Pana pieptan noul interviu, va prezint o carte.
Dupa cum v-ati prins, e in franceza. Am primit-o acum un an de la o prietena, eu sunt potrivita sa citesc asa carte deoarece sunt implicata in multe chestii. Cartea vine din colectia Reader Digest si cred ca fiecare avem de invatat ceva din ea.
Inspirata de Iulia de la economisim.info si ultimul ei articol despre organizare, as vrea sa povestesc cateva din cele ‘prinse’ din zbor din cartea asta. Nu, nu am citit-o pe toata, realmente nu am timp :)))) – mai mult fiica mea a frunzarit si mi-a zis niste idei ce mi s-au potrivit pt lenesha de mine. (bon, modesta cum ma stiti, cred ca si cartea ar avea ce invata de la mine, hahaha).
1. impartit treburile pe taskuri si zone. Asta si Mari Kondo e intalnita. Cum am aplicat eu? imi impun cate 10-15 min pt cate un spatiu sa fac ordine.
La treburile lungi si monotone am impartit pe bucati(de ex. am geamuri mari si multe, 66mp2 de suprafata de sticla de spalat, si m-am fofarlit de anul trecut la spalatul lor. Ei bine in primavara mi-am impus sa spal cate o parte pe saptamana, aprox 30 min de fiecare runda sau chiar mai putin- si cu mandrie va zic ca in weekend am terminat si ultima bucata, doar ca e nevoie sa incep din nou sa le spal ca intre timp s-au jegosit cele spalate primele; dar nu e bai, o iau iar pe rand cu aceeasi metoda care mi-e f. potrivita mie ca nu am mai intrat in starea aia de panica daca mai aud de spalat geamuri)
2. combinat treburile. Adicalea daca plec dimineata iau si geanta de dus sticle la reciclat. Sau daca tot perii dintii 3-4 minute, pot freca si o chiuveta (am bicarbonatul in baie) – pe rand ajung sa spal toate 3 chiuvetele suficient de des sa arate ok.
3. tin lucrurile pe zone si grupate pe specificitate. Toate gecile intr-un loc, toate lingurile intr-un loc, toate cartile intr-un loc. Asta cu cartile e cea mai grea, suntem 3 impatimiti de carti, fiica mea are 5 sub perna si doarme cu ele, doamni feri si pazeste sa ii iau cartile.
4. vorbit cu vecinii. Am reusit sa avem un grup de shopping in jur, lucru care realmente ma bucura si imi salveaza in drumuri. Da, iau si pt vecine cate una/alta, dar nu imi e in afara efortului, mare chestie e cand am sacosa de cumparaturi de recuperat de la 500m ….
5. triez mai des dulapurile dar tot asa, pe sectiuni, incerc sa tin produsele grupate pe gama lor. Triez des si curat cate o zona/raft, de e. cand astept sa fiarba mamaliga sau sa se incalzeasca ciorba. Timpii astia (3-5min) alta data erau pierduti ca m-as fi foit pe langa mamaliga, acum ii ‘pierd’ cu chestii monotone si enervante. Am reusit asa sa am sub atenta supraveghere stocurile mai bine, de ex. gasii condimente ce le folosii mai rar ca uitai de ele, sau am aruncat o punga expirata.
6. sa ordonez frigiderul. In spate/langa congelator temp e cea mai mica deci pt carne si produse f.perisabile, lada de legume si usa sunt cele mai ‘calduroase’ zone. Nu mai inghesui toate si nici nu mai pun cartoane (de ex de la oua, sau cine cumpara iaurt in cartoane) – cartonul e izolant termic, iar aerul in frigider e musai sa circule.
7. cartea propune ambalaj pt fiecare aliment. Eu folosesc aceleasi cutii/castroane cu capac sau cu husa cusuta de mine.
8. propune mers la supermarket o data pe sapt sau la 2. Eu sunt cu piatza, ma stiti, deci nu e de mine. Cel mai fain lucru din sectiunea supermarket e ca recomanda lista si nu abateri de la traseu (fac de multi ani) si mers fix la ora deschiderii in weekend – mi se pare super recomandare pt ca imi aduc aminte de acum ceva ani cozi la case…
9. la mancare au un aliniat: Une soupe et c’est tout!. Zic ei ce zic de avantajele supelor, doar ca recomanda sa folosim si trucuri personale. La mine trucul personal e ideea de 2 in 1: facui ciorba, au mancat colocatarii carnea, eu nu am aruncat zama cu legume dar am turnat 2 cani de orez/linte si o cutie de ciuperci si le-am tuflit un pilaf/mancare de linte a 2a zi plus facut pachete la munca. Sau fac supa de rosii, juma condimentez ca pt paste si pastrez pt sfarsitul saptamanii in vreun borcan. Sau am fiert fasole si am 5 cutii congelate.
10. O sectiune interesanta pt mine e de organizat munca. Poate ca voi stiti astea dar eu abia cartea asta mi-a dat de gandit: fiecare om are o ciclicitate de energie unica, si listele de treburi de munca ar fi bine sa puna cele mai urgente/presante/grele fix cand suntem energici si nu cand cascam dupa o cafea/ne incearca somnul etc . Exemplul lor e ca dupa masa unele persoane casc si nu se pot concentra, si de baut o cafea tot nu ajuta, asa ca ei recomanda de profitat si relaxat 30min. Tot de la ei o idee faina e ca in drum spre munca de pus pe lista cu treburile de facut, la fel, seara inainte de a pleca acasa pus pe hartie ceva ce e musai de facut.
11. si nu in ultimul timp termenul de triere si prioritizare. Si asta e mentionat si la sectiunea bucatarie, dulap, job, activitati de vacanta, de weekend etc. – mie mi-e potrivit, ca deseori as vrea sa le fac pe toateee 🙂
Hai sa aveti o sapt faina.
Buna organizare ai! 😀 Ce dragut ca faceti cumparaturile unii pentru altii si ca va ajutati in senul asta! Sincer, nu prea am auzit sa se intample chestii de genul la straini. Am o ruda in Irlanda si chiar imi spunea ca vecinele nu-s ca in Romania, in sensul ca stau la cafele si la vorba, tu la mine, eu la tine.
Saptamana frumoasa si tie, puups!
deloc, dar invat.
Bănuiesc ca vecinele sunt romance, ca altfel ma mir si eu, ca Amy.
Practic mult gruparea treburilor si sotul face orez cu lapte (s-a specializat pe asta) doar cand e de lucru la bucatarie , nu sta juma de ora doar ca sa amestece la cratita).
Lista cu ce ai de facut si bifat pe rand ma ajuta mult sa ma mobilizez .
La cratitele din frigider folosesc farfurii puse pe post de capac, altfel borcane de sticla de diverse marimi.
Ouale stau mai bine in afara frigiderului, dar odata ce le-ai bagat nu la mai poti scoate si depozita afara, ca apa s-a condensat pe interiorului cojii. La fel multe lucruri nu trebuie ținute in frigider, tocmai am avut o experienta neplacuta cu miez de nuca: o parte tinut in borcan in dulap, o parte borcan in frigider…ce am avut in frigider a mucegait.
Elena recently posted…Empatie, simpatie si compasiune
Vecine romance, evident.
Cu listele de taskuri si eficienta invatata, ma gandesc ca e mare nevoie pt romani daca s-ar preda in scoala….nu avem educatia asta in sange, ca olandezii sau japonezii de ex.
Faine trucuri ai, le folosesc si eu mereu. Daca ai geamuri asa multe le poti spala toate odata folosind o perie cu coada telescopica ( costa 6 lei in ro. ) care are pe o parte burete pentru udat cu apa si pe alta lamela de cauciuc pentru sters apa… merge struna.
Am văzut trucul ăsta pe la cei ce spală vitrinele la magazine. Nu știu de ce dar mie nu-mi iese NICIODATĂ. Atâtea frustrări câte am avut când am încercat așa n-am avut niciodată la o treabă în gospodărie. Așa că am decis că nu merită și le spăl clasic cu cârpa de microfibră.
Ba, mie îmi iese, am doar spatula aia cu lama de cauciuc, luata dupa ce am vazut in actiune pe unul care spala geamurile unui magazin 🙂
Si m-am uitat cu atentie cum face, asa ca fac si eu la fel. Dar imi iese bine si cu microfibra.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
Nu ma ajuta f. mult, racleta aia imi da dungi ca nu pot apasa uniform. Asa ca spal cu carpa cu apa si detergent de vase, arunc carpa, iau alta curata cu lichid de geamuri.
Racleta merge numai asa, de mentenantza, la cine spala lunar geamurile si nu le are incarcate cu jegul de pe iarna, cum avui eu 😀 :D:D:D
Nu neaparat, mie mi se pare ca racleta nu intinde jegul, cum face carpa.
Elena recently posted…Romane care mi-au placut
atunci nu tin bine racleta. Sa ma mai uit la cei care ne spala geamurile :)))
Atunci cand spal de intretinere, cum fac acum, merge usor cu racleta….dar jegul gros a trebuit o carpa. Oricum cu fostele camasi ale sotului si detergent de vase a mers repede, am spalat si 10mp2 in 20-30min, cu tot cu spalat ramele, deci eu sunt multumita de viteza. (am geamuri cat tot peretele, 2.30 inaltime)
Cate idei bune! Pe mine m-a schimbat Magia ordinii, inca nu am terminat debarasarea, dar simt cum am devenit mai constiincioasa si pun lucrurile la loc. Drept ca e mai usor si pentru ca acum sunt mai putine lucruri…
Spalatul bailor am asociat-o cu ascultatul cartii Getting things done si acum mai ca imi face placere sa le spal, ca sa am ceva timp sa ascult cartea. 🙂
Bine ai venit aici, Natalia!
Si merci ca mi ai adus aminte, mai deschid cartea zilele astea sa mai invat ceva.
Si pe mine m au ajutat ideile de la Marie Kondo, chiar de mai am de evoluat mult, dar regres nu va mai fi pentru ca vad rezultatele faine ale cartii Magia ordinii.
Insa de spalat baia tot nu imi place: fac ca nu am de ales, fac pe portiuni si trece mai usor, dar tot nu imi place 😀
Va salut!
Si eu am facut sosuri in cantitate mai mare saptamanile astea. Am avut pulpe la cuptor, niste resturi de legume oparite pentru gratinare, asa ca in urmatoarele zile am facut paste cu bucati de carne date de pe os si din sosul cu pricina. De la pulpe a avut o savoare aparte ca de afumat. Ciuperci ramase in plus, tot de la gratinat, le-am gatit ciulama(fara faina). A iesit de o portie generoasa pe care tot asa cu niste paste fierte am salvat cina. Gatitul in casa si cat mai putine produse procesate salveaza bugetul.
Geamurile le spal pe rand, camera dupa camera, daca reusesc totul intr-o zi de bine, las si pentru a doua zi de e nevoie. Treaba o impart in patru: desprafuit, spalat cu apa si putin detergent vase sau doar apa daca nu sunt ff murdare si apoi cu solutie de geamuri, lustruit.
Dupa masa am energie, am observat astfel cu cat te ghiftui mai tare cu atat te simti obosit, asa ca spal vasele, le pun la loc, scutur, matur… sau abia astept sa ies sa fac miscare. La intoarcere daca e nevoie facem cumparaturi. O lista pe telefon de ingrediente des cumparate ma ajuta sa iau doar ce e nevoie. Adaug cena mai jos cele ocazionale si musai luate pe care le sterg dupa.
Imi place ideea de eliminare a timpilor morti si ori de cate ori ma simt in stare pun in practica.
In alta ordine de idei, am gasit multa inspiratie aici, in articole, in comentarii si in celelalte bloguri cu acelas tel de imbunatatire a vietii, iar ceea ce sunt azi vi se datoreaza si voua.
Multumesc!
mihaela pojogu recently posted…Pestera si manastirea Polovragi