Am fost plecati 3 sapt si gradina a ramas la mana Domnului. Si se pare ca s-a descurcat mai bine decat perioada cand mergeam de 4-5 ori pe sapt. : rosiile atarna de greutate, am si mancat cateva pe loc, zmeura iar a inflorit si rodit, am umplut 3 pungi de pastai in congelator, cartofii ce i-am plantat acum o luna au frunze pana la genunchi, hreanul e plin frunze (chiar, se mananca frunzele? cum?) , kale am de dat si la vecina, iar castravetii, oooo, castravetii i-am pus prea des si s-au intins peste jumatate de gradina si au rodit ca am cules o sacosa si inca mai e de cules.
Doar ca nu stiu ce sa fac cu castravetii asa mari: sunt inca verzi dar plini de seminte deja – si mai ales ca sunt multi. Aveti ceva propuneri indecente cum sa mananca castravetzoii?
Tzatziki <3 <3 <3
Amy recently posted…Vreau sa slabesc
ma duc sa iau usturoi 😉
Bun rau, nu-i asa? 😀
Amy recently posted…Imi amintesc ca am avut o copilarie frumoasa
Big like. Imi amintesc de vremurile când tot ce cultivai intra pe un balcon (asemenea mie 🙁 ) Grija cu hreanul că se întinde pe sub pământ de nu vei mai putea cultiva alte alea.
Nu poți face suc din castraveți și să-l congelezi în punguțe de apă ca să-l folosești pe post de demachiant?
nici nu m-am gandit, evident ca pot face!
P.S. mai cultiv si pe balcon, haha, au crescut rosiile anul asta si inflorit…dar nu polenizat. Am 7 si astept sa se coaca 😀 – o sa raman la frunze pe balcon.
Nici roșiile mele de pe balcon nu au fructificat grozav. Dar asta fiindcă am ales un soi românesc, mai dificil. Cu polenizarea m-am implicat în fiecare an. În loc de albine folosesc o pensulică 🙂 🙂
Albino, cu hreanul m-am gandit. Aici e 4 euro kilu, ma apuc sa vaaaand :))) – da doamne sa ai gura aurita si sa faci radacina groasa :)))))))))))))))))
exactement…. tzatziki…. rules 🙂
ai mei sunt cam amari, insa in salate nu se intampla; insa anul asta Universul a fost darnic cu rosiile si dovleceii 🙂
iuliaBe recently posted…Ce mai citesc in ultimul timp, despre finante
Bunica de la Valcea numai castraveti din acestia avea… murati!
Am dat o mica cautare… Am gasit mai multe retete aparte:
https://www.restaurantedelux.ro/mancare-de-castraveti-cruzi.html
Aperitiv
http://reteta-de-acasa.blogspot.com/2012/09/castraveti-cu-branza.html
Supa
http://foodstory.stirileprotv.ro/reteta/supa-rece-de-castraveti-cu-iaurt
o sa murez un borcan de 2l, dar am o sacosa si castravetii sunt in floareeeee 🙂 deci mai produc :)).
Multumesc de retete, branza am, castraveti am – imaginatie nu mai am nevoie 🙂
Tzatziki stiu si eu si eventual suc sa il bei, e f sanatos.
Si la mine s-a ocupat o prietena de-a fetei de plantele de pe balcon, zici ca le-a pis ingrasamant, asa au crescut. De la caldura mare plus udat bine. Altfel pe la noi aici zici ca sintem dupa ceva cataclism, nici in sudul Frantei parca nu era asa uscata toata vegetatia, e deprimant de-a dreptul.
Elena recently posted…Mare, soare si … creme solare
Murați, ca vara, apă, sare ca la orice murături și ca la varză, mărar dacă ai, usturoi, apoi la 4 zile îi scoți și-i bagi la frigider. Poți face o ciorbă de castraveți acri de zile mari, dreasă cu iaurt dacă e nevoie, am făcut de 3 ori vara asta.
Welcome back, sper că ți-a priit concediul! Mă crezi sau nu, ți-am cam dus lipsa, tot dădeam târcoale pe acilea să văd dacă n-ai mai postat ceva :))
multumesc de urari 🙂
Mai postez mai colea, acum sunt prinsa de pachetele umanitare si nici nu mi-am revenit in ritm…
Vad ca deja ai pe lista tzatziki si supa de castraveti cu iaurt. Sunt primele la care ma gandesc cand am castraveti. Seama foarte mult la gust, difera la consisitenta. Supa o poti face si in varianta dulce, cu pepene, o lingurita de miere si suc de lamaie, lasand usturoiul deoparte.
Sa sugerez si o reteta frantuzezsca pe care am citit-o pe un site grecesc : Concombres au Beurre. Scrie ca era una din retetele preferate ale Juliei Child. Se curata de seminte, se taie feliute, se oparesc in apa, se scurg o ora-doua si apoi se prepara la cuptor cu unt si mirodenii ( partunjel, marar, estragon, izma), presarati cu farame de paine. Exista si variante cu branza roquefort, parmezan. iaurt, oua, etc. Deci se pot folosi cam ca si dovleceii. As zice sa lasi si coaja daca sunt bio. Si apoi, renumitele sandwichuri cu castraveti ale englezilor 🙂
Dani recently posted…Continuare
PS – apropo de hrean, n-am facut niciodata, dar am citit ca frunzele fragede se pot folosi la sarmale. Oparite si cu umplutura clasica sau doar cu orez si legume.
Dani recently posted…Continuare
da, in copilarie facea mamaia dar sarmale nu mananc/nu fac. Ma gandeam sa le bag in salate sau in ciorba, mi-e ca imi scuipa astia din casa 😀
Bunica ii punea si la murat, din astia de vara, la saramura. Ii taia, le scotea semintele si ii baga la borcan. Daca au si coaja tare, ii poti decoji. Pui putina sare si in 2-3 zile deja sunt buni de mancat cu o tocanita de vara cu teci de fasole si rosii.
Tu ai si gradina-gradina? Dar unde o ai? Cand am fost in Haga, am ajuns la un capat de oras, aproape de mare si am vazut ca olandezii folosesc orice bucatica de pamant sa cultive legume. Mi-a placut mult. Erau blocuri vis-a-vis, deci nu cultivau la casa, ci pe un teren gasit liber (probabil). Ma bucur ca te-ai intors! Si eu am tot intrat sa vad daca ai revenit. Sa ne spui cum a fost in vacanta!
am balconul dotat de galeti si ladite inverzite, dar si o gradina inchiriata, fix asa cum vazushi tu la Haga. Sunt peste 50mp2 dar datorita liliacului si boschetilor de coacaze propriu zis am 40mp2 lucrati. Belgienii sunt mai lenesi ca olandezii dar macar incearca.
O sa scriu despre vacanta, totul e in draft, deocamdata sunt prinsa cu alte activitati foarte faine!
Ce de bunatati! 🙂
Ce pofta mi-ai facut de castraveti!! Nu ma lasa astia (medicii) sa mananc cat timp alaptez :((
unblogcolorat recently posted…4 obiecte de care nu pot să mă despart