Franta, mon amour, vara lui 2018

Noi traim pt vacante. Am si alte hobby-uri, am activitati, prietene, casa si copil, ce mai, am viata plina, dar daca imi doresc independenta financiara e pt a lungi vacantele si nu urechile in asteptarea lor.

De data asta am facut o nefacuta si mult dorita: vacanta de 3 sapt. (pana acum cea mai mare a fost de 17 zile). 3 saptamani pline de oxigen si de paduri si miros de brad, cu lac la picioare si pasarele la cap, de lipsa poluarii si plin de oameni cu dragoste de  natura cum poti gasi prin rezervatiile naturale, de dormit cu rasina de brad in par si gust de branza de capra cu bagheta scoasa de pe vatra, de vin rosé langa un susur de izvor.

Am plecat duminica din motive de activitati copila la pranz (altfel am fi plecat vineri direct de la birou ca am mai facut-o noi)  asa ca am impachetat lista, udat balconul si dat cheile prietenei (si scris pe tel. sa nu uit sa ii iau  ceva cadou ca ii raman datoare vanduta pt cele 3 sapt. de udat turma de rosii pe vreme calduroasa de vara) si plecat. Cu cortul. Anul asta cort mai mare, tot de la Dechatlon desi am incercat si la alte firme dar Dechatlon vindea cort la reducere asa ca am luat si bun luat ca e ok pt noi.

Anul asta a fost fara multe cautari si ne-am dus in campinguri cunoscute: In Vosgi mergem in zona la Longemer langa Gerardmer, apoi in Jura mergem in Clairvaux-les-lacs.

De data sta am stat 3 sapt pline, si profitat sa facem excursii si in Elvetia, si la Chamonix. Da, un vechi vis  devenit realitate – Mont Blanc. Speram ca la anul sa si urcam pe el. Habar nu am de ce ultimii ani de viata mi-au amortit si diminuat din visele alea de umblat si descoperit, cu ani urma Mont Blanc-ul era un subiect fierbintept mine: cautam documentare, citeam carti, etc. Cu ocazia ajunsului langa Chamonix am ochit alt camping (in Argentiere) de unde vom face, sper, la anul, o parte din Trail de Mont Blanc. Doar sa mai creasca fata si sa reziste mai mult la mers.
De data asta am urcat cu teleferixul pana la 3300m (pt cei interesati, in sezon sunt cozi mari la teleferic si la 10 dim erau vandute bilete pt restul zilei – pretul e de 65 euro de pers.). Telefericul are oprire la 2300 m si de acolo se poate cobori pe jos, un fel de Jepii mari deci si pt copii). Apoi e a 2a bucla de teleferic pana la 3300 unde zapezile sunt vesnice si peisajul invita la mers dar se pare ca e acceptat numai cu ghizi. Se vedeau colea pe zapada cateva zone cu corturi montate pe zapada si montaniarzi infocati.  La anul vom lua trenulet pana la ghetar.
Despre Elvetia as vrea sa scriu inca putin. Este extraordinar de disciplinata: curata, ingrijita, ordonata, arata bogata dar nu etaleaza si nici epateaza. E drept ca am fost numai prin satele in jurul lacului, intre Nyon si geneva , am oprit din sat in sat, am stat prin parcurile de pe malul lacului Leman, parcuri simplu si frumos amenajate cu spatiu pe iarba verde, spatii de gratare dar fara pubele semn ca gunoaiele si le iau acasa, cu locuri de sport si locuri de copii, cu locuri de sporturi acvatice si banci etc.  Am mers si mai la deal cu 10-20 km si vizitat tot feluld e satuce mici, pierdut printre vii si picat in admiratia lacului si muntelui. Frumoasa tara. Curata foc. Peste tot gaseam locuri de recreere in natura si asta cred ca m-a impresionat cel mai mult.
De preturi nu va zic ca am fost cu salata de la Lidl si apa in sticla, ne-am luat doar cate o inghetata mica (3.5 euro)  si uitat la un restaurant satesc (25-30 chf un fel principal)

Si vara asta am mai facut ceva-uri pt prima data: am mers intr-un parc de aventura in copaci. Anul trecut am lasat sot si copil pt ca eu m-am impedicat si cazut ca o mamaliga si lovit de la nivelul solului asa ca nu am mai urcat prin copaci considerandu-ma un pericol public. Dar acum…asa de mult mi-a placut cu tiroliene printre brazi si rasina printre picioare de la imbratisat totul pe acolo incat am mai cerut o data, sa mai chiui de la copac la copac, sa ma ghiontesc cu copiii, sa bomban moldoveneste o baba olandeza ce nu se dadea mai repede etc. Nu m-am mai uitat in jos, 8 m de hau sub picioare pe o funie intre 2 branzi e mult pt mine, chiar si legata bine de sarme si cu bradul strans dragastos in brate.
Si ca sa fie inca o nefacuta, ne-am dus pe lacuri cu kayak-ul. Pt cine nu stie, eu nu inot ca mi-e frica de apa: apa e buna de un dush si de baut :). Am supravietuit, si pt ca a vrut copilul  ne-am dus cu tot cu kayak si pe un rau de munte, noroc ca era perioada de seceta si putina apa si mai trebuia sa impingem pe anumite portiuni. Altfel de cazut tot am cazut cu tot cu vesta, care pluteste bine 😀 . Frumos, de facut si alta data, e extraordinar sentimentul ca mi-am depasit limitele si vazut natura din alt unghi decat cel al bipedului de pe mal si ca vestele de salvare chiar functioneaza si in apa de 50cm.
Am mai vizitat o pestera. Un muzeu.

Ce am mancat? Ca si anii tercuti si asa cum ne place in vacante, am mers la targurile locale si luat rosii si branza de capra. Cate o sticla de vin. Cate o branza maturata de veci. Ceva specialitati facute pe loc (cartofi copti sau paella) dar si incercat pateuri de carne pe care franta le face atat de bine. Pui rotisat de cateva ori. Am gasit si un restaurant cu pastrav proaspat (realmente misca in acvariul din curte) si pe viitor o sa fac si eu pastrav cu sos de smantana si garnitura niste morcovi fiertzi pe jumatate –  o bunatate, da, se poate pastrav fara prajire 🙂 . A 3° oara nu au mai vrut colocatarii :). Am facut gratar si noi, si salate din belsug cu legume luate de la localnici, cu rosii cu gust si branze de capra. De dulciuri in Franta nu va mia povestesc, dar va zic ca am luat 2 kg si  nu reusesc sa scap de ele (erata, la 1 oct. am scapat).  Ca am dormit pe ruptelea. Ca ma trezeam la 6 si citeam in linistea diminetii 2 ore, pana pe la 8 dimineata cand plecam la plimbarea obisnuita de 3 km pana la patiseria din capatul satului (celalalt capat, doar sa am de unde veni) si la alalalt capat al satului dupa un litru de lapte proaspat muls. Ca am baut si cate un pahar de vin rosé de cateva ori (beau rar) si ca mi-a alunecat paharul cu bere in mana si varsat pe mine semn sa nu mai iau bere ci vin :).

Am citit cateva carti. Recitit Taiko, citit pe Mara Wagner, citit un Dan lungu naspa si 5 carti politiste de Jo Nespo (mi s-au acrit, zau, toate se intampla la nordici? – au iarna lunga si imaginatie bogata, bag sama).

Bugetul:
-100 euro cort nou. Dechatlon, reducere de la 200. Cine are noroc, apai are noroc :). Cuie am am recuperat si de la cortul vechi.
-campinguri 3 sapt. si benzine aprox 1000 euro
-suveniruri cred ca am depasit 200euro pt ca am luat si 5 sticle de vin acasa, 1.5 kg de branza (inca mai avem in congelator o ultima bucata), ceva jucarie copil, 26 de carti (unii ‘este’ tralala si e treaba mea), atza de tricotat mie (mdea 😀 oferta buna 😀 ) etc.
-mancat mic dejun: croasante, lapte proaspat, bagheta cu miere/gem local
-pranzuri si cina – gratar (avem un mic gratar electric luat asta iarna) sau branzeturi cu salata -legumele fie de la piete locale, fie de pe la magazine bio. Cand nu aveam chef taiam legume si luam un pui rotisat (bio). Lidl are o sectiune faina bio, reteaua Biocoop e fix pe gustul meu: totul bio bio.
-restaurante cu pizza, pastrav (de 2 ori, ne-am intors de drag ce ne-a fost), plate de jour, cate un pahar de vin etc.  Plate de jour cam 12-13 euro de persoana. Mancatul in targurile locale cam 7 euro de persoana.
-activitati: parkaventure 25 euro de persoana. De 2 ori. Teleferic pe MontBlanc: 65 euro de persoana. Inchiriat kanoe/paddle/hidrobicicleta cam 10-20 euro pe ora. Pestera cred ca 15 euro de persoana. Muzeul a fost ieftin, 4 euro de persoana.
Total: 2300 euro in 3 sapt.
Aparent poate parea mult, dar apoi am remarcat ca am economisit si acasa: curentul inchis din tablou (lasat frigider), apa neconsumata 3 sapt, mancare nu, copilei nu i-am platit activitati vara (care sunt destul de scumpe, 70 -100 platim saptamanal) etc. Concediul asta ar fi facubil si cu 25% mai ieftin dar 2018 e un an bun pt noi.

M-a ajutat ca am scris si anul trecut un “rezumat” al vacantei – http://iubescorasulmeu.ro/2017/08/11/cum-a-fost-vacanta-cu-cortul-prin-franta/ asa ca am pornit de acolo cu liste de bagaje si le-am facut repede.
Ce ne trebuie pe anul viitor? alt sac de dormit pt mine, mi-a fost frig 2-3 nopti asa ca am imbracat un polar peste pijama.

Cum arata draft-ul pe care l-am f acut inainte de vacanta?
Cam asa – un draft, nu l-am respectat 100% dar a fost baza.

Plecam luni dim. sau duminica direct de la Mara la stagiu?
De vb cu Adriana pt chei si udat flori.

http://www.camping-jonquilles.com/hautes-vosges/tarifs.html – nu facem rezervare, mergem in timpul saptamanii

Mergem direct in Jura? http://www.la-grisiere.com/

http://www.campingchamonix.com/?id_page=2 – stam la vila?? de sunat sa vedem daca mai au locuri si facut rezervare  (in final nu mai aveau locuri)

Bagaj din camara: cort. Altul? si arunc pe asta?
saci de dormit x 3
saltele x 3 .
Izoprene x 3.
masa plianta si 3 scaune
cele 3 prosoape de baie.
Bucatarie:  gratar
3 castroane de inox, 3 furculite 3 cutite, 3 lingurite, farfurii si cani de email x 3, 2 linguri mari, un burete de vase, 1 detergent lichid, un prosop de sters vasele, 3 servetele de masa
briceagul, 3-4 saculeti de cumparaturi vrac, sandwitch bags pt de luat mancare cu noi
patura de picnic
saci de gunoi
ciocan.

Din dormitoare, la fiecare:    5 tricouri, 5 chiloti, 5 sosete
5 pantaloni (3 lungi, 2 scurti)
2 rochii sau 2 fuste
1 pijama
1 costum de baie
esarfa
Hainele groase (polarele din punga, de spalat!!)
Rucsacii mari -camara (? ocupa loc, mai bine pun in gentile de plaja cusute)
De pe hol: incaltaminte x 2: slapi/sandale si bocancii de munte. Pt fiecare.
1 rucsac mic
geaca de ploaie

Din baie
medicamentele de astm si alergii (de verificat cu o sapt. inainte ca sunt expirate, check the doctor)
1-2 saci de panza pt rufe murdare
costumele de baie
gel de dus sau sapun si o manusha de toaleta
3 prosoape de baie mari, 2 mici
sfoara cu motocei si carligele
absorbante
hartie igiena
sudocrem
putin detergent de masina, intr-un borcan

Draps pt Chamonix. Sau inchiriem ? Din sifonier

Distractie.    CARTILE cu Franta turistica!!.
kindle-uri. Incarcator. De incarcat totul de acasa.
Jucarii Mara   se ocupa

mancare, din bucatarie:
-sare in borcan mic. Dar mic, de maxim 100gr.
-ulei in borcan mic. maxim 200ml..
-borcan de miere, cereale ovaz
-ce mai e in frigider.
-sticle mici de apa
Pun tot in:
-Lazile frigorifice si pastilele de inghetzat. Sa scriu numele pe pastile. Lazi + pastile in camara.

acte masina, carduri identitate din portofele.
Telefon? eu nu.
Facut lista cu targurile satesti din zone.
Facut lista cu ce sate vedem.

Lista cu sate:
gerardmer
Pont-à-Mousson
Abbaye des Prémontrés
Le Creux
Luxeuil-les-Bains

Jura

Lac de Lamoura
Col de la Faucille
Baume-les-Messieurs   (grote)
Château-Chalons
Arbois
Dole
Poligny
salins-les-bains
lons les saunier
arlay
sellieres
orgelet
nozeroy-ghaute vallee de la saine
saint claude
Les rousses
Thoirette le Haute
Arinthod
Moirans en Montagne
St Julien s/Suran
La Frasnée
Grusse
Cluny
Nevy-sur-Seille

Cu draft facut si tinut pe tel bagajul ne-a luat 2- 3 ore sa facem. Pot zice ca eu m-am miscat mai repede decat sotul doarca pt mine am grupat pe zone/categorii, si el umbla cam nauc prin casa cu lista si pixul in mana.

49 thoughts on “Franta, mon amour, vara lui 2018”

  1. Ah, ți-am citit textul și m-am gândit că eu cred că mi-ar plăcea o rulotă. N-am fost niciodată cu cortul și poate și de asta nu mă încântă ideea, însă într-o rulotă cred că aș rezista și mai mult de 3 săptămâni. Poate odată și-odatăăăă, cine știe…

    Visez și eu la o vacanță așa mai lungă, la anul după nuntă ne gândeam să mergem două săptămâni prin Toscana, să stăm pe la diverse pensiuni agroturistice, să mâncăm brânză și struguri și să le gustăm toate vinurile. Am înțeles că sunt tare primitori localnicii pe acolo. Până una alta, aștept city-break-ul de săptămâna viitoare.
    Înțeleg perfect ce zici cu vacanțele, uneori când n-am chef să mă mai apuc de învățat ceva nou sau când nu mă trage sufletul să-mi actualizez CV-ul, mă uit pe hartă, îmi amintesc câte locuri sunt de văzut pe lume și imediat îmi vine cheful 😀
    Miss I. recently posted…Recomandare: două cărți care mi-au plăcut în 2018My Profile

    1. Sunt majoritar rulote in campingurile din Franta. Olandezi si nemti nu mai raman vara in tara lor 😀 – se leaga la electricitate, toalete cu apa si masini de spalat sunt, ce mai, unii erau cand am ajuns si lasat acolo cand am plecat: dezleaga masina de rulota, lasa rulota aranjata acolo si fac ture imprejur cu masina, seara vin la rulota etc. Amuzant e ca la furtuna prin care am trecut corturile in campinguri au rezistat minunat, dar prelate de la vreo 2 rulote s-au sfashiat.

      Altfel noi am cautat sa inchiriem rulota si sa mergem, sa vedem cum e. Doar ca preturile nu ne-au incantat 🙂 – de banii aia ne mai permitem inca o sapt. extra de vacanta. Poate in tarile nordice sa iesim mai ieftin cu un tur cu rulota (ca acolo e mai frig …).
      Ba chiar i-am propus sotului sa cumparam o rulota si sa o inchiriem 😉

  2. Cum ți-a plăcut cartea Marei Wagner? Eu am citit-o dintr-o suflare, e foarte cursivă. Simpatică și nostalgică pt cei care au apucat câțiva ani în comunism sau au copilărit în anii 80-90. Cât despre romane polițiste, eu tot de la editura Trei am citit Arșița – Jane Harper dacă vrei să schimbi peisajul nordic.

    1. Dintr-o suflare, asa cum spui!! nu m-am culcat pana nu am terminat, traiasca kindle-ul 🙂 m-am recunoscut in ninsori, in baiatul de la scara a3a care era cool ca bea, in venitul pe intuneric de la scoala cu vecina, pana si in nenea care m-a agatat si amenintat si am reusit sa tzip si fug!!!
      P.S. daca as fi avut si telefon probabil as fi facut farse asemanatoare 🙂

  3. Ah am citit dintr-o rasuflare textul si m-am bucurat alaturi de voi ca ati avut asa vacanta faina! bravo voua, e excelent asa, fix ce trebuie de la o vacanta 🙂 multumim mult ca ne-ai impartasit toate detaliile astea! si eu abia astept sa va urmez exemplul, mai ales acum de cand il avem si pe Mr Puppy mare iubitor de natura si el hahaha
    ma gand si eu de mult la varianta cu rulota, dar vorba ta, ridica muuuult pretul si nu prea se merita.
    poate scri ceva asemanator si la iarna dupa vacanta voastra insorita 🙂
    pupici

  4. Pfui, ce bine suna vacanta ta! Cred ca v-a prins tare bine! Ah, si Elvetia! Ne-am incumeta la un weekend, sa vedem daca ne descurcam cu banutii, apoi mai mult, tot visez, ah.
    Am fost si noi anul trecut in Spania, 3 sapt, dar obositor, ca am pornit din sud, facut tot sudul, apoi urcat in sus pe coasta, zbor in mallorca, apoi vazut barcelona si acasa. Ni s-a cam luat, vrem natura, munti si liniste, nu ne mai intereseaza altceva. Vara asta am vazut Slovenia, Croatia si o bucatica din Italia, tot pe repede inainte, dar ne-a priit, ne-am incarcat bateriile pentru toamna.
    La anu vrem cu rulota, ori ramanem un eu, ori zburam spre Canada, dar sa vedem cum, ca vrem casa, din sept ma intorc la univ.. iar ne inhamam la chestii serioase
    Raluca recently posted…2016 in cartiMy Profile

    1. Imi plac orasele in Spania, sunt pe gustul meu, am vizitat cateva orase dar pe rand, asa, pe indelete. Are orase pline de viata si istorie dar fara sa ma oboseasca cum ma obosesc italienii, e multa informatie sa le faci ca circuit – dar sunteti voi tinerei, profitati.

      Cu rulota inca nu am mers dar ma intreb mereu de mai ramane vreun olandez in tara lui vara la cate rulote vazui prin frantza.
      Si nici in croatia nu am ajuns!.
      Mda. Vezi, nu esti singura care vrea multe si multe de vizitat.

      Altfel noi ne am platit vacanta urmatoare: craciun in israel. Alt vis al meu.

  5. Sa va fie de bine! Noi stam in Franta si visam(si mergem) la vacante in Germania si Austria 🙂 Poate ar trebui sa mergem prin sate. Doar Gerardmerul il stiu din lista ta si de Dole am auzit, ma intreb daca nu e prin zona cu drumul cel mai inalt din Europa, pe la Barcelonette. Plus cateva localitati, gen Rousse, pe care le stiu ca statiuni de schi.Cand am fost in sate vechi si pierdute cu multa piatra, mi s-au parut cam deprimante. Dar ne-am propus sa mergem la anul o saptamana pe undeva prin Franta.
    Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

    1. Satele le am cautat pe net cu ” les plus belles villages de la France/ jura etc) si asa am facut lista. Pe acolo am mai oprit si deviat unde vedeam un panou, mai vorbeam cu alti turisti ca noi, in camping era un colt cu zeci de pliante etc.
      Minunat totul!

  6. Ce frumos! Pacat ca nu pui si fotografii, m-as muta la tine pe blog! Imi place cat de organizata esti, mie imi ia doua zile sa ma asigur ca am pus tot 🙂
    Of, si fraza de inceput m-a dat pe spate, si eu traiesc pentru vacante 🙂 si le tot inmultesc an de an. Din pacate la mine timpul liber nu e deloc flexibil, ce imi programez in 3 ianuarie pt tot anul ca zile de concediu asa ramane, asa ca e mai greu de gasit oferte bune. Dar invat sa ma descurc mai bine pe an ce trece. Lasa ca ies eu la pensie odata si-odata 🙂

    1. si ce urate poze fac :))
      Ideea ca facem f. rar poze.

      Si la mine de la inceputul anului sunt programate zilele de concediu impreuna cu echipa, nu pot pleca cand e alt coleg plecat, vine unu/pleaca altul, am mare noroc ca seful accepta cate o zi din cand in cand dar si ca am colegi fara nevasta sau copii ce pleaca in afara sezonului ca ie ieftin ( de ex. acum colegul din fata e 3 sapt plecat in tenerife si la un sfert de pret cat dadui eu de craciun in tenerife).

      Anul asta e deosebit pt ca bugetul a crescut – multumita blogului.

  7. Oare sunt oameni care sa nu traiasca pentru vacante??
    3 ianuarie pentru vacante pe tot anul?! Eu chiar azi m-am trezit trasa de urechi ca imi cer zile libere peste 3 saptamani…si cand sefa m-a intrebat cate zile libere imi mai raman dupa asta, ca nu cumva sa le pierd…iar eu nu am stiut cate, mi-am agravat situatia 🙂 Eram într-o vacanta continua de 10 ani incoace pana anul trecut si inca n-am reflexul sa imi fac planuri cu mult inainte. Dar acum, cand vacanta e chiar vacanță, mi se pare ca profit mult mai bine de ea decat pe vremea cand puteam sa plec oricand. De-aia ma intreb daca pensia, fiind tot o vacanta continua, nu o fi mai putin aducatoare de satisfactie decat un concediu.
    Elena recently posted…Planuri de gradinarit si buruieni utileMy Profile

  8. Ce frumos! Nu ne pui si ceva poze? Da, si eu numai in vacante as sta, daca s-ar putea. Momentan nu prea a fost cazul la noi in ultimul an jumate si nici prea curand nu va fi (cele doua sarcini, eu cu sanatate precara, apoi bebe mic, bani etc etc). Cu cortul noi nu ne-am duce, cu rulota insa ne bate tot mai mult gandul. De mancat, mie una imi place in vacante sa nu mai gatesc si spal vase, ca asta oricum fac si acasa zilnic, mi se pare un rasfat maxim micul-dejun la restaurant. Pentru viitorul indepartat, eu una momentan am vise exotice cu Asia si Noua Zeelanda.

    1. am foarte putine poze facute, noi fiind mult in natura telefoanele descarcate, neintrat pe net. Puneam telefonul pe flight mode ca sa tina bateriile dar mare parte a concediului nici nu il incarcasem. Cred ca si eu si sotul avem 20 poze la un loc -ia sa descarc in weekend….
      De mancat in vacante profitam de mancat local si simplu, proaspat, e momentul de vitaminizare, miscare, dar si de cunoastere vietii localnicilor. De fapt dupa cum ai bagat de seama si meniul nostru de acasa e simplu, cu multe legume si fructe. Da, am fost si la restaurant, cam o data la 2-3 zile. Daca ar fi sa stam mai mult la restaurant si hotel nu cred ca ne-am mai permite financiar 3 sapt de vacanta vara si 3 iarna, si nicintr-un caz sa mancam bio. E un compromis pe care ni -l l-am asumat si un echilibru noua.

      1. Noi suntem pasionati de fotografie, peste tot unde mergem taram ditamai aparatul foto dupa noi. Mai nou a inceput si cea mica sa faca foto, normal, daca tot a vazut la noi….

          1. Asa simt si eu : e mai simpla vacanta. Mai fara griji. Apuc sa ma bucur dmai mult de cele vazute. Da, nu am ce arata la altii dar nici nu mai zic. Nu stie nimeni pe fb unde am plecat :))))))))))

  9. Și eu obișnuiam a-mi planifica tot concediul în ianuarie, așa cerea HR-ul firmei la care lucram și eram mult mai organizată. Acum, de când cu „boschetăria prin Thailanda” (cuvintele unui prieten, nu ale mele 😀 ), îmi iau vacanță cum și când doresc, bani să am. Dar sunt mult mai haotică în făcut planuri, nefiind necesară planificarea. În bagaje nu-s haotică, oricum încerc să-mi iau mereu doar bagaj de mână, adică sub 8-10 kg.
    Fain tare cu cortul, trebuie să fi fost o vacanță tare faină, aș merge și eu așa, dar nici măcar nu știu să-l instalez :))
    Cristina recently posted…Despre plimbatul de bezmetică pe lipa-lipa.roMy Profile

    1. Vacantele celelalte le facem doar cu rucsac (bagaj de ana) de cand are fiica mea 4 5 ani m am mai relaxat. Nu stat dupa bagaj in aeroport, costuri mici, impachetat repede, sarit in tren sau autobuz cu usurinta. Masina de spalat acolo sa fie. Daca facem cumparaturi ni le punem colet la posta. Nu stiu cum or fi altii dar daca am prea mult bagaj, ma pierd in detalii, evident ca keep it simple and stupid e solutia pt mine. 5 tricouri si 2 pantaloni si 2 fuste sau o rochie este tot ce bag in rucsacul de iarna.

      Cat despre cort si instalare, se instaleaza f. usor, in 10 minute. Cu youtubul, zic. Altfel mie microbul mi-a fost transmis, adicalea prietenii m-au luat. Si nu am mai scapat :))))

  10. Tu vorbesti franceza? Te intreb pt ca sunt anumite gite -uri unde daca tii gitul o perioada de timp nu platesti cazare. E un pic mai confortabil decat cortul. O alta possibilitate are fi woofing ul dar nu e decat 50 % vacanta.

    1. Gite uri sunt multe si ramane o varianta minunata cand facem un tur prin munti si sa nu luam cort si saci de dormit cu noi. Am cautat pt trail de MontBlanc dar e nevoie de rezevrare din timp, cel putin in zonele faine si cautate.

  11. Am fost într-o vacanță geniala la Roma într-un camping, am stat in bungalow dar erau locuri si pentru cort si pentru rulote. Nu știu, nu mă văd stând la cort, nu am fost niciodata poate din cauza asta dar la o rulota nu cred ca as zice nu. Bine și cortul l-aș încerca o data ca nu pot respinge ceva a priori dar sunt cam multe de cumpărat pentru a descoperi că mie chiar nu îmi place cu cortul

    1. si aici erau bungalow-uri. Noi avem o istorie cu cortul in spate, si am pornit cate putin: 2 nopti acum 3 ani, apoi 5 nopti, apoi 2 sapt si acum 3. Altfel o parte din echipamentul de camping e luat la mana a2a. Si la fel poate pleca 😉

  12. Of, parca te-am si vazut printre copacii aia, cu rasina prin par si mi-a placut! As vrea si eu sa mergem cu cortul, dar nu stiu cand o sa prinda curaj sotul. Poate la batranete, fara copii. Noi anul asta am experimentat prima oara o vacanta mai lunga in loc de 2 mai scurte, in ideea de a petrece mai mult timp impreuna si de a nu fi pe fuga si in ideea sa economisim. Ca am dat doar o data bani pentru drum, nu de 2 ori. Mi-a placut mai mult asa, ca am reusit sa ma bucur de tot timpul asta. Insa am economisit destul de putin. 3 sapt, cu 2 copii, AirBnb, nu cort, ne-a costat peste 4 k. Mai ca nu-mi vine sa recunosc :)). Am economisit pe mancare pentru ca am gatit aproape in fiecare zi si pe suveniruri (ca am luat f putine), dar cazarea ne-a cam rupt. Cazarea plus 2 scaune de biciclete pentru copii, pentru ca ne-am cazat intr-un sat, umde nu se gaseau scaune de inchiriat si a trebuit sa le cumparam. De fapt, am ales sa le cumparam, nu a trebuit. Si a fost f fain. Ne-am simtit mult mai bine in zilele cand am fost cu bicicletele, de cand atunci cand ne deplasam cu masina.

    1. Olanda e scumpa. (merseram de cateva ori). Stai sa vezi ca Londra e si mai scumpa, la fel si tarile nordice /elvetia. Dar una nu ne-am duce in Basarabia sau Albania :))))

        1. colegul meu de la biroul din fata (altul, hahaha) zice asa, dar el calatoreste in afara sezonului. De ex acum e in canare: a prins avion cu 150 euro si inchiriat aprt. 300 euro pe sapt tot aprt. (merge cu prietenii) – in sudul insulei unde e mai scump si mai cald! Ma oftica, imi da mesaje cu poze cu bere, sau la 8 dim zice “ma duc la plaja” si eu astept sa vina un metrou sardelutza, etc.
          In afara de o poza cu prajituri pe care le duc la birou nu am cum sa i-o platesc.

          1. Lasa, ca nu mai avem mult nici noi, da, da, in extra sezon in iulie noi am dat 1400 ap pe plaja, avion si masina, 2 sapt, 3 pers in Maspalomas, de revelion dam pe 8 zile suma asta dar in epoca ante-copil am facut Roma 8 zile cu 300 eur hotel in centru, vizitat toot si o masa pe zi la restaurant
            Diana recently posted…ce-am mai citit asta varaMy Profile

          1. da, de aia profitam acum, luna septembrie, inceputul adica, e de vis, nici prea cald (desi am avut 34 de grade ziua), apa superba, preturile la cazare mai decente….
            hai ca in curand nu o sa mai vrea sa mearga cu voi, o sa vrea sa mearga cu prietenii, asa ca profita si tu :)))
            iuliaBe recently posted…Bugetul lunar in 4 categoriiMy Profile

  13. Sa va fie de bine! Foarte frumoasa zona, am fost acum vreo 3 ani, de vis a fost, noi am stat chiar in Chamonix
    Mie mi se pare ieftina vacanta voastra. Cortul e si un stil de viata, nu e neaparat o varianta ieftina, in Franta merg prietenii nostri olandezi cu 60-100 eur pe noapte, in conditiile in care noi am dat putin peste 50 in Gran Canaria in aceeasi perioada, apartament pe plaja
    Depinde f mult de perioada, na, avem copii, asta e, sa ne traiasca, vacantele sunt despre timp impreuna, nu despre bani
    Diana recently posted…ce-am mai citit asta varaMy Profile

    1. Ne dorim vacantele in parcuri/rezervatii naturale pt calitatea aerului. Franta are norme bine respectate in ale ecologiei, se simte diferenta. Din pacate costurile in aceste zone sunt mari, cu tot efortul meu, pt ca sunt locatii putine si vanate – nu poate oricine construi un hotel/renova casele etc si cazare sub 80 euro nu am vazut si tot ocupat (caut cu juma de an inainte si in nu stiu cate directii, cred ca ma bucur de ideea de a cerceta si investiga la fel de mult ca la vacanta in sine) sunt mari. Banii nostri s-au dus majoritar pe experiente nu pe nevoile de baza – si am si scris cate am facut, unele de cateva ori (de ex hidrobicicleta, paddle, kayak au facut in plus colocatarii, eu mi-am dus scaunul pe malul lacului, sub salcii, si bagat picioarele in apa si kindle-ul sub nas) .
      Cortul nu e neaparat ieftin. Am dat 26-28 euro pe naopte pt camping 3 stele, 3 persoane, cu accces la electricitate, apa calda, dus si zone de chiuvete si toalete, pe malul lacului, loc de joaca pt copii. Daca in ro era f. ieftin ca campam gratis pe langa vreun rau si sapam o gropitza la 100m in deal, aici nu mai risc. Avantajul la cort e ca ne decidem si plecam in 2 zile (daca vreau altceva ca o femeie ce sunt sau vremea e mai nasoala si vrem sa plecam in sud.). Toti in campingurile alea iubitori umblatori de trekking si padure, inclusiv nou nascutul de la cortul vecin (erau multi bebelusi de cateva sapt unii, luni, sugari, una mica frumusica venea la noi de-a busilea cu un zambet blond olandez de milioane – chiar, e in regula pt normele olandeze daca luam bebelusii in brate? )

      1. Daca nu ti-au zis nimic parintii, da, ca nu au nici o problema in a-ti spune
        Aerul curat conteaza enorm, n-am realizat pana n-am plecat din bucuresti. In ultimii 4.5 ani de cand am emigrat am luat antihistaminice doar cand am fost in ro, avem un aer tare curat aici
        Noi vrem sa experimentam ceva glamping, un Biarritz, poate la vara, ca ne luam cetatenia si nu mi-e clar cum o sa fim cu pasapoartele, dar in rest, eu nu am cu cine :))) ai mei vor baia lor si chestii
        Diana recently posted…ce-am mai citit asta varaMy Profile

        1. asa si eu scapat de antihistaminice, cortizon, pneumolog, raceli. Practic eu nu raceam ci aveam reactii si exacerbari alergice, aveam imunitate buna (si inca o avem, nicio raceala de 8 ani in familie).
          Aerul curat conteaza mult, miscarea, hrana curata etc – e mai greu in timpul jobului asa ca macar in vacante sa le facem.

          1. what what whaaat.. ce ziceti voi aici, ca ati suferit de ce ma plang eu acum? rinita alergica, inteleg bine?
            eu m-am pricopsit cu ea dupa ce m-am mutat, cred ca are logica, traita toata viata la munte, mutata apoi in cel mai poluat oras din belgia (ha, a depasit bxl-ul, o femeie!) si atunci a inceput si hora.. spray-iuri, anti-h, tratamente peste tratamente, spalaturi cu sare, o iau razna, nothing helps. sau ba da, aerul uscat si curat, aici e umed si aproape curat, ce ma faaac?
            o femeie, tu cum ti-ai revenit?
            Raluca recently posted…2016 in cartiMy Profile

          2. nu am scapat de problema. Nici nu stiu daca e vindecabila: ci am indepartat rand pe rand din viata factorii care ma irita. Asta am descoperit din experienta, incercari, discutii cu medici,analize medicale, aliniere analize cu stare etc.

        2. pt alergii sunt cateva tipuri de analize. Panelurile sunt generale si cu o precizie de 80-90%, se sincronizeaza cu observatie clinica, si apoi se fac teste exacte (IgE) . Sunt si analize pe piele dar rata de precizie e si mai mica si nu le recomand. E un drum lung de multi ani la clinici, timp cu programari si trimiteri etc.
          Acum incerc sa identific si pe dermatita, o parte din analize le fac in Romania si le decontez partial aici.
          Cine are predispozitie si traieste simplu si natural, are sanse f. mari sa nu ii fi declansate, corpul tipa cum stie el mai bine ca e ceva prea mult de dus: poluare, alergeni, oboseala, angoase etc. Doar sa nu intri in medicamente, de la bixtonim, picaturi cu cortizoni (toate date de medici de la Medicover), am ajuns cu modificare de tesut (polipi mari) in nas si facut interventie cu laser (alti bani dati la medicover). Fiecare organ are rolul lui.

          1. Sotul are rinita alergica de vreo 20 de ani pe care a reusit sa o stapaneasca cu spirulina. In luna mai era grosznic, ii curgea nasul ochii, cu spirulina i a trecut. Ce analize de ieg ai facut.? Se pare ca in functie de nr sunt controlate anumite intolerante. Ai scris un articol despre gluten free? Daca da o sa l caut daca nu cand ai timp te as ruga tare mult.

          2. Din pacate am oprit complet spirulina si clorella -se pare ca au re-activat alergiile. Pana termin cu testele nu mai iau. Ok, am oprit si nuci, alune, oua, mai multe etc. Algele sunt cunoscute ca adjutant in procesul de chelare si eliminare a metalelor grele, e posibil la el sa fi echilibrat astea, sau sa adauge anumite minerale in corp ce altfel erau carentze.
            Ca teste de sange am facut asa, acum 10 ani:
            IgE -ul general. Mi-a iesit de 200 ori mai mare ca in mod normal.
            -vreo 10 teste specifice IgE pt par pisica, polen, mucegaiuri, etc. – unele au iesit pozitive altele negative. Lista decisa de alergolog dupa o discutie.
            -toate panelurile generale. Acestea sunt teste comune, adica unul din panel-uri cu rezultat pozitiv indica ca sunt alergica la: ou, gluten, altul la familia nucilor etc.
            -voi face pe 1-2-3 noiembrie cand merg in bucuresti un test si de alergie la metale, e aparut de ceva ani.
            Cu acestea, impreuna cu jurnalul pe care il tin (alimentar si evolutia simptomelor) voi discuta (iar) cu dr. si decide ce elimin toata viata 100%, si ce las sa am contact ocazional.

            Nu am scris nimic de gluten dar meniurile noastre sunt less gluten de multi ani. Glutenul este high histamine response si agraveaza inflamatii/reactii alergice/dermatite/acnee/astm/boli autoimune etc. adica 40% din populatie nu are voie sa consume gluten si nici nu stiu daca avem nevoie.

  14. Fără poze?? :(( De ce n-ai pus aici câteva imagini să vedem și noi, ăștia care n-am ajuns prin Elveția, poze din Paradis? 😀

    Cred că ați avut o vacanță minunată! Bravo, la cât mai multe!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge