Ce gatesc la slow cooker.

Dupa cum ati remarcat, e o campanie mare pe bloguri de reclama la slow cooker.
Nu am niciun link afiliat, dar va zic ca am si eu, de vreo 2 ani, unu luat la mana a2a de la un vecin care nu l-a folosit decat o data si care si l-a luat din germania. Modelul e unul vechi, scrie 2015 pe el, i-am spart si capacul (sotul, l-a scapat), de 4.7l si cu vas ceramic greu, si vreau unu mai mare 😀 .  Retetele le adun acum din amintiri si din draft-uri de email ce le am adunate, peste 100, asa o sa imi simplific si emailul si viata, si probabil sa scap de gura Elenei ce ma va intreba de vreo 2 ori, minim, ce mai gatesc eu la slow cooker 😀 , pt ca si-a manifestat interesul de a cumpara unu 😀 .
Cum timpul e important pt mine (nu ca sunt lenesa dar totusi sunt lenesa si mai mult de 15min in bucatarie nu vreau sa stau), slow cookerul imi gateste 1 fel de mancare saptamanal: 15min sa bag chestii in el si manancam cu totii de 2-3 ori.

Care sunt avantajele lui? gateste la 2 viteze: incet si incetisor, (79-95grade) asa ca clocotele se vad maruntzele. Al meu are si afisare electronica si optiunea de a mentine la cald (70gr) mancarea dupa ce programul s-a terminat, si asta il face recomandabil sa fie folositi si de copii. Altfel, am gasit pe net curiosi ce au verificat cu termometrul temp in interiorul carnii: 80 gr pt programul high.
F.putin miros si aburi in casa. Am bucatarie open space, deci conteaza. Fiind foc mic si aburi putini si capac, aburii nu se disipa.
Nu calesc/trag la tigaie/sotez de la inceputul sarcinii, din convingere ca nu e sanatos pt ficat si ca sistemul imunitar e impactat de uleiul  tratat termic, pe langa alimentatia in principal cruda, slow cookerul completeaza nevoile noastre culinare pt o vita, naut, etc.  Daca sunteti obisnuiti cu gust de galit, mancarea o sa vi se para fada, asa ca adaugati un pas: tigaie, calit, pus in slowcooker.
Nu mestec in oala, nu stau langa: pun in oala, ma duc la cusut/in gradina/in parc, venim si mancam.
Consum de electricitate: mult mai mic decat cuptorul meu electric. Pt cine are cuptor pe gaz treaba e diferita: nu ma pronunt, nu ma pricep.
Ultimul si totusi pe meritatelea mai sus: independenta. Il bag in priza si plec, se opreste singur. Cum vine sotul are mancare calda proaspat facuta de mine la micul dejun. La cuptorul cu gaz nu plecam de acasa, ORICUM cuptorul electric nu il las peste noapte SA MEARGA SINGUR.

Ce fac la el?
– mancare de vita. Pun carnea de vita, legume taiate mari (morcovi, ardei, rosii, cartofi, 2 frunze de dafin, 4-5 linguri de vin), pe low 6 ore sau 4 ore pe high si plecam in padure/parc. Cand venim mancarea e gata si fierbinte. (ar merge si sare pus de la inceput dar eu de la inceputul sarcinii gatesc cu putina sare asa ca daca nu pun, nu e bai, adaugam in farfurie). Nu are nevoie de adaugat apa, pt ca ajutat de capac si fierberea inceata exista condens si mancarea se face in aburii si apa lasata de legume. De aceea e nevoie de pus capacul bine!! – dar chiar cu alt capac ca primul l-a spart sotul, tot avem putine scapari de aburi si de miros.
– o gaina intreaga. Incape in slow cooker. Ii fac un masaj de 2 min cu ceva mustar, sare, cimbru sau rozmarin, ce am pe balcon. Masaj si la interior. Pun in slow cooker, adaug pe langa niste ardei, rosii, morcovi, cartofi, 2 linguri de vin (yep, suntem mari betzivi) si program pe low 6 ore, 3.5 ore pe high, cu capac.
– vreti gaina mai uscata? puneti fara legume si pe hartie de copt in interior si cu prosop sub capac. Eu nu m-am dus la asemena sofisticareli, nici hartie de copt nu am in casa de ceva timp (useless waste).
– marmelada.12 ore pe foc high. Am facut deja 3 ture de marmelada cu amestec de prune, mere, piersici, ce am gasit ieftine si urate la piata. O sa mai fac si alte incercari dar dupa ce ne mancam stocurile, de ex. cu gutui ;). Fructele spalate, taiate in 4 si scos samburi cotoare. Capacul la slow cooker l-am pus pe o ureche dar unele slow clooker-e nu prevad sa functioneze fara capac asa ca puneti prosop si un capac peste, prosopul absoarbe umezeala si e nevoie sa fie schimbat prosopul. Eu fara capac am in 12 ore scazut la jumatate cantitatea, bag blender vertical si iar las la fiert inca 2-3 ore, pana la consistenta dorita sau pana adorm.
– zacusca light, adica o tocana dar fara ulei. Am pus vinete coapte, ardei copti, rosii si ceapa si morcov ras, frunze de dafin si sare si piper boabe, 6 ore pe temp high,  si fara capac. Cine are aparat mai mic sau are oala mai putin ocupata, , cred ca
– o alta zacusca light, cu ciuperci-  2-3 vinete coapte, 4 gogoÈ™ari medii, 2-3 morcovi, 2-3  ceape, o cutie de ciuperci, 4-5 rosii, 2 foi dafin,  Sare, piper boabe. Gogosar si ciuperci si morcovi si vinete si rosii dati prin robot. Ceapa o toc, mi se pare ca se amareste la robot. Am lăsat pe high 4 ore, recomand cu prosop absorbant de la început.
– am facut paine. Dar nu iese rumenita, ar trebui sa o bag in cuptor dupa aia pt5 min de rumeneala dar la leneshi e greu asa ca abandonat …
– fiert arpacas pt coliva: 2.5h pe high, 1 cana arpacas 3 cani apa calda, capac obligatoriu bine pus – arpacas inmuiat in prealabil
– fiert naut. Inmuiat (cred ca 1 la 5 apa), capac musai, low 5 ore pus de cu seara. Dimineatza am scos cu paleta niste naut gata fiert pt pachetul de la munca. Portionez si congelez.
– fiert fasole. Inmuiat, tras un clocot mare pe aragaz(cam 15min) si apoi fasolea (fara apa de la prima fierbere) o rastorn pt 4 ore la high inslow cooker. Portionez si congelez.
– piftie si supa de oase. E unul din cele mai ieftine alimente bogate in minerale. Oasele le salvez de la ce cumpar bio, asa ca… adun in congelator, mai iau cate un picior de porc, coloana vertebrala, ureche, ceva, whatever oase ieftine. Pun apa sa le acopere. O juma de lamaie. Frunza de dafin. Capac musai sa nu se evapore, 6-8 ore pe low. A 2a zi strecor si fac supa de galusti sau congelez sa am baza de mancare.
– gulash de vita. Nu calesc deci nu ulei, totul pun de crud, ardeii ii tai sa ascund de colocatari, iese cam light dar….. Cartofii ii adaug pe traseu, dupa 2 ore pe high, cu tot cu paprika. Am paprika iute rau deci pun cu parcimonie ! 🙂  . pt ingrosare sos, am pisat niste cartofi.
– Muschi de vita marinat cu ulei masline,usturoi,boia dulce,salvie,rozmarin,pe pat de legume:morcov,ardei gras si ceapa rosie. 4h30′ pe high 4,7l
– Varza+costita afumata+marar+ niste rosii. Nu suntem mari mancatori de varza gatita asa ca nu o sa se mai intample vreodata, varza ne place cruda. Cine are un ciolan mare, poate sa il ascunda in varza:) – la noi nu o sa se mai intample curand.
– piept de curcan doar condimentat, 4 ore pe high. Perfect pt a-l consuma in salatele noastre de toata ziua :). Cred ca pe hartie de copt se spala mai repede oala.
– sfecla rosie coapta. O spal, pun cu coaja, capac, 4 ore pe high. Avui sfecle mici 🙂 de la pietarii nostri. Dupa ce s-au racit, doar am dat jos cu mana coaja, a alunecat usor. Sa incerc si mere cu scortisoara in centru ? 😀
– coaste condimentate. Printre coaste bagat cartofi sau ciuperci intregi.  4h pe high. Cine are, sa puna in hartie de copt dedesupt, eu nu folosesc. Dar musai prosop sub capac sa abssoarba umezeala si sa le lase uscate.

p.s. toate mancarurile sunt child friendly.

O sa mai incerc: perisoare fierte in sos de rosii. Notez aici: 2 ore pe high.
O sa mai iau o sita de gatit la aburi de la ikea. Cand merg la acel loc al pierzaniei  😀
O sa mai incerc peltea de gutui.  gutui, mere si pere, sa predomine gutuile (o sa le tai in 4 sa scot casutza semintelor). 5 h pe high, cu prosop, Scortisosra sa o adaug in ultima ora, poate 100 gr zahar. Cu  prosopul absorbant. Blender. iar pe foc apoi.

32 thoughts on “Ce gatesc la slow cooker.”

  1. Mie imi place. Cam tot o data/sapt.ii vine randul.
    Gatesc la ea:
    – supa minestrone
    – ardei umpluti
    – varza
    – vita cu pastai verzi
    – carne cu legume (orice fel de carne, orice fel de legume)
    Am facut chiar si prajitura, dar s-a lipit de margini si am curatat-o greu.

  2. N-am ce completa, ai scris foarte detaliat. Avem și noi unul de doi ani, e minunat când ai câte o carne pretențioasă, mi-am făcut într-o zi, pentru că-mi place tare mult, o varză călită cu rață, iar carnea de rață a ieșit de zile mari. Merită să ai un astfel de aparat în bucătărie.
    Spor în cele bune!
    Victor recently posted…LOSTMy Profile

    1. la ce foc marunt fierbe, nu e risc. Nu am umplut oala la maximum, am oala de 4.7l deci am pus juma de kil de naut, cred ca 5 cani de apa, si nu s-a umplut nici juma de oala,asa ca prin umflare si crestere nu a ajuns sa dea in foc.

  3. Cred ca mi-ati trezit si mie interesul pentru el. 😀 Hm … deci o sa ma documentez mai bine si-o sa iau in calcul varianta achizitionarii unui astfel de “gadget” in bucatarie. :))

  4. Ma bucur sa citesc si la tine despre el.E de ceva vreme pe lista mea de cumparaturi doar ca nu sunt inca foarte convinsa.Eu nu sunt prietena buna cu electrocasnicele.Totusi cred ca mi-ar lasa mai mult timp liber.
    Lore recently posted…SinguraMy Profile

    1. daca esti obisnuita cu mancarea romaneasca unde totul incepe cu ceapa cu morcov calit/tras la tigaie etc. atunci sa stii ca mancarea la slow cooker o sa ti se para fada ca iese mancare de copii. Dar e sanatoasa: tot citesc pe site-uri franceze ca starea ficatului influenteaza imunitatea si ca la raceala sa aplicam ceva cald in zona ficatului, si uleiul gatit termic nu ajuta deloc.
      Eu oricum gatesc simplu, multe salate, slow cooker ul simplifica doar acele alimente ce le evitam ca sunt indelung de gatit, eu vanez mancaruri de 15 min felul, cu slow cooker imi iese.

  5. Multumim de retete! O sa ma documentez sa imi iau unul de genul crockpot, dar sa caut cu un vas care n-are invelis antiaderent. Imi mai pun intrebari de ce i se face atata reclama.
    Eu am la cuptor functia de temperatură joasa, ieri am reincercat pui, a iesit f bine. Doar ca retele din cartea lui de bucate sunt doar pt carne, garnitura se face separat. Si nu stiu cat consuma cuptorul. Acum cu placa cu inductie vad ca pot sa setez caldura mult mai mica decat la gaz, deci o parte din mâncărurile pt care as fi luat crockpotul le pot face si pe placa.
    Ma mai gandesc…vezi ca eu chiar aplic metoda: nevoie, imediata, itilitate, etc ??? Imi trebuie in unele cazuri ani de zile sa ma hotarasc sa iau (sau nu) ceva.
    Elena recently posted…HoÈ›ii de timpMy Profile

    1. consuma de 10 ori mai putin decat cuptorul meu electric (m am uitat pe hartiile lipite pe ele).
      Plita cu inductie nu are carte tehnica si nici nu stiu modelul sa caut.

  6. Fostii proprietari mi-au lasat TOATE cartile tehnice, inclusiv la mobila de bucatarie. Francezii astia nu arunca nimic. Dar nu-i mare smecherie: setez caldura la cat mai mic posibil si pun in capac. Si mai am 2 cratite cu fund f gros care se inchid perfect si care sunt prevazute exact pt foc la minim (cred ca echivalent zepter, beem le zice).
    Elena recently posted…HoÈ›ii de timpMy Profile

    1. 1. capacul. Primul e spart, asta pus de mine e ce am gasit in casa, nu e ermetic, dar lasa ma ca merge asa.
      2. un pic mai mare vreau, da. La mine ma salveaza la fiert oase, fasole, naut, chestii pe care le fierb in cantitati mari si portionez si congelez. Sau la facut marmelada. Cu el mai mare as fierbe mai rar 🙂 .
      4.7l e suficient pt 3 persoane adulte, dar cand am musafiri, 4.7l m-ar salva ca as gati o data pt 2 mese, altfel se mananca mai tot la o masa. Aparatul asta nu se umple 100% pt o gatire optima, ci doar pe la 3/4, asa.

  7. N-am slowcooker si nici nu visez la el pentru moment pentru ca nici nu prea am spatiu pentru el in bucatarie si nici nu stiu daca ne-am impaca prea bine cu gustul mancarii preparate in el. In schimb, mi se cam plimba prin minte imaginea acelei gaine unse cu de toate.

    1. poti sa faci si tu gaina asa masata, fara slow cooker, daca ai cuptor il pui la temperatura joasa si astepti vreo 3 ore.
      Eu NU am cuptor cu gaz,ci electric, cand am vazut ca consumul slow cookerului e de cateva ori mai mic plus ca il programez si se opreste singur si mai tine mancarea calda pana vin de unde m-am dus…. iti dai seama ca l-am luat. Si era si la juma de pret, ca il luai la mana a2a. Chiar de il folosesc o data pe saptamana, o meritat investitia, ca altfel noi avem multe salate si evident ciorba. Dar vine iarna si probabil o sa il folosesc de 2 ori 😉

  8. Sa stii ca azi mi-a venit ideea să-ți incerc retetele in oala la foc f mic, sa vad daca inductie+oala ermetica poate inlocui slow cooker-ul.
    Am uitat să-ți zic ca nici eu nu mai pun deloc sare la friptura de carne. De cativa ani, cand am uitat sa pun si am vazut ca gustul e la fel ca si cand puneam sare.
    Elena recently posted…HoÈ›ii de timpMy Profile

  9. Oala mea e din aluminiu cu strat antiaderent. Am facut sarmale, ciorba, friptura, dulceata, zacusca…. ia sa pun eu pe blog zacusca facuta anul asta !

  10. La noi acasa slow cookerul e 2-in-1 cu o oala sub presiune deci e folosit in fiecare saptamana. Oala din interior e de inox asa ca n-am nici un stres cu ea.
    Peste vara avem meniu standard de salata si pentru salata fierb o data pe saptamana orez/cus-cus/quinoa (sau alta cereala) in oala cu presiune pe care il folosim ca baza pentru salata. Pe langa rosii/castraveti/ardei/ceapa la salatele astea mai punem masline, branza sau friptura, ceea ce ma aduce la al doilea fel de mancare pe care il gatesc vara in oala mea preferata: friptura. Eu ii spun friptura dar e un fel de carne gatita la slow cooker peste noapte cu ce mirodenii imi cad in mana. Cand am o carne mai tare o gatesc la presiune vreme de 4 ore – totul se desface frumos pentru pretentiosii de la masa mea.
    Toamna/iarna avem preferata mea: tocanita de legume.
    Am mai facut in aceeasi oala sosuri cu carne pentru paste, sarmale, ardei umpluti, mancare de linte.
    Daca la vreo mancare vreau musai sa prajesc ceva inainte are si aceasta functie – o pot folosi pentru cateva minute si apoi sa adaug restul componentelor si sa setez slow cook (dar nu prea o folosesc pentru ca mi-e foaaaarte lene sa mestec in timp ce prajesc).
    Maria recently posted…Amintiri din toamna trecută – Miercurea fără cuvinteMy Profile

    1. salata din asta e de baza si la noi. Cu quinoa nu facui, noi suntem niste traditionalisti si folosim fasolea boabe iar si iar ( e f. ok pt alergici) dar o sa mai incerc o data.
      Zi cum faci cu sarmalele, pt cititoare. Ca eu nu mananc, nu stiu sa fac, la mine nu or sa vezi asa ceva in meniu.

  11. Diferenta (una din ele) dintre slow cooker si oala obisnuita e urmatoarea: prima varianta iti permite sa gatesti in timp ce dormi/in timp ce te plimbi/in timp ce faci ceva pt tine. Nu necesita supraveghere, iar dupa intervalul de gatire intra automat functia de pastrare a mancarii la cald…inca 4 h.

    Nu stiu de ce spui ca are gust fad. Mie mi se pare ca tot ce gatesc la ea are un gust muuuult mai bun.

    1. si mie mi se pare gust mai bun ca la oala – cu sarcina noi am trecut la mancare pt copii si nu am mai schimbat macazul. Dar am auzit replica asta la persoane care consuma mult prajit/calit/tras la tigaie. Bine, aceleasi persoane imi explicau ca sotat/calit nu inseamna prajit (dar incep cu: ulei si ceapa pus pe foc 2-3 minute, in conditiile in care uleiul sfaraie de pe la 140 gr si la 170gr face bulbuci de fierbere)

  12. Si eu tot ce gatesc la Crock Pot iese foarte gustos. Cind am zis oala m-am referit la oala Crock Pot ! Sarmalele se fac asa cum stie fiecare apoi se pun in Crock Pot se toarna apa peste ele si se pun la fiert pe treapta hight pt. 4ore. Sotat/calit/tras la tigaie… inseamna pe foc f.mic pina se inmoaie ceapa si devine sticloasă. Prajit… inseamna pe foc potrivit sau tare pina se rumeneste ceapa deci isi schimba culoarea din alb in roÅŸiatic.

  13. Dar ce buna e ceapa prajita:) Nu fac, dar merg o data pe an la un restaurant in Padurea Neagra, unde au carnati de casa cu ceapă prajita si cartofi pai 🙂 Si desi o sa mergem acolo peste 4 luni , deja ne gandim la asta. Ba chiar am hotarit de pe o zi pe alta sa mergem saptamana asta intr-o mica vacanta nu f departe de locul ala si ne puneam aseara intrebarea daca sa mergem la restaurantul respectiv. Ca sa ajungem la el ,de obicei, facem o drumetie de 2 ore, macar atata 🙂
    Ieri am incercat friptura de porc la cuptor functia temperatura joasa. A iesit perfect. Deci pt mine slowcookerul nu e o prioritate.
    Geta, esti sigura ca nu ies sarmale si la temperatura joasa? Eu le fac in oala de fonta la foc f mic.
    Elena recently posted…HoÈ›ii de timpMy Profile

    1. eu nu mai poc digera ceapa prajita. Nici soté :). Acum nu stiu daca e problema de ceapa sau de tratare termica a uleiului. Daca in loc de ulei pun apa, totul eminunayt. altfel ficatul meu tzipa: NO, sunt un detector de… 😀 😀 .
      Amuzant e ca eu asa am crescut. Mamaia, matusa, mama sunt toate cu probleme de ficat, la mine me s-a terminat la inceputul sarcinii cu oprit si inlocuiesc partea cu ulei + ceapa cu APA si ceapa. Si mai trist ca din tot neamul, sunt singura care am schimbat asta.
      P.S. poate de aia nu imi plac mie sarmalele? si nu doar ca mi-e lene sa le impachetez 😀 , mai bine mananc varza murata ca atare 😀 si dau carnea (netocata) sotului :)))

    2. Exact, e buna ceapa prajita, cind eram tinara soacra mea facea cartofi fierti si separat prajea ceapa in ulei sau untura si punea peste cartofi !
      Ba da, merge si la temperatura joasa dar pui cronometrul la 7-8 ore !
      Oala electrica e buna ca o lasi in functiune si poti sa pleci de acasa la servici,la piata, la un film… pe cind la aragaz sau sobe trebuie sa supraveghezi .

  14. Cat de sănătoasă este carnea gătită la slowcooker, pentru copii? Ma gândesc ca dacă sta atâtea ore la temperatura mica, sa nu dezvolte ceva bacterii.

    1. e ok pt copil si adulti.
      Am revazut articolul si da, am mentionat temp: 95grade este temp de fierbere. Sunt prea putine bacterii sa reziste la temp asta ( de ex. e.coli mor la 63 gr, stafilococul auriu la 60 gr, etc)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge