E vara si abunda pietele de legume si fructe aromate si ieftine. La iarna o sa le ducem liiipsaaaa si vor ustura buzunarul asa ca am inceput sa fac mici stocuri. Mici zic, din produsele care stiu ca da si stiu si cat voi consuma (aici se vede avantajul meniului saptamanal: pot sa estimez necesarul).
Ce pun pe iarna? Produse ieftine acum si mai scumpe la iarna. Adica miere in cantitati mari o data (cumpar de la o ruda, estimez cam 20kg necesarul nostru anual), ulei de masline (cumpar de la un grec, in noiembrie – decembrie, 3l pe an maximum cu tot cu uz cosmetic), gemuri 10-20 borcane functie de cat de buna iese ๐ (am facut de rubarba, de piersici, si mai vreau de prune si daca se gata la iarna mai fac de portocale). Muraturi (am 5 borcane de 2l, gogonele asortate), ierburi uscate si congelate (din productie proprie, pun tot) si am congelat si suc de rosii (cumparat supra coapte de la o ferma asa ca excesul e in 4 caserole congelate), o sa mai fac pasta de ardei kapia 4-5 borcane. Ma gandesc sa fac cateva pungute de legume de bors (ardei, dovlecel, telina) -din anii trecuti apogeul splendorii pe piata a fost in septembrie (si pretul cel mai mic) si un piure de mere la borcan cu merele urate cazute care le culeg dintr-un parc ๐ .
Bon, acum cum le etichetati ieftin si usor de intretinut si ecologic?
Pana acum am folosit etichete ca cele de scoala dar imi e greu sa curat etichetele vechi, pe care pe langa ca le-am platit, mai au lipiciul f. cleios si se duce greu…nici lasat 2 zile la inmuiat, nici la masina de spalat vase, nici cu acetona, ci cu razuit cu cutit si nu e deloc o activitate placuta. Si nici ecologica!.
Am incercat cu leucoplast lipit si sa scriu peste cu pixul. Si acesta are lipici greu de curatat, doar ca e suprafata mai mica de lipici :D.
Am incercat cu cariocile ce le am in casa (de la fiica mea, sssst), dar nu au rezistat:
Oare am nevoie de o carioca speciala? Cunoasteti care?
M-am gandit sa scriu pe cartonase si sa le leg cu sfoara (pt ca am din belsug in casa din fiecare) si as putea sa le refolosesc an de an, doar tai data de conservare. Dar efortul e prima data si lenea e mare (ar fi o idee sa o cooptez pe fiica mea la desene si legat):
Am cautat pe net etichete lavabile – o idee minunata pt ca ar rezolva si problema borcanelor unde tin cereale si condimente ce le iau varsate periodic, dar costurile nu m-au incantat.
Am mai pus pe sectiuni in dulap si pus o mica hartie sub borcane: cand au trecut colocatarii pe acolo s-a dus fengshui-ul meu.
Alte idei aveti experimentate si care au functionat la voi?
Si eu m-am tot intrebat si, ca tine, am tot folosit diverse metode, iar anul asta am pus lipici pentru hirtie. Cit sa stea putin lipita eticheta, dar nu prea tare, sa se duca la spalat. Acum ar trebui sa merg in Am pus-o pe fata mica: a facut etichete cu desene frumoase, colorate… Chiar mai trebuie sa-i dau de lucru, ca am facut gem de afine in Romania si l-am adus aici.
M-am gindit sa expรฉrimentez si lipici facut din apa si faina.
Altfel poti scrie cu marker care nu se duce, dar eu prefer etichetele ๐
inca nu am gasit un marker care nu se duce ๐ si am incercat de la copila cariocile. Sau marker !=carioca? ๐
Nu,e marker special, care nu se duce, raionul de papetarie, de ex cele de scris pe Cd-uri, au virf mai subtire. Pe al meu scrie “sharpie”, are virf retractabil, il am de vreo 5 ani si nu miroase( asta, e important pt mine).
Elena recently posted…Tarta simpla-simpla cu corcoduse
Exista marker permanent, eu scriu pe hainele juniorului, rezista la spalat haine, pe plastic rezista la cca 10 spalari la masina de vase, pe sticla nu rezista, exista alt fel de marker pt sticla, de ala n-am incercat. Eu as scrie cu marker permanent pe capac, rezista cat iti trebuie, dupa aia o discheta demachianta cu spirt si o tura la masina si iese
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
tocmai am constientizat ca nici spirt nu am in casa ๐ ๐ . Votca se pune? ๐
Aftershave. Eu nu am nici spirt, nici votca, dar aftershave am mereu, daca nu e in travel
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Etichete, foaie scrisa cu pixul lipita cu banda scotch, puneam intr-o vreme doar pe pungulitele cu verdeata pusa la congelator. La borcane nu am nevoie, scap de etichetele borcanelor din comert sterilizand propria conserva, iar de lipici cu ulei si apoi degresez.
Cu ultima curatenie mi-am facut rafturi in camara pentru toate borcanele. Pe unul pun compotul si gemurile, pe unul zacusca, pe altul bulionul, zarzavatul(legume, radacinoase si verdeata date la masina de tocat cu putina sare in suc propriu), sucul de rosii. La congelator pun amestec de legume mai nou, inainte le puneam separat. Cojile de la rosii ce mai au ceva pulpa le congelez si le pun pe fundul oalei la sarmale, nu arunc. Acus ma voi ocupa si eu de astea.
Spor in toate!
mihaela pojogu recently posted…Pestera si manastirea Polovragi
etichetele din comert au cazut, etichetele lipite de mine sunt alea zdravene ๐ si cleioase.
Nu am camara si te invidiez intr-un fel. Ba chiar m-am gandit sa inchiriez un garaj doar ca sa imi fac camara ๐ ๐ :D.
Candva lipeam etichetele cu pap facut din apa si faina. Se duce daca lasi borcanele la inmuiat in apa. Acum eu nu prea mai pun pe iarna, mai mult usuc, conserve faca mama si profit cat pot :). Ea pune etichete din alea de preturi, cumpara o banda de cativa metri si ii ajunge o vesnicie. Nu ai mult loc de scris pe ele, nu arata fancy, dar esentialul incape si sunt cele mai comod de folosit.
fiordaliso recently posted…Tablouri din gips cu servetel
Buna ideea mamei tale cu etichetele micute de preturi, 2-3-4 pe un borcan daca e nevoie sa scriu mai multe: date, ingredientele, si daca e picant sau nu ๐ . Deseori insa nu e nevoie decat de data.
Si soacra tot etichete de preturi. Din alea verde fosforescent, gen ๐ are si niste prescurtari dragalase.
Tea recently posted…Vama Veche nu-i de copii mici
asa imi tre si mie, si prescurtari ๐
Eu am in camara niste borcane pe care scrie culoare, negre, negre dulci, rosii mari, rosii mici, albe amare, tocana, salata, zacusca stiu ce e in fiecare
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
nici eu nu tin minte ce este asa ca musai sa scriu, d-apoi ceilalti din familie… ๐
Eu am avut unele primite uitasem ce e in ele , e fainฤ surpriza cand le deschizi dupa ce ai incercat sa ghicesti.
Dar am avut si la congelator surprize de astea cand n-am notat nimic ca sigur-sigur o sa stiu ce era: vezi sa nu! Dupa citeva luni uitasem complet.
Elena recently posted…De prin vacanta
Nu imi plac asemenea surprize
deci urasc asta!! evident ca ma lasa si memoria ๐
Fara etichete scrise pe ele, acum vreun an de zile am baut toata zama de la compotul de pere, alaturi de palinca. A dracu mergea tare bine si le stiam dupa forma din borcan, unul n’am ratat. Cand a fost descoperita frauda si perele intr’o apa salcie (am pus si eu ce am gasit in loc) a fost cam trista treaba, dar era tardiv ca nici palinca nu mai ramasese mare lucru din rezerva … frigu dracu, -29 de grade.
ice4you recently posted…Revenind la โChrome freeze my computerโ
Pentru scris, permanent marker (asta scrie pe el).
Pentru etichetare, masking tape de la raionul de scule si reparatii (e banda din hirtie, cea pe care o pui pe perete sa nu depasesti cind dai cu vopsea). Am folosit in alti ani leucoplast din hirtie si se dezlipea ceva de vis, dar apoi n-am mai gasit produsul.
Eu folosesc niste etichete pe care le iau la librarie, de genul celor folosite in laboratoare. Uneori le tai si in doua. Sunt micute si albe, ca niste abtibilduri. Le dezlipesc de pe folie si le lipesc pe borcane. Se curata usor cu apa calda si sapun si chiar daca e nevoie sa rad nitel cu cutitul, suprafata e extrem de mica. Scriu doar numele fructului la marmelade si anul la bulionul de rosii. Daca ai vreun filatelist in familie, poti folosi si marginile albe de la colile de timbre, intr-o vreme am incercat si metoda asta si e foarte usor sa dezlipesti hartia in final.
eu, inspirata de mama, folosesc leucoplast; fasii inguste, mici, ca nu e nevoie de eticheta pe jumatate de borcan sa scriu “gem pere 2016”; adica eu merg pe functia informativa a etichetei si nu pe cea estetica :))
pentru borcanele cu condimente am etichete legate cu snur; folosesc metoda asta de ani de zile, sa tot fie vreo 5;
exista markere pentru sticla, care se duc doar la spalarea sticlei cu apa si sapun; intreaba la papetarie
Folosesc etichete albe adezive, pentru plicuri, pe care le tai in fasii foarte subtiri. Le lipesc fie pe capac, fie pe borcan si se indeparteaza usor, fie pe uscat, fie inmuiate putin in apa sau spalate cu buretele.
Nu m-am gandit sa folosesc o carioca, am una speciala pentru ceramica/sticla/lemn, luata din Lidl, o sa o incerc anul acesta.
Am redus mult conservele, pentru ca nu prea mai consumam. Am facut 4 borcane de dulceata de visine si o sa mai fac niste magiun de prune. Prefer sa congelez fructele. Rosiile le-am curatat de coaja si le-am pasat cu blenderul, le-am congelat in forme de silicon si apoi le-am transferat in pungi, le folosesc pentru supa de rosii. Dovleceii ii tai cuburi sau bastonase si ii pun in pungi cu fermoar de la ikea, asa ca nici nu mai au nevoie de eticheta. Legume tocate (morcov, pastarnac, telina, ardei, verdeata) pentru ciorba (mai mult a cainelui decat a noastra :)) portionez in pungute de sandwich-uri si apoi le pun in congelator intr-o alta punga mai mare. Verdeata o toc marunt si o congelez in cutiute de branza/mascarpone cu capac transparent.
Mama pune etichete ca din astea cu preturi, mici, pe capac, nu pe borcan /cutie. Capacele la borcane le mai schimbi oricum, fiind mici le speli usor, si daca nu ai chef lipesti peste eticheta veche ๐
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Va multumesc la toate! Ma duc sa caut marker permanent si etichete mici. Vred ca sunt cele mai simple solutii si utilizabile pe termen f.lung
Eu am un marker super bun si scriu cu el direct pe capac. Am capace albe si se vede foarte bine pe ele. Am in beci borcane de anul trecut pe care se vede perfect scrisul. Cu etichete muream de nervi ca nu le mai puteam curata de pe borcane sau de pe capace. Daca ai un marker bun si tii bocanele undeva unde sa nu ploua pe ele sau eu mai stiu, merge si asa.
cristina dragomir recently posted…Lista de firme โ un instrument ideal de marketing ศi publicitate
Etichete ce e drept nu prea cumpar decat foarte rar. De fapt o singura data cred ca am cumparat acum multi ani. Momentan folosesc autocolant sau hartie alba pe care scriu ce am de scris si pe care o lipesc cu scotc transparent pe borcan. Sau la fel cum procedeaza Cristina, scriu cu un marker pe capac.
La noi nu e nevoie de etichete pentru ca inca nu stim sa facem conserve :)) Am pus anul trecut muraturi si s-au stricat :)) Apropo, etichetele tale arata foarte fain.
Delia recently posted…Cele mai ciudate combinaศii de mรขncare
am cumparat etichete pentru preturi, din alea verzi si toata problema s-a rezolvat singura.
Eu folosesc ‘Xerox labels’ … Sunt acele ‘etichete’ pe care le folosesti la printer ca sa scrii adresele ptr plic. Avantajul este ca au deja lipiciul pe ele! ๐
Multumesc de vizita!
Ella recently posted…Hello, hello! How are you?!
Nu sunt sigura pentru ca nu stiu cum functioneaz blogul tau, dar e posibil ca sa fi ajuns in spam? :))
ai stat in spam ๐
Eu am cateva folii cu etichete frumusele, primite cadou de la reviste.Imi sunt de ajuns si nu ma stresez cu lipiciul, ca nu prea apuc sa refolosesc borcanele.Nu cred ca iti e de folos ideea
Mihaela Damaceanu recently posted…Meniu saptamanal de vara si lista de cumparaturi
pai ma ajuta ca nu sunt singura care adora etichete frumusele ๐
Si eu am avut cateva (cadou) de la o revista de retete, scria pe ele dr oetker. Am fost foarte uimita cand am vazut ca se curata usor la spalat atat eticheta, cat si lipiciul. Cred ca am vazut prin librarii etichete foarte frumoase pt conserve. Banuiesc ca se si curata usor, speciale fiind.
ale mele s-au dezlipit atat de urat incat acum caut alte solutii.
aia cu cartonasele legate de borgan pare foarte practica…multumiri pentru sfaturi…asortate sezonului in care ne aflam….zi faina ! ๐
ma bucur ca am inspirat pe altii. Si pe mine comentariile m-au inspirat!