Profit ca seful e in concediu si am o pauza la munca sa povestesc despre tratamentul de par pe care mi l-am inventat inspirata de altii, ca o romanca adevarata ce sunt (si nu, nu e plagiat, pt ca mai mult de 30% e contributie proprie :D). Asa ca trageti-va aproape, luati o lingura si un borcan in urmatoarele 2 minute puteti sa
imi reproduceti teza de doctorat.
Am amestecat intr-un borcan spalat, cald si bine uscat:
-ulei de cocos
-ulei de masline
-ulei de jojoba
-ulei de migdale
(cam 3-4 linguri din fiecare)
-si bonus, vitamina E uleioasa (aveam niste capsule uleioase de pe vremea lui pasvanti pe care alta data le puneam in argila alba cand faceam masca de fatza dar cum fac masti rar si foloseam 2 capsule amarate, am decis sa pun pe toate in tratamentul de par ca expira acolo nefolosite)
Am tinut la cald pana s-a topit uleiul de cocos (langa oala de ciorba, se topeste f. repede pe la 25-26 gr) si am amestecat cu lingurita pt omogenizare. La racire nu se mai solidifica.
Cum il folosesc? il aplic pe pielea capului INAINTE de spalare: inmoi degetele in borcan, pun pe pielea capului si masez bine, dau cateva suvite mai colea, iar inmoi dejtele in borcan, iar masaj pe chelie butelie etc.
Nu pun mult asa ca intra repede in piele/par (am si par decolorat blond deci are nevoie). Nu intind pe par – se contamineaza el de la gesturile mele.
Stau asa cateva ore (fac in weekend).
Efecte: un par mai “lucios” – evident, de la atatea uleiuri bune sau nebune. A indeprtat aproape complet de matreaza si mi-a calmat dermatita seboreica, un simptom cu care jonglez de 15 ani si care imi provoaca mancarimi dar si o inestetica matreata), promit sa mai dau mai atent prin toate zonele data viitoare. Nu rezolva cauza (la mine e si teren alergic) dar imbunatateste enorm aspectul. Pot da si pe pielea de la marginea fetei, piele care e agresata de spalatul meu pe fatza zi de zi si unde pielea se descuameaza si mai mult.
Cum de am ajuns la combinatia asta de uleiuri? Pai dupa filozofeli pe net 🙂 si incercari:
-am ma incercat doar cu ulei de cocos. Destul de gras pt pielea capului meu. Am mereu in casa, bio
-am ma incercat cu ulei de masline. Se spala greu din par, a fost nevoie de 2 samponari. Am mereu in casa.
-am ten mixt. Pentru pielea mea uleiul de jojoba se preteaza f. bine pe post de demachiant, pt asta l-am cumparat, asa ca am luat din el. F. scump.
-uleiul de migdale este iar un ulei care nu incarca pielea si porii si hraneste parul, asadar il am in casa (nu e scump).
-ultima folie de vitamina E era pe expiratelea, i-am gasit locul in viata mea, si cumpar alta in curand.
Costuri? ies mai scump decat tratamentul de par din comert ce il aveam anterior. Dar ies mai sanatos!! plus ca nu am niciun plastic nou in baie, niciun drum extra la supermarket. Pe viitor renunt/reduc la uleiul de jojoba si raman cu mai mult ulei de migdale doar pt a vedea daca se poate mai ieftin.
Dar daca ma uit cati bani am dat la dermatologi si pe lotiuni cu cortizon sa am acelasi efect cu un produs homemade folosind ce am in casa, zau ca pretul este light.
Pe viitor discut cu Roxana sa vad daca recomanda vreun ulei esential sa adaug.
La mine uleiurile astea nu dau deloc rezultate bune, din pacate. Uleiul de masline imi ingrasa parul intr-un mod groaznic si il lasa uleios si pleostit rau de tot, oricat l-as clati/curata dupa, iar uleiul de cocos, culmea, imi usuca si descoameaza pielea si mai mult, a mea oricum fiind extrem de uscata. Uleiul de migdale il folosesc pentru piele, acolo face bine, pentru cap, insa, again it’s a no-no. Pe mine sampoanele profesionale luate din saloane m-au ajutat, sincera sa fiu, nimic altceva nu a mers. De uleiuri am citit ca nu sunt chiar asa grozave pentru oricine, depinde de piele PH etc.etc., si ca in teorie mersul la un dermatolog ar fi cel mai recomandat pentru a identifica exact ce ne foloseste.
Inmoi foarte putin degetele in uleiul facut de mine tocmai pt a nu pune mult pe par ci maxim pe piele, oricum mixt-ul am ajuns la el dupa multe incercari. Ce merge la mine nu merge la toate persoanele, asa ca e de incercat. Cu cel de masline simplu si cel de cocos simplu nu a fost mirobolant, dar intre timp am invatat si sa dozez cantitate mica.
Altfel am fost la cativa dermatologi in bucuresti, am primit lotiuni cu cortizon si lasat bani grei. Cauza mi-a ramas: fondul alergic.
Testam si vedem cu ce ne merge, asa e.
Ulei de neem, tea tree, galbenele, cate putin din fiecare adaugate in baza de cocos si shea. Se spune ca are un efect mai bun in firul de par daca invelim cu o punga(am o casca pe care o refolosesc) si apoi un prosop cald bine.
Daca ai rabdare si pus prosop cald atunci do it. Eu sunt prea repezita.
Multumim de idee, o sa caut si eu un ulei de galbenele!. Anul trecut mi-am facut un unt de galbenele pt a pune pe pielea mea cu dermatite, mi-a placut si calmat pielea,e posibil sa imi functioneze minunat si la pielea capului.
De cand mi-am facut masca pt par cu uleiuri si mi-au trebuit 4 aplicari una dupa alta de sampon pt ca parul meu sa nu arate ud, eu ulei pe parul meu nu mai pun 🙂 Fain ca tu ți-ai gasit ce trebuie pt parul tau. Ca sa vad ce ulei trebuie pt cate ceva eu merg pe oleassance, blogul, nu magazinul si acolo gasesc ce uleiuri trebuie pt o anumita afectiune a pielii, de altfel de acolo imi cumpar uleiul pt dermatita seboreica pt fata, uite linkul https://www.oleassence.fr/dermite-seborrheique-traitement-naturel
Mie imi place de dna asta ca vede lucrurile global.
Mie mi s-a dus matreata de cand nu ma mai spal cu sampon.
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
De pe site ul asta m-am inspirat si eu si adaugat vitamina E si chiar ajuta. Altfel nu pun ulei pe par ci pe radacina, fix la piele, masez sa intre in piele. Da, ramane putin si pe par dar scopul nu e lungimea firului ci fix radacina ce o masez cu varful degetelor inmuiate in ulei.
Eu nu folosesc atât de multe că nu am prin casă, dar pentru că îmi cade mult păr o dată la trei luni când îmi fac timp pentru asta dau cu un amestec de ulei de măsline cu ulei de ricin, tot numai pe piele.
Pentru fetele care nu pt scoate uleiul din păr după, o linguriță de bicarbonat de sodiu în șampon, amestecat si spălat cu el, scoate inclusiv ricinul de la prima încercare și ricinul e oribil de scos , pe cuvânt.
Ar fi fost bine sa stiu asta cand nu mai iesea uleiul din par 🙂 acum nu mai risc sa imi mai pun, ca prea m-a traumatizat experienta. Si dupa 4 samponuri mi s-a uscat asa tare parul, ca s-a facut ca paiele.
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
Eu folosesc ulei de jojoba pentru ten, îmi priește. Dau un puf-două de apă termală La Roche-Posay, las nițel, apoi câteva picături de ulei și masez. Asta doar seara că dimineața e prea mult, durează până intră în piele.
Pentru păr nu prea aș risca ulei, am părul gras și îmi pare greu de scos…
Cristina recently posted…Despre plimbatul de bezmetică pe lipa-lipa.ro
si eu ma simt bine cu uleiul de jojoba pe ten, si e nevoie de f. putin. E interesant cum o alta grasime ajuta la indepartarea grasimilor de pe fata!
Eu am incercat masca cu ulei de cocos, ulei de ricin si vitamina A uleioasa. Si-mi place rezultatul de fiecare data, parul capata lucius si devine mai matasos. N-am incercat combinatia pe care ai scris-o tu aici, dar e buna de luat in calcul pentru viitor. Parul, de fapt ingrijirea lui, reprezinta una dintre cele mai mari preocupari ale mele, asa ca fac ochii mari cam la tot ce vad legat de subiectul asta. 😀
Multumim pentru recomandare!
Mie mi-e tare frică să pun ulei pe scalp. Încerc să folosesc produse hidratante pentru lungimea firului de păr, folosesc un balsam leave-in de tip spray la fiecare spălare și dacă mă usuc cu foehnul mai folosesc după și două picături de ulei de argan. Dar doar de la jumătatea firului spre vârf. Am făcut o dată o chestie din asta cu ulei pe scalp și nu pot să spun cum mi-a arătat părul o săptămână și 5 șamponări mai târziu 🙁
Cred că pielea mea nu prea suportă uleiurile, din păcate, deși mi-ar plăcea. Pe față nici atât, de doi ani fac tratament pentru acnee, iar acum că am scăpat n-aș risca pentru nimic în lume.
Acum un an mergeam la kinetoterapie și masaj pentru coloană. Și după vreo lună și ceva nu știam de unde m-am ales cu ditamai acneea ȘI pe spate. M-a lămurit dermatologul, era de la uleiul de masaj (care era un preparat natural, făcut la clinică din ulei de măsline, încă un ulei și puțină zeamă de lămâie parcă, sper să nu spun prostii).
Eu sunt prea panicată cu uleiurile, însă la tine pare să funcționeze bine combinația, am să o recomand și eu mai departe 🙂
Miss I. recently posted…DoR și Treizecizero – jurnalism pe bune
Pt tenul gras se recomanda anumite uleiuri dar nu cel de masline. Eu pt fata folosesc ulei de jojoba si pt corp ulei de migdale. Uleiul de vitamina E mi s-a parut extraordinar pt pielea mea – acum inspirata de Amy o sa iau si vitamina A uleioasa.
altfel cantitatea care ajunge pe scalp e foarte mica.
Eu sunt mare fan uleiuri, am incercat destul de multe de-a lungul vremii si singurul cu care nu m-am impacat deloc a fost cel de ricin. Dar parul eu il spal cu bicarbonat si asta duce orice ulei, daca nu dupa o aplicare, dupa doua sigur. Pentru fata cel mai bun mi s-a parut uleiul de jojoba, pentru par cel de masline. Uneori, mai ales dupa vacante, folosesc un fel de maioneza din galbenus, ulei de masline i o lingurita de suc da masline, intinsa de la varfuri pana spre jumatatea parului. Oricum ajunge si la radacini ca ma leg cu un prosop si astept o ora.
In privinta uleiurilor, atentie la cele din magazinele de cosmetice: daca nu scrie ca este ulei pur si luati eticheta la studiat, veti avea surpriza sa constatati ca uleiul de jojoba contine de fapt si un ulei de baza, intr-o proportie destul de mare (eu asa am patit). Plus o gramada de conservanti. Din cauza asta le prefer pe cele alimentare, acolo unde se poate.
Ca si tine iau uleiurile pure. Fix din motive bine enuntate de tine, dar si pt ca surpriza surpriza, sunt ceva mai ieftine doar pt ca nu scriu “a se folosi pt XXX”!
la cel de cocos iau bio ne-dezodorizat, miroase demential a cocos (fruct ce il ador, ma abtin sa nu mananc din motive de faraLimita), la cel de masline am o relatie cu un grec.
Maioneza in par nu mi-am pus – cum am par scurt si decolorat, as incerca, mai ales la iarna cand mai vine si caciula. Deocamdata radacinile si scalpul aveau mare nevoie! si sunt f.incantata de rezultat.
Si eu iau uleiuri pure, dar nu de bucatarie, ci de uz cosmetic. Apropo de tratamente pentru fata. Azi vorbeam cu 2 colege (25 si 42 ani ) despre varsta si cum te schimbi la fata. Amandoua spuneau ca au remarcat la persoane apropiate ca daca te machiezi si cremuiesti, îmbătrînești mai repede la fata. Nici una nu se machiaza, cel mult rimel si nu-și pune nimic pe fata (!) Nici macar crema. Mai minimaliste decat mine, ca eu imi dau cu uleiuri. Si imi confirma ideea ca frantuzoaicele se machiaza mai putin decat romancele. M-am simtit mai putin singura 🙂
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
A, citisem eu, nu stiu daca nu de la tanti oleassance, ca firul de par poate fi de 2 feluri, era si un test. Si de-aia cred ca unele din noi pot să-și dea cu ulei pe par cu rezultate excelente, iar pe altele ne-a traumatizat o masca cu ulei 🙂
Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utile
exact, ori merge ori nu merge.
eu nu am incercat niciodata un mix degenul asta, dar am folosit separat ulei de masline si ulei de cocos si niciunul nu m-a dat pe spate. Mi se pare ca pierd timp sa le aplic si ma enervez cand le stiu in cap si nu ma ajuta cu mai nimic. Pe partea de cazut parul nu stiu cum actioneaza ca nu am avut rabdarea sa le folosesc de mai mult de 2-3 ori pe fiecare dintre ele.
Päi noi doua avem piele cam la fel: ten gras cu tendinte de acnee. Nici pe mine nu m-au avantajat uleiul de cocos sau uleiul de masline aplicate separat. Apoi cum am ulei de jojoba pt fatza si mi-e foarte bine, si uleiul de migdale pt parul fetei, am decis sa le amestec. Ulei de jojoba nu stiu daca sa iti recomand sa cumperi ca e scump, dar cel de migdale mi se pare foarte fain si pt pielea corpului (toata sarcina mi-am dat cu ulei de migdale pe burta si nicio vergetura, si pielea fina fara sa se ingrase)
De ca
Pentru dermatita, https://www.pasagera.ro/mancarimi-scuame-matreata-si-dermatita-pe-scalp-cauze-si-solutii.html
Faina reteta, am incercat si eu cu cocos, ntzzz not good nici pentru par, nici pentru fatza.
Am Jojoba si Avocado acum, pe langa uleiul fractionat de cocos, care e ceva mai ok decat cel obisnuit. Avocado nu imi place deloc, d-aia inca rezista, are miros, culoare…
Jojoba e genial, foarte ok pt pielea mea, chiar si pt ten, dar tin de el, ca e mai scumpicel 🙂
Eu folosesc migdale si samburi de struguri la salate, deci le-am baut, trebuie sa cumpar, le folosesc si pentru scrub, seruri de fata, in loc de ulei de corp.
De masline nu-mi place mai deloc cel din comert, dar am o promisiune de ulei pur din Maroc, totusi, daca este pur ar trebui sa fie gras si dens, deci il mancam.
Pentru par sunt cateva uleiuri esentiale care merg bine, in functie si de rezultatul cautat: rozmarin, cedru, melaleuca…pe langa faptul ca ajuta ca si tratament, te protejeaza si de musafirii aia care vin de la scoala :)))
Mai sunt cateva uleiuri care merg, dar cred ca pentru inceput poti incorpora 1 singur in masca si sa vezi cum merge, ce efecte are sau n-are, asa iti dai seama daca mai trebuie ceva. Iti trimit mai multe info si alegi ce crezi ca iti trebuie.
Experimental am remarcat ca ulei de masline si cocos sunt bune numai pt piele f. uscata (eu pun pe calcaie si coate). De masline imi aduce grecul din stanga, dens, nefiltrat, e practic suc de masline (abia in cateva luni se sedimenteaza 2-3mm de pasta de masline pe fundul sticlei).
Pe viitor o sa adaug si ceva ulei esential, cate un pic, pt incercat. Sa scrii mai multe – mi se pare f. interesante proprietatile lor!