De data asta am multe de saptamana trecuta, am mancat mai putin decat am estimat. Si am mai fost la un magazin sa folosim bonurile primite, asa ca de acolo am adus o gramada de plastice:
-cereale bio (fulgi de ovaz, sac hartie cu fereastra de plastice)
– mazare bio (congelata, in plastice)
-cacao bio cu multa grasime – evit pe cea degresata (borcan de sticla)
– crema de ciocolata, bio( borcan de sticla)
-macrou congelat (in plastic) – am vrut peste de captura oceanica si nu de crescatorie, de la pescari de aici inca nu am sursa de incredere si de recomandat dar gasesc eu 😉
-linte. Tot in plastic.
E un compromis, nu sunt mandra de el dar am ajuns la un compromis de a utiliza bonurile pe produse bio cu un exces de plastice in casa.
Altfel de la piata am luat asa:
-oua. Cartoanele returnate. Cu drag va zic ca pe unul din cartoane am vazut data de 2015, va dati seama de cate ori s-a plimbat cartonul ala cu oua catre client si inapoi la producator?
-branza telemea, in cutia mea
-struguri ceasla in sacosa mea. Boaba marunta si dulce cu gust de vie si miros de copilarie. Sper sa apara si mustul …
-o sacosa de portocale pt suc (in sacosa mea) si citrice pt limonada. Nenea de la piatza le avea in lazi de carton.
-niste banane urate si patate, mai ieftine ca lumea le evita, cu eticheta de fairtrade, numai bune sa le facem mini clatite
-prune brumarii, ultima strigare, zic.
-ceafa de porc de la macelarie, in punga de plastic (ma consolez ca am luat 3 kg si am carne pe 3 sapt., pana ne vine coletul de vita – ne-am mai inscris la o taiere de porc si de acolo vom mai avea 10 kg de porc, cu tot cu vita nu mai luam carne pana in februarie)
-lapte de la dozator. Nu am avut sticla de acasa, m-am grabit…alt plastic.
-sacosa de morcovi (avem niste cai in apropiere, mergem periodic si le dam o gustarica si lor, nu numai noua) si niste gulii -noua (le mancam ca pe mere)
-covrigi cu mac si strudel de mere. Patiseria le vinde in sac de hartie.
Mai avem castraveti din gradina, rosii, macris, iese salata de vreo 3 cine, cu telemeaua aia. Mai am sos de rosii gata facut de sapt. trecuta intr-un borcan si imi ies niste paste rapide intr-o seara si la pachet. Mai am si cartofi de facut la cuptor cu rozmarin. Mamaliga cu br si la si ou. Nici ciorba de verisoare de sapt trecuta nu s-a terminat, maine la pranz e numai buna. Asa ca sapt asta e mai usoara.
Toate plasticile astea le arunc. Doar pe alea de la dozatorul de lapte le spal si pastrez, sa le utilizez data viitoare. Pe langa cutiile de la oua am mai returnat niste caserole de plastic cu fructe, dar tot multe arunc sapt asta.
Data viitoare o sa imi iasa mai bine…..
Mi-am propus sa evit plasticul (recipiente, tacamuri, pungi, haine, jucarii etc.)…moment in care am constientizat ca suntem inconjurati de plastic. Plastic peste tot!
nu putem sa il evitam complet, dar reduce: nu mai iau ardei in plastic cate 2, vinete una cate una in plastic, castraveti plastifiati cate unu, etc.
Acum 3-4 ani aveam peste 20 de plastice aduceam saptamanal in casa, acum 3-5. #lesswaste 🙂
Pe mine ma inspaimanta faptul ca nu mai gasesc produse locale, precum linte, vad din tari ca Turcia, Canada(din asta am luat), Kazahstan ?? Pff…
Eu nu am mai cumparat saci menajeri deja de vreo doi ani, pungile care se aduna de la cumparaturi in supermarket, piata, cand uit sa iau de acasa, le folosesc pentru gunoiul menajer. De cand cu selectarea gunoiului, gunoiul menajer e prea putin pentru sacii pe care obisnuiam sa ii cumpar si sa astept pana se umple incepe sa miroase, asadar o punga mai mica pe care o arunc, mai ales vara, la cel mult doua zile e bine.
Nici pungi pentru congelator nu am mai luat, refolosesc pe cele de la painea feliata, chiar si cele de la congelatele cumparate.
Ne-am luat cana Britta… mai putin plastic; multumita tie!
O saptamana am scapat de grija fructelor, am primit o sacosa de struguri.
Din pacate insa, strangem ceva plastic pe care nu Il mai refolosim si Il aruncam, de la cutiutele cu branza proaspata, lapte, mozzarella, etc.
Doamne cat am putut rade, intreaba sotul, sunt tinere? “ciorba de verisoare”
mihaela pojogu recently posted…Pestera si manastirea Polovragi
Mihaela, nu ne-ai mai scris de ceva vreme! Te asteptam!
Mihaela, bine ai revenit! ma bucur ca ne scrii! si mai ales ma bucura pasii pe care i-ai mentionat!
E de la ciorba de verisoare? :)))))
(si sa o tin ca in gluma, cu verisoarele mele ne alintam cu cate un “draga perisoara”)
Mama draga, de unde ai tu in Bruxelles covrigi cu mac si strudel cu mere?? Ca vreausi eu si nu am gasit, in afara de covrigii simpli de la Paul.
Luminita, salivand la astea mi-am adus aminte ca noi avem la Paris in cartierul evreiesc, dar nu-s prea bune. In schimb avem 2 patiserii nemtesti: vai, vai ce bunatati au acolo 🙂 .
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Si eu cel mai important lucru pe care l-am retinut a fost strudelul cu mere 🙂
Am facut si noi cumparaturi azi, la mag bio, m-am gandit cu groaza la cate recipiente si pungute de plastic am cumparat deodata cu mâncarea.
N-avem dozator se lapte, deci nu pot merge cu sticla.
La mutat am avut toate cutiile de carton (reciclat), tot scotchul si tot plasticul ala (papier a bulles)…vai vai cata risipa.
Si mai cugetam ca in ziua de azi pt orice lucru care il faci ca sa protejezi mediul, la inceput trebuie sa cumperi ceva care participa la distrugerea lui: compostor-recipient de compostat, filtru de apa-carafa filtranta, etc.
Saptamana trecuta am vazut un film despre plasticuri: deprimant. Nu stiu daca noi, oamenii obisnuiti, ne putem pune cu lobbystii industriei, care militeaza la Bruxelles doar pentru interesele lor, cred ca ei sunt mult prea puternici fata de noi.
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Stii, eu nu caut perfectiunea: singurul lor unde nu omul nu a facut deseuri a fost in paleolitic. Dar macar putem face mai putin, da? Compostorul e varianta cea mai putin poluanta, cana filtranta si un cartus Brita salveaza 5-10 sticle pe saptamana, o sacosa de panza chiar daca e transportata din china salveaza si 100 pungi pe luna plus cativa saci de gunoi etc.
Ce faci, faci FOARTE BINE! e bine asa, Elena! Pt ca in europa nu am gasit inca un centru de reciclare plastice, ne mintim ca reciclam dar de fapt toate se trimit cu vaporul in china sau filipine sau vietnam unde…. dar hai, ca avuram subiectul asta la munca disputat timp de juma de ora cu oameni din toata lumea si experti etc – nici nu ne pasa de asta pana China a refuzat gunoaiele europei.
Mda, am vazut si asta…si plaje poluate cu plastic si ca de fapt nu au ce face cu muntii de sticle de plastic stranse pt reciclare 🙁
A, uite ca am gasit linkul https://m.youtube.com/watch?v=wZT3drAYIzo
De-aia imi zic ca tot ce facem noi nu are nici o utilitate la scara mare 🙁
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Sa stii ca plasticul si ambalajele sunt printre motivele principale pt care mi-am facut abonamentul la tarani. Am mai zis eu, efortul individual are efect in universul tau individual, la scara larga trebuie altceva. De ex la noi in nl au aparut plase pt fructe si legume, sa nu le mai pui in pungute din alea de plastic. Apa de la robinet e potabila si f curata, nimeni nu cumpara pet uri sau cani de filtrat. Copiii sunt invatati de la varste f mici ce inseamna poluarea si reciclarea, etc.
Eu reciclez ce pot, dar tot mi se pare groaznic. Noi 3 producem un sac mare de gunoi plin cu plastic pe an – stiu pt ca il strang separat sa-l duc si am 2 saci mari in magazie care asteapta sa avem timp de dus…
Diana recently posted…ce-am mai citit asta vara
Încă am tot felul de provizii ciudate, uite cum am trăit cam tot septembrie cu 5 legume cumpărate proaspăt și restul din cămara. E un pic enervant pentru că nu îmi pot planifica după ce aș vrea să mănânc, trebuie să includ si ce am, dar e relaxant financiar
Citeam acum de o tipa care a venit din Belgia in Franta si se plângea ce rau stau francezii la capitolul asta
La voi o fi mai bine. Noi ducem plasticul cu hartia si metalul impreuna, asa ca nu stiu cat de mult e plasticul, dar sa tot fie… La bloc la noi nu se recicla (aveam tobogan de ala de gunoi direct din bucatarie ) si cred ca eram cam singurii care faceam efortul sa ducem totul in centrul orașului la bornele de reciclare. Acum 10 ani tin minte ca am fost f mirati si pierduti într-o vacanta in Austria, ca acolo se recicla de zor si aveau nu stiu cate pubele speciale.
Apa la noi nu-i f buna, dar depinde mult de tevile orasului. Dar dupa cate am citit cat de poluată e apa cu antibiotice, anticonceptionale si citostatice, nu am incredere sa beau direct de la robinet, mai ales ca apa noastra vine din cel mai poluat fluviu din Franta.
Pe mine ma ingrozeste ca suntem printre aia care sunt atenți si totusi aruncam atata plastic.
Iar la serviciu imprimam cu nemiluita, aruncam tone de hartie si nu reciclam absolut nimic. De cateva ori pe luna se fac mese cu tot felul de bauturi carbogazoase in plastic, sucuri uneori in sticla, ambalaje o droaie. Totul se duce claie peste gramada in gunoiul care merge la incinerator.
Asa ca de-aia imi zic ca tot ce facem e inutil. Adică nu m-as opri din facut , ca e normal, doar inutil 🙂
Si scandalurile de la noi cu ministrul ecologiei care și-a dat demisia, ca nu putea face nimic, cu marea uzina care va produce carburant din sute de mii mii de tone de ulei de palmier…cand se face atata scandal din cauza uleiului de palmier dintr-o amarata de Nutella…toate astea ma fac sa fiu pesimista.
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Si eu am senzatia de inutil cateodata, dar nu e, suntem parte din intreg. In Olanda depinde de municipalitate, in oras reciclam hartie, sticla, verde, menajer la poarta, restul duci tu, in perfierii e diferit, la munca, 8km de casa, reciclam separat cutii de lapte, doze de metal, etc, mereu sunt bulversata de ce unde sa pun…
Essential mi se pare mie sa fim responsabili pe cat putem, mama m-a invatat sa fac tot ce pot eu mereu, restul universului nu il poti controla…
Diana recently posted…ce-am mai citit asta vara
Aparent suntem o picatura in ocean de aproape 10 miliarde. Doar ca eu nu as putea trai cu ideea ca am stiut (acces la informatie datorita jobului) si ca nu am facut nimic.
Altfel lucrurile se schimba si la nivel general: deja in piete s-au redus accesul la pungi de plastic si introdus saci de hartie, supermarketuri incep sa renunte la excesul de pungi unde se poate etc. – si astea si pt ca e cerere! ca oamenii vor altfel.
Adaug informatia ca 40% din plastice sunt pt ambalarea fiecarui produs. Cu asta am inceput, cu asta evoluam.
Stiu ce zici, asa imi spun si eu, dar uneori ma apuca pesimismul. De fapt chiar pt ca nu ma ajuta cu nimic si ca nu pot controla, nu ma mai uit demult nici la stiri, dar mai aflu cate ceva de la radio, cat conduc in drum spre serviciu. Si ce aflu nu e in masura sa ma faca mai optimista.
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Sa stii ca de mine poti fii mandra. :)) De cand am inceput sa te citesc, nu mai avem mai deloc pungi de plastic in casa, doar plase mari cu care mergem cu masina la cumparaturi, si am inlocuit cutiile de plastic de lapte cu sticle (gasesc la Delhaize, nu peste tot, dar tot se poate). Inainte aveam tone de pungi de toate formele si marimile de plastic, cred, acum nu. Clar e loc de mai mult la toata lumea, dar nah, schimbarea incepe cu fiecare din noi.
te pup, ma bucur ca ti-am ridicat niste semne de intrebare. Eu nici nu vanez perfectiunea, dar unele lucruri se pot imbunatati doar sa vrem putin.
Muhahh abia acum realizez cat plastic strangem, aici unde stam se colecteaza plasticul de 2 ori pe luna, este jale cat strang pana vine masina sa le ia 🙁
Am luat cana Brita, dupa ce am aruncat filtrul pe care il folosisem mai bine de 2.5 luni, am decis ca si apa de la robinet e la fel. Inca mai cumparam cate un bax de apa totusi, sa luam la drum, sa avem noaptea (ca e greu pt copii sa bea din cana in somn). dar deja e muuult mai bine, caram mai putin, cheltuim mai putin si mai putin plastic.
La Mega-ul de unde cumparam noi au pungi de hartie pt legume si fructe, ceea ce este foarte ok, desi inca mai cumparam si unele in plastic pentru ca sunt fix cele pe care le consumam si le pun si ei la vrac 🙁
telema am gasit la cutie de metal, nici nu stiu cat de sanatos este dar am ales calea asta (oricum nu exista prea multe sortimente, cu greu am gasit telemea de orice fel).
Acum caut sticle de metal (la un pret decent) pentru copii, au la scoala cana si beau apa de la robinet, dar le mai trebuie si cand se duc la sala de sport etc
Ce mi se pare salvator aici este ca la gunoiul menajer nu trebuie musai un anumit tip de punga cum era in Brussel, ci pot pune in orice punga.
Cartonul il aruncam direct in tomberon, sticla la fel, doar pt plastic primim niste saci speciali de la primarie (care cred ca sunt biodegradabili).
Sticlele de plastic le mai refolosesc, adica fiica mea are una mica pe care o reumplu acasa de 10-20 ori (pana o strica de tot, in shuturi). Am avut una de metal dar nu se mai inchidea bine si am renuntat la ea, asa ca atunci cand gasesti una si sa reziste, please share.
Cu sacii de gunoi si umplutul, uite asa am vazut si eu cat plastic strang. Si strang.
Si noi caram baxuri de apa, pana ne-am luat un filtru Aquaphor care se monteaza la chiuveta de la bucatarie – https://www.dedeman.ro/ro/filtru-de-apa-aquaphor-modern-2/p/2016159 Filtrul filtreaza 4000 l de apa, asa ca e foarte avantajos…
Noi incercam sa refolosim pungile (avem celebra “punga cu pungi”) pentru ca nu putem scapa de ele oricat am vrea, daca mergem la supermarket – toate fructele si legumele le cantaresti in pungi 🙁 mi-ar placea sa avem si noi mai multe pungi de hartie. La piata rog vanzatorii sa nu-mi mai puna in punga produsele, ci direct in sacosa mea (am niste sacose din plastic reciclat foarte faine).
f. interesant filtrul asta, multumim de link! nu doar ca iese mai ieftin decat orice apa imbuteliata, dar scapi si de timpii pierduti in transport/gunoi/depozitare etc!