Cu ani in urma.
Am 3 portelanuri si un implant, 10 plombe daca nu mai multe (unele schimbate de cateva ori). De 8 ani nu mai am nicio plomba noua, niciun tatru, merg doar de mententanta, dar acum 15 ani in fiecare an dentista imi gasea inca 1-2 carii, anul si caria…
Andressa.ro a avut curajul sa deschida un subiect spinos si sa recunoasca partea ei de vina. Ea e mai tinerica, eu de pe la 35 de ani asa (sau un pic mai devreme), am avut curajul sa imi asum partea mea de vina pt mi-e mult mai usor sa dau vina pe altii (pe mama, pe genetica, pe frica, pe alinierea planetelor) decat sa accept ca ceea ce fac apai fac gresit.
Mi-am distrus dintii singura si pe ai copilului prin obiceiurile de viata neadecvate noua.
Nu e doar genetica, ca tre sa recunosc, e si genetica prezenta aici – smatzul si mie si fetei ne sare bucati, radacini crescute pe jumatate, dar deteoriorarea mi s-a accentuat in perioada mea vegetariana unde in loc de carne mancam multe fainoase: pateuri, merdenele, fornetti si alte porcarii cleioase ce se curata f. greu de pe dinti si aproape imposibil dintre dinti.
La mine nu o fost doar frica de dentist, ca pana la urma toti avem frici. Inca mi-e frica, dar curaj inseamna nu absenta fricii ci actionat in pofida fricii. Pur si simplu a fost un blocaj mintal, o alegere, nici nu am mai vrut sa aud de dentist, desi sunt si multi dentisti calzi si faini, unul fiind sora prietenei mele, dar desi stiam ca are sora dentist si ca are si copii ce vin la ea, eram in asa faza de negare ca nici nu am intrebat nimic din motive de neglijenta intentionata partial constienta.
Da, controlul la 6 luni la dentist e vital. Eu sunt de vina ca nu am mers. Aveam bani de cola, de machiaje, de mobil si de tv si haine fancy dar nu de dentist. Tarziu am inteles ca pot purta si o haina luata la mana a 2a si sa nu ma tund 5 ani dar nu cu dinti la mana a2a. Un control costa? Ia sa vedeti ce mi-au sarit ochii din cap cand dentistul mi-a zis cat m-ar costa sa refac o lucrare: 4 mii euro (2 implanturi in loc de o coronitza care inca rezista, de 15 ani). (noroc ca avem turismul medical la indemana) – si aici nu mi-a mai venit sa mai calculez timpul si durerile.
Periajul incorect. Acum am invatat sa imi examinez dintii post periaj. Maternitatea si grija fata de copil m-a invatat. De ceva ani folosesc ata dentara – multumesc DM ca produce atza dentara cu scobitori (o urasc, imi provoaca senzatie de voma) si sa curat printre dinti si imediat imi dau seama ca nu am periat bine asa ca mai iau o data la periat. Un periaj ia si 4-5 min. – pe cand alta data 1-2min maaaxim. Nu stiu de ce se promoveaza 2 minute periajul, poate am dintii altfel asezati sau mai multi sau ma misc mai incet dar 2 minute nu e suficient. Si ca sa nu ma plictisesc periind (realmente mi se pare boooring), curat chiuveta in acelasi timp cu cealalta mana – incetisor, cu bicarbonat, ca de ce atata graba.
Iau o pasta de dinti care sa imi placa. E important sa periem dintii, si nu in scarba. Alta data luam din aia mai ieftina, mentolata, pe care o uram.
Am o oglinda mica in baie, ieftina, de cosmetica, din aia care mareste. Cu ea pot verifica daca am periat bine, folosesc atza dentara, in ea ma uit sa mai dau cu unghia pe cate un dinte sa vad etc. Am spart o oglinda si dupa cateva sapt. mi-am dat seama ca mi-e importanta!
Mananc mult mai multe cruditati = cam juma din mese. Cum mi-am dat seama ca e important asta? Pai uitati-va la masticatia proprie in gura, cu oglinda. E suficient sa va examinati dintii dupa o masa cu biscuiti. Periati-i 2min – daca reusiti sa curatati bine…bravo voua. Eu nu, forma dintilor mei nu le ajunge 2 min de periat biscuitii lipiti peste tot. Apoi luati o masa la care predomina cruditatile (salata de varza, sau de morcovi/telina/mar , una cu rosii si castraveti) alaturi de o carne gratar (nu tocata)/sau branza. Uitati-va la dinti dupa. Periati si uitati-va. Realmente si fara periaj temeinic dintii arata destul de curati dupa o masa cu legume crude care implica masticatie cu toata gura, o masticatie lunga si lenta unde folosesc toate maselele. De la varza, morcovi, telina, etc. dintii raman nu incarcati de resturi ca de la fainoase, periajul e mult mai eficient dupa legume si fructe crude.
Legumele si fructele se mesteca incet, nu se beau. Maselele au rolul lor la mestecat, un organ nefolosit se usuca si cade. Lent, indelung, pt ca digestia incepe in gura e posibil ca anumite carente de vitamine/minerale sa fie de fapt rezolvate cu o masticatie completa. Modul de gatire romanesc (tocat, fiert mult) duce fix la anularea asta!.
Alimente bogate in minerale. Subiectul e controversat si dezbatut pro/contra, doar vreau sa amintesc ca un praz in salata si o piftie din cand in cand, citit despre ftalati si fermentare indelungata si cum afecteaza absorbtia proasta de minerale etc. nu face rau nimanui.
Alimente grase. Mdea – grasimile au fost multi ani blamate ca ar cauza boli cardio si obezitate si de fapt e in mare vina fainii si zaharului. Cica anumite grasimi ar fi bune pt dinti: ulei de masline (cine nu are un grec in birou, sa isi caute o femeie 🙂 ) ,ulei de cocos, dar!! nu tratate termic!!!
Fara rontzait intre mese. Zero gustari. Nici macar o gura sau de lins vreo lingurita. Iau 2 mese zilnice, dupa fiecare masa periaj (3-5min, da?) si gata pt 4-5 ore. Degeaba spal dintii corect daca dupa 1-2 ore luam o gustarica pt ca asa se promoveaza in media. Da, o fi sanatos pt altii, uite ca pt mine e sanatos fara: mananc la masa, spal dinti si gata.
Nu am pasta de dinti? si o perie ajunge. Cu peri moi sa nu mai ma feresc sa spal si gingiile. Care imi sangereaza si ani de zile evitam curatatul langa ele corect. De gasit periuta potrivita mie e un alt pas.
Nu mai beau bauturi care coloreaza dintii. Nu cafea, nu ceai, nu vin rosu. Nici seminte nu mai scuip – iau curatate sau curatz in mana. Nici caramele (ok, 1 pe an :D). Beau apa si e suficient. Beau ceai doar daca sunt bolnava si inainte de masa (ok, acum beau de 3 frati patati ca am bube) . Daca iau ceva vin, iau un vin rosé si ala la masa, si in vacanta. Ce fac dupa masa? da, periaj de 4-5 minute.
Stress-ul. Nu mi-am dat seama cat de grav e pana cand copila, datorita schimbarilor masive in viata ei emotionala imi scartzaia din dinti suav toata noaptea la urechile mele de ma trezeam de cateva ori. La 3 ani. Consecinte: masele si dinti rupti. Pe rupturi i-au aparut si carii. Stiu ca genetic nu are tot bagajul, i-am dat eu alte valori dar nu asta, dar pana la perioada asta incarcata si scartzaietoare totul a fost ok!! si nu i-am dat dulciuri deloc (ok, noi nu, dar bunicii pe ascuns….). Asa ca la 3 ani a primit o anestezie generala si 10 plombe. Evident ca tot pe genetica am dat vina si atunci. Dar realitatea e ca stresul duce la incordari de maxilar si scartieli noaptea – si nu ajuta nici pe cei mai dotati genetic in gura. Se poate calma cu proteze speciale, cu exercitii de maxilar pt relaxare, la copii mici cu rontzait morcovi (bastonase sau morcov ras pe razatoarea mare), mere, cu plimbare serile pt relaxare si odihna, eliminat stimulatorii seara (ecrane, cafele, zahar, fainoase etc etc).
Ar mai fi si alti factori care deterioreaza smaltul dar noi nu fumam, nu bem alcoale, eu nu cafea. Acestea afecteaza pana si pe cei genetic perfecti: mama mea, pe care nu o tin minte sa se fi spalat vreodata pe dinti, la 60 ani a inceput sa aiba probleme – atatia zeci de ani de fumat si cafele si alimentatie gresita isi spun cuvantul si la ea care avea dantura impecabila si demna de pozat pt reclame pe cat de frumos aranjata avea (nu incalceli ca ale mele), cu dinti uniformi, muscatura corecta (nu colti iesiti in exterior si maxilar asezat deviat) etc.
Acum ceva ani mi-am facut un jurnal alimentar si al igienii. Si am vazut ca de fapt multe seri uit sa ma spal!! faptul ca ma spal temeinic dimineata nu e suficient. Cand am scris evenimentele si vazut din exterior, obiectiv, mi s-a ridicat o ceata de pe ochi. Scrisul ritmului vietii, alimentatiei, sportului, o monitorizare de baza dar pe hartie etc. ajuta in orice problema a corpului: asa am identificat alergiile (prin scris tot ce mananc/vin in contact), asa am identificat de la ce ma ingras(da, la 2 kg luate m-am mobilizat), asa am imbunatatit si somnul (imediat am remarcat ca seara de seara ma culcam prea tarziu) etc. Ca si la buget, monitorizarea rutinei ajuta la imbunatatit sectiunea vietii noastre ! !!
Abia pe la 35 de ani am inceput sa ma intreb daca ce fac e bine, ca nu aveam rezultate bune. Sa imi recunosc si partea mea de vina. Sa nu ma mai blamez dar sa imi asum actiunile. De 7 ani nicio carie noua in familie. Niciun muc. Niciun ban la farmacie (sampon antipaduchi nu se pune, da? 😀 ). Nici macar tartru nu mai e la mine, semn ca ce facem, facem mult mai bine pt noi. Am lasat blamarea si actionat incetul.
M-am intrebat de ce nu mi-au zis toate astea niciun dentist pana acum. Pai nici nu am intrebat. Si oricum daca o zis ceva, nu as fi auzit. Si mai rau, eu mergeam la reparat nu la prevenit, nu eram pregatita sa imi faca cineva morala ca doamne, eu eram vegetariana, eu mancam sanatos, nu?. NU. Sper ca vedeti diferenta…preventia inseamna sa nu mai fac niciun tartru/carie, nu sa merg dupa plombe scumpe si dentistii cei mai cei…
Azi, dupa 15 ani, am o masea s-a rupt sub plombe asa ca in viitor voi pune portelan. Opturatia noua de canal are nevoie de cateva luni pauza ca asa a decis dr. asa ca am timp sa pregatesc banii si eu moral – de frica de dentist nu am scapat, doar ca am si o frica si mai mare: de factura :), ba am multe momente cand ma gandesc ca mai bine o scoteam ca scapam mai ieftin si mai repede decat replombat canalele si operatiunea portelan. Altfel, evenimentul asta era de asteptat de acum 15 ani cand a fost prima umblare pe canal. Ce am stricat, stricat ramane, hai sa nu mai stric si altele si mai ales sa nu mai stric copilul, sa nu ma mai vaicaresc si blamez – orice pas mai bun e un pas pt mine.
(si cu asta am acoperit toata seria despre sanatate si disciplina, pe care incerc de ani sa o scriu. Am vrut sa scriu ceva si de sanatatea morala si cat de rau fac conflictele si ura, dar mai las sa se sedimenteze cele intamplate pe langa referendumul din weekend)
Nu stiu ce sa zic… mie nu mi-a fost frica niciodata de dentist (daca nu se pune partea financiara 🙂 ) si de cate ori mi se parea ceva suspect mergem sa intreb daca e vreo problema. dar asta nu inseamna, din pacate, ca dintii mei sunt OK.
dar daca am “ratat” capitolulul asta mi-am spus ca macar copilul meu sa fie in regula. si este 🙂 la aproape 15 ani n-a avut niciodata vreo carie sau vreo problema. Cu o singura notabila exceptie – a avut un aparat ortodontic si ortodontul ne-a recomandat o perie electrica. si peria aia a fost un dezastru. La un moment dat i s-a prins un sambure de zmeura in denivelarile unui molar (dentistul ne-a sfatuit sa-i sigilam dintii dar am refuzat) Am fost la dentist sa inlature samburele respectiv si a spus ca nu e carie dar ca ar fi posibil sa fie o usoara demineralizare. Am cautat pe net si am descoperit ca peria electrica era cauza. Am schimbat-o rapid, molarul si-a revenit (s-a remineralizat 🙂 ) si de atunci au trecut ani si nu s-a mai intamplat nimic. Si nu-l mai duc nici la curatare dentara (impresia mea este aparatul ala cu ultrasunete elimina o parte din smalt. e drept ca se regenereaza dar daca maseaua e devitalizata nu se mai regenereaza. Si nu e impresia mea- facusem la un moment dat un curs de asistenta dentara si profesoara, care era medic stomatolog a spus asta . si a adaugat ca e inutil sa ne curatam dintii la 6 luni – subintelegandu-se ca e doar o chestie de marketing) Dar probabil ca atunci cand avem probleme lucrurile sunt diferite… in ce ma priveste ma duc doar la control. si evident ca igienista se uita urat la mine dar m-am obisnuit 🙂
mihaela recently posted…(Un fel de) permacultura
Fiecare caz e unic. Functie de pozitionare si orientare dinti, spatii, muscatura si pozitie maxilar, mod de alimentatie, ritm, igiena difera. Mi se pare OK ca tu nu ai nevoie de igienizare – daca iti periezi corect si alimentezi corect atunci nu se depune placa, tartru. – in experienta ultimilor ani vorbesc!
Doar sa mergi la control ca lucrurile se schimba in timp: maselele de minte mi-au impins dintii si deteriorat vecinii, cu anii apar spatii intre anumiti dinti, radacinile isi schimba usor pozitia etc. asa ca ce e suficient la 20 ani nu avem garantia ca e suficient la 50 ani.
citisem ceva interesant si intre timp am verificat. referitor la spatiile dintre dinti care apar cu varsta. s-ar parea ca au ca si cauza lipsa de vitamina C care face sa se retraga gingiile. Si uite-asa am ajuns sa mananc zilnic cel putin cate-o lamaie intreaga (cu apa 🙂 ) si cand trece ceva timp si nu-mi mananc lamaile simt diferenta 🙂
mihaela recently posted…Minciuna deghizată în adevăr
avem la fiecare masa cruditati (avantajul gradinii si mersului la piata), citrice zilnic din noimebrie pana la Paste. Dar o sa imi testez vitamina C din sange, multumesc de idee.
Inca nu am semne de retragere gingii.
Mie mi-e teama de orice doctor, nu doar de dentist. Am senzatia aia ca mereu iti gasesc cate ceva si de ceva vreme toata lumea din familie, mai apropiata sau nu, a venit cu vesti de boli. Le-am mai si spus cand ne-am adunat cu totii sa nu mai vorbeasca atata de boli ca parca le cheama :)))
Altfel, am si eu experienta proprie cu stricat dintii de una singura. Aveam dantura perfecta, nici mari nici mici, egali, albi, curati, la 23 de ani toata lumea imi admira dantura. Si apoi a intervenit…Cola (eu pana la 19 ani nici n-am gustat Cola), iar acum prevad minim 4 plombe. Mi-i si frica sa merg. De data asta frica de factura, cum spui tu desi in Thailanda ar trebui sa fie mai ieftin…
Cristina recently posted…Despre plimbatul de bezmetică pe lipa-lipa.ro
repet ce am scris in articol: frica am si eu, faptul ca merg la dentist si doctor nu e pt ca nu mai am frica, ci pt ca iau frica in brate si mergem impreuna.
Din experienta mea, la dinti amanatul costa. Eventual ca sa nu te usuce financiar, mergi pe rand, la 2-3 saptamani, sa vina cate un alt salariu.
Mărturisesc o greșeală teribilă. Făcută cu cele mai bune intenții. Fetei mele, bebelușă, acum de 40+ îi dădeam la culcare o suzetă înmuiată în miere.
Nu aveam cum și de unde să știu. Voi aveți șansa de a citi și de a preveni.
vax-albina recently posted…O, Doamne. O, Ford.
Deteriorarea grava vine de la un cumul de decizii gresite, in lantz. Exemplul tau cu suzeta si mierea este unul minor, sunt altele mai grave, toate impreuna nu ajuta.
Iar ‘parerile’ in medicina se schimba cu anii. Ca o moda. Mai tii minte moda spanacului ca are fier? ei, cica nu se asimileaza prea mult fier din spanac. Dar moda margarinei, ca untul si untura ar fi nasoale? na, uite ca untul crud sau un pic de slanina iarna, afumata la fum rece sunt miraculoase. Si cine stie cate alte mode or sa mai apara si studii sa arate ce facuram in trecut o fost prost….
Eu am citit o carte f interesanta a lui Dr Kousmine, acolo zicea ca dintii plini de carii si care cresc anapoda sunt o degenerare a rasei umane, ca asa a fost dintotdeauna: si in vechime nobilii care aveau conditii prea bune de mâncare degenerau, in max 3 generatii nu mai puteau avea copii, astia de la tara veneau să-i inlocuiasca pe cei de la orase si tot asa. Acum nici cei de la tara nu-s mai breji, asa ca vin cei sanatosi de prin tari mai putin civilizate, care pot sa aiba si copii, n-au nici carii, etc.
Ai mei copii n-au carii desi nu se spetesc cu spălatul… s-o fi regenerat familia mea ? :))
Am o colega, in ultimele luni s-a despartit de sot: fiul ei de 10 ani s-a umplut de carii. Si eu am facut multe carii intr-un an in care am avut mari supărări.
Elena recently posted…Hoții de timp
Ce spui explica problemele moderne ale danturii: abuzul de mancare deterioreaza si corp, si dinti.
Repet, abuzul de mancare gatita are impact asupra sanatatii danturii.
In urma cu sute de ani mancare multa, mancat des, si gatit, zahar, grau etc isi permiteau numai bogatii. Saracimea apuca sa manance o data pe zi, si in rest sa ciuguleasca 5 fructe si 2 pumni de frunze.-, deci prietenos cu dintii. Astazi juma de africa nu isi permite Cola, vin, cafele, paine alba rafinata etc. – le-ai vazut dintii?
Parca ai scris povestea mea, eu avand bonus si maselele de minte crescute perpendicular pe ceilalti dinti, operatii, implant de os si alte minuni. Multumesc pentru informatii!
Mie mi-a fost recomandat dusul bucal si sincer viata mi s-a schimbat dupa ce am inceput sa il folosesc. E important si pentru cei cu risc sau inceput de parodontoza sau alte probleme cu gingiile, il recomand din suflet.
Mai nou mi-am luat o periuta electrica din acestea foarte inteligente, dupa ce mult timp mi-a fost contraindicata din pricina de smalt sensibil si tot asa mi se pare ca schimba complet totul.
Referitor la scrasnit de dinti, e momentan cea mai mare problema pe care o am, iar efectele sunt chiar mai complexe decat dintii ciobiti in proportie covarsitoare. Si dureri de cap, de articulatie tempo mandibulara, de urechi. Am o gutiera de silicon care ar trebui sa ajute, dar imi raneste gingiile deci bine tot nu e.
buna Cristiana, se pare ca avem aceleasi experiente.
Si la mine cele 2 masele de minte de jos au crescut in os perpendicular. Una a cerut 2 decapisonari inutile, pana la urma operatie (juma de zi) petrecuta in universitatea de stomatologie, o sapt nu am mancat nimic dupa, a 2a am scapat mai usor, in 2 ore. Amandoua au deteriorat maselele vecine impingand mecanic si crapate, dar pana la operatie am primit ….antibiotice aiurea ( de la medici). Nu am avut nevoie de implant de os.
Gutiera de silicon am avut si eu pt scrasnit, mi-am calmat totul din exercitii, dormit corespunzator, miscare, fara stimulatori (zero cafea, zero alcool, zahar cat mai rar, etc) , eliminat factorii ce ma stresau (schimbat job, eliminat tv, eliminat persoane, eliminat datorii, etc). Pt durerile de articulatii maxilare incearca si un osteopat, e posibil incordarea sa fie si cauzata de o pozitie a oaselor nu cea mai armonioasa.
Prima periuta electrica am renuntat la ea din cauza sensibilitatii gingiilor. Am ramas la manuala, cu peri moi, ma spal indelung ca alti dinti nu imi mai cresc.
Dentistul nostru are teoria ca fiecare avem o anumita muscatura, iar modificarea ei prin tratamente ortodontice nu e neaparat un lucru bun. De fapt copiii mei au cate o sarma in spatele incisivilor ca sa le mentina dintii in loc, deci organismul incearca sa ii readuca la pozitia initiala: baiatul a cerut sa ii fie data jos. De fapt dentistul meu e si contra tratamentelor ortodontice la maturitate, cand, susține el, se produc micro-fracturi ale maxilarelor odata cu deplasarea dintilor.
Legat de tratamentele ortodontice la copii, regret pe undeva ca le-am facut la ai mei, cand am vazut la cineva de varsta mea efectele in timp: toti incisivii sunt imbracati, ca smaltul le-a fost distrus. La fiica mica o sa ii fac, daca va fi nevoie, ceva tratament cu un fel de exercitii si purtarea unei gutiere de silicon, cum a facut persoana de care ziceam pt copiii ei, ca nu vrea sa riste sa aiba si ei dinti frumosi aliniați dar cu smaltul vraiste.
Altfel mie imi place mai mult peria interdentara decât ata. Cred ca daca nu as folosi asa ceva, as putea sa periez dintii si cate o ora si tot nu as reusi sa ii curat pe laterale.
Elena recently posted…Hoții de timp
E de bun simt ce zice dentistul tau. Practic aparatele dentare imping dintii, radacini, modifica os, eu am avut asta de la maselele de minte din adolescenta, rezultatele le platesc si le voi plati toata viata….
Eu am avut tratament ortodontic la 29 de ani si nu-l regret nicio clipa, nu am mai multe probleme cu cariile de atunci, nici una chiar. La mine a fost lipsa de bani in copilarie, la fel ca si Diana am avut lipsa premolarii nr 2 de pe mandibula, si se vedea un spatiu cand vorbeam. Cand am avut bani m-am dus sa-mi pun implanturi, numai ca a fost complicat, mai intai operatie de scos din mandibula dintii de lapte, apoi aparat 2 ani sa fac spatiu de pus implanturile. Acum e ok, nu-l mai am de 3 ani si nicio carie sau sarit smatul, nu stiu cum ar putea sa sara sincer, poate atunci cand iti schimba bracketii nu vad cum altfel.
Sigur ca sa fac microfracturi etc, dar osul se consolideaza in pozitia corecta, nu vad care e problema. La fel cand pui implant.
Eu sunt vegetariana si nu am carii de cand sunt, dar cred ca si datorita faptul ca mananc anormal de multe mere 🙂
si banui ca nici nu mananci cum mancam eu: pateuri, strudele, fornetti, si alte porcarii de la patiseria de pe coltz.
Merci de articol. Dupa intrebarile mele indiscrete despre gluten, vroiam sa te intreb daca ai plombe de amalgam? Am vazut un interviu cu un stomatolog care spunea ca cel mai rau pt dinti este amestecul faina zahar, tot ce este patiserie.Tu faci pulling oil? Mai ales cu ulei de masline de la grec . Data viitoare cand merge in Grecia roaga l sa ti aduca frunze de maslin. Ceaiul din frunze este foarte bun pt corp. Grasimile sunt bune pt corp in mica cantite, creierul se hraneste cu grasimi si zahar iar rinichii au nevoie mai ales iarna de un pic de grasime. Iarna rinichii se regenereaza, chinezii o spun.
nu am plombe cu amalgam. Nu am exclus complet glutenul, doar consum ocazional. Da, cel mai greu de curatat dintii e amestecul faina-zahar, care adera minuntat pe dinti, perii de 2 ori si cand dau cu unghia mai e ceva resturi pe dinti: adio biscuiti, patiserie, rar paste si alea al dente, etc. Nu fac pulling oil – imi vine sa vomit 😀 . Nu am baut niciodata ceai de frunze de masline, si el zice ca sunt bune frunzele dar crede-ma, la cat vorbeste grecul despre maslinii lui, ma doare capul si nu mai aud ba imi vine sa ii lipesc gura cu scotch.
Consumam grasimi: ulei de la grec, unt de la taranul nostru preferat, carne de porc/vaca ocazional (maxim o data pe sapt), peste tot asa, 1-2 cutii de ficat de cod in ulei in fiecare saptamana de iarna, dar in afar de carne nu tratez nimic termic, si carnea o fac la foc mic.
Si eu am remarcat ca iarna am pofta de gras, de unt, de un pic de slanina afumata (iarna trecuta am primit cadou de la tara, 500gr de slanina afumata, am taiat si portionat si congelat si scos cate o feliutza si ne-a ajuns toata iarna)
Ai incercat sa ti faci pasta de dinti? Eu mi am facut din pudra de carbune, ulei de cocos, argila verde si ulei esential. mi se pare ca dintii raman mult mai curati dupa.
In partea de sud a Frantei era acum cativa ani la moda sa ti plantezi maslini in curte, cu cat erau mai mari si mai batrani cu atat erau mai scumpi, ajungea un maslin pana la 20k €. Eu mi am luat unul de vreo 2 ani de la ikea, 10€ e de ajuns sa mi dea cateva frunze.
Are sotul la servici un cretoi si tare e fascinat sotul de cate face colegul, asa ca cina n are grec la lucru sa si caute. Te ai gandit sa i iei un interviu pt blog si cu poza daca se poate ca grecul lui sotu e destul de dragut.
nu am incercat sa fac pasta de dinti, ne-am obisnuit sa luam de la DM cate 3 paste de dinti si avem juma de an, nu mergem des…. Dar poate ne dai tu reteta….
Nu am incercat sa iau un maslin. Am alte plante:)))
Nu fac poze la grec. Nu e deloc dragut dar e imatur :)))) -sunt mai inalta ca el :)))
Uite ai o reteta cum explicatiile de rigoare:https://bicarandco.net/2016/08/05/dentifrice-blancheur-incroyable-mais-vrai/
Eu nu am pus carbonate de calcium ca si reteta. Uleiurile esentiale pe care le am pus sunt: menta piperata ( ajuta la digestie si este fresh) , cuisoare (antiseptica, antiparazitara) napraznic – geranium rosat (anti inflamatoare)
Eu folosesc foarte mult uleiul de cocos, masca pt par, deo, crema pt maini….
acel carbonat de calciu mi se pare foarte interesant. Se asimileaza, oare, in dinti? ca la fluorul din pasta de dinti asa scrie…
Carbonatul de calciu e creta. Eu cred ca e folosita ca agent abraziv . Dentistii zic ca ideea e sa freci dintii, asta conteaza, nu pasta.
Greii pe care ii stiam eu erau cam lenesi 🙂
Am citit ca Xylitolul e f bun remineralizant pt dinti, e folosit in tarile nordice pt asta. Asa ca mi-am cumparat. Dar apoi am citit ca nu-i sanatos din cauza tehnologiei de producere si ca e bine sa iti iei doar bio si din mesteacan. Al meu asa e, dar totusi am oarecare dubii.
La 6 luni control cu implant si asa probleme? Eu am 2 implanturi (dinti de lapte in locul carora n-au iesit permanentii) si ma cheama la 3 luni. Si in afara de cateva plombite dupa sarcina eu n-am avut nici o problema..
Sa stii ca am observat ultima oara cand am mers in ro la rude si cunoscuti, oameni care isi permit, dar care aveau dintii albastri de carii, se vedea cand vorbeau sau radeau, pur si simplu nu e in obicei, pana nu doare, nu se duc
Mie dentistul mi-a zis doar mai usor cu ceaiul, ca pateaza, in rest n-am restrictii la alimentatie, e drept, nu mananc dulciuri, nu fumez si nu beau alcool, pe vremea cand mai trageam un tutun si un pahar de vin rosu aveam mai mult tartru, in rest periajul si periajul. Am periuta electrica, dus bucal, periute interdentare si gel special antibacterian pt gingia in jurul implanturilor, nu exista sa sar, uneori adorm si ma trezesc noaptea sa ma spal :))
Diana recently posted…ce-am mai citit asta vara
de multi ani nicio noua problema. Da, la 6 luni la control, deseori doar se uita sau imi face un periaj, ca tartru nu mai e. Dar inainte….ehehe.
Da, si eu cu un dinte de lapte neinlocuit :).
Cu ceaiul nu stiu mare lucru, dar beau verde de 2-3 ori pe an, sau cum am fost cu ceaiul de 3frati patati in perioada de bube cand am baut zilnic 2 cani pt 3 saptamani (vorba sotului, ceai? esti bolnava? 😀 )
Cu frica de dentist/medic nu e de glumit. O stiu pe pielea mea. Curaj inseamna sa fiu responsabila si sa iau frica in brate si sa merg. Dar ma gandesc ca si altii sunt ca mine, denial … pt muulti ani am negat vina mea.
Asa ziceam si eu cu ceaiul, pana cand am descoperit ceaiul negru, mixuri de ierburi, fructe uscate, petale de trandafiri, etc, beau cateva cani pe zi negru nu depasesc o cana, verde nu-mi place, dar din celelalte…
Eu mai am un canin de lapte, dar se tine inca bine :))
Diana recently posted…ce-am mai citit asta vara
toate sunt importante. Ca si tine, si eu am evitat multa vreme mersul le stomatolog. Si nici nu spalam dintii corect. 2 minute era mult. Fara ata dentara,fara apa de gura, ca nu ma invatase nimeni. Obiceiuri alimentare proaste am foarte multe, dar diferenta se cunoaste de cand pastrez igiena corecta.
si la mine se cunoaste diferenta! de cativa ani totul e stabil (ca bine nu as putea zice, cu implantul si portelanul in gura).
Din pacate frica aia…a facut mult rau, pt ca eu am lasat-o sa decida.
Fostul meu sot a fumat mult toata viata si se spala extrem de rar pe dinti, si totusi pana in ultima lui zi nu stiu daca a avut 3 plombe in gura. Clar, si mostenirea genetica este extrem de importanta. Eu, pe de alta parte, am avut probleme mari si experiente extrem de dureroase in Romania cu dintii, mai ales intre 20 si 30 de ani (5 masele imbracate in portelan, scos nervi pe viu, nelipit portelanul cum trebuit si trezit cu el in pizza in timp ce mancam si asa mai departe). Mie una mi-e frica de mor de dentisti, cu mai multa placere ma duc la ginecolog. :))))))) Mai ales cand mai toti ma intreaba: vai, ce gingii retrase aveti! Fumati? (eu, care in viata mea nu fumai). De asta zic, mostenirea genetica e cea mai importanta (din pacate). Acum insa asta nu inseamna ca nu ma duc la dentist, pentru ca ma duc. Asa cum ai spus si tu, nedusul in timp conduce la probleme mari, pe termen lung si extrem de scumpe. Mie, la gingiile mele, mi s-a recomandat si in Belgia si in Romania sa nu insist cu detrartajul, care, din ce stiu si eu, clar elimina din smalt, deci la mine mai rar (la 2-3 ani). La fel si cu ata dentara, mie imi sangereaza gingiile de la ea. Ce imi face mie una foarte bine este o perie moale de copii si clatit cu apa de gura dupa fiecare spalat. Asa evit infectii la gingii, de care am avut la greu cand eram mai tanara.
Legat de costuri, so far am avut numai experiente pozitive in Belgia. Am o dentista care ma anesteziaza pt orice carie si care mi-a dat telefonul ei personal ca sa o pot suna si sa ma poata calma noaptea cand am facut atac de panica dupa anestezie si am crezut ca imi inghit limba si mor (nu radeti, foarte nasoala senzatia). Eu personal am dat numai peste dentisti neprofesionisti in Romania, si am incercat ceva dentisti acolo la viata mea, ori pe principiul: hai ca tot ai urlat pana acum, mai rabda putin!, ori care nu mi-au curatat canalele/dintii cum trebuie si m-am trezit ulterior cu infectii urate, care nu au trecut decat cu antibiotice. Dentista mea din Belgia spune ca ea personal nu isi explica costurile mult mai mici din Romania, mai ales pentru lucrari ample (implant, imbracat dinte, os in gingie etc.) fata de Belgia, pentru ca, zice ea, materialele costa la fel peste tot in Europa, si ele fac diferenta, nu preturile pentru mana de lucru. Ea una suspecteaza ca poate in Romania nu se folosesc peste tot materiale de aceeasi calitate ca si aici, si de acolo reducerile, dar asta nu e deloc ceva bun pentru pacienti, bineinteles. Personal nu stiu care este adevarul, dar sincer prefer sa dau mai multi bani si sa ma tratez in Belgia, de dentistii din Romania dupa 30 de ani mi-a ajuns. 🙂
Retragerea gingiilor are mai multe cauze, nu doar fumatul. De ex. o cauza, banala, este carenta de vitamina C, o problema reparabila cu consum de alimente proaspete si negatite termic. Alta cauza la femei ar fi schimbarile hormonale, periajul neadecvat si resturile dezvvolta bacterii, nervozitatea ce duce la bruxism si incordari musculare, imbatranitul etc. etc. Exemplul cel mai bun dat de dentist a fost ca e mult mai intalnit la adulti decat la copii! daca era genetic se intampla curent si la copii, dar mie mi-a aparut dupa o varsta incolo si disparut de aproape 10 ani: nicio gena nu o ia razna asa 😀 .
Despre materialele romanesti, e discutabil, un medic de calitate prezinta medicamentele si instrumentariul cu care lucreaza, cutia, data expirarii si mai ales prospectul pt ce contine si efecte secundare si administrare – mi-am invatat lectia cu multi ani in urma, acum cele 2 min de citit prospect in cabinet m-a salvat de intoxicari de aluminiu. Ce explica costurile mici in romania sunt chiriile de cateva ori mai mici, taxele, salariile si taxarea salariilor doctorului si asistentei (in belgia taxele unei societati ajung pana la 60%) asa ca pretul materialului o fi acelasi dar serviciile sunt de 3 ori mai scumpe ca in ro.
Credeam ca doar pe mine m-a apucat panica de la anestezie 🙂 A fost obligata sa-mi faca aici pt scos nerv.
Ce am remarcat aici e ca daca mergi la dentist iti baga pe gat diverse chestii costisitoare ca sa creasca factura: detartraj, radiografie panoramica…Chiar si nervul mi-a fost scos desi ulterior, vorbind cu dentistul din Ro, mi-a spus ca el nu ar fi procedat asa. De-aia nici nu mai merg aici, ca n-am incredere. Am avut lucrari puse in Ro care m-au tinut cam 20 ani, eu zic ca e bine, sper sa ma tina si astea puse in loc tot asa. Tot dentistul din Ro nu face anestezii pt carii, el zice ca, din cauza anesteziei pacientul nu mai simte, asa ca el poate sa intre prea tare cu freza. Mie imi convine asta, pt ca, asa cum ziceam la inceput, am fobie de anestezii de orice fel (de ex am preferat sa nasc fara peridurala, prefer durere decat anestezie).
Despre periute de dinti, in Franta am avut recomandari din mai multe locuri pt periutele Inava. Se vand in farmacie si sunt mai moi sau mai dure, arata f simplu de fapt, se pot si dezinfecta la microunde intr-un pahar de apa. Eu imi iau din cele mai moi.
Nici mie nu imi face anestezii decat daca cer: a explicat ceva ca dentina se regenereaza dar stratul dedesupt nu, primul semn ca trece peste ar fi fix durerea, asa ca lasa anestezia la nevoie. Altfel nu am nicio frica de ace, donez sange benevol.
Periuta cu peri mai moi este minunata la gingii sensibile, cu ea reusesc sa imi curat temeinic dintii.
Altfel sa stii ca nu am dezinfectat niciodata periuta.
Oh, ce subiect! Așa am rămas eu fără coroana unui premolar, fiindcă n-am mers la dentist din cauză de fobie. Când în sfârșit m-am dus, era făcut praf, își schimbase culoarea și când mi-au scos nervul săreau bucăți din coroană, atât de distrus era. Nici eu n-am genele prea bune, însă obiceiurile alimentare proaste și ne-mersul la dentist mi-au creat probleme.
Sunt de acord că periajul două minute e prea puțin! Am o periuță electrică și la fiecare 30 de secunde vibrează, ca să știi că trebuie să mai termini un sfert din gură și la 2 minute se oprește. Eu atunci abia termin arcada de sus sau nici atât, că am aparat orto și trebuie să curăț bine! E sfânt periajul, sincer! Mi-era teamă înainte de aparat că o să am depuneri nașpa, că mai văzusem filmulețe pe youtube în care după câteva luni cu aparat dinții nu arătau prea bine, însă totul ține de igienă. M-am ambiționat, am renunțat aproape complet la cafea, dacă beau un vin îl aleg alb, maxim rose, încerc să mai las dulciurile. Dentista mea mi-a zis că nu-mi face igienizare la 6 luni, deși așa se recomandă dacă ai aparat, fiindcă efectiv am dinții curați, nu are de ce, așa că o să-mi fac săptămâna viitoare, la un an de la anterioara. Am apreciat că nu mi-a făcut-o doar ca să-mi mai ia niște bani 😀
Pentru gingii sensibile, dentista prietenului meu i-a recomandat tot așa o periuță mai moale și o apă de gură mai specială. Chiar l-a ajutat, se cheamă Eludril, în caz că ajută pe cineva 🙂
Miss I. recently posted…Unboxing la materiale de construcții? Da, și cu răsplată!
si cu periaj atent si lung, cu atentie la alimentatie, si tu ai ‘schimbat’ genele, a?
Nici eu nu am ce igieniza la 6 luni: pt ca e bine.
Da, exact, am schimbat genele, ca să vezi! :))
ani de zile am vanturat scuza: “genetica, nu am ce face”. Uite ca avem ce face si ce facem e bine.
Hai multi ani si la mai mare, ciocnim un pahar de apa si sa fim sanatoase.
Noroc și sănătate!
Ah, stai că-mi amintii. Nu știu dacă-s gene bune care s-au pierdut până la mine sau o fi fost alimentația diferită, naiba știe. Bunica mea are 78 de ani împliniți și pe la vreo 60 și ceva, cam așa, cred a reușit să o convingă mama să o ducă la stomatolog, că avea o măsea stricată și trebuia scoasă. Și atât. Dentista, odihnească-se în pace, i-a zis că în rest totul e în regulă. Acum vreo 4-5 ani se plângea că i s-a ciobit și ei un dinte, asta în condițiile în care nu știu dacă a folosit pasta și periuța de 10 ori toată viața.
Nu știu care e explicația și deși eu îmi văd de treaba mea cu periajul și igiena, tot mă întreb cum naiba a fost posibil așa ceva 🙂
pt ca sunt mai multi factori la un loc, nu doar unu. E simplu sa dam vina doar pe gena. Sau doar pe igiena. Dar realitatea e ca, la fel ca in sanatate, e o conjuctura de factori. Posibil sa bunica ta sa fi fost mai calma si linistita, fara stresuri si incordat maxilar. Sau sa mancat simplu, fara produse de la supermarket imbogatite cu zahar( de ex mamaia mea facea paine si placinte doar sambata, se manca in 1 2 zile, rar ajungea toata sapt. si in rest legume, fructe, mamaliga, deci putin gluten). E posibil ca alimentatia bunicii tale sa fi fost putin acida ( fiecare cu bacteriile lui din gura). Sau sa fi obisnuit ca dupa masa sa isi clateasca gura si asta sa fi fost eficace.
Altfel, cum am mai scris, asa era mama mea. Plus fumat si alimentatie proasta. Doar ca pe la 60 ani au inceput sa ii cedeze…ea, care a avut zero periutze.
Ai dreptate că și dacă ni se spune nu vrem să auzim, până când nu ni se ridică nouă ceața de pe ochi. Ar trebui să-mi fie cu băgare de seamă articolul ăsta, că nu am mai trecut pe la dentist de ani de zile. Recunosc!! Nu de frică, ci din lejeritate combinată cu un soi de neatenție. Nu mi s-a părut o prioritate. Nu am avut niciodată (până acum) probleme cu dantura, dar ar fi bine să fiu mai atentă și să mă îngrijesc mai mult de sănătatea dinților mei. Note to myself.
P.S: am râs tare la faza cu tratamentul antipăduchi :)))
Ioana Soare recently posted…Best of SEPTEMBRIE 2018: get into the fall spirit
sa nu mai razi de paduchi pentru ca se ia! (vorbesc din experienta proprie si personala, data viitoare ma rad in cap)
Te clatesti cu otet cand te speli pe cap’ nu le place otetul.
nu merge la orisicinelea:D pe testatelea . Or fi astia de neam de soi, dar sincer, si in copilarie ma clateam mereu cu otet si dejava, am tras-o….
Okay, daca tot e cu marturisiri…
Eu sunt putin mai relaxata in legatura cu unele aspecte si putin mai maniaca in legatura cu altele.
Teama de dentist la mine inseamna in principal doua chestii. Unu, e aia legata de portofel, pe care nu cred ca trebuie sa o explic. Toata lumea zice ca in Romania e ieftin, dar un detartraj inseamna un sfert din cat castig eu intr-o luna (si da, stiu, am nevoie de un detartraj la ani buni distanta intre). Si doi, e aia legata de faptul ca nu sunt calificata sa evaluez cat de competent e omul. Si n-o sa fiu niciodata calificata asa ca… oh, shit, I’m screwed! Pentru ca nu prea cred in recomandari in conditiile in care sunt numeroase studii care demonstreaza ca medicii manierati pot evita mult mai usor consecintele erorilor facute pentru ca perceptia pacientilor e in primul rand influentata de cum li se vorbeste. Asa ca din punctul asta de vedere, e ca un joc de noroc…
Apoi, desi nu vreau sa-mi stric dintii aiurea, ma gandesc asa: n-o sa primesc nici un premiu daca mor cu dintii in stare perfecta. Atata timp cat sunt intr-o stare utilizabila pentru hranire, e in regula. N-am nevoie de ce promit reclamele cu “un zambet perfect”. Mai ales ca daca se vad dintii, ala nici nu mai e zambet, e ranjet magaresc si e de prost gust indiferent de cum arata dintii.
Asa ca sunt lucruri pe care le-am facut si le voi face in continuare, chit ca nu sunt ideale pentru dinti.
Rontait de migdale. Mi-am spart un coltisor dintr-o masea in felul asta acum 4 ani, da? Rontai in continuare (din fericire, fara alte incidente de gen… pana acum!). Mai variez cu nuci pecan si seminte de pin care is mai moi si mai fara risc… dar sunt si mai scumpe, din pacate. Si chiar daca n-ar fi mai scumpe, tot mi se face dor si de migdale.
Ceai. Serios, nu pot fara ceai la o masa calda, am nevoie de ceva lichid! Nu pot bea apa calda chioara, e dezgustator si rece nu suport s-o beau daca mananc ceva cald. Si nu pot lasa omleta sa se raceasca, mi se pare dezgustatoare asa. Deci ceai in continuare. Si probabil se cunoaste pentru ca am primit recomandare sa incerc sa evit fumatul, cafeaua si cola macar o perioada. Na, daca ai 45 de kile la 1.67m, lumea presupune ca traiesti cu tigari, cafea si Diet Coke… desi eu nici nu ma ating de nici una din astea…
Dulciuri. Okay, e posibil chiar ca dulciurile mele sa insemne mai putin zahar decat baga cineva care consuma iaurt, ketchup si mustar zilnic, dar totusi… sunt dulciuri. Si n-o sa renunt la ele, o viata am, nu castig nimic daca o traiesc intr-un mod care ma face nefericita doar ca sa nu mai am nici o problema dentara pana mor.
Daaar… sunt maniaca in legatura cu felul in care se simt. Imi trec mereu limba peste suprafata lor sa verific daca nu cumva a ramas ceva acolo. Daca mananc un biscuite sau doi, fug la baie sa ma clatesc cu apa de gura si apoi de alte cateva ori doar cu apa. Nu conteaza ca mai mananc altceva dupa, pur si simplu nu suport senzatia aia cum ca a ramas ceva acolo pe ei. Daca imi iau un covrig in oras, imediat dupa incep sa caut o tasnitoare sa-mi clatesc gura.
Recent m-am deplasat intre orase cu un autocar de noapte. Plecasem dimineata de la hotel, petrecusem ziua in oras, bineinteles ca mai bagasem vreo trei chestii in gura si planuiam sa folosesc toaleta din autocar ca sa ma spal pe dinti, dar autocarul a fost plin, plin, iar eu ocupasem un loc la geam ca sa am acces la priza pentru ca bateria laptopului meu era complet descarcata, tipul de langa mine a adormit si mi-a fost cam aiurea sa-l deranjez… asa ca nu m-am mai spalat pe dinti in noaptea aia. Crede-ma ca a doua zi dimineata simteam ca turbez. Imi plimbam constant limba peste ei si imi venea sa urlu, sa opresc oameni din senin pe strada si sa-i iau la pumni, atat de deranjant era sa-i simt cu resturi lipite pe ei.
Altfel, nu mai stiu de unde am mai auzit si asta (cu siguranta insa pe undeva prin vest, nu prin Romania), dar eu nu-i periez imediat dupa ce mananc, astept cel putin jumatate de ora – o ora. Ca cica n-ar fi bine, in special daca mananci ceva acid pentru ca freci acid pe dinti. Naiba stie. Asa ca imediat dupa ce mananc doar clatit cu apa de gura si apoi mai astept pana la periaj.
ce faci tu faci foarte bine: sa simti dintii curati e un indicator important.
Altfel, nu mi se pare deloc logica asta cu frecat acidul pe dinti: acid e acolo si daca nu frecam, resturile sunt prin si peste tot dintii, saliva a intins deja totul.
Am fost curioasa si am dat o cautare: periatul face sa penetreze acidul in email, de aia dupa mese acide e bine de asteptat 30-60 minute pana saliva si-a făcut treaba si a indepartat acidul din gura. Valabil si in caz de regurgitatii sau vomă.
Elena recently posted…Hoții de timp
credeam ca acidul nu apare imediat dupa masa, ci din descompunerea alimentelor. E nevoie sa mai studiez, clar.
Altfel oare, o cana cu apa dupa masa, echilibreaza acest acid?
La voma nu suport nimic in gura, d-apoi o periuta…cred ca un clatit cu apa e suficient pt moment.
Asta cu periajul care nu e bun imediat dupa masa mi-a spus-o si fiul.
Mai ales de cand sunt in Franta am remarcat ca medicii considerati buni sunt cei politicosi, asa m-am fentat si eu dupa cateva astfel de recomandări. In Romania cam stiam ce hram poarta fiecare. In copilaria mea toti vecinii si-au distrus dintii (si nu exagerez) la o dentista, ale calei calitati erau ca era amabila si ca era vecina 🙂
Am o colega de serviciu migrenoasa: mancarea între dinti ii declanseaza migrene.
Elena recently posted…Hoții de timp
Pt a imbina utilul cu ecologia: ieri am fost la un magazin bio cu fata, care a gasit pe acolo periile de dinti Lamazuma. I-am luat una. Sunt f placute, peri moi. Manerul se pastreaza, se schimba doar capatul cu peri in loc sa schimbi toata periuta. Care capete sunt reciclate de catre firma (se trimit pe adresa lor într-un plic pretrimbrat), daca se strica manerul, se trimite tot la ei, il recicleaza. Ambalajul periei e din carton compostabil.
Elena recently posted…Hoții de timp
multumesc. le caut si eu acum. E fix ce imi place mie: peri moi, reciclare.
Dragelor, dragă femeie,
Chiar așa? Vă luați după modă și după reclame? Sper că mi se pare.
vax-albina recently posted…Alte jocuri. Cu James Carse.
Reclame? Ce reclame?
(Traiesc intr o lume paralela, fara tv, fara radio, stiri pe timesnewroman, fara reclame in mijloace de transport, fara stiri etc. O sa fie sfarsitul lumii si nu voi sti)