idei de murare rapida. Cu impact ecologic pozitiv.

Pentru cine poposeste prima data pe blogul meu musai sa informez ca sunt mare amatoare de muraturi si ca mananc pana mi se strepezesc dintii de la.  Pentru cititorii vechi nu mai e motiv de explicat de ce sustin murarea acasa: despre bacterii si probiotice e netul plin, despre rolul lor in organism si impactul dezechilibrului lor in tractul intestinal, tranzit, dermatite, alergii, candide, intolerante alimentare etc sunt multe articole pe British medical journal, oxford journal, dar si la americani pe nmbi etc. asa ca sustin murarea acasa pentru ca incurajeaza aceste bacterii nu numai in borcan ci si in afara, si ne echilibram asa eco-sistemul si bio-sistemul.
( habar nu am ce se face la dezechilibrati dar murarea e un ajutor pentru viata de zi cu zi)

De data asta vreau sa va povestesc despre o murare rapida: varza. Da, varza, leguma asta banala, cea mai ieftina din piata (parca a crescut pretul la cartofi).
Toata lumea stie de capatzanile de varza murate la butoi, dar putina lume are loc de astea ca doar suntem dame bine de oras asa ca eu murez varza la borcan, tocata. Toata copilaria aveam varza cu morcov la borcan cu frunze de dafin si piper boabe. Bun dar mi s-a acrit de acritura asta. Asa ca descoperirea secolului pentru mine a fost sa aflu de curand ca nu doar romanii mureaza varza si ca se poate mura si altfel, adicalea combinat. Am incercat cateva idei dar de parte preferata mea datorita diversitatii o reprezinta kimchi, varza murata a la coreeni.

Dupa multe incercari si retete citite (sunt cateva tipuri de kimchi!! ) eu am simplificat reteta de kimchi si fac o murare dupa ureche cu ce am in casa in mod obisnuit, adicalea un fel numit “kimchi cu ce este”:
-varza (ingredientul principal): poate sa fie si varza rosie, si varza alba, nu doar varza chinezeasca (lunguiatza) – deci varza sa fie!. Eu o toc la robot, profit ca fac o  salata din ziua aia la tot failionul,dar  restul frec cu sare din aia de muraturi si las la zacut sa lase ceva zama (si pana a 2a zi poate sta) – sare sa fie mai sarat decat o salata.
-toc (tot la robot) alte resturi din legumele din frigider:
-un mar, para (unii pun zahar, dar o bucata de mar e suficient, e nevoie de ceva glucide pt a hrani mai bine bacteriile)
-catei de usturoi (obligatoriu)
-ceapa verde sau praz (ultima data am pus  o juma de ceapa  uscata ca asta aveam) – obligatoriu
-ghimbir (obligatoriu)
-ridiche (dar am pus si gulie, ultima data am pus sfecla rosie)
-ardei iute (din belsug zic unii, reteta initiala zicea pudra de chili, eu pun 2-3 ardei iuti rosii ca nu suport prea iute, dar sunt obligatoriu, asta e farmecul lui kimchi)
-merge adaugat si castraveti, conopida, gogosari, morcovi (nu e obligatoriu niciuna) , ideea  e sa folosesc din cele din frigider

Totul toc la robot deci munca putina, varza separat ca o frec cu sare si dupa zacut (uitat) ceva timp le amestec si inghesui bine in borcane (reciclate, doar vorbim de amprenta ecologica) si apas cu pumnul sa nu ramana prea mult loc pt aer.   Datorita saramurii se produce o fermentare lactica.
Se lasa cateva zile la cald (5-10) si apoi in frigider.
Cine nu are robot, datul pe razatoare ia mai mult timp dar 10-15min!! bonus muschi la mana 🙂

De obicei fac aprox. 2 borcane de 800gr umplute la maxim dar niciodata nu imi iese fix ci raman cu ceva extra, numai bun de o salata usor picanta si cam sarata dar atat de bunaaa. Si folosesc din belsug din legumele din frigider ce altfel sunt greu de valorificat!

(stiu ca traditional se lasa frunzele intregi,  dar ei aveau butoaie, aveau beci/camara, mai puneau si apa de la faina de orez, un sos de soia, pudra de ardei iute dar eu nu am, etc – dar nu am din astea si nici nu ma complic ca doar lasa ma ca merge asa; mai stiu si ca e cunoscuta si in China de nord de mii de ani dar eu fac asa cum pot, adicalea fac o reteta de oraseanca si ce daca sunt de la oras – asta nu inseamna ca nu pot sa fac o muratura buna de mor de pofta acum ca s-o terminat si pana merg la piata mai sunt cateva zile).

30 thoughts on “idei de murare rapida. Cu impact ecologic pozitiv.”

  1. N-am făcut niciodată kimchi, deși am citit pe blogul nicrunicuit. Tot de acolo am făcut ceva retete,dar nu mi-a placut decît sfeclă roșie murata. O sa mai incerc pornind de la reteta ta.
    În schimb fac frunze de varza murata, în 4-5 zile se fac, după reteta din cartea lui Jurcovan. De multe ori in cărțile vechi de bucate gasesti retete care nu dau greș.
    Elena recently posted…Fiabilitatea aparatelor electrocasnice si alte lucruri din revista consumatorilorMy Profile

    1. nu pun decat apa pe care o lasa. Indes bine varza, cu pumnul, si vad cum iese apa. Zeama se scurge la fundul borcanului si acolo iese varza mai murata, cea de sus e mai crocanta dar mie imi place asa.

  2. Oh, mie imi pun muraturi parintii mei! Multe-multe si variate, ei stau la casa si pun in borcane mari si butoi, de unde imi iau cu borcanul mai mic :). Toate retete vechi, le fac la fel de zeci de ani, le pun toamna si avem pana in vara… Nu mancam noi multe, dar zilnic cate un pic se aduna 🙂
    Ce fain ca iti faci, intr-adevar se fac usor si merita.

    1. E extraordinar ca ai de unde primi. Eu am pus mereu in ultimii 15 ani.
      Cand eram insarcinata nu am pus (a picat toamna greturile, singurul an fara muraturi) asa ca in ianuarie a venit vara mea la mine cu o galeata de muraturi. La propriu. S-a dus la prietena ei la tara si mi-a pus Stelutza cu generozitate: si pepeni, si gogonele, si castraveti. Am baut si zama si lins galeata 😀
      Sa ii dea Dumnezeu sanatate – un gest pe care nu il uit.

  3. E un pic mai mult de muncă cu tocatul, chiar și cu robotul, de aceea le prefer puse întregi, ori jumătăți sau sferturi. Eu le spun murături ca „de bâlci”, pentru că modelul ăsta se găsește prin bâlciurile noastre de toamnă, fiind tare dorite de toți cei care se așează la câte o masă copioasă, ori de ce nu, chiar și la mesele celor ce postesc. E
    Mi-am pus și eu, iar iarna asta, ca experiment (nici n-a fost o iarnă prea grea), am ținut un bidon de 20 de litri afară. S-au păstrat minunat, și am folosit timpul verbal corect, că de duminică s-au terminat, așa de bune au fost, iar de-acum, dăm iama accentuat în cele din cămară.
    Și da, și eu mănânc murături multe, prea multe chiar dacă e să citez pe cei care mă cunosc mai bine.
    Faină și prezentarea ta!
    Victor recently posted…DIN AN ÎN ANMy Profile

    1. 20l? un butoias? asa, la indemana, cu de toate? vreau si eu un balci din asta! Si ce intra la balciul ala? verze? sfecla? struguri?
      La bloc nu am unde tine butoiasul, asa ca toc pt 2-3 borcane, dar daca as avea unde evident ca numai balci din asta as face si eu 🙂

      1. Butoiașul de afară are varză albă, varză roșie, conopidă, pepenași, ardei gogoșari, ardei gogoșari umpluți cu morcov ras și varză roșie, gogonele verzi și-n pârgă, ardei iuți, țelină și sfeclă roșie. Combinație dă o culoare și-n gust ce nu te lasă până nu te saturi de curcubeul de arome murate. Și știu bine ce zic, că doar l-am dovedit fără drept de apel. 😀
        Victor recently posted…DIN AN ÎN ANMy Profile

        1. Acolo armonie si poezie, la mine in borcan e doar o nano-incercare.
          Daca pana la anul reusesc sa inchiriez un spatiu de depozitat in subsolul blocului, imi iau si eu butoias. Fix din cauza asta 🙂

    1. concurs de mancat muraturi, da? 😀 😀 .
      Ok, sunt dispusa la un concurs, Elena ne arbitreaza. Ca ea stie clar ca pe noi ne coordoneaza bacteriile 🙂 si noi 2 suntem nevinovate 🙂

  4. Imi ploua-n gura ☺ arata si cred ca si gusta f bine, cum ar zice copilul meu
    Peste ghimbir, usturoi si astea torni o saramura? Nu stiam ca se mureaza asa repede, mie imi plac tare muraturile, dar mananc doar cand imi trimite mama, astea de magazin au otet si nu-mi plac. Ia sa caut retete de murat rapid. Mama pune si rosii cherry si boabe de struguri si cuburi de pepene rosu cu tot cu coaja, sunt in stare sa mananc (si mananc) un borcan intreg singura
    Diana recently posted…ce carti si reviste am mai cititMy Profile

    1. nu mai torn nicio saramura. Am sarat varza si frecat-o, varza lasa niste zama dar o lasa peste juma de ora, fix atunci cand o indes cu pumnul in borcan bine. Daca ar fi sa tin borcanul toata iarna cred ca ar avea nevoie de oleaca de saramura in plus, sa acopere toate spatiile dar la mine nu rezista. Si mai bine asa ca peste cateva sapt. mai fac o razie in frigider si o alta combinatie oarecum diferita dar la fel de buna.
      In rest, repet, magia e data fix de mixul de ghimbir, ardei iute, usturoi, ca toate alealalte legume care pot varia, varza e importanta dar sunt unele retete unde mureaza numai ridiche si e foarte bun si asa. Cum nu avui mereu ridiche dar am gasit in frigider cate o gulie sau sfecla rosie ce mureau de singuratate si dupa cum vezi bine in poza sfecla m-a sedus si a ramas un necesar din partea mea fix pentru dulceata speficica si culoare.

      Alea de magazin cu otet nu le recomand. Cui ii place sa consume. Dar nu mai e lactofermentare acolo, muraturile in saramura au bacteriile astea faine, in otet sunt alte treburi la care nu ma bag ca inca nu inteleg bine (Acetic acid bacteria, din gama gran negative).

      Pentru pepenele murat pot sa iti transmit toate urarile mele invidioase. Visez la un harbuz …eheee… Nu stiam insa ca pot pune si bucati la murat, la toamna incerc 2 borcane, ce pot sa pierd, 3 linguri de sare? . Am mai “remarcat” pepenei mici la piatza necopti, ii vindeau ca pe gogonele, ieftin, niste nestiutori si fraieri ce se uitau miratzi la mine ca eu alegeam cele mai mici gogonele (rosii rozalinde) “au contraire” la lumea interesata de rosiile alea mari si coapte.

      1. Habar n-aveam de procesul de fermentare, mie nu-mi plac pur si simplu astea cu otet, dar acum voi avea si o explicatie 🙂
        Iese f bun pepenele taiat cuburi potrivite, cu tot cu coaja. Gogonelele mie fix alea imi plac, rozalii, nu cele verzi. Pfuai ce pofta am de cand ai scris, maine imi cumpar ingrediente :))
        Diana recently posted…ce carti si reviste am mai cititMy Profile

        1. ani de zile am preferat sa mananc in otet. In continuare imi plac, dar de ceva ani citesc de importanta bacteriilor lactice (sunt si in intestin ajutand la digestie, dar si in vagin, si sigur si pe piele). Asa ca am gasit o combinatie care nu e plictisitoare deloc 🙂

  5. Ce idee buna cu marul sau para care sa furnizeze glucide. Eu mananc de cand ma stiu muraturi facute de bunica. E drept ca pune putin zahar, ceea ce mie nu mi-a picat deloc bine cand am aflat (dupa atatia ani), dar si mai drept e ca muraturi la fel de bune nu am mancat niciunde. Asa ca am aprobat bucuroasa ca totusi putem consuma putin zahar din cand in cand. Apropo de muraturi si probiotice, stiam de mult timp ca au probiotice care hranesc bacteriile benefice din tractul digestiv. Insa nu ma gandeam ca poate fi un remediu pe loc pentru cand nu ti-a cazut bine ceva mancare. M-am convins zilele trecute, din intamplare mai mult. As incerca si varza asta, o sa ii dau bunicii ideea ta, poate ne face o surpriza.
    Denisa recently posted…Aparatul cu gatire lenta slow cooker sau crock-pot -Cum il alegem pe cel potrivit?My Profile

    1. Merge mai repede cu zahar. Dar si merele, sfecla au zaharuri, doar ca fermenteaza lent. Si nu e bai la zaharul din muraturi, pentru ca bacteriile deja s-au dezvoltat cu zaharul ala si l-au descompus.
      (ce tare e sa ai o bunica dispusa la inovatii in bucatarie)

    1. da-i o sansa. Fiecare din ingredientele din salata asta are valori deosebite: si ceapa verde, si varza, si ardeiul iute, si sfecla sau ridichile, ghimbirul si usturoiul sunt iar minuni.

  6. in alti ani puneam si eu amestecuri din astea la murat. anul asta le-am pus separat pe toate și mai putine pentru ca anul trecut am aruncat din ele. La noi varza nu prea intra. Mancam mai mult zeama de varza. SI nici cu muraturile nu ne omoram pentru ca poftim mai mult la salata verde in perioada asta.

  7. Uneori fac salata cu varza, telina, mar si ardei. Uneori adaug si fenicul, frunza si radacina. Ce ramane da la pranz intra in frigider si se recicleaza cu o lingura de iaurt si putin mustar. Data viitoare o sa las amestecul in borcan la fermentat si o sa te pomenesc 🙂
    Dani recently posted…Albastru de FebruarieMy Profile

  8. Mmmm suna tare bine… dar nu-i… putin? Intreaba o persoana care mananca muraturile ca pe un fel de mancare 😛
    Nici mie nu-mi lipsesc muraturile din casa, indiferent de sezon. Eu am norocul sa stau la curte, asa ca spatiul de depozitare nu-i o problema. Acum am ramas insarcinata, am greturi si n-as manca nimic, as face fotosinteza daca s-ar putea, asa ca mananc muraturi din belsug (puse de mine, din toamna) – muraturi parguite, puse la murat cu sare de Himalaya (mi se pare ca reuseste sa conserve mult mai bine decat sarea alba neiodata, mai ales ca eu pun putina sare – o lingura rasa la 1 litru de apa) si varza murata. Toata vara pun la murat gogonele, varza si castraveti – in borcane mici, sa se mureze la soare (Doamne ce pofta imi este de niste castraveti murati….). Nu raman niciodata fara ceva murat :)))) Ah, ba da! prin mai… cand se cam termina ce am avut pus la murat peste iarna, si inca nu au aparut noile legume 🙁
    Si mananc in cantitati serioase, nu ma incurc. Sotul nu mananca, dar nu-i bai, compensez eu 😛 Cred ca bebe o sa semene cu mine.
    Clarra recently posted…Cadouri pentru sufletMy Profile

    1. felicitari pentru sarcina! sa dea Dumnezeu sa manance si bebe muraturi!

      Buna remarca ta cu sarea himalaya versus sare mare; am pus cateva runde de muraturi si ultimile cu sare himalaya au stat mai bine (coincidenta sau poate …). In rest, am avut iarna asta doar pt mine 6 borcane de 2l de gogonele felii si castraveti, si de 5-6 ori am pus cate 2 borcane de varza cu de toate. Si s-a mancat aproape tot, mai am 2 borcane mari de gogonele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge