Primul produs cosmetic facut in casa: deodorant

Pentru alergicii la chimicale/aluminiu sau pentru obsedatii de produse naturiste sau pentru pasionatii de ecologie si viata cu minim de deseuri poluante exista o solutie: produsele facute in casa. De data asta am facut un deodorant. Nu o sa va scriu nici de virtutile fiecarui ingredient, nu m-am obosit sa citesc astea ca nu ma pasioneaza si am rezistat sa citesc 2 minute si abandonai, si nici sa va impui capul cu studii mai mult sau mai putin credibile despre toxicitatea celorlalte (pt ca nici asta nu ma pasioneaza si am rezistat sa citesc 2 minute si apoi abandon).
Doar ca e al naibii de usor de facut.
Pasii mei au fost:
– google dupa retete. Am deschis 2-3 linkuri la intamplare, comparat ingrediente, mi s-au parut asemanatoare, am ales pe aia care aveam ingrediente
-m-am dus la magazinul cu chestii naturiste cel mai apropiat si luat ce lipsea, totul bio
-efortul a cateva minute cand amestecat intr-un borcanel mic reciclat curat, tinut la cald ( scufundat intr-un lichid cald) a ingredientelor:
100ml unt de cocos ( aprox. 1/3 din borcanul achizitionat, unul bio si f. fain mirositor a cocos)
40gr bicarbonat ( vreo 5 linguri, asa)
40gr amidon (vreo 2 linguri, asa)
la cald am amestecat vartos 1 min atunci cand a inceput cocosul sa se inmoaie si dat deoparte.
10 picaturi de ulei esential tea tree (or fi mai multe, nu stiu; sunt si alte uleiuri esentiale recomandate dar pana la magazin doar de asta mi-am adus aminte :D) dar nu e vital.
Acum tin in baie borcanul, fara capac, ca l-am pierdut. Dimineata dupa spalat (minimalist, am zis deja) inmoi 2 dejte in borcan si dau axila (uneori o sa ajung si la cot, ca doar e dimineata).

Constatari: mirosul de cocos tine pana pe la orele 14-16 si imi place, ma simt ca o prajiturica. Apoi revine mirosul meu naturel. Imi stiu mirosul naturel, ca doar nu folosesc de ani de zile deodorante sau parfumuri sau creme de corp. Pielea la axila e mai fina ( oare ar trebui sa folosesc mai des untul de cocos pe corp? ); transpiratia nu e inhibata; bicarbonatul nu ma irita ( poate ca am din ala ceva mai fin si ca s-a disipat ceva prin borcan); dau pe supr mai mare decat axila – adica daca ma duc cu mana pana la cot nu e bai; pot sa dau dupa epilat sau dus imediat ca nu ma irit ba chiar calmeaza pielea. Mai vorbim la vara cand as putea sa il pun si in alte locuri transpiracioase de pe corp.
Tot o constatare e ca mai bine citesc 100 de tratate de cum sa prepar brocolli, decat sa citesc despre binefacerile bicarbonatului si cat de des sa amestec intr=o crema de noapte anti rid si anti cearcane….

La mine corpul s-a reglat de multi ani ca deodorante folosii doar in situatii de stres (cand stiam ca am sedinte  lungi sau ca am de alergat in 15 directii etc) asadar nu garantez aceeasi functionalitate pe vreun barbat fumator, cola-cios si carnivor de ani si ani,  dar merita incercat.

Evident ca am calculat si pretul portiei: undeva pe la 3 euro ( ca din untul de cocos ies 3 doze, din uleiul esential mult mai multe, asta din coada fiind cel mai scump ingredient dar nu mandatory!! ). Efort: 2-3 minute cu tot cu spalatul borcanului ( mai mult o fost sa ma duc la magazin, ca eu intru rar prin magazine, iar la piata la taraba nu vinde nimeni sclifosenii din astea…). Poze fac si postez maine.

23 thoughts on “Primul produs cosmetic facut in casa: deodorant”

  1. Foarte bine,felicitari ! Eu imi fac din cocos si unt de cacao intr-un borcanel micut. Nu cintaresc nimic,pun bicarbonat si amidon tot asa la ochi,adica virfuri de cutit, 2 picaturi de tea tree si cit imi place lavanda. Daca iese prea moale mai pun unt de cacao.

    1. nu am bluze negre dar pe un maieu gri nu a lasat urme. Gasii retete si fara amidon, pana la urma se poate si fara, rolul lui e minor, de absorbit un pic de umiditate.

  2. Eu facusem de mult si statea in frigider, reteta cam ca a ta, dar fara ulei esential. L-am scos si pus in baie, il foloseste sotul, el spune ca e bun daca e frig afara 🙂
    Ieri am zis sa-l incerc si eu, nu era deloc uleios , cum m-as fi asteptat. Dar nu-mi place ca bicarbonatul se simte rugos cind il aplic, probabil ca exista mai fin.
    La noi in familie suntem 2 care nu folosim deloc deodorant (eu si fiul, ba chiar el de citeva luni se spala doar cu apa…nu, nu pute, daca va intrebati 🙂 Sotul e dispus sa experimenteze diverse. Dar fiica, spre spre disperarea mea, nu vrea decit antiperspirante. A incercat intii Welleda si alte marci bio, n-a fost multumita. Tot ce am putut face e sa caut in revista de consumatori testele lor si sa cumpar ala care iesea cu notele cele mai bune (efect si compozitie).
    Elena recently posted…Perturbatori endocrinieni : ce sunt si cum sa limitam contactul cu eiMy Profile

  3. Eu imi imaginam ca este mult mai complicat sa faci un deodorant in casa si nici scump nu este deloc. Uleiul esențial de lavanda ar merge si cu acela de tea tree? Bine, imi imaginez ca uleiul nu este decat pentru miros, dar imi place lavanda. De fapt ai zis ca ai luat ce ulei ti-ai amintit. Cred ca pana la vara merge bine, daca metge si vara e si mai bine☺
    Mihaela Damaceanu recently posted…Dacă le interzici lucruri, copiii tot le vor faceMy Profile

    1. si eu la fel eram convinsa ca e sofisticatzenie! da, sigur merge ulei esential de lavanda, in retetele citite era trecut si ala dar pana la magazin eu doar de tea tree mi-am mai adus aminte 😀 . Pe mine ma bucura acest deodorant ca l-as putea aplica si pe alte zone ale corpului care uneori mai transpira 😉

        1. Si eu spun ca Roxana, trebuie atentie la calitate, eu zic ca si bio, altfel se concentreaza in el toate pesticidele si alte mizerii.
          Ravintsara e super, e antiviral. Daca iese un herpes pe buza, de cum se simte si inca nu se vede, se pune repede ravintsara si uneori nu mai apare, alteori e f f redus. Eu nu fac herpes, dar am experimentat pe sot.
          Antibiotic natural e extractul de simburi de grep.

  4. Eu folosesc unt de cocos pe post de crema de corp iarna, mai pun si pe par, tocmai am terminat un borcan, e mai hidratant si emolient decat orice , de asta nu te iriti. Tea tree e antibacterian, e bun contra transpiratiei, eu folosesc cu scop antimatreata. Ingredientele sunt faine si simple, nu m-as fi gandit sa le combin
    Mai, transpiratia miroase si in functie de alimentatie si de hormoni. Eu de ex put 2 zile dupa usturoi :)) si in anumite perioade ale lunii. In rest sunt ok si fara deodorant, dar nu pot psihic :)) dar ma inspira sa incerc
    Diana recently posted…Citadela DinantMy Profile

    1. Cu alimentatia si mirosul iti confirm. Pt ca nu folosesc antiperspirant de ani de zile (decat ocazional, poate 2-3 ori pe luna maxim? cand stiu ca am sedinte lungi) am reusit sa imi inteleg mirosurile. Da, carnea sau fastfood-ul (ssst, am mancat o shaworma 😀 ) schimba mirosul puternic mirosul.

      Mai bine ne zici cum pui tu unt de cocos in par si mai ales cand si cat si cum il speli. Si pt matreata zici de tea tree – in ce il dizolvi si cum aplici?

    1. mie imi place mult; sau poate ai exagerat tu cu untul de cocos. E drept, eu nu stiu sa il pun la gatit, fac o prajitura cu cocos ras si lapte de cocos dar o fac rar ( de 2 ori anul asta). Tu ce gatesti cu el si cum?

      1. Il mincam si gol(cred ca de acolo mi se trage aversiunea de azi)… Il puneam in prajituri raw sau prajeam in el mere si preparam susan.
        Foloseam lapte de cocos in mincare de linte rosie cu curry sau pui cu lapte de cocos. Pina cind o data cind sa fac, n-am avut lapte, asa ca l-am inlocuit cu ulei de cocos si cocos ras. Apoi mi s-a terminat si uleiul si altul nu am mai vrut sa iau . Si am descoperit ca mincarea de linte e la fel de buna si doar cu cocos ras pe post de lapte de cocos. De atunci nu mai iau lapte de cocos. E mai ieftin si evit conserva metalica (sau recipientul de carton micut, captusit cu aluminiu, care costa mult).

        1. e drept, eu evitai cocosul ca nu stiu ce sa fac cu el, singurul loc in bucatarie fiind prajiturica. Pt lapte de cocos, seful m-a invatat cum sa desfac o nuca de cocos: cum sa scot apa (prin gauri), cum o sparg (cu un cutit zdravan si cateva lovituri pe ecuator), cum scot partea alba de pe coaja bucata cu bucata, si cu astea cred ca pe viior as putea sa imi prepar singura si unt de cocos, si lapte de cocos, fara deseuri ( coaja de cocos e compostabila)

          1. Noi iarna luam mult nuca de cocos. Eu sparg cu partea neascutita a lamei unui satir. Problema e ca de multe ori nucile sunt gata mucegaite inauntru sau pe cale de-a mucegai. Sunt f inegale ca gust. Deja stiu cum va fi miezul cind vad apa…iar cind o gust , la unele nuci stiu ca nu mai are rost sa le sparg…

          2. Nici eu nu prea stiu ce fac cu cocosul in afara de prajituri, dar imi placeeeeee mirosul! Si gustul! Nuci sincer nu am rabdare sa desfac, dar odata am facut unt de cocos din cocos ras cumparat. Mi-a placut la gust dar mi s-a parut cam greu. Nu stiu daca l-as putea integra in mancaruri obisnuite, adica sa nu imi trebuiasca si alte o mie de ingrediente exotice.
            fiordaliso recently posted…ValenciaMy Profile

    1. multumesc Gabriela! sper sa inspire si pe alte persoane sa incerce un deodorant cu produsele din bucatarie: sanatos, ieftin, si mai ales prietenos cu natura si deseurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge