Jeansii se pot repara. Si e ecologic!

Articolul il scriu provocata de Natalia si sper sa ajute si alti cititorii preocupati de ecologie si de blugii lor dragi.

Parerea mea e ca blugii sunt pantalonii cei mai rezistenti din tot ce am purtat toata viata mea. Si nu doar datorita panzei de bumbac robusta,dar si pt ca i-am reparat iar si iar. Cine are peste 40 ani sigur a prins anii 1980- 1995, cand de nevoie reparam hainele (ca nu se gaseau!, cel putin in provincie era greeeuu…).
Cum se stie, producerea unei perechi de jeans costa (minim) 3781 litri de apa in ciclul complet: irigare cultura bumbac, prelucrare fibra, spalari acasa etc: http://www.levistrauss.com/sustainability/planet/water/ . E mult, tinand cont ca planeta trece prin dezechilibre climatice de zeci de ani. Sa mai adaug ca nimeni nu a masurat aici cata poluare e cu vopsire, stocare, ambalare in plastic, transport, magazine etc.
Ce se poate face? acum nu o sa  stam in fundul gol, zic. Sunt ceva solutii, de genul:
1. don’t buy too many jeans. 1-2 ajunge.
2. ia si alte materiale. de ex. pantalonii din panza de in crescut in Europa (una din culturile cele mai putin poluante)
3. ia de calitate si croiala clasica. O pereche de calitate va rezista indelungat
4. daca te-ai ingrasat/slabit / nu iti mai plac, vinde-i/doneaza-i. Nu ii tine inutil in casa.
5. repara-i.
6. recicleaza-i.
Formula pe care o urmaresc este RRR. RefuseReuseRecycle. Adica mai intai refuz. Cand e musai, folosesc cat mai mult. Altfel reciclez.

Despre reparatii (reuse) o sa scriu pe larg si cu poze, deoarece am reparat deja peste 50 de blugi la vecine si prietene, iar de reciclat…inca pe atatea :).
Pozele sunt culese de pe net, eu nu am pozat nimic din ce am reparat pana acum, dar o sa adun de acum incolo, si sper ca sunt educative si va ajuta sa intelegeti ce se mai poate face si ce rezultat se pot obtine si sa decideti singuri daca va ajuta sau nu, eventual sa contactati o femeie faina ca mine in jurul vostru sa repare. Costa putin, mai ales daca adunati mai multe perechi si duceti o data – mai complicat mi-a fost sa caut atzele potrivite si acul potrivit si sa montez masina, sa incalzesc fier de calcat etc. o data pornita am reparat si 7 blugi intr-o ora.

Deci ce se mai poate face la o pereche de blugi rupta?

1. reparat marginea de jos. Ia mai putin de o ora, pt mine care nu sunt profesionista. Daca sunt prea lungi, se taie partea distrusa si se scurteaza cu 1-2 cm. Altfel se poate adaug o bucatica de material asemanator, sau de ce nu, complet diferit.


2. in genunchi. Cine are copii de 4-5-6 ani stie la ce ma refer. Ia intre 10 min si 1 ora (mai lung e atunci cand decoram 😀 sau cand blugii sunt stramti si greu de bagat masina de cusut deci e nevoie de desfacut cusaturi si refacut cusaturi). Principiul e simplu: se adauga un petic pe interior si se coase zig zag sau liniar pt a-l fixa bine de blugi.
Se poate face si de mana – una din indeile de aici e facuta fara masina.

 
3. pus petice in exterior. Sunt unele haioase, termocolante. Se face asta si acasa cu un fier de calcat. Un petic costa 7-10 lei, dar daca aveti baieti de 3 -4 ani, va recomand sa comandati de pe net 20 de petice pentru ca le veti folosi 😀

4. facut pantaloni scurti. Aici faceti acasa 🙂
5. Purtati asa, rupti. E la moda.
6. carpit in fund/intre picioare.  Ia 10-30minute de gaura. Se adauga o bucata de material mai mare decat ruptura si se coase in zigzag. Am carpit peste tot 🙂 nu e nicio gaura in fund pe care sa nu o fi putut eu repara :)))
7. reparat buzunare rupte. Cel mai simplu e de anula buzunarul si cusut de restul pantalonului si asa i se da o intaritura (10-15 minute), altfel se descoase buzunarul, se adauga bucati ca la 2,3,4, si se fixeaza buzunarul la loc (asta dureaza 40min -1 ora, descusutul si cusutul la fel e time consuming)


8. fermuare metalice. Aici e simplu, mergeti pe langa pietele mari ca sigur sunt oameni care repara fermoare. La Big Berceni erau 3, unu afara la o taraba cu multe fermoare, altul in big, al 3lea undeva in hala. Acestia pot adauga un nou catzel culisant (nu stiu cum se cheama), sau chiar fixa 1-2 dinti metalici cu patente speciale. Ultima data am platit 5 lei de reparatie.
9. capsele. Se cumpara. De unde cumpar nenea are si un ciocan special si fixeaza – acum am capse de firma desi blugii sunt de nefirma 😀  Tot el taie capsa anterioara. Daca materialul e distrus, am rugat sa fixeze 2 cm mai colea. Ii ia 3-5 minute sa taie capsa veche cu patent si fortza si adaugat noua.
10. se pot largi/strange talia pt 2-5 cm. Se pot strange pe verticala daca ati slabit mult si vreti sa ii faceti skiny sau cum s-or numi aia strans pe picior. Aici ia cam o ora, mai ales partea de largit talie unde e nevoie de adaugat material (poate chiar mai mult).

 

FUGITI DE BLUGII ELASTICI!
Elasticul deteriorat (fie pt ca a fost tratat termic – e un plastic, da??, sau uzura in timp) pt ca este tesut in material nu poate fi reparat…s-a distrus forma blugilor si gata…

 

Si aici vedeti o capodopera pentru mine, gasita pe net: numar minim 3 reparatii 😀 – arta.

 

 

In urmatorul articol va pozez ceva chestii pe care le-am cusut din panza recuperata din blugi vechi  😀 – ceva-uri pe care inca le am acasa 😀

30 thoughts on “Jeansii se pot repara. Si e ecologic!”

  1. Chiar e util articolul, și tare mi-ar plăcea să am o vecină ca tine pe care să o solicit pentru mici ajustări de-astea, gen scurtat pantaloni și alte reparații minore. Eu de-abia îmi cos câte un nasture când și când, din păcare n-am nici timpul (veșnica scuză), dar mai ales nu am răbdarea necesară să fac așa ceva. Și nici nu mă pasionează, să zic drept.

    Am mai făcut pantaloni scurți, 3 sferturi, sau așa rupți oleacă =)) chestii de-astea ce nu implică ac și ață. Sincer nu știam că e așa de costisitor pentru mediu să produci o pereche de blugi, de-acum o să iau în calcul acest aspect. Nici nu sunt genul care poartă jeans toată ziulica, iar cei pe care-i am sunt majoritatea cumpărați din SH (deci mă simt un pic mai bine că măcar îi reutilizez).

    1. Cine nu are O femeie, sa isi cumpere 😀 😀

      Altfel, luati second hand sau scurtati si amenajati sunt decizii din gama: Reuse deci esti super ecologista 🙂

      1. De fapt, nu merge.
        Majoritatea blugilor mi s-au rupt intre picioare. Mers la croitoreasa cu ei si au crapat instant (cu material, cusut in zig zag).
        Asa ca ajung sa cumpar mereu o alta pereche.

  2. Ce priceputa esti! Bravo!
    E greu sa gesesti acum blugi fara elastic. Eu am mai multe perechi cu diverse grade de uzura, cand cei buni sunt prea uzati, cumpar altii si cei mai uzati ii arunc.
    Si ca sa rideti: am cautat fara elastic, fara sa fie strimti, mi-am gasit fericirea cu unii tip anii 90 talie inalta, scurti, largi pe fund. Acasa zice fiica cea cunoscatoare ca le spune mom jeans si ca au fost la moda acum doi ani. Ii zic sora- mii care se stie si ea la moda si mi-o da: ” tu si adolescentele “. M-am uitat pe strada si intr-adevar am vazut doar la adolescente.. 🙁
    Elena recently posted…Daca e vară, e…înghețatăMy Profile

      1. Trebe sa recunosc ca, desi stiu sa cos, detest sa fac transformari, adica sa carpesc, tivesc, etc Cred ca ar trebui sa incep. Imi place totusi sa carpesc buzunare. Eu dau la cusut la un nene care are atelier si nu ia mult.
        Am mai folosit totusi la chestii rupte o folie care se lipeste cu fierul pe dosul rupturii, uneori am reusit sa dau o a doua viata la diverse, alteori n-a mers. Baiatul rupe chestii pe fund cumva sub buzunar, spre cusatura de la mijloc, alea nu se pot repara artistic, deci ajung la gunoi. E drept ca ajung asa din cauza uzurii, deci nu-i grav.
        Elena recently posted…Daca e vară, e…înghețatăMy Profile

  3. Foarte bine ca repari blugi si confectionezi si altceva din ei ! economie multa si satisfactie !

    Elena, conteaza ca tie iti vin bine si esti multumita de ei, in rest nu trebuie sa te intereseze nimic !

  4. Chiar arta, dar iti trebuie rabdare si imaginatie ca sa faci asa ceva. Eu doar in fund ii mai peticesc pentru ca sunt grasa si ii tocesc si ii rup tare repede si nu vreau sa imi cumpar prea multe perechi de pantaloni intr-un an. Stii ca nu prea le am eu cu moda…

    1. Problema mea e tocmai ca imi iubesc la nebunie majoritatea hainelor pe care le am, deci cand se uzeaza le tot repar, iar cand nu se mai poate, incerc sa gasesc lucruri identice.
      Tocmai am gasit fusta de vara care imi place si are cativa ani, dar in talia 46. Ma gandeam daca sa o cumpar sa o modific, dar nu m-am incumetat ca era mare diferenta de talie si m-am gandit ca sigur o să-mi dea bătăi de cap partea cu fermoarul. O femeie, sa nu-mi zici ca tu te-ai fi băgat la asa ceva, ca o sa ma apuce parerea de rau 🙂
      Elena recently posted…Mare, soare si … creme solareMy Profile

      1. In general ma feresc sa iau haine pe care sa le aranjez eu dupa aia, ori e faina rau si merita sa vina in viatza mea, ori nu. Desi am mai luat o bluza trening marime XXXL si nu mi-a iesit transformatul :D.
        Dar la fuste, alea conice si fara betelie in talie, se pot modifica usor fara umblat la fermuar ci doar umblat la cusatura din partea opusa fermuarului. Altfel m-as gandi sa pun niste pense si in fatza/spate :D.

  5. Articolul asta e aur! Ieri am observat ca la o pereche de blugi am o problema si intre picioare, s-au ros aproape de tot. Iau ideile si ma duc la croitorie, meci tare mult! Esti geniala, iti spun!

  6. Hmmm, mi-ai dat cateva idei tare bune! acus intru in prenatal si ma apuc de mesterit, ca am masina de cusut (talent nu prea am, dar am rabdare, deci trebuie sa iasa ceva bun din mainilel mele!).
    Eu am o multime de blugi, in diverse culori si croieli, ca-mi plac mult. Si ii port pana la epuizare, sau ii transform – ii fac scurti, 3/4, o pereche am largit-o in talie punandu-i niste bucati din talia de la o pereche de colanti, pentru a-i ajusta pentru sarcina (e tare greu sa gasesc o pereche de pantaloni/jeans din bumbac pentru gravide, care sa-mi vina, eu purtand marimea XS… ah, si sa nu dau totusi 200 ron pe ei, ca nu-i fun… sunt doar o carpa, pana la urma).
    Ce nu mai port si e in stare buna donez, pentru ca stiu ca altii s-ar bucura sa ii poarte.

  7. Wow, se vede ca ai pasiune si talent pentru asa ceva. In anii din perioada liceului aveam in cea mai mare parte blugi in dulap. Acum insa am cum ziceai tu, o pereche, care imi e foarte draga si o tot port. Si rareori am doua sau trei perechi, asta pana apuc sa ii dau altcuiva atunci cand nu ii mai port. De reparat nu am incercat pana acum, poate odata o sa imi fac curaj sa ma aventurez la asta, cred ca va fi distractiv. Imi amintesc de copilarie cand puneam mana pe masina de cusut a strabunicii si faceam (oarecum 🙂 ) haine pentru papusi din resturi de materiale. Sunt amintiri dragi.
    Denisa recently posted…Ciupercute cu mozzarella facute la Slow CookerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge