Cum mi-am luat slow cooker. La mana a2a evident.
Evident ca am calculat de acum cativa ani: la ce feluri de mancare l-as putea folosi (raspuns= un fel pe saptamana, vara nu), cat costa (raspuns=80 euro unu pe gustul meu) si in cat timp imi scot investitia (raspuns=cativa ani) si am decis sa nu cumpar. Apoi s-a ivit la mana a 2a cu juma de pret si era o data folosit si din ala fix cum voiam eu: reglare durata gatire, vas ceramic in interior, dimensiunea visata (mare) si functie de tinut la cald si mai si vindea un nene la 1 km distanta de mine si pe care deja il cunosteam ca am mai luat ceva la mana 2a de la el si l-am luat.
E la fel cum visam? E MAI MULT DECAT!
Ce fac la el?
-pui intreg cu ceva legume (musai unele de bagat in pui, ii dau gust mai bun)
-vita cu multe legume (multe legume, taiate mari)
-carne oarecare cu cartofi (ies fierti dar nu moi)
-zama de oase(viitoare piftie, viitoare baza de mancare, viitoare supa de galusti)
-paine (data viitoare o coc in hartie de copt, ideea mea de infainare a fost bestial de proasta, dar reteta de 2,5 cani de faina cu o cana apa si sare si o lingura ulei si drojdie, amestecat cu lingura 3 minute si rasturnat asa direct in slowcooker si pus temp. high pt 2.5 ore a fost o ideeeeeee minunata – a, da, nu iese rumenita dar e puuufoaaasa )
Cu ce iese avantajos fata de cum gateam inainte? Pai ma doare in pix daca uit de oala de pe foc. Il pun dimineata(sau seara) in priza, bag acolo ingredientele si timpul (6-7 ore) si viteza slow (sau 3.30 ore pe repede) si plec. Cine vine acasa gaseste mancarea gata facuta si tinuta la cald asa ca colocatarii care nu se pricep la gatit isi scot din interior ce vor si mananca mancare calda.
Gatesc mai repede decat inainte: carnea o bucatesc si pun, ceapa o las intreaga, cartofii/morcovii/pastarnac etc. le tai in 2 si pun. Adaug mixul de condimente si acoper -zama pun putina si practic 3/4 din alimentele de acolo se fac la aburi, carnea de la baza se face in zama adunata. Dupa 10 minute de bagat ingredientele spal si strang chiuveta si scap minunat de repede.
Am reusit asa sa organizez mese calde si proaspete cand avui musafiri si am fost afara toata ziua cu copiii prin parcuri. Zau ca altfel ma agitam inainte cu meniuri, cu liste, cu chestii gatite in avans: nu mai am nevoie de NIMIC! decat cumpar 2 gaini si congelez, salata o fac pe loc.
Stiam si confirm ca gateste la foc mic (clocote abia vizibile, 70grade) si ca iese vita mai frageda decat la aragaz/cuptor obisnuit. Iar pt cine are pasari de tzara (din alea tari si atzoase dar zdravene) e iar potrivit.
Cat curent consuma? nu stiu, dar va mai zic eu 😀 .
Dezavantaje? ocupa spatiu. Si sotul i-a spart capacul din saptamana a2a si cioburile au fost realmente sticla peste tot inclusiv la piciorushele mele de dama fina ce nu poarta nici papuci nici sosete, dar am dres-o ca am pus alt capac din casa.
Recomand? da, pt cine are viata activa afara si nu are nici chef nici rabdare sa stea cu lingura in mana. O sa fie o solutie pt cand copilul vine de la scoala sa il astepte o mancare calda (ca eu nu ma vad facand asta). E pentru cine nu ii place aceeasi mancare de 2 ori si vrea numai mancare gatita si calda: seara, pe langa gatit cina actuala se poate gati si pentru a 2a zi asa ca gatitul o runda pentru 2 zile. E pentru cine e ca mine care are frica de gaze si prefera o scula electrica. Pentru cine nu ii place sa stea langa cratita cu aburi, sa amestece, guste, din astea legate de shortz si linguroi de lemn. Pentru cine e ca mine si considera ca trasul la tigaie, sau ulei + ceapa sunt dracu’ curat ce rod din ficat, stomac, metabolism, si incalzirea globala si ca e imoral si mai si ingrasa.
E fain, ştiu cum e, căci eu am unul de anul trecut, şi culmea, fără să dau vreun ban pe el, câştigat. Aşa-i că-i cel mai avantajos când îl câştigi? :))
E tare bun, merită, mai ales când ai câte o carne mai dificil de gătit, cum e cea de vită, de miel, de pasăre de curte, dar şi pentru alte chestii ce în mod normal nu-ţi sunt la îndemână din cauza timpului de gătire.
Să vă fie de folos!
Parinte, sa il folositi cu drag. Ca si la mine vita si carnea de tzara iese faina de tot, frageda, mananca si colocatara careia ii cad dintii.
Am si eu unul, e tare bun. Daca am treaba in oras pot sa-l las singur si cind ma intorc gasesc mincarea calda.
daca ar spala si vasele…ehe :))
Si eu am, l-am cumparat la o super-oferta (cam jumatate din pretul actual), mi se pare foarte bun.
va astept si sa mai dati idei de gatit la el! Eu il am de la 1 septembrie.
Eu am facut ardei umpluti (de post cu ciuperci sau cu carne de pui), supa minestrone, gulas, carne (vita, porc, pui, rata) cu legume (brocolli, pastai, mix de legume – astea trebuie la final, o ora low sau jumatate de ora high, parca). Jamilla, Hadean au ceva retete. Nu condimenta foarte tare pentru ca maniera aceasta de gatit potenteaza aromele.
Parca si Ama Nicolae are ceva retete pe blogul ei. Stiu ca si ei ii place aceasta oala.
Da, am observat ca la fripturile la foc mic( la cuptor ) nu trebuie pic de sare.
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Acuma sa te tii ce-o sa ne mai gatesti! Mie, sincer, nu stiu daca mi-ar placea oala asta minune, ca e prea lenta pentru lipsa mea de rabdare si cum eu sunt mai mereu acasa…
Caietul Cristinei recently posted…Alege LED, economisește, salvează copaci și participă la concurs!
După criteriile pe care le-ai înșirat eu corespund perfect profilului de deținător de slow cooker 🙂 Acum aud prima dată de așa ceva și am început deja săpăturile pe net să văd ce și cum. Faină trebă!
Ioana recently posted…Ce înseamnă un cadou inspirat
Singurul ,,incovenient” invocat de muuulte persoane este timpul de gatire. Eu obisnuiesc sa pun oala in functiune in timp ce fac diferite treburi sau chiar peste noapte. Nu ma deranjeaza deloc acest aspect. Daca o programezi cu atentie, sotul are mancare calda pe masa cand vine de la serviciu fara ca tu sa faci mai nimic.
pentru mine care joc zilnic in deplasare, ma salveaza ca nu sunt am des ocazia de a sta pe langa oale (si nici placerea, prefer in 10-15min sa degajez spatiul ala 😀 )
e alternativa cuptorului electric, unul mic ce incalzeste numai oala, cu consum mult mai mic decat cuptorul mare, si programabil ca timp si durata, si stie numai 2 viteze: inshet si inshetishor 🙂
No, din primul salariu asta imi iau ( si o masina de cusut si o poseta scumpa si o geaca fabricata in Franta ,cu puf…). Oare o sa-mi ajunga salariul pentru toate cele?
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Cam asta gatesc si eu la, mai putin paine, pt asta am masina de paine 🙂 deaoarece eu cu spatiul nu am probleme (visul meu), am o camara f la indemana, in continuarea bucatariei, in care intru cu totul (am si o scarita pe care stau si mananc ciocolata pe ascuns de copil :)))), pe 2 rafturi am vreo 6 divaisuri de gatit, scot, folosesc, spal, pun la loc fix ca in orice dulap
Sunt o gramada de retete pe internet, insa multe sunt cu pasi, trebuie sa prepari separat si sa adaugi pe rand, asa ca pas. M-am obisnuit ca felurile astea sa le fac numai la slow-cooker, si asta ii e utilitatea, deja s-a integrat mental in obiceiurile de gatit. Iese atat de gustoasa mancarea, e perfecta gen comfort food de anotimp rece
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
nu ma enervezi ca ai camara, nu ma enervezi ca ai atatea scule pt bucatarie si unde le stoca,dar al naibii ca scara aia cu ciocolata under cover ma enerveaza la culme!!! Eu tre sa astept inca juma de ora sa adoarma fata 😀 😀
Mai, deci stii cum e? Tac’su spala vasele si tine de sase in timp ce eu mananc in debara, adica mananc si linistita :))) copilul e in sufragerie, pana acum nu s-a prins, daca nu fosnesc nimic, sunt safe. Deoarece fosnitul ambalajelor, se stie, se aude si din pod daca esti copil :)))
Pe ustensile le-am luat in timp, sa stii, masina de paine o am de vreo 9-10 ani cred. Si nici camara n-am avut pana de curand, dar si acum ca am… :))
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
E buna si pentru neindemanaticele ca mine care habar n-au sa gateasca? 😀
S-o folosesti cu placere!
Amy recently posted…Jacheta eleganta din jacquard pentru zile insorite de toamna
Da, trantesti chestii in ea si iese mancare. Cel putin eu nu as reusi sa fac decat un fel de terci daca as gati pe aragaz
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Inseamna ca mi-ar fi de mare folos. 😀
Amy recently posted…Jacheta eleganta din jacquard pentru zile insorite de toamna
mie mi-e frica sa las chestii in priza in timp ce sunt plecata de-acasa, oare e paranoia?
Cu frica te inteleg, eu am frica de gaz nesupraveghiat asa ca de cate ori gateam stateam langa oale.
La electrice sunt mult mai “linistita” pentru aparatele au sigurante incorporate si daca se arde ceva pe acolo se arde prima data, mai e si tabloul electric unde la o incalzire a retelei/probleme imi sare siguranta, asa ca acum am multe ce imi raman in priza cand sunt plecata din casa, laptop, wifi-ul, frigiderul, masina de spalat … nu le scot din priza cand plec.
Mie nu mi-e frica sa las cuptorul, ca se stinge singur in caz ca iese gazul.. De aia consideram vasul roman ca pe un crockpot, doar ca sigur consuma mai mult.
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
frigiderul nici eu nu-l scot din priza cand plec de-acasa, evident. Nu mi-e frica ca s-ar arde aparatele din priza, mai mult mi-e frica ca ceva rau s-ar putea intampla: de exemplu la masina de spalat rufe se poate intampla sa nu poata centrifuga din cauza greutatii nerepartizate(cand ce e in masina se aduna intr-un cearsaf si se face ca un saculet), iar la slow cooker nu stiu ce s-ar putea intampla: sa ramana continutul fara zeama si sa se arda mancarea dinautru si sa faca fum, habar nu am daca e posibil
Nu prea are cum la slow-cooker,al meu nu are timer sa zic ca-l pun 6 ore si se opreste singur, mi-am luat o versiune cat mai clasica, la inceput l-am folosit in zilele cand lucram de acasa,foloseste f putina apa si temperatura e joasa, cred ca ar trebui sa-l lasi peste 12h sa ajunga sa faca fum. In cel mai rau caz cred ca iti iese mancarea ffff uscata :))
Masina se opreste dupa o vreme, a mea se mai supara ceva cu waterintake, bipaie acolo si isi da shutdown singura
Aragazul pornit nu-l las ever (am dat foc bucatariei cu mine acasa), nici cuptorul, chiar daca e electric. Daca nu e gata, inchid 15 min cat culeg copilul si ii dau drumul dupa, daca nu e prajitura(din astea nu fac, ca le mananc) , e ok, pastreaza temperatura
Mai las, dar cu stress, steamerul. Asta daca isi termina apa piuie de zici ca explodeaza ceva si nu se opreste singur. Il las doar cat iau copilul si doar daca am orez in el :)))
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Credeam ca doar eu am pitici pe creier cu gazele :)) Sincer, mi-as lua si eu, dar sa o las asa in priza nesupravegheata? hmm, sau poate o duc si o tin pe birou si cat sau acolo ea gateste, apoi imi duc mancare la pachet acasa, fac invers :))
Delia recently posted…A început Art Encounters, cel mai important eveniment de artă contemporană din România
Daca-ti iei cu timer poti s-o lasi linistita. Sau faci ca mine, intai o folosesti cat esti acasa, sa capeti incredere. Are fix acelasi grad de risc ca frigiderul
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Buna idee! multumesc pentru sfat :*
Delia recently posted…10 citate care mă inspiră
e greu de transportat ca al meu vasul din interior e ceramic si greu. Dar da, s -ar preta la un birou intr-o bucatarie mica; miroase f putin a mancare.
Cred ca l-as lasa la birou, nu l-as cara in fiecare zi dupa mine.
Delia recently posted…10 citate care mă inspiră
Numai eu nu-s stresata de loc sa las diverse in functiune si sa plec de-acasa?
Diana si o femeie: asa convingatoare sunteti, ca TREBUIE sa-mi iau asa ceva. Ca la sotul nu-i iese bœuf bourguignon cum ar trebui. Pot sa zic ca e un cadou pentru el??? 🙂 Doar loc sa-l mai pun pe undeva imi trebuie. 🙂
Si voi vorbiti cu firma sa va dea ceva reduceri , ca le meritati 🙂
:))) eu sunt asa de incantata de divaisurile mele. Singurul inconvenient, singurul, e spatiul. Daca nu ai destul loc ca sa-ti fie la indemana, sa intinzi mai usor mana dupa asta decat dupa cratita, nu iti lua. In bucuresti, in bucataria mea cat camara de acum, aveam doar masina de paine, expressor si prajitor de paine. Nu mi-ar fi incaput si mai mult m-ar fi incurcat astea
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
As putea sa pun ce e de pus in el la bucatarie si apoi sa il pun la treaba pe masa din camera?
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Da, dar face ceva miros totusi
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Dar nu face aburi care sa se condenseze ?
Trebuie sa stabilesc intii locul si abia apoi sa cumpar 🙂
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Face, dar f putin, nici nu se compara cu o oala obisnuita. Eu am bucatarie deschisa, am pus o data pe bar, abur nu, dar cam mirosea tot parterul :)))
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Mersi de raspunsuri!
Elena recently posted…Octombrie roz…Sau gri? Despre mamografiile de depistare.
Eu am momente in care as sta numai in bucatarie sa gatesc si momente in care numai existenta ei in casa ma infioara. Asta se intampla de obicei cand am programul foarte incarcat, iar gatitul se transforma din placere in obligatie. Am tot dat tarcoale virtual unei astfel de oale, dar inca nu m-am decis sa o iau.
Irina Sima recently posted…Ce-mi transmite #Beretta lui Carla’s Dreams
Now, fast food ul nostru e soup makerul, nu slow-cooker ul. La slow tb sa te gandesti macar cu o seara inainte. La soupmaker pui ceva legume, eventual si carne si e gata in 20min. La sfarsit eventual dreg cu smantana si prajesc 2 felii de paine frecate cu un catel de usturoi si gata cina
Merge si cu legume congelate, dar eu cand cumpar pt o ciorba daca toc un morcov, un ardei, un pastarnac and stuff imi iese de 3, asa ca impart in 3 si pun in pungute la congelator, asa ca practic de 2 ori din 3 imi ia fix 20 min sa ‘gatesc’
Diana recently posted…ce-am mai citit de cand n-am mai dat pe aici
Ma gandesc la aparatul asta de cativa ani, dar tot imi da cu virgula, n-am mancat mancare facuta la el si asta ma retine. Cat de gatite sunt legumele, incat sa fie facuta bine carnea? Cam la asta ma poticnesc
Roxana recently posted…Dezvoltarea umană se poate produce chiar și în condiții traumatice?
Carnea e frageda si legumele al dente, nu crema. Eu etajez: carne si apoi legumele, apa acopera numai juma din carne, iar legumele se fac practic la aburi.
o femeie recently posted…Cum mi-am luat slow cooker
Si eu am stat si m-am gandit, am cercetat oferta, dar problema e spatiul. Apoi sotul m-a adus cu picioarele pe pamint cind m-a intrebat: de cite ori facem noi mincaruri de-astea stil tocanita? Cam rar. Asa ca , cel putin acum, nu ma grabesc sa-l cumpar. Cred ca extractorul de suc e prioritar, dar si pentru el ma codesc de vreo citiva ani 🙂
Dar mai am o intrebare: mincare doar cu legume cum iese?
Tu faci o treaba socotita, ca intotdeauna. Eu ma voi gandi inca 2 ani de acum incolo pana sa ajung la vreo concluzie 🙂 Pare foarte utila pentru tine. Eu am citit pe la americani de ea, dar zau ca nu stiu ce sa zic. Nu prea am loc, nu prea stiu cat as folosi-o, ca si Elena.
Mihaela Damaceanu recently posted…Trei idei la o cafea II
Vreo 3 ani si la mine de gandit inainte sa iau slow cookerul. Daca nu era la mana a 2a la pret la jumate si la cineva asa aproape de mine, nu il luam.