Cristina m-a provocat (nu a facut intentionat 🙂 ) sa scriu despre bibliotecile de langa noi: locurile de unde putem imprumuta carti si citi pe gratis.
Din ce tin minte eu (mai mult din perioada de dinainte de maternitate) sunt multe biblioteci in Bucuresti, peste 20! spre atractia si minunarea mea de om venit proaspat in Bucuresti.. (in orasul de provincie fiind una singura, deci nu prea mult de ales). As vrea sa le promovez ca fiind aproape gratis (singurele costuri ar fi de platit card/inregistrarea ca abonat de 1-2 lei, un pret simbolic, castigul fiind cantitatea mare de carti la alegere) dar si diverse.
O sa descriu prima biblioteca si cea mai draga: fix unde am locuit eu, adica Str. Lucretiu Patrascanu nr. 13 fix la gura de metrou Costin Georgian. M-am mutat de mult timp de acolo asa ca facui repede o cautare pe net si vad ca acum vad ca are si site! – www.bmms.ro . Cred ca e cea mai mica biblioteca ce am vizitat-o dar si de acolo e ce citi. Si de pe site descopar acum …cu stupoare avad ca are 35 de filiale! Wow, dublu fata de cat stiam.
Tot pe site puteti urmari si un calendar public, cu evenimente in fiecare din ele. Tot de pe site gasii o harta cu toate cele 35 de filiale, usor de identificat cea mai aproape de casa.
O alta descoperire a mea e biblioteca de la metrou Constantin Brancoveanu, numita Biblioteca George Cosbuc. Sper ca mai are si duminicile deschis, ca alta data.
Dar cea mai mare si cea mai mare ramane biblioteca nationala a Romaniei, o institutie reper pentru cultura. http://www.bibnat.ro/ Aveam un amic ce mergea la sala de lectura toata ziua!!. Ma uit pe site la ei si vad cu uimire si incantare oferta pe vara asta:
-atelier de lucru cu ceara pentru copii (maine)
-stagii si voluntariat penttru liceeni (wow, ce mi-ar fi placut in vremurile mele…)
-zile cu program pana la 20:00
Dar si ca au avut periodic conferinte tematice.
Mai tin minte ca erau biblioteci si la instituturile culturale: Britich Council, francez, si cred ca si la Cervantes, dar nu am fost si nici macar nu stiu pe nimeni abonat.
Ia ziceti, ati identificat cea mia apropiata biblioteca de voi? cat mergeti data viitoare ne transmiteti live?
Eu frecventez de zor bibliotecile si am in paralel carti de la vreo 4-5 biblioteci. Poti sa-ti pun si inregistrare cu flashmob-ul bibliotecarelor :))
Inainte de a veni in Franta eram inscrisa la Biblioteca Centrului Cultural francez si eram tare incintata. Aveau si DVD-uri, ceea ce mi se parea minunat pe vremea aia : acum 20 ani.
La vara in Romania vreau sa testez biblioteca judeteana relativ recenta, i-am promis fetei ca mergem impreuna si n-am avut vreme anul trecut.
Wow! Cate biblioteci aveti!
uimitor, a? si nici dupa 10 ani in bucuresti nu stiam cate sunt …
o femeie recently posted…Haideti la biblioteca.
Noi strabatem Bucurestiul pentru Biblioteca Ion Creanga. Fiecare membru al familiei are permis, adica posibilitatea de a lua 6 carti. Mereu e greu sa le alegem pe cele 6 si mai intram si pe abonamentul sotului, cand el nu vine cu noi 🙂 Mai avem doua filiale ale Bibliotecii Metropolitane prin zona, dar nu am fost pana acum pentru ca abonamentele sunt mereu pline si nu mai putem lua carti si de acolo
Ligia recently posted…Carti ortodoxe pentru copii – biblioteca noastra
Cristina tot timpul ne provoaca la chestii faine 🙂 Eu nu imprumut carti, le cumpar. Stiu ca poate e mai ok sa le imprumut, dar mie imi place sa le tin in biblioteca si sa le recitesc la un mom dat… Probabil am mostenit gena de ”colectionar de carti” a tatalui meu care are acasa peste 10.000!!!
Apropo de biblioteci, in Deva, in parcul de langa cetate, este o ”altfel de biblioteca” – o vitrina mare, plina cu carti. Orice poate lua oricate carti doreste,la orice ora din zi sau din noapte, le citeste in cat timp are chef si le aduce inapoi sau pune altele in loc. Nu sta nimeni sa tina evidenta, oricine le-ar putea fura, dar nu se intampla asta. Parcul era plin de oameni care citeau. Care luau si aduceau carti. M-a impresionat.
Delia recently posted…Cât de toxică este guma de mestecat?
si eu care credeam ca peste 500 carti (cat avem) sunt prea multe… ( ne-am tot mutat cu ele si sunt fucking shit de grele)
Stai ca ai mei au renovat in vara! sa iti povesteasca cum si in cate zile au carat cartile si le-au reasezat 😀
Delia recently posted…Fractal Art (5)
Iar ma fac vinovata de articole? 🙂 Eu n-am mai pus piciorul in Biblioteca de cand am terminat facultatea. Eu stau la periferie si cea mai apropiata biblioteca de mine e la vreo 10 statii de tramvai si nici nu e prea bine dotata, sau cel putin nu era. O buna perioada de timp n-am mai citit, dar acum am redescoperit gustul lecturii. Momentan am carti. Pe unele mi le-am cumparat, pe altele le-am primit cadou sau prin colaborari cu anumite edituri. Cand n-oi mai avea ce citi, ma mai gandesc daca sa ma duc la biblioteca sau nu.
Caietul Cristinei recently posted…Investești în aparate frigorifice și-ți crești vânzările pe timp de vară
Nu mai am abonament la biblioteca din facultate, sincera sa fiu, numai grija asta nu o mai aveam, sa duc carti inapoi 🙂
Daca pot sa imi simplific viata, o fac, iar abonamentul la biblioteca nu ne-ar ajuta cu nimic. In general cumpar cartile care imi plac si de obicei imi doresc sa imi ramana, le mai rasfoiesc din cand in cand, in general citesc parenting, psihologie sau din sfera asta si chiar le reiau pentru articolele pe care le scriu sau diverse intalniri. In ultima vreme am mai cumparat si ceva beletristica, nu sunt deloc scumpe cartile si le citesc in timpul meu, fara stre sca trebuie s ale dau inapoi.
Roxana recently posted…Îmi este dor de mine! Exercițiu de reconectare cu sufletul meu
Multi ani nu am mai mers la biblioteca, dar am regasit obiceiul acum vreo 3 ani. Imi place pentru ca pot gasi carti pe care eu nu le-am cumparat la timp si nu mai sunt in librarii, imi place atmosfera sin biblioteci, imi plac activitatile pe care ei le desfasoara. Nu reusesc mereu, dar cel mai des ajung la Biblioteca Metropolitana, in centru la sucursala Ion Creanga.
Mihaela Damaceanu recently posted…Cel mai cel
Spre rusinea mea, nu-mi place sa citesc. Nu mi-a placut niciodata, asa ca biblioteca n-a fost locul pe care obisnuiam sa-l frecventez in copilarie, prin urmare, nici acum n-o fac. 🙂 Saraca mama, cat se ruga de mine sa citesc si eu nu si nu. :))
Amy recently posted…5 destinatii de vacanta pe care mi-as dori sa le bifez in viitorul apropiat
Fiecare cu hobby-urile lui, nu toti suntem la fel.
Dar ia zi, macar prospectele si ingredientele la produsele ce le cumperi le citesti inainte de a plati, da?
Mai nou da, dar pana in urma cu vreo 2 ani de zile nici pe-alea nu le citeam. Acum sunt atenta la ce cumpar, m-au ingrozit E-urile si chimicalele. :))
Amy recently posted…5 destinatii de vacanta pe care mi-as dori sa le bifez in viitorul apropiat
Amy, cititul e o obisnuinta zic eu. Am perioade in care nu citesc ( decit etichete 🙂 )si altele cu cite 2-3 carti pe săptămînă. Pofta vine mancind . Nu vreau sa-ti schimb ideile, dar atitea carti faine exista pe lumea asta, da-le o sansa!
Elena recently posted…De Ziua Iei
Elena, n-am rabare, ma ia somnul. :))
Amy recently posted…5 destinatii de vacanta pe care mi-as dori sa le bifez in viitorul apropiat
Amy, nu e bai la citit carti, dar musai sa citesti prospectele inainte de a cumpara un produs. Sunt banii tai si in caz de efecte secundare sau nefunctionare nu e nimeni responsabil, nu ai unde sa le raportezi, si numai tu le duci in carca: nici farmacistul, nici vanzatorul, nici producatorul si nici macar doctorul ( de firmele farmaceutice nu mai zic nimic) NU te compenseaza, iar de suferinta…
Am ajuns sa raportez la comisia europeana …ca altceva pt romani nu am gasit.
Eu am ajuns la concluzia ca prima faza e cititul prospectelor, dar apoi nu mai cumperi produse care au prospecte. Eviti farmacia, eviti magazinele de cosmetice si supermarket-ul…si te-ai scos fara citit 🙂
cam asa 🙂 . Cumpar ghimbir, asta nu are prospect 😀
Foarte rar iau medicamente, prietenul meu e Nurofenul, cel pe care-l stiu de atatia ani si cel care ma ajuta sa-mi calmez durerile atunci cand apar. Cred ca sunt ani buni de cand n-am cumparat/inghitit medicamente.
Folosesc in prezent o solutie cutanata impotriva caderii parului, Alopexy, recomandat de dermatolog, dar m-am documentat inainte de a-l cumpara. Am citit cum trebuie administrat, care sunt posibilele reactii adverse, etc. 🙂
Amy recently posted…5 destinatii de vacanta pe care mi-as dori sa le bifez in viitorul apropiat
Chiar am 2 biblioteci lângă mine, una a municipiului și alta județeană, de științe. Și chiar ma gândeam sa intru. Când eram în liceu și facultate, eram abonata la institutul francez.
sa ne zici cum sunt bibliotecile de langa tine!
De cea de la institutul francez nu stiu nimic; nu am fost si esti prima pers.pe care o aud sa fi fost. Nu prea le aveam cu franceza 🙂
@Amy nu pot sa iti dau reply mai sus din oarescare motiv. Nici eu nu citeam. Am inceput sa citesc recent pentru ca am (avut) nevoie de informatii:
– carti despre cresterea copiiilor
– despre sapun 😀
– despre dezvoltare personala
Asa ca daca va veni momentul in care ai nevoie de info in alta maniera decat netul vei (re)veni la citit 🙂
Legat de biblioteca, m-am interesat acum 2-3 saptamani de ce acte am nevoie si am mers pregatita la sediu bibliotecii judetene din Timisoara. Am fost surpinsa sa aflu ca doar la filialele care imprumuta se fac abonamente si ca principala nu are nimic de imprumutat.
Mi-a pus Romania bete in roata frugalitatii dar imi fac eu cumva drum si pe la filialele care presteaza ce am eu nevoie.
Alexandra recently posted…Lunea neagra
Nu stiam de situatia Timisoarei….am cautat repede pe google si vaz ca sunt mult mai putine biblioteci in Timisoara comparativ cu Bucurestiul.
Sa ne scrii despre solutia gasita!
La noi in oras e una singura. Cred insa ca noi, romanii, nu suntem educati inspre biblioteci. Poate reusim sa ne reorientam copiii catre carti in viitor
La Institutul Francez nu mai e, tin minte cat a plans sotul meu care era librar la Carturestiul (ce si ala s-a desfiintat) si a vazut cum aruncau efectiv cartile la gunoi. Asta asa, ca amintire de demult
vai, ce trist…
Biblioteca naţională nici nu ar trebui să se numească aşa. Dacă asta este biblioteca supremă, vai de noi. Pentru lucrarea mea de licenţă am găsit am găsit doar 3 cărţi în română/publicată în România/scrisă de un român. Ca să nu merg degeaba am verificat catalogul electronic al bibliotecii naţionale, toate 3 erau listate. M-am dus pe ploaie şi vânt să mă înscriu la măreaţa bibliotecă şi din 3 cărţi am plecat acasă cu ZERO. O carte n-avea cotă înregistrată (“Înseamnă că e la noi, dar încă n-a fost înregistrată, nu ştim unde este”), o carte avea cotă, dar cota respectivă nu apărea pe lista cotelor disponibile, iar a 3-a carte n-avea cotă fiindcă ??? Nu ştia să-mi spună fătuca de ce.
Sau poate am pretenţii prea mari şi nu înţeleg noţiunea de bibliotecă naţională.
Nu am mai fost la o bibliotecă de ani buni, foarte mulți chiar. Pe vremuri mergeam la biblioteca de cartier, la biblioteca școlii, Goethe Institut, British Council.
Ma voi uita pe site. Poate vrea fiică-mea să viziteze și să împrumute cărți. Mersi pentru idee!
Antoaneta recently posted…Recenzie: Waging War (The Immortal Descendants Book 4) de April White