vara pe balcon, iulie 2018

E o perioada minunata, pe care o astept an de an si pe care mi-o imaginez si mai si vara viitoare. E cald, containerele mele sunt verzi verzi si suprrapopulate si atarna din ele rosiile si castravetii in floare, telina si salata si patrunjel si macris si frunze de ceapa verde si de ciboulette si ce mai am acolo le invit aproape zilnic cate putin prin salate.

E verde si cald si ud cu drag in fiecare dimineata si le zambesc si vorbesc.

Culeg roadele si ma bucur de fiecare strop de efort returnat: aproape totul e gratis aici, doar cu dragostea mea nepretuita. Lada de compost e fierbinte si ceva ganganii misuna, pamant perfect sa completez jardinierele si lazile. Remarc ca lazile de lemn rezista cel mai bine la soarele direct dar pierd umiditate mai mult decat
galetile de plastic negre. Nu e bai, sunt acasa zi de zi, le ud cu darnicie cu apa recuperata din bucatarie de la spalat rosii si cirese si ce alte ierburi mai trec prin farfurie.
Culeg si primele fasolici pastai. Nu sunt multe, dar cum adaug doar cateva la o oala de ciorbita, e semn de bine.
Busuiocul si telina si lamaitza si menta si rozmarin si alte aromate le voi taia scurt si toca si congela/usca, dupa cum oi avea chef. Sper ca pana ma intorc din vacantza sa isi revina. Singurul norisor ce imi incarca visul de vacantza cu cortul prin Frantza este fix ca raman plantele singure de parca prietena buna care ramane mereu cu ele nu s-a descurcat bine dar cred ca am un pic de sentimente de mama elicopter cu ele ca nimeni nu le vorbeste si ingrijeste ca mine 😀 😀
Ghimbirul se descurca meritoriu – il adaug in smoothie cu cate o ramura de telina si o juma de lamaie si daca e ceva fructe bine daca nu niste apa si gata mic dejun – se termina ele repede asa ca revin la altele umane si mestecabile, ca si dintii mei functioneaza :)Cum imi place sa organizez pe viitor, iulie e momentul de pregatit lucrurile pe mai tarziu. Am semanat kale, si mai seman un rand de fasolici in paharutze, sa le pun in locul plantelor ce ajung la maturitate. Mare parte se vor duce in gradina de unde ma pregatesc sa recoltez primii cartofi. Am si marar 🙂 .
Pe toamna mai caut si niste sfecla de frunze, din aia numita perpetual spinach, inca nu stiu cum o voi gati 🙂   dar lasa sa fie asta singura problema, clorofila e mereu bine primita in farfuria mea.
Macrisul se descurca minunat. E planta perena, o data plantata supravietuieste an de an. Tot neplantat, din seminte vechi cazute mi-a iesit niste marar pe care il las de seminte, mararul e scump cand nu il am :). Cu busuiocul nu stiu ce fac dar cumpar cate un ghivecel ma fiecare 2 luni…nu ii place la mine si pace. Asta e. Rosiile au pornit din seminte, vecina a plantat cu darnicie si mi-a dat si mie. 15 fire anul asta si daca aveam loc aveam si 30, desi stiu ca balconul meu e de fix 5-6 fire, zau ca am exagerat! .Castravetii se descurca si descurca, se intind pana unde pot, daca ma sufoca o sa ii mut in gradina unde o sa se descurce si cu melcii 🙂
Ia ziceti, ce aveti verde la voi in batatura?

 

 

 

leustean si castravete.
Castravetele nu se descurca la umbra leusteanului
salata
salata plantata din radacinile altei salate. Rupt frunzele de la baza si lasat sa mai rodeasca
dalie galbena, suvenir de la Londra.
busuioc si rosie si telina la un loc. Permacultura dupa cum avui chef 🙂
telina si niste cepe amarate
salata + kale
salata din resturi si o kale pe care o manca ceva ganganie. Kale am seminte din germania.
patrunjel, fasolica, limba mielului, rosie mica, si ceva spanac salbatec, ce mai, de toate. Le transplantez de aici…
castravetii se descurca langa petuni. Niste albinute le viziteaza, si un bondaroi e bine primit

 

41 thoughts on “vara pe balcon, iulie 2018”

  1. Te invidiez! Eu n-am atatea, dar anul asta ne-am intins cu jardinierele si pe pervazul exterior al dormitoarelor. Eu am doar mirodenii, ca na, balcon la nord . Am origano, care am descoperit ca e maghiran de fapt. Si mai am condurasi si bourrache(vad ca in romaneste i se zice limba mielului).
    Am patrunjel de anul trecut(a rezistat peste iarna), dar e cam inflorit, rozmarin si cimbru de cativa ani. Si semanate acum marar si ciboulette. Menta, busuioc luate la ghiveci. Am observat ca ce pui din seminte se dezvoltă mai bine. Am citit ca ce se autoinsamanteaza e mai bun si rezistent, deci mararul sigur o să-ți fie fain. Am remarcat ca e o maaare diferenta de seminte in functie de provenienta. Vorbesc de cele bio, ca nebio nu iau ca sa nu fie hibrizi.
    Si am un lamai de vreu metru pe care-l dopez cu zat de cafea si e tare infloritor (la figurat, ca flori n-a facut)
    La noi anul trecut prietena fetei a tinut la ea acasa cat am fost in vacanta o parte din plantele de apartament. Eu n-aveau nici o planta, li se parea bizar. Urmarea: de atunci și-a cumparat plante:) Vara asta se va ingriji de pisica 🙂
    Elena recently posted…In ultima luna….My Profile

  2. Eu am doar flori,violete! Mi-ar fi placut sa cresc 1-2 fire de rosie, leustean si patrunjel asa, din curiozitate, dar nu m-am invrednicit sa pun.

    1. Eu chiar invers: nu vreau decât chestii mancabile. Cand aveam muscate, nu le iubeam deloc, acum imi bibilesc plantele. Si florile pe care le am sunt tot de mancare 🙂
      Si cand o sa am gradina, tot chestii de mancat vreau. Bine, o sa pun ceva flori, sa vina albine, dar in rest florile vreau sa fie salbatice. Chiar am gasit prin padure prin Germania o muscata salbatica, la anul vreau sa imi aduc una-doua.
      Ciudat ca la plantele din casa nu aplic regula asta, pe ele le iubesc si daca dau doar frunze 🙂
      A, ma gandeam la compost. Noi cum.avem la bloc, mi-am luat, dar numai pt plantele ornamentale. Vazand ce arunca lumea prin compost, nu l-aș pune la plante de mancat. Apoi nu stiu cum e cu cartonul, ca având lipici si unele cartoane fiind reciclate, toate astea ma gandesc ca ajung in pamint si apoi la plante. Cred ca in grădina o sa fac compost fara carton.
      Violete de Parma ai, Geta? Tare faine, într-o vreme aveam de mai multe culori.
      Elena recently posted…Ce nu-ți spune nimeni cand iei un credit imobiliar…My Profile

      1. Ca flori si comestibile si sa atraga instectele, eu am capucines si bouraches si calendula si isi fac treaba din belsug. La primele se pun si frunzele in salata..

        Altfel, la compost ai musai nevoie si de carbon, fie cauti coaja de copac, fie selectezi atent cartoanele. Eu tin cartoane de oua dar partea necolorata, dar si cartoanele de la ikea, si cum va mutati o sa aveti din plin :).

        1. Pt un compost echilibrat si rapid sunt anumite proportii recomandate, intre masa de carbon (cartoane, coji de copac, frunze uscate) si masa de azot (resturi proaspete de legume si fructe, mai mult legume decat fructe), ceva zatz de ceai si cafea (un 1- 3%) etc . Cum tu ai pisica, poti folosi rumegus in loc de nisip la pisica si sa adaugi rumegusul cu tot cu pipi/kk de pisica, pe post de sursa de carbon. Pampam!

          1. Asa fac, dar fara kk:)
            Poti si, dar atunci trebuie sa fie compost de ala serios, in care temperatura ajunge la nustiucat, ca sa se sterilizeze. Ca am citit ceva teorii cu 3 ani in care se face compost, in timp ce la mine si la tine se face in cateva luni.
            As vrea sa folosesc frunze in loc de carton. Plus paiele gainilor. Planuri am, sa vad cat ma tin de ele.
            Elena recently posted…Ce nu-ți spune nimeni cand iei un credit imobiliar…My Profile

          2. atunci o sa ai suficient cu frunze si paie, si fara cartoane 🙂
            Habar nu am in cat timp se descompun, carton pun, carton stiu :))))). Si sa stii ca in lada de 0.5 m x0.5m x0.5m la mijloc se face cald, uneori fierbinte cand rascolesc! Si fara rame, dar si ce pun sunt din astea usor compostabile….

  3. Eu am o curte medie cu o gradinita de maxim 10 metri patrati, dar am pus acolo castraveti, vreo 7 cuiburi, rosii vreo 10, menta, busuioc, am si un dafin si foarte multe flori. Pe balcon nu cred ca m-as descurca.

    1. Nu, nu, mașina de spălat cu uscator integrat nu-i buna de nimic. Am avut si chiar m-am bucurat cand s-a stricat ca am scapat de ea. Nu usca mare lucru si la fiecare uscare consuma si apa, nu am inteles de ce.
      Uscator separat da, dar mie imi place sa las rufele la aer. De-aia ma bucur ca in gradina o sa intind rufe in voie. Si uscatorul consuma si curent si uzeaza rufele.
      Elena recently posted…Ce nu-ți spune nimeni cand iei un credit imobiliar…My Profile

  4. Ce fain ai scris. Poezie, nu altceva. Si util. Eu nu le am cu gradinaritul, rabdarea nu e punctul meu forte, dar tu mai scrie asa frumos ca poate ma iau dupa tine. Anul asta sotul meu a avut o incercare sa faca niste plantute – rosii, castraveti, dovlecei, chiar si cateva fire de fasole, le-a crescut ca rasad, dar apoi am plecat in vacanta 3 saptamani si s-a ales praful de ele. 🙂 N-a vrut sotul meu sa le dam batai de cap vecinilor, le-a facut un fel de sistem de irigare (in interior, nu afara), au rezistat si nu s-au uscat de tot, doar ca au fost cam inghesuite si nu cred ca mai iese ceva din ele. Acum eu sunt la tara la ai mei, nici mu mai stiu ce s-a intamplat cu ele. 🙂 La anu, am zis ca fac si eu un experiment- cine stie, poate descopar o pasiune noua:).

    Sa mai scrii asa frumos!
    Natalia Dabija recently posted…De când mă știu, amân. Dar acum mi-am găsit leac!My Profile

    1. Recomand putin curaj si luat condimentele astea. Eventual de ziua ta poti sugera prietenilor asa cadou :). Chiar daca se usuca in ghiveci, le consumi si uscate. Si nu te descuraja daca mor, persevereaza 🙂
      (Busuiocul e cel mai sensibil, in 2 luni pac, adio, dar menta si rozmarin sunt perene).
      Si chiar daca mor, nu te descuraja, o sa fie mai bine data viitoare. Acum 6 ani majoritatea plantelor mi-au murit 😀

  5. o sa fac si eu poze in seara asta si o sa pun pe blog….am deja rosii, dar ne-inrosite :); castratraveti – am mancat deja unul, insa amar nevoie mare si astept sa se faca dovleceii care sunt in floare;
    plante aromatice am leustean, cimbru, rozmarin si salvie
    mai am si capsuni – am avut parte de vrea 5-6 anul asta si de zmeura care se tot face de prin mai…

    iar la anul cred ca o sa ma acsez exclusiv pe dovlecei

    1. can’t wait for 🙂
      Daca ai rabdare sa studiezi cand e bine sa itzi dau liliac 😀 toamna sau primavara? 😀 ca am un pui de 1 m ce abia asteapta sa plece 😀 .

      1. De unde stii ca e pui? A crescut acolo pe langa tufa principala? La pomi si arbusti nu ma pricep deloc.
        E adevarat ca daca iei un lastar de la un pom (eu ma gandeam la visin) poti sa il inmultesti? Pe de alta parte daca pomul initial e grefat, cred ca nu-ti iese nimic.
        Iulia, zmeura cum ai avut-o, din magazin? Oare daca iau zmeura de la munte si pun semintele in pamant, iese ceva?
        Ps: tocmai am comandat la biblioteca ” Un jardin, ça coute presque rien” 🙂
        Elena recently posted…Ce nu-ți spune nimeni cand iei un credit imobiliar…My Profile

        1. Liliacul se intinde prin radacini, scoate un nou bratz la juma de metru fix unde nu am eu chef, asa ca ii separ unu de langa tufa principala.
          Zmeura si murele la fel.
          Nu la fel cu pomii.
          Altfel, abia astept sa citesti si sa ne scrii. Stii ca si eu gradinaresc cu zero costuri sau aproape, fix in ideea ca se poate… nu scot nici recolta dar dragoste 🙂

        2. am primit zmeura (lastar) si capsuni….si rosiile si castravetii i-am primit plantute….majoritatea florilor din gradina din fata le-am primit; bine cand zic primit ar trebui citit “cerut si primit” 🙂 zmeura se intinde de numa asa ca daca ai prieteni care stau la casa deja si au zmeura or sa fie tare bucurosi sa iti dea 🙂
          mai bine iei lastar de la munte…..

          pt coacaz o sa cumpar copacei in toamna, din ce am inteles de la prietenii mei care au facut asta, pt coacaz e mai complicata procedura…

          liliacul ca si socul cum zice si o femeie se intinde pe unde nu trebuie asa ca se sapa un pomulet cu tot cu radacina si se transplanteaza; nu stiu cum e pe la voi, dar pe aici am vazut pe coclauri un soi de liliac, pe care ma gandesc ca il poti aduce in gradina fara probleme (asta daca nu ai sa ceri de la cineva, fie si un vecin nou)
          iuliaBe recently posted…3 retete dulci, fara zaharMy Profile

  6. Se pune daca gradinaresc la distanta? Anul asta au inceput lucrarile pe terenul nostru din tara, plantare copacei si din astea, iar parintii mei au vrut musai si o bucata de gradina, Bineinteles, i-am sustinut! Asa ca, se exista in gradina 😀 :
    castraveti, pastai verzi, dovlecei, ceapa, usturoi, rosii…la anul mai largim un pic Flora, dar mai trebuie lucrat pamantul,care nu e inca asezat.
    Din copaceii care erau deja pe teren am avut visine si acuma puzderie de prune. Apropo, daca stie cineva cum se face magiunul de prune, acum ar fi un Moment bun sa-mi zica si mie. A strans tata cateva galeti!
    Am pus si noi butasi cred ca se cheama de zmeura si de mure, probabil in 2-3 ani vom vedea si fructele. Mama zice ca cea mai spornica plantuta este cea de pastai verzi “fideluta”, e si frumoasa, ca se agata si e urcatoare si produce ca nebuna, aviz amatorilor!
    Daca o tinem tot asa, in 10 ani facem Paradisul Verde! 😀

    1. evident ca se pune! Orice gest e un gest minunat! – clorofila, oxigen, energie, echilibru.
      Pt magiun de prune, le dezghiocam si puneam la foc la cuptor, foc mic, cu usa intredeschisa pt cateva ore. Am facut magiun si din alea ce nu se dezghioaca: le-aam pus spalate in cuptor si dupa 1 ora scos samburii :). Musai o mana de miez de nuca – pour les connaisseurs :).

      1. na, uite asa reteta imi place! la cuptor cateva ore punct! Ca am facut anul asta un gem de capsuni si Banane, si daca n-am invartit in oala de mi s-a facut rau! Nu se mai termina o data spuma aia! Mi-a iesit Gustos tare, e adevarat, si nici n-am facut vreo mare cantitate, mi-au iesit 6 borcane cu totul.

        1. Doamna, is asa de lenesa ca nici batuta nu sa stau X ore langa oala cu linguroiul in mana. Comoda …Asa ca mai merge fiert si al foc mic, in etape, adica 2 ore dim. si inchis, 2 ore seara si inchis. Si amestec de 2 ori dim. si de 2 ori seara. Si ajunge!

  7. Pfoa, ce te mai invidiez! La mine e simplu: ultimul etaj, soare sau ploaie, dupa caz, toata ziua, fara acoperis/terasa protectoare deasupra. So far, am avut diverse plante in ghiveci numai in casa, anul asta am zis sa incerc sa pun si eu niste seminte in ghivece afara. Dezastru! Cat timp a fost cald, le-a ars soarele pur si sinplu, cu toate eforturile mele de a le uda zilnic, apoi le-au inecat ploile. Concluzia: nimic in balcon (desi am
    ditamai balconul, dar nah, mai trebuie si altele), decat eventual cactusi in timpul verii.

    1. Asa vara nu mai prindem, kaput. Anterioara a fost in 1976 🙂
      Asa ca poti persevera cu plante cu perioada scurta de maturitate si sa semeni cum seman eu acum: rucola, spanac, salata – in 4-5 sapt sunt de tuns si numai bune de o salata. Eventual incearca cu plantutze mici si nu seminte. Acestea se descurca pana da inghetul, ba mai mult, spanacul l-am tuns de frunze si a dat altele si la – 3 grade.

      1. Ar fi fain sa fie asa, dar, din pacate, din ce citesc, cred ca va fi tot mai rau, respectiv tot mai cald, inclusiv in Belgia. 🙁

          1. Cred ca depinde unde stai, zona, la ce etaj etc.etc. Noi am avut timp de o luna 32-33 de grade in casa, simteam ca ne sufocam noaptea, a fost groaznic. Ca la Bucuresti. 😛 Eu lucrez de acasa si ma puteam concentra, mi s-a facut rau de cateva ori. Am luat un aer conditionat mobil (ca deh, apartament inchiriat, nu avem voie sa instalam unul sanatos, cu gaura in perete), dar a reusit sa scada temperatura putin, cu max 1.5 grade. Oricum, ma bucur ca s-au dus caldurile, nu mai imi trebuie! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge