Martie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne

Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)

E martie. Gata cu iarna, primavara ne bate la usa si meniul se schimba complet. Natura ofera, corpul cere – reglarile alimentatiei la sezon vin din experienta a mii de ani si de generatii: iarna ni se duc resursele de vitamine, corpul a salvat si a tinut cat a putut pana la dezghet  astfel ca e necesar sa le inlocuim acum pt a nu incepe sa ne inbolnavim.

Ce mancam de sezon in martie.

1. Pesti de sezon:
-hering, cod,macrou etc. Peste oceanic. Al nostru inca nu a iesit din mal si care a iesit…are gust naaaspa.
-ficat de cod. Iau la conserva. Este si la Cora, si la kaufland, e o sursa minunata de vit. D si grasime. Recomand din lunile cand trecem la bluza cu maneca lunga. Ok, recomand si bilete de avion intr-o tara cu soare 😀 . Sardinele vi le recomand, consumate cu tot cu oase, dar nu am luat de mult si nu stiu cum sa le gatesc.
-si scoicile sunt la apogeu dar bugetul meu nu 🙂

2. carnuri. Miel. Pt cei care consuma etic, e sezonul de fatat la oi si ciobanii nu tin berbecutii asa ca ii taie. Ok sa ii cumparam acum.

3. branze proaspete. Cas de oaie, branza de vaca – toate sunt grase acum, doar e sezonul de fatari. Daca aveti o sursa de tara, consumati si corasla de vaca. E recunoscuta pentru valorile nutritive.
Si oua – a trecut gerul, se oua iar gainile. Daca aveti sursa de la tara s-ar putea sa le stranga pt Pasti si pt pus closte.

4. leguume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. E absolut normal! rosiile la inceputul lui septembrie dispar din gradinile romanilor iar tot ce vine fie e de sera si bronzata la bec… iar martie-aprilie e sezon de:
– ultimile radacinoase. Alea pastrate artizanal deja sunt stafidite – nu fugiti de ele!
– frunze. Frunze de patrunjel (am cateva fire ce au supravietuit peste iarna), de ciboulette, ceapa verde, usturoi verde, macrisul iese, menta iese, loboda, spanac etc.
-din paduri culese: urzici, frunze de papadie, untisor, leurda. Maine ies iar la cules. Am semanat rucola dar nu a iesit iar cea de anul trecut e amaruie, asa ca ma intorc la frunzele fragede de papadie.
-andive (acestea cresc in intuneric si racoare deci se produc toata iarna in beciuri si acoperite)
-muraturile facute. Daca nu le-ati pus, mai puteti mura varza (eu o toc si pun cate un borcan, fix cat consum eu). Eu nu mai am. Colocatarii nu consuma muraturi dar ii pup eu dupa ce mananc, si le dau vreo 2 bacterii 🙂
-din sere ies salatele verzi, ridichi, castraveti. Nu sunt cea mai buna solutie dar daca aveti vreun proprietar/sursa in apropiere, cumparati le cu incredere: sa fie proaspete.
-frunzele de ridichi. Stiu, ani de zile le-am aruncat.

5. Fructe de sezon. Nu mai sunt. asta e.
-ultimile nuci, castane, alune
-mere. Merele incep sa se stafideasca (semn de deshidratare) – de cele de supermarket ce arata frumos si lucios le iau acum de nevoie (au strat de ceara deasupra sa nu piarda umezeala). Daca nu aveti alternativa, ca mine, spalati-le cu apa fierbinte si stergeti-le bine sa se duca stratul fin de ceara.
-catina (daca aveti congelate) – sper ca o terminati acum
– citricele(lamai,portocale, mandarine, clementine, pomelo, gref etc – luati din toate). Mandarinele de sapt. asta au super aroma.
-avocado de import. Nu e de sezon, nu e romanesc, dar e fruct care merge la salata.

Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte(rosie), naut, fasolica, seminte de in. Incercati si hrisca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate. Am seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, dar nu stiu cum sa le consum, asa ca il presara pe ici, pe colo, prin locurile esentiale si mai ales in lingura.

Am avut musafiri si am gatit …de toate. O sa revin la salatele mele 🙂

Voi ce mai consumati in martie, de sezon?

62 thoughts on “Martie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne”

  1. Nu stiam, spre rusinea mea, ca frunzele de papadie si de la ridichi se consuma. Postarea ta, ca de obicei, e interesanta si utila.

    Semintele merg in iaurt, smoothie-uri, salate ori deasupra aluaturilor.

  2. Ieri am facut o supa de untisor, am pus si frunzele de la ridichi si leurda in ea. Azi iesim iar in natura, o sa mai culeg cite ceva. Am vazut ieri frunze de Aegopodium podagraria ( mai sigur cu denumirea in latina), am zis ca o sa culeg inainte de plecare, am uitat. Azi merg intr-un loc unde stiu ca am tot cules in alti ani Alliaria (din nou mai sigur in latina), doar ca stiu ca frunzele se ofilesc f rapid. Frunzele ambelor se consuma in salata sau gatite. Daca mai gasesc, o sa culeg si frunze de ciubotica cucului.

    De pe balcon mai tai tulpina de usturoi verde, la mine a supravietuit bine peste iarna, am tuns rucola(de vara trecuta, a supravietuit si ea), e amara, dar imi place. Ciboulette e cam firava dupa iarna, dar prin tuns sper sa o fortific.

    Fara legatura cu mincatul acum, dar cu plantatul si semanatul. Tu ai rubarba? Oare ar creste in ghiveci in balcon umbros?

    Ouale poate stie mai bine un cunoscator, dar la ferma unde mergem la munte in noiembrie nu aveau oua, insa in februarie aveau plin . Cred ca gainille reincep sa faca oua din februarie.

    1. da, rubarba se descurca bine la umbra. E si f. decorativa – vezi ca ocupa mult spatiu.
      La mine o fost mai rece iarna pe balcon – stau la etajul 2 😀 si putine au supravietuit.

      1. In cartea mea apar lucruri contradictorii: intii ca nu trebuie exagerat cu consumul, florile contin ceva care e iritant in cantitate mare (protoanemone), frunzele mai putin(3% din total). Tot acolo scrie sa NU le consumi dupa ce infloresc: ce am gasit eu aveau putine flori, asa ca mi-am zis ca or fi inca bune. Perioada de consum indicata de ei e martie-mai. Pe de alta parte tot in cartea mea apare o reteta de flori murate, banuiesc ca n-or fi chiar asa iritante. Zice ca se maninca si bulbii.
        Nu am patit nimic de la supa, dar uite ca acum imi intra cuiul…Si ieri am mai cules de inca o supa.
        Altfel supa o fac exact ca pe cea de salata: calesc un catel de usturoi, pun frunzele pina scad( si nu ramine nimic din ele) , apa, sare , cind fierbe las sa clocoteasca putin si adaug un ou batut bine sa se faca “zdrente”.
        Elena recently posted…Distractie gratis la aer curat: geocaching … sau cum sa te roage copiii sa iesiti in naturaMy Profile

          1. Ca tot ma rodea treaba cu florile, l-am intrebat pe sot, caruia bunica ii facea in copilarie supa, daca erau inflorite sau nu. Mi-a raspuns ca bunica ii trimitea pe ei , copiii , la cules si ei le identificau dupa florile galbene. Mai fac supa din ce am si gata culesul pentru anul asta.

      2. Eu culegeam in copilarie cu ai mei, dar pe atunci nu mancam nici un fel de frunze 🙂 Se face intotdeauna ciorba din ele, exact ca cea de salata, si nu se culegeau dupa inflorire pentru ca se zicea ca sunt amare si atoase. Era vorba de inflorire masiva, nu de o floare-doua printre frunze.

  3. As putea lua seminte, dar as avea plantele mele abia la anul, doar ca ar fi mai viguroase cred. Sau as putea lua gata plantele. Cred ca iau seminte pina la urma.

          1. mi-am luat ieri seminte de cibulette 🙂 deci ziceti voi ca ar mai tb sa astept pana la sf lui aprilie inceputul lui mai????
            si eu eram asa de incantata ca in weekend-ul asta ma apuc de “gradinarit” :((

          2. seamana-le in casa. In 2-3 sapt. cand incep sa creasca vor fi numai bune de aclimatizat si dat afara. Acum ceva ani, la sfarsitul lui martie a nins local (vecinii isi aduc aminte cum au condus ei pe zapada spre maternitate, asta nu se uita 😀 😀 )

          3. Semintele nu-s ca rasadurile : vezi ce scrie pe plic. Rasadurile se pun mai tirziu.
            Si ma gindesc ca pe balcon e mai cald decit in cimp.

  4. mere inca iau din piata. E drept ca nu arata la fel de bine ca cele din supermarket, au pielea mai zbarcita si mai patata, dar macar au gust. Nici nu se compara cu plasticurile de la Cora 😀

      1. 1. Sardine in ulei, cartof copt (merge si fiert, dar e mai gustos cu copt), ceapa verde, patrunjel, 1 lingurita hrean, 2 linguri iaurt
        2. Sardine in ulei, ansoa (e mai pasionant gustul), salata, avocado, ardei capia/gras rosu, masline verzi (eventual marinate inainte in zeama de lamaie, oregano, usturoi, cum te lasa imaginatia), ceapa verde, patrunjel, lamaie, piper.
        3. Sardine in sos de rosii, sare, piper, fulgi de chili, zeama de lamaie, ceapa verde, patrunjel; totul implementat pe paine sau crackers
        4. sardine in ulei, ceapa verde, usturoi, ardei iute, eventual si patrunjel, toate zapacite cateva minute in tigaie si apoi puse peste paste.
        Mai am si alte amestecuri pe care le fac, dar astea sunt cele ce au cucerit pe toti nemancatorii de sardine.
        The muse is over and out :)))))
        Teodora recently posted…De ce este important să știm care sunt tendințele în modă?My Profile

  5. Martie e luna in care visez la toate fructele de primavara. Abia astept sa culeg din gradina mea capsuni, afine si zmeura.
    Astept cu nerabdare salata verde cruda proaspata, ridichile aromate si tari, ceapa verde gustoasa.
    La fructe, rămân la citrice și capsuni si afine congelate.
    La mancare, sunt cam monotona. Merg mult pe legume gatite in toate felurile plus deserturi fara zahar 😀

  6. Am prins acum niste ridichi cu niste frunze mari, verzi si frumoase, asa ca nu mai cumparam salata verde, ca avem frunze de ridichi. Plus leurda si alte frunze culese.

  7. Mai femeie pune si tu un asterix ca e articol publicat anul trecut :)); nu de alta dar azi noapte au fost -8 grade la mine la tara, nici vb de verdeturile de care povestesti tu in articol 🙂

    1. am inceput acum un an si o sa le republic la inceputul lunii. E o ghidare si pt mine. Rosii de sezon sunt doar in august -septembrie, hai ca incalzirea globala a adus inca 2 sapt. mai devreme si 2 mai tarziu, dar evident ca tot ce e in afara sezonului nu mai sunt “cu dezvoltare normala”.

      Edit: frunzele de ridichi le pun in salata. Asa pun si frunze de spanac. Si urzici. etc. – tocate si amestecate nu mai stiu colocatarii ce e acolo.

  8. Eu am o mare problema cu legumele si fructele imbibate de chimicale si care n-au niciun gust. Rosii nu mai cumpar de mult, mi-e sila de gustul lor de carton, iar mere iau doar daca miros puternic si daca sunt romanesti.

    Te rog, salveaza-mi viata si spune-mi cum e cel mai indicat sa spalam legumele si fructele astfel incat sa dam jos de pe (din?) coaja cat mai multe porcarii cu care-au fost stropite inainte?

    1. Eu le pun le 15min in apa calda cu un strop de bicarbonat, apoi trecute printr-un jet de robinet.
      Dar cel mai bine e de mancat de sezon si de la piata – chiar daca si unii tarani folosesc ingrasaminte, macar nu le dau cu ceara, si sunt mult mia proaspete.
      Daca nu iti plac pietele (am imbatranit, mie au inceput sa imi placa), in bucuresti exista deja conceptul de “Adopta un taran” si unele cazuri fac livrari saptamanale de cosuri de legume.

      1. Nu a apelat la asa ceva pentru ca mai primim de acasa legume si fructe ne-stropite, dar asta vara si toamna. Primavara si Iarna parca orice mancam are gust de carton :))

        Dezi apa calda cu bicarbonat. O sa incerc si eu, iti foarte multumesc!

  9. Cu rosiile e aproape un chin la mine. Eu fac salate aproape zilnic si vrand-nevrand consum legume din afara sezonului. Si eterna problema aici e ca multe au gust de plastic. Si cu spanacul e la fel. Citesc in multe surse ca trebuie sa fie gatit ca sa se absoarba beta-carotenul (si combinat cu grasimi ca e vitamina liposolubila), dar pe de alta parte distrugi vitamina C prin gatire. Asa ca le alternez de obicei.
    Denisa recently posted…Briose low-carb cu faina de migdaleMy Profile

    1. Eu iarna m-am obisnuit fără roșii, cel mult pun roșii uscate in loc. Zic de rosii ca erau tot ce-mi ramasesera extrasezon pînă acum cativa ani. Iarna pun vlastari, cînepă, seminte, ciuperci, etc.
      Mai combin crude cu lucruri gătite în salate. Gen broccoli si morcov fiert alaturi de frunze si morcovi rasi.
      Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..My Profile

        1. Mie imi plac semințele de cresson si rucola, le iau din magazine bio de la seminte de germinat, la fel si ridichile ( un coleg de servici spunea ca zici ca maninc gazon:) ) Primele două fac un fel de gel, se pun la germinat pe grila.
          Am avut si un amestec linte-ridichi, de germinat la borcan, tot de la raionul de seminte pt vlastari. De cand s-au terminat, am luat pur si simplu o pungă mare de linte verde si sotul isi face într-o veselie vlastari( mie nu-mi plac). Tot asa, mai fac de floarea soarelui alegand bine semintele( ca multe sunt sparte).
          Sotul a citit cum ca vlastarii de linte si broccoli sunt buni în regim antihistaminic. Încă n am luat broccoli.
          Elena recently posted…Unde-s blugii de altadata?..My Profile

    2. si eu evit rosiile iarna, e anotimp de alte alimente. Dar daca iau, iau proaspete, e cineva la piata ce aduce direct din serele proprii ( mi-e drag de ea ca e femeie si munceste mult; tot de la ea iau si castravetii, astia nu ne lipsesc)

  10. În general cosmeticale, cele mai multe de la firme românești (Gerovital, Elmiplant, Cosmetic Plant, Pellamar) – atunci când nu am timp sau chef de mers după ele în alte locuri, fulgi și seminte Solaris sau produse de curățare despre care povesteam mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge