(Discutie din vacanta de iarna cu niste vegetarieni.Sau vegani. Sau ce or fi. Pe tema cat poluam prin alimentatie…)
As vrea sa explic intai conceptul de “carbon footprint” = e vorba de emisia de CO2 al unui produs/actiune. Din punct de vedere al mancarii aici se aduna productia, ambalarea (plasticele si cartoanele aleaaaa care vin din China si cica se recicleaza tot in China), transport si stocare si vanzare din magazin si transport acasa, dar si gunoaiele ramse dupa etc.
Asadar orice cumparam exista un impact ecologic. E demonstrat: produsele animale au mai mare emisie de CO2 decat vegetalele, de 20-50 ori mai mult. Dintre toate carnurile, vita are cel mai mare impact ecologic ( de cateva ori mai mult ca un porc). Cea mai mica amprenta de carbon o are alimentatia ce presupune gatit in casa si crescut in gospodarie.
Deci depun atentie ce cumpar si de unde vine: produse animaliere cumparate local direct de la producator vor avea o amprenta de carbon mai mica decat quinoa bio adusa din Africa de sud si care a stat in punga aia de plastic cu lunile sau de margarina vegetala din ulei de palmier din Indonezia sau de pe o alta plantatie ce a distrus o frantura din padurea amazoniana. Mult mai ok e sa ne crestem gaini pot duce la o amprenta de carbon negativa (zero transport dar mananca resturile din gospodarie…) .
Ca o parte trista, am inteles in urma discutiei ca este irelevant ce gandesc ceilalti . Pt ca cei mai multi oameni nici nu vor sa gandesca/analizeze realitatea si asta este un lucru trist. In lumea asta in care cresterea animalelor e industrizata, un vegan va fi cel mai putin poluant, dar nici cu agricultura intensiva nu am multe de zis si bune …. Asa ca va aduc aminte: consumati de la producatorii locali – sezonul de primavara incepe in cateva saptamani. E cel mai bine pentru sanatatea propriu dar si pentru mediu si pentru cei din jur, si oamenii din afara orasului nostru merita sa traiasca.
N-am calculat niciodată cât de mare este poluarea făcută de mine în timpul unui an. Și nu cred că-n timpul posturilor (că tot a început postul azi), când alimentația este bazată exclusiv pe parte vegetală, deloc, mai mult ori mai puțin procesată, poluarea este mai mică. E ca și cum aș calcula, cum făceam odată, că pe timpul iernii facturile la curent sunt mai mari decât vara, lucru total neadevărat, cel puțin în ce mă privește, diferențele fiind de doar 10-15 lei.
Poluarea mea este mai mult fonică, vorbesc foarte mult, iar pentru asta nu-mi trebuie nicio cercetare științifică. :)))
Și da, există o poluare în jurul industriei alimentare, dar nici fără ea nu se pot hrăni miliardele de oameni ai planetei.
Victor recently posted…DRAGOSTE PE PIPĂITE
Uite inca un motiv de a tine post: mai putina poluare.
(eu si un coleg de birou tinem post cu apa cate o zi pe saptamana, din cand in cand)
Bei doar apa intr-o zi?
Nu cred ca as putea. Eu cum ma trezesc cum imi este foame. 🙂
Daca nu mananc cand mi-e foame ma i-a cu ameteala si tremur toata.
A.C.M. recently posted…Clătite americane – Pancakes (vegan)
Am ajuns la varsta si greutatea unde reusesc sa tin post negru. In copilarie o vedeam pe mamaia ca tinea in postul Pastelui, am incercat dar nu imi iesea (eram si suponderala). Cu rugaciune si tacere (asta e cel mai greu) – trece o zi si ma simt chiar bine.
Bravo tie ca reusesti.
Eu aplic zilnic regula de cel putin 12 ore fara sa manac. Mananc pana cel tarziu la ora 20 si mai mananc dimineata la ora 08.
A.C.M. recently posted…Clătite americane – Pancakes (vegan)
eu 16 ore. Dar repet, sunt mai batrana ca tine 🙂 .
Eu maxim 14 ore.
Dar cu timpul, cu trecerea anilor voi ajunge si eu la 16 ore. 🙂
A.C.M. recently posted…Clătite americane – Pancakes (vegan)
Din pacate ai dreptate.
Electele nocive ale industrializarii productiei alimentare (industria carnii, produselor lactate, agricultura intensiva) le resimtim din plin cu totii. Este prea mare tentatia de a produce mult si se ignora cu buna stiinta efectele posibile asupra mediului si ecosistemelor.
Daca aceste lucruri s-ar face asumat si cu responsabilitate…
Abia astept si eu primavara…. ceapa verde, ridichi… 🙂
A.C.M. recently posted…Clătite americane – Pancakes (vegan)
si 30% din tot ce trece prin industria asta se arunca. Acesti 30% ar acoperi problema infometarii pe glob si prin asta taia suficient din poluare incat sa traim mai bine.
Dar nu se poate…monsanto tzipa sus si tare ca nu se poate fara ce fac ei, iar eu ma lovesc periodic de lobby-istii lor. La fel cum a fost acum 50 ani cu tigarile (filmul The Insider descrie bine fenomenul) si cum se intampla azi in farmaceutice…
Mai ales ce aruncam conteaza, si la nivel individual si industrial. Daca ar trebui sa taiem gaina sau vaca de cate ori vrem sa facem friptura, am manca mai putina carne si am arunca mai putin decat o facem. Tin minte acum cativa ani mi-a fost f rusine intr-un restaurant cand m-a mustrat chelnerul (care era si proprietarul) ca n-am terminat din farfurie, ca niste animale si-au dat viata (erau calamari) de atunci ma uit mereu la gramajul portiilor si daca sunt prea mari, comand impreuna cu altcineva si impart
Oai, cum tii postul asta? Gen ramadan, adica seara mananci chestii, sau nu mananci deloc? Imi dau seama ca si eu as putea spune ca practic nemancatul 14 h, ca mananc seara la 6 si gata, si a doua zi pe la 8 iau micul dejun, dar e fara intentie 🙂 daca as manca seara si dimineata , cred ca as putea sa stau restul zilei doar cu apa, altfel e tare greu
P. S nu-mi pot imagina ca tu ai fost supraponderala!
Diana recently posted…ce carti si reviste am mai citit
Colegii mei daca nu termina din farfurie cer mancarea la pachet de la restaurant. Pt ca da, se arunca enorm.
Postul din viata mea a venit de la sine. In primul rand ortodox, exemplul din copilarie cantareste. A fost mereu usor ca am experienta vegetariana si mancarurile romanesti de post imi plac (chiar, Parinte Victor, mai e post daca dau iama in zacusca cu pofta si fara infranare? ). Apoi incerc vinerile sa tin post negru ortodox (ok, un surogat, ca beau apa, dar cu rugaciune, mai putin vorbit si doar vorbe si ganduri frumoase – sa tac e greu, sunt moldovianca !!! 😀 😀 D). In rest, de ceva ani imbatranii si mic dejun nu mai mananc asa ca iau pranz si cina si nimic intre = aproape Ramadam (ca beau apa cacalau).
P.S. sub-ponderala am fost, nu supra. IMC 17-18. La propriu ma ducea crivatzul.
Nu, nu mai e post dacă dai iama în zacuscă, și nici în cartofii prăjiți, nici măcar în suculentele murături ce mie îmi plac tare mult. 😀
De fapt, cum am spus și scris de-a lungul anilor, postul de mâncare reprezintă doar 5% din postul adevărat, restul se rezumă la cele ale sufletului și minții. Postul nu se ține cu ambiție, ci cu drag, nu cu laudă de sine, ci cu smerenie.
Iar cu trecerea timpului, mai spre bătrânețea cu care cred că te alinți (bătrân sunt eu, mi se spune „taică părinte”), postul ar trebuie să fie și mai ușor, că doar experiența vieții și înțelepciunea ce vine în trecerea timpului ar trebui să dea roade, nu?
Eu sunt un gurmand a cărui greutate nu s-a modificat în ultimii 23 de ani. Și peste toate, deși pare ciudat, beau apă foarte rar (nici alte lichide afară de ciorbe), uneori și la 3-4 zile.
Victor recently posted…DRAGOSTE PE PIPĂITE
Parinte, dar daca decid sa mananc toate muraturile pana la Paste ca vine caldura? E anti risipa si de post, nu? 🙂
(mai am un rest de slanina afumata dar am congelat-o, o sa o apreciez dupa Paste, cand o sa merg la sapat in gradina).
Eu consum destul de mult de la producatori, dar mai ales in perioada calda, de primavara pana toamna tarziu. In sezonul rece recunosc ca folosesc produse congelate din magazine. Dar pana la urma, hai sa fim seriosi ca tot mai rar gasim hrana ca de la mama ei chiar si la producatori. Eu, de exemplu, nu mai gasesc de peste 2 ani niciun mar neimbracat in ceara la mine in piata.
ce trist suna. Si asta toamna ne-a sunat socrul ca sunt mere la Voinesti cu 70 bani kg si ne intreba daca vrem si noi cate o sacosa … romania are multe livezi de mere…. doar ca nu ajung unde trebuie (ci se fac rachiu din ele)
Sunt atîtea idei preconcepute: ieri vorbeau colegii la masa ca veganii au plin de carente…
Mie nu-mi place deloc sa arunc mâncarea, dar mi se pare ca cel mai urît e sa arunci carne.
Elena recently posted…Cu sau fara gluten?
Eu cumpar materie prima si gatesc in casa. In mod exceptional cumpar ceva procesat pentru ca in generel nu-mi place la gust.
Merele de Voinesti sunt preferatele mele, le pun la anumite mincaruri, combin cu morcov si storc sucul, maninc si asa intreg si fac oţet de mere cu miere de albine .
Tocmai mi-am prelungit abonamentul la legume, abia astept sa vina Aprilie sa primim primul cos. Carne ne mai aduc finii de la tara, deci nu prea ma simt cu musca pe caciula :)) Adevarul este ca se si arunca mancare in catitati URIASE desi solutii ar fi.
1/3 din lantul industrializat ajunge aruncat. Iti dai seama ca doar o mica parte din astea ar rezolva problema foametei.
Pe cand un producator mic va sti ce sa faca cu toate categoriile de fructe, si alea faine si alea urate.
Intotdeauna am stiut ca prin alimentatia omnivora se polueaza mai mult, insa m-am gandit la cat poluam prin agricultura si ambalajele utilizate la vegetale, asa ca acum recunosc ca m-am mai linistit putin. Eu am o dieta omnivora, dar carnea, ouale, branza etc o am in cea mai mare parte de la bunici si producatori de la tara. La legume mai am de lucrat si la fructe, sa mai reduc din ambalaje.
Denisa recently posted…Bomboane keto (low-carb) cu nuci pecan
Ce faci tu este cel mai bine: consumat local este minim poluant si mai sustii si producatorii de la tara, de departe este cea mai buna solutie daca e sa comparam cu vita din Argentina si chiar cu chia/quinoa.
Partea buna e ca alimentele locale au si gustul pe care il stim dintotdeauna. Ma gandesc si cate substante s-au folosit ca sa reziste multe dintre alimentele acelea perioadelor lungi de transport.
Denisa recently posted…Dulceata din seminte de chia fara zahar si fara fierbere
sa zic ca a cazut un iaurt danone dupa frigiderul de la birou? 3 saptamani dupa aia a fost extras si era la fel de bun, nicio bacterie nasoala :D. Bag sama ca astia la Danone au descoperit solutia dezinfectanta necesara si in spitalele romanesti.
,,Chiar de-i mic, neinsemnat,
Si de snur sta agatat,
El vesteste-n toata tara
Ca soseste primavara
Martie e, asadar
Prima luna-n calendar
Care-anunta toata tara
C-a sosit iar primavara!
Si din prima zi, se stie,
E-un motiv de bucurie:
Martisoarele apar
– Mici minuni aduse-n dar.
Prinse-n snurul impletit
Sunt gata de oferit.
Bucurie si noroc
Aduc tuturor, pe loc,,
O primavara minunata!
ghemulet recently posted…O PRIMAVARA FRUMOASA…
multumesc frumos!
Foarte utile informatiile pentru cine are ochi sa citeasca! Eu am experimentat 6 luni de alimentatie naturala – hrana fara foc. Nimic prelucrat termic! In plus, consumam oua crude si lapte – care nu se strica niciodata, ci se transforma.
articolul asta a fost dupa o discutie intre 2 tabere 🙂
In rest, noi consumam asa zilnic, dar nu 100%. Vara in medie de 80% e crud (unele zile si 100%) dar iarna scade sub jumatate, alimentele de sezon iarna sunt limitate asa ca profitam de camara si leguminoase uscate si feculente (ce le gatim termic). Conform doctorului -suntem niste moderati 🙂
nu m-am gandit niciodata care ar fi diferenta dintre cele 2 tabere, sa zic asa. dar da, stiu din facultate, de la cursurile de reciclarea deseurilor, cat de aiurea e agricultura din zilele noastre. adio treaba la scara mica, bun venit automatizare, pesticide si ingrasaminte chimice… nu stiu ce sa zic. care ar fi un rau mai mare….
nici eu nu mi-am pus intrebari, dar uite ca prietenii mei da. In spatele alimentelor e si ceva petrol si nu numai.