti confirm, imi incarca tenul cu puncte negre. La seruri e mult mai bine. O sa te rog sa scrii articole despre cum iti faci tu cremele… poate ne inspiri.
      Cu piatra de alaun si iuliaBe foloseste si e multumita.

    1. toate au asa multe, ba chiar mai rau. Doar ca unele nu le afiseaza, pt ca deseori campul de afisare pe produs are doar 256 chars. Si inca nu am gasit nicio lege sa ii oblige sa afiseze tot ce contin. Asa am ajuns sa apreciez firmele romanesti….

  12. Bon, si pt ca Printesa urbana a “abordat” subiect oarecum legat, doar ca eu cred ca a abordat prost, am cautat studiile despre “detox”-ul de cosmetice:
    https://ehp.niehs.nih.gov/1002238/
    http://www.biomonitoring.ca.gov/projects/hermosa-study
    http://sph.berkeley.edu/troubling-levels-toxic-metals-found-cosmetics
    http://news.berkeley.edu/2016/03/07/cosmetics-chemicals/

    Studiul e facut pe un grup de tinere utilizatoare de cosmetice chimicoase, in timpul reduceri/eliminarii lor. Li s-a facut teste din urina inainte si dupa. Chimicalele cautate: parapen-i, bisphenol etc. si ca in cateva zile de “post” de cosmetice acestea scad dramatic. Nu stiam ca in corp se asimileaza atat de multe doar din ce punem pe piele.
    Cel mai bun detox care exista e gratis, aici se aplica englezismul: Keep it simple and stupid ( KISS).

    1. Interesante, dar n-am citit decit 2 din ele. Eu cred ca ar avea mai mare impact daca ai pune doar ideile principale, ca daca eu , care sunt interesata, le citesc doar razant, altii nu le citesc deloc cred (sau poate ma insel).
      Oricum, cred ca fiecare e interesat sa citeasca doar articole, studii, etc care-i dau apa la moara, e mut mai usor decit sa-ti schimbi complet felul de a vedea lucrurile.
      Si eu am vazut vreo 2 emisuni f interesante unde controlau urina : dupa o “cura” de mincare semipreparata “urina a vorbit 🙂 ” …cum bine spuneau ei.

      1. buna remarca, Elena! . Hai ca editez comentariul si imi bag un rezumat 🙂

        La mancare ma astept sa fie tot felul de resturi in urina (ca doar asta e rolul vezicii, sa curete sangele) dar la cosmetice nu ma asteptam.

  13. Am tenul afectat de eczema. Daca folosesc creme cu adevarat curate (cum ar fi cele de la Dr Alkaitis) imi ia fata foc si se inroseste ca sfecla din cauza uleiurilor esentiale, cremele conventionale nu imi fac rau insa au ulei mineral/parafina sau ce nume or mai folosi ca sa il ascunda.
    Sunt convinsa de propriul meu organism ca tot ce punem pe piele se absoarbe si nu imi trebuie studii ci propria experienta. Am o crema naturala cu anumite plante in ea, plante pe care le-am incercat in drumul meu catre sanatate, ei bine cand am luat plantele alea am suferit de insomnia, la fel si cand ma dadeam cu crema pana mi-a picat fisa ca e de la plantele din ea si iti dai seama ca nu imi puneam tot borcanul pe fata. La fel am patit si cu un sampon cu plante, am avut insomnie dupa ce l-am folosit. De aceea nu vreau sa pun pe fata prostii. Daca folosesc doar uleiuri simple cum ar fi ulei de argan, macese, avocado, cocos se crapa pielea din cauza eczemei. Complicat. Nu gasesc solutia.
    Parfum folosesc dar nu pe piele, parfumez hainele.
    Am citit n articole despre cremele cu protectie solara si din 2010 nu mai folosim.

    1. Mie cel de macese(nerafinat) imi face f bine, iar fetei i-am tratat eczema de pe miini (face iarna de la apa rece in special): a facut minuni.
      Ce interesant cu substantele care fac rau si sub forma de crema. Eu nu-s asa sensibila sa-mi dau seama, dar vad ca sotul e mult mai sensibil decit mine. Citisem eu ca pentru magneziu e f bine sa faci baie cu saruri de Epsom.

  14. Chiar nu mă uit, aș obosi, nu vreau să mă incarc cu așa ceva.
    E ciudat că ai atâtea alergii. Eu tocmai am descoperit uleiul de cocos și-l folosesc si pe corp și la ciocolata de casa.

    1. de la aceeasi oboseala am renuntat sa mai folosesc.
      Cu alergiile – au ajuns ceva des intalnit, si eu sunt un caz usurel, traiesc bine fara medicamente (nicio raceala de peste 6 ani). Alergologii zic de 20 chiar 30% din populatie. E trist ca pe vremea mea nu tin minte alti copii; astazi insa in copilasii din jurul nostru aproape jumatate au dermatite atopice, alergii de piele, alimentare, respiratorii etc. Si nu mai cred pe asta cu poluarea – cei de la Copsa mica si de la combinatele siderurgice ar fi trebuit sa fie morti de pe vremea plumbuitului, ca eram industrializati fara nicio norma.

  15. Mai degraba alimentatia chimizata, as zice eu. Cum spui si tu, in copilarie nu stiam nici teoretic ce e aia alergie, eram prin clasa a VIII-a cand s-a dat un film la TV, nici in ziua de azi nu stiu cum ii zice, l-au tradus Robinsonii moderni sau asa ceva. Era despre o familie care locuia intr-un oras mare si aveau 2 copii alergici. Au decis sa renunte la job-uri si sa re retraga la o ferma departe de orase si treptat copii au scapat de probleme. Eu una atunci am aflat ca exista alergii, acum peste tot in jur vezi copii alergici. Si eu am trait intr-un oras cu uzina metalurgica, in apropiere o uzina chimica, dar nimeni nu avea alergii. Dar nici de fast-food si semipreparate nu auzisem, cine avea bani cu el la scoala, nu pachetel, isi cumpara placinte proaspat coapte sau corn cu mac, in liceu puneam toti colegii cate un leu-doi si ne luam prune uscate ca gustare 🙂
    fiordaliso recently posted…Ce folosesc eu ca alternativa la cosmeticele de magazinMy Profile

    1. tin minte seria Robinson! ce draga mi-a fost!
      Din pacate cu alergiile, desi am avut o disciplina stricta cu copila, la 2 luni i s-a declansat dermatita … si nu a mancat nimic de supermarket. Si asta nu e o boala acuta, sa scapam de ea in 2 saptamani, ci se agraveaza in curs de ani. Clar sunt prea multe adunate si suprapuse, macar la cosmetice si alimentatie sa avem grija.

      1. O sa caut si eu serialul de care ziceti, e genul care imi place.

        La mine baiatul a facut o dermatita pe la vreo 4 luni si dermatoloaga zicea ca o sa ramina asa pe viata: cu dermatita si alergic, dar i-a trecut. Ceva dermatita usoara are si el, ca si mine : dermatita seboreica, dar n-are alergii.

        Cineva imi spunea ca acum si polenul e altfel decit pe vremea copilariei noastre, din cauza poluarii. Probabil ca sunt alti poluanti, mai perfizi decit pe atunci, carbunele e ceva mai natural decit toate produsele chimice din ziua de azi.

        Noi stam in apropierea aeroportului si un medic imi zicea ca sunt foarte multe cazuri de cancer la copii in zona, banuia poluarea de la avioane si zicea ca inainte de a ateriza, avioanele isi varsa kerosenul in aer. Nu ma pricep, nu stiu ce sa spun.

        Cred ca toate adunate: poluarea, alimentatia (care si ea e poluata)…au rolul lor.
        Elena recently posted…Perturbatori endocrinieni : ce sunt si cum sa limitam contactul cu eiMy Profile

        1. Si eu cred ca e un cumul de factori, iar aerul poluat e in top, din experienta noastra. Eu cu alergii la polen, mucegaiuri si acarieni, declansata pe fond de stress inainte de licenta , agravata nasol cand ne-am mutat in bucuresti, traiam pe claritine din aprilie pana in Oct, nu am mai luat nici o pastila in ultimii 3 ani, de cand traim in alt oras
          Dermatita atopica a avut si al meu ceva f usor, obrajii, l-am dat cu crema cu cortizon cum a zis dr si i-a trecut, n-a mai avut probleme. Cat era bebelus, noi il spalam zilnic, dar puneam cateva pompite de mustela in apa din cadita, acum nu mai merge, ca vine ca un pui de drac seara, plus ca de cand a inceput inotul se cam scarpina, e apa de piscina, dar n-am ce-i face, traim sub nivelul marii, sa se scarpine pana-si ia diplomele :))
          Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

          1. Uite ca mi-ai amintit ca aveam prieteni cu amindoi copiii sub tratament cu astm bronsic. Aveau 5 si 3 ani cind au emigrat in Canada, unde le-a trecut complet astmul.
            Apoi am vazut o emisiune despre alergii: era acolo un nene ce mergea cu motocicleta si spunea ca inainte era alergic si nu si-ar fi permis sa faca asta, ca prea ar fi avut reactii la polen. dar ca de citiva ani eliminase din viata lui orice produs alimentar cu E-uri si ii trecusera alergiile.
            Se mai zicea ca de-aia sunt atitea alergii acum, ca cresc copiii in medii prea aseptizate, nu mai vin in contact cu diverse, ca pe vremuri.
            Dar cred ca sunt diverse forme de alergii, de exemplu tu sau copiii de care ziceam, sau nenea cu motocicleta, care se vindeca imbunatatind conditiile de viata. Sau cum are “o femeie” si fiica ei, desi cum zice ea, si ale lor s-au ameliorat daca au scos alergenii.
            Elena recently posted…Perturbatori endocrinieni : ce sunt si cum sa limitam contactul cu eiMy Profile

          2. Eleno, noi abia apucam sa ne spalam pe corp – ce sa mai aseptizam?? am lada de compost, iaurt (muraturi facui in toamna dar mai fac) , nu am dezifectanti (o solutie de toaleta pt calcar, si ma tine un an la 2 toalete si 3 cacaciosi), sapunul si astea cu economie, mainile vin din gradina cu limacsi etc. deci ce mai, nici asta cu mediul aseptic nu tine la noi.
            Dar da, mancarea e in mare fara E-uri (daca ma uit sapt. asta 95% e fara, ca si-a luat tati bagheta) .

          3. Da. Si eu mai am o teorie, ca unele E-uri au potential de modificat adn-ul , deci din toate chestiile astea ale lumii moderne ceva a intervenit in zestrea genetica
            Bine, asta cu cazurile inmultite e totusi f relativa, inainte nu se diagnosticau, nu ca nu erau, parintii nu erau asa in capul copiilor sa-i caute de toate scarpinaturile, daca nu era ceva f nasol, il ignorau
            Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

          4. A, imi aduc aminte acum: in copilarie sora-mea era alergica rau la capsuni: se umfla si se inrosea, ii dadeau ceva medicamente si asta era. Nimeni nu se stresa, n-o mai cauta de nimic, iar alergia i-a trecut.
            Fiu-mio a facut acum citiva ani (pe la 18 ani) o chestie f nasoala: dupa ce-am mincat la un restaurant, s-a dus sa se plimbe si a mincat mure din niste tufisuri de pe marginea drumului. S-a intors din plimbare si a inceput sa se inroseasca si sa se umfle vazind cu ochii, noroc ca era un cabinet medical chiar linga noi, doctorul i-a facut o injecie cu cortizon si i-a trecut. Ne-am speriat rau si ne-am dus peste citeva luni la un alergolog. care i-a facut ceva teste ca l-a zgiriat si i-a aplicat niste alergeni, n-a iesit nimic. Apoi alergologul a scazut in ochii mei cind ne-a programat la o noua consultatie la care urma sa venim cu fructe de mare (ca cica de la restaurant poate i se trage), mure (ca a mincat mure desi i-am zis ca e mare mincator de mure si n-a avut probleme), lapte (ca de cind nu mai bea lapte nu mai racea) si inca ceva. N-am mai mers la nici o consultatie si am concluzionat ca murele alea or fi fost stropite cu ceva, fiind pe marginea drumului. O vreme a umblat cu cortizonul la el, mai ales ca minca la cantina, dar nu s-a mai intimplat.

          5. Eleno, cu alergiile e complicat. Am fost la 2 alergologi in Bucuresti, ultimul pe gustul meu: academic, explica in stratistici. Ii si scriu numele: Perlea Sorin. A zis asa: testele nu sunt 100% concludente! asa ca el coreleaza teste de sange (IgE, igG -uri etc) , teste de piele ( cele mai neinvazive), studiu clinic, test de NO din gazul expirat, spirometrie la mine. Niciun test nu acopera reactia la metale. Toate testele astea verifica fiecare cate un indiciu dar nu corelarea lor, ultimile 2 verifica raspunsul corpului, nu ce se intampla de le pun pe toate cate oleaca pe mine.

            Caz practic:eu vin in contact cu un antiperspirant nou cu aluminiu si nu am nimic. La 48 ore si 6 aplicari ma umflu si fac un fund de maimuta sub brat si fac si crize respiratorii desi aparent nu am inspirat nimic nou. La fel daca am mancat chimicoase si vin in contact cu o singura doza de deodorant cu aluminiu si fac reactie respiratorie. Ce insemna asta? ca corpul meu nu poate elimina usor aluminiul in exces dintr-un aliment (de fapt 0.3% se asimileaza in sange) si nu ajung la doza toxica de 5mg/kg corp, doza studiata pe diversi oameni si care e o medie. Dar toxicitatea la aluminiu la mine e mult mai mica decat cea din studii pt ca asa sunt eu si corpul meu elimin mai greu aluminiu chiar daca functia renala e impecabila. Asa ca daca ajung sa combin si alimente proaste, si un parfum, si o cosmetica – jap reactia.

            Am ajuns o data la urgente cu oxigenare slaba (nu zic cifre ci simptome: nu mai aveam controlul sfincterelor si tot ce gandeam e: inspir respir inspir respir). A 2a oara nu o sa se mai intample.

  16. O adevarata lista ai facut cu ingredientele. Si super utila. Munca iti este apreciata, sa stii. N-am avut habar de INCI pana acum si il gasesc a fi extrem de util. Cat despre ingredientele produselor cosmetice, admit ca nu le dau asa de mare importanta (si mi-e rusine cu asta in majoritatea cazurilor). Cu alimentele sunt ceva mai atenta.
    Abia astept sa citesc despre crema/cremele pe care o/le vei face. Te-ai gandit sa faci asta si cu scop comercial? Uite, iti zic sincer, pe cat de mult apreciez faptul ca ai foarte multe cunostinte in acest domeniu, pe atat de mult as fi dispusa sa comand ceva facut de tine. Think about it 😀

    1. multumesc de aprecieri Ioana; imi place sa studiez atent si pe site-urile producatorilor si cele oficiale.

      Nu ma pasioneaza cosmetica asa ca nu o sa fac mare lucru pe tema asta. Adica citesc 2 minute si imi pierd interesul. Dar am 2 farmaciste pregatite si cu experienta de 20 de ani pe care le-am provocat sa imi faca ceva personalizat si specific mie, am stat si prezentat istoricul medical si au analizat si tipul meu de piele si probabil voi ramane la produsele facute de ele ca cosmetice.
      Pe cand la igiena vietii , citesc si invat si ma adaptez de ani si voi evolua. Sunt pe drumul cel bun si asta imi indica starea de sanatate.

      Qrticolul asta vrea sa arate cum e cazul sa studiem un produs INAINTE sa il cumparam. Inclusiv un aliment sau un produs farmaceutic: e important sa cunosc ingredientele ca e responsabilitatea mea, in fata corpului meu dar si a copilului meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge