Daca stiti vreun restaurant… va rog sa ii informati: Pare mai usor sa facem bine.

Asta mi se pare informatie super : Uber are parteneriat cu frufru.ro, care e cam așa: pentru ca frufru are alimente care expiră repede (în 3 zile de când le-au pus la raft) si arunca multa mancare. Începând de azi, șoferii Uber vor trece zilnic la sfarsitul programului pe la magazinele frufru si vor lua alimentele care nu s-au vandut si le vor duce le vor duce unor fundatii si asociatii care au grija de persoane defavorizate. Parteneriatul se numeste  UberFEEDS  contribuie la reducerea risipei de hrana si ajuta in acelasi timp oamenii de la noi, care au nevoie si de o masa sanatoasa.

Asa ca daca mai cunosteti restaurante ce pot sa doneze periodic la sfarsit de program, va rog contactati-i. Sau daca stiti vreo asociatie. In loc sa se arunce, ganditi-va ca vor fi ceva mai putini flamanzi in orasul nostru.
Detalii sunt aici: https://www.uber.com/ro/blog/bucharest/uberfeeds/ si sunt 2 butoane: pt asociatii si pt restaurante.

Cu aceste butoane pare mai usor sa facem bine.

Deocamdata sunt 3 asociatii mari care primesc:
Fundația Hospice Casa Speranței
Fundația Regina Maria
SOS Satele Copiilor

Iar UBER le transporta pe gratis.

18 thoughts on “Daca stiti vreun restaurant… va rog sa ii informati: Pare mai usor sa facem bine.”

  1. Am distribuit in cateva grupuri. Sper sa ajunga informatia la cinee trebuie pentru ca este o initiativa deman de lauda. Eu fac parte din prostii aia care nu au inteles niciodata de ce anumite alimente sunt stropite cu detergent in spatele supermarketurilor in loc sa fie date celor care le duc dorul. Ni zic sa le dam chestii expirate, dar multe sunt in termen si se pot consuma. Ce e mai rau? Sa ii dai unui copil o banana putin innegrita sau sa creasca fara sa ii stie gustul?
    Caietul Cristinei recently posted…Asta numesc eu lenjerii de pat de calitateMy Profile

    1. daca am actiuna mai multi asa, romania nu ar mai avea 1-2 sute de mii de copii subnutriti.
      Habar nu am cum sa ajungem la nivel de supermarket unde mere si banane la nivel de expirare (inegrire) se aduna zilnic.

    2. Cred ca initiativele de-astea se pot lua mult mai usor cind e vorba de structuri mici. Cele mari (vezi supermarket-urile) sunt prea rigide din cauza de tot felul de norme si reguli ce tin de calitatate si igiena.
      Pe vremuri (anii 90) cind lucram la control de alimente nu aruncam nimic. Toate alimentele aduse pentru control se imparteau la sfirsit de saptamina intre cei din laborator 🙂 Era fain cind apaream acasa ba cu o gaina, ba cu cirnati, ba cu carne de mici 🙂 Mi se pare aberant ca acum nici angajatii nu mai pot sa isi imparta produsele astea care expira.

      1. in unele tari s-au luat masuri si obligat marile companii (auchan, carfur) sa nu mai arunce si sa trieze/doneze.
        Acu’, eu la carne nu m-as baga, dar la vinete, portocale, caise, banane etc. primesc cu drag! Ba mai mult impreuna cu un coleg de birou am inceput sa ne gandim cum sa fermentam si sa producem rachiu acasa din fructele excesiv coapte 😀 😀

  2. Nu cred ca ai voie sa produci rachiu, distilarea deja doar statul are voie sa o faca 🙂 Parca asa auzisem. Vin, bere, da. Dar distilatul intra la alta categorie.

    La Cora la noi au o vitrina “zero-gaspi”, unde vind lucruri care expira a doua zi. Daca sunt lucruri pe care le-as fi luat oricum, cumpar. Asa am luat zilele trecute 2 steak-uri de vita bio cu 2 euro, si m-am dus sa pun inapoi in raft alea din cos pe care as fi dat aproape 10 euro

    Proprietara magazinului bio de unde cumpar duce acasa fructe-legume-carne care nu sunt chiar in stare buna. Nu arunca nimic. Ba chiar (poate am mai povestit) am cumparat un pui care acasa s-a dovedit stricat (verde si urit mirositor). I l-am dus inapoi si apoi mi-a povestit ca l-a spalat bine, l-a frecat cu mirodenii si l-a gatit friptura, a fost foarte buna. Mie mi se intimpla sa gatesc carne care e expirata cu o zi (sta la mine in frigider) si am remarcat ca supa iese mai buna. O fi mai fezandata carnea…histaminele alea o fi dind gustul cel bun 🙂

    1. Haoleo cu gaina spalata bine :))))) da, intradevar, stricarea la carne incepe din exterior, dar sigur sunt modificari si la nivel de fibra de carne si ma sparie. Dar cum omul a mancat fezandat de mii de ani… nu ar trebui sa fie probleme.
      Cu magazinasul bio si vanzatoarea, mi se pare ok ce face, si eu as face la fel. Cu distilatul nu ma pricep, dar cum majoritatea cititorilor sunt romani in Romania, aici legea e ok si lasa sa fac alcool dar numai pt consum intern. La fel sunt super incantata de vitrina voastra zero-gaspi.

      Edit: despre risipa alimentelor in Europa f. fain e scris aici https://www.consoglobe.com/lutte-contre-le-gaspillage-alimentaire-ou-en-est-leurope-cg – din 2011 s-a decis la nivel european, dar sincronizarea si lucrul merge greeeeu, tare mi-e ca fix la nivel de marile companii se pun bete in roate. F. fain este ca am vazut articole si in Gemrania, si australia cu magaizne ce vind numai produse expirate: le colecteaza la sf zilei de la supermarketuri si le aduc la vanzare.

  3. Si legat de oferit mincare, citisem acum citiva ani de initiativa f frumoasa a citorva oameni din Cluj( erau profesori si studenti, dar nu-s sigura), care isi sufleca minecile si gatesc pentru persoane defavorizate o data pe saptamina, oferindu-le o masa calda. Banuiesc ca se perpetueaza si acum asta, dar n- am mai studiat subiectul.

  4. Este laudabil proiectul. Daca aud ceva anunt.
    Sunt multe persoane care au nevoie de o masa calda si in acelasi timp e pacat sa aruncam sau sa lasam sa expire mancare gatita sau produse alimentare inca bune de consum.
    Eu de mult timp am inceput sa cumpar mai putin si mai des. Se pare ca functioneaza, pentru ca nu mai fac risipa.
    Problema este la restaurante si lanturile de magazine. Multa mancare ce ar trebui folosita in scopuri nobile.
    Irina Sima recently posted…Despre presă și hate…My Profile

    1. Ma bucur sa aud ca si tu esti atenta la risipa inutila.
      Eu de cand fac meniu cu cantitati si sa mergem la piata, am ajuns sa duc gunoiul doar o data pe sapt.si as putea si mai rar ca nu e plin dar miroase

  5. Oh, doar in Bucuresti. E geniala ideea!!! geniala!!! trebuie sa se extinda. E pacat! supermarketurile arunca cea mai multa mancare. România pierde anual peste 2 milioane de tone de alimente, fiind a noua ţară din Uniunea Europeană la acest capitol. La nivel mondial se aruncă aprox 1,3 miliarde de tone de alimente pe an, iar dupa calculele unora se perd cam 750 milioane de dolari. Practic arunci banii la gunoi. Doamne, cate guri nu am hrani daca nu am mai face risipa!!!!
    Delia recently posted…Încă mai crezi că poți porni o afacere online cu 0 costuri?My Profile

    1. a inceput in Bucuresti dar va incepe si in alte parti, zic ;). Doar sa fie cerere si oferta.

      Cu supermarketurile si lanturile de productie s-ar putea acoperi foametea de pe glob, daca nu s-a arunca bananele care sunt prea mici sau prea mari pt standarde…

    2. Eu nu-s de acord cu culpabilizarea omului simplu care arunca mincare. Pentru ca nu oamenii de rind arunca grosul, ci supermarket-urile. Asa ca se fac statistici si se arunca la oameni in fata ca vezi doamne cit se risipeste. Si cantinele arunca, aici parintii au intrebat primaria, dar asa e regula, nu sunt dispusi sa schimbe nimic: portii mari la copii, legume care se stie ca nu le maninca. Nici macar compost nu se face. Cind am lucrat aici la stat am vazut si acolo risipa in floare, nu de mincare, dar atitudinea ca daca tot nu-s banii nostri, ii risipim cum vrem.

      Inteleg ca initiativa vine de la fiecare, daca toti ne-am face treaba sigur ar fi mai bine, dar problema mare NU vine de la noi . Scuzati nervii, is cam nedormita 🙂

      1. nu culpabilizare ci constienzarea incepe de la om simplu. Da, mai mult se arunca de la producator/ambalator/supermarket, dar si omul simplu produce in cantitati comparabile.
        Eu incerc sa conving vecinii sa facem un compost colectiv. Dar mi-ar placea si o gainarie cu vreo 10 -20 inaripate fix deasupra garajelor 😀

        1. La noi se face compostor colectiv, din 100 de familii, 25 vrem. O sa primim ajutor de la sindicatul care se ocupa de gunoaie. Ei care prefera sa faca lumea compost, pentru ca se reduce mult volumul gunoaielor si mai ales scade cantitatea de apa din deseurile menajere, deci mai putina energie pt incinerarea lor.
          La scoala la cantina nu compost, ca primaria ar trebui sa puna om dedicat si n-are bani sa-l plateasca.
          Dar si la noi la bloc firma care se ocupa de spatiul verde pune bete in roate , ca le da de lucru in plus (zic ei) treaba cu compostul. Ei sunt de moda veche, stropesc de ex bordurile cu pesticide. Si blocul ii plateste o avere. Eu in locul blocului as pune in loc de atita peluza cite-o rosie cite ceva, iar spatiu de gaini am avea berechet, cred ca am putea sa crestem si 50 de gaini la cit loc avem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge