Meniul saptamanii

Noi inca mai avem salatele la putere, juma din meniu si chiar mai mult ne e inca crud (salata verde, castravete, codite de ceapa +parunjel + frunze de telina de pe balcon, morcov si telina rasa) dar pun si multa proteina (naut sau fasolica, branza sau ou fiert sotul, vreau sa incerc si cu branza de capra la cuptor si nuci).  Legumele le luam de la piata de la o producatoare (are sere doamna, nu sunt cele mai gustoase ca nici soare nu e dar sigur sunt din cele mai proaspete; ce m-a impresionat e ca face fertilizare in sere cu…albine, a adus o bucata de stup inchis intr-o cutie de sticla sa ne arate, copiii dar si eu cu ei erau f. incantati sa le vedem)
Pt decembrie ianuarie-februarie insa situatia se schimba in favoarea supelor/legumelor la cuptor, vorbesc din experienta 😉 .

Meniul sapt urmatoare e la fel de simplu ca cele anterioare:
– supa crema de rosii (si altele ascunse acolo)
– pilaf cu pipote (perfect pt cina si pachete) si fasolica verde fiarta alaturi (congelata din gradina 😉 )
– lapte si oua si branze si mere/banane/mandarine pt cei care consuma mic dejun (o sacosa de mere, una de mandarine, 2 kg de banane)
– paste cu somon si ficat de cod si brocoli
– cartofi la cuptor (si albi si dulci) cu salata de varza alaturi si am promis sa fac si o maioneza la cartofi.
– salata tabouleh cu conopida in loc de bulgur  – niste cunostinte au deschis un mini restaurant in Brasov si ma mai inspir din  meniul lor 

Am introdus iar ficatul de cod in alimentatie, 2-3 conserve pe saptamana; e iarna asa ca fac un “piure” cu avocado si o conserva mica, 2 felii de paine prajita, ceapa tocata (am codite de pe balcon) si scot si niste castraveti murati si am o masa consistenta, copioasa, energie pt o zi de sambata cand am drumuri de facut, nu mai mananc nimic pana seara!.

Ca plastice aduse in casa: sticla de lapte, folia de la branza proaspata de capra (o preimpacheteaza vanzatorul de acasa), brocoli (era pre impachetat), plus 2 hartii cerate (untul….). Mi-am intrebat producatoarea de castraveti de ce ii infoliaza (avea si infoliati si neinfoliati, a zis ca astia fara folie sunt culesi de dim. si nu a avut timp inainte de piatza sa ii tzipleze – ce nasol, mi-am zis ). Mi-a zis ca la magazinul unde ii livreaza asa ii cer … (wtf…) – pe de alta parte o inteleg ca ea are sere mari si contractele cu magazinele sunt sursa importanta de vanzare si vrea sa respecte conditiile, nu poate trai doar din ce vinde la piatza o zi pe sapt. As putea mai mult sa diminuez dar cred ca ar trebui sa fac eforturi, asa ca, daca mentin ritmul,  consider asta ca “good enough”.

Cum cumparam noi? mergem cu totii la piata, eu cer pe drum idei pt meniu, ceilalti dau din colt in colt si zic cartoficartofi, eu de acasa am pregatit sacose de panza, cutiile de la oua, sacosele pt cumparaturi vrac, etc, eu tin lista daca nu o pied cumva de tot(pe lista familiei mai adaug pt inca 4- 5 sapt. si legume si fructe pt o familie internata la spital pe termen lung asa ca mai bine tin lista la mine),  ne impartim la tarabe fiecare, (sotul cu copila se duc la patiserie sa isi ia covrigii si strudelul obisnuit), ne reintalnim la taraba vanzatoarei mele preferate, apoi  ne ducem cu totii la un pahar de vorba cu Nea Radu (sursa noastra de legume si fructe si must din Moldova),  apoi inca 2-3 tarabe preferate de unde luam cam aceleasi fructe/legume, sotul si fata se opresc intr-un loc sa isi mai ia ceva fructe daca vor, si eu mai dau o raita la 2-3 tarabe/chioscuri pt chestii ocazionale gen atza/fermuar ce pe ei nu ii priveste 🙂 .
Da, mersul la piata la noi a devenit si moment de socializare, cine ar fi crezut la la 8:30 avem chef de povesti si glume? .

 

 

27 thoughts on “Meniul saptamanii”

  1. Deci eu am grave probleme cu alimentația. Tot citesc pe la voi, pe aici, pe la Iulia și mă minunez. Eu mănânc haotic, sar peste micul dejun și pe la 1 behăi de foame și mănânc ce găsesc (și mult). Iar cina o iau târziu – în general eu am program de lucru de după-amiază în timpul săptămânii, spre exemplu azi am lucrat 5:30 – 6:30, dar vinerea am 4:30 – 7:30 și nu e deloc ok să mănânc cina atât de târziu, mai ales că la cum mănânc acum aia e cea mai consistentă masă a zilei. Tot încerc să mă reglez și-mi iese câteva zile după care iar o iau razna.

    Îmi plac și mâncărurile mai deosebite, și mese la restaurant etc, dar acolo nu-i pericol de mâncat prea mult că nu-mi pun ăia în farfurie cât îmi pun eu acasă :)) Îmi păreți niște superwomen voi cu meniurile și disciplina alimentației 🙂
    Cristina recently posted…Cum am găsit Milano după mai bine de un deceniuMy Profile

    1. Nici eu nu mananc mic dejun, nu mai pot de cativa ani, dimineata nu intra nimic. La pranz am pachet satzios si divers (pregatesc din timp) iar cina e la 18-19 cu toata familia asa ca m-am disciplinat pt copil – sa fiu un exemplu bun.
      Acum daca dupa cina tu faci ceva miscare, zic ca nu e grav.

      La mine nu e vb de superwoman ci de probleme medicale vechi ce de multi ani le tin sub control cu disciplina, fara sa mai ajung in farmacie vreodata. Nevoia…

      1. Eu n-am putut niciodata sa mananc dimineata si sa functionez normal.

        In rarele ocazii in care s-a intamplat asta (ahem, de obicei in vremurile cand eram in facultate si foarte varza cu alte substante la bord)… unu, a fost un simptom al faptului ca nu dormisem in noaptea dinainte si doi, am picat lata de somn aproape imediat dupa si ziua s-a dus dracului.

        Altfel, zilele astea la mod acasa poate o ciocolata calda mica strict ca sa nu fiu companie fara nimic in fata la cafeaua altcuiva. Iar in deplasare somn, sunt prea obosita pentru orice altceva.

        In general, n-am inteles niciodata logica lui e bine sa mananci la anumite ore regulate si nu inainte de culcare. Poate ca sunt si eu mai salbatica, dar stramosii nostri mancau cand puteau sa obtina mancare si garantat asta nu se intampla dupa ceas. Si dupa ce mancau se odihneau pentru ca obtinut + preparat + mancat + digerat = efort si dupa efort te odihnesti.

        Exista o anumita rutina acum daca sunt acasa, dar programul de masa e fortat de programul altor lucruri, nu invers.

        Altfel, daca sunt plecata, cum e timp, atat pentru cumparat, cat si pentru mancat.

        Daca petrec 15 ore intr-un autocar, probabil o sa mananc un fruct- doua, poate in unele situatii niste migdale sau ceva de gen, poate o sa-mi iau dintr-o benzinarie o ciocolata calda daca ma simt ca dracu’ (altfel nu dau banii pe asa ceva).

        Daca merg intr-o zi la un concert, probabil o sa mananc ceva seminte de pin/ nuci pecan/ migdale si ceva fruct, inghetata daca e vara (altfel poate fi mai greu sa gasesti una pe bat/ la cornet la bucata, nu la pachet de nu stiu cate… ma rog, daca nu esti in Zurich, unde gasesti inghetata in toate formele posibile in orice anotimp, probabil si din cauza ca poti sa ai parte de toate cele 17 anotimpuri in aceeasi zi), poate chiar ceva ciocolata (daca tot sunt altundeva si m-a tentat ceva prea tare ca sa nu cumpar, iar din momentul in care cumperi, optiunile sunt doua: mananci sau cari!)… desi ciocolata poate fi o idee foarte proasta pentru genul de concerte la care merg eu, care sunt mai… intense, mai solicitante fizic.

        Daca e duminica/ sarbatoare in Germania/ Austria, poate fi ceva mai mai mult de mers pana la un supermarket deschis. Iar intr-o zi in care merg la un concert, s-ar putea sa n-am timp deloc. Iar prin restaurante n-am ce cauta. Mancare pentru mine inseamna ori pregatit de mine, ori crud, ori dulciuri. De altceva nu ma ating.

        Asa ca da, in deplasare, meniul meu are in principal trei categorii… fructe, fructe uscate si dulciuri (ma rog, inghetata si ciocolata, mai rar altceva). Incerc sa-mi mai iau conserve de peste, poate chiar si oua in rarele ocazii in care am acces la ceva bucatarie, dar asta se intampla in mai putin de jumatate din zile.
        brontozaurel recently posted…creature of the night meets…My Profile

    2. Sunt in aceeasi oala. La noi se mananca mult, mancare consistenta. Daca ii dau supa de rosii sotului meu, mananca o data. A doua oara deja ma vedeti la tv la stirile de la 5. Si recunosc ca nici eu nu ma omor cu conopida sau ficat de cod sau broccoli sau bulgur sau….

      1. noi suntem mai batrani ca voi, corpul nu mai duce ca la 20 de ani. Cand mancam mai multa mancare gatita/carne ne-am ingrasat plus analize de ficat. Am redus, trecut pe multe legume, salate, proteina vegetala, si multe s-au imbunatatit – e clar ca ce faceam, faceam ne-adecvat pt noi.

  2. Mno… nu-i mai buna piata decat facebook ul ? 😀 😀 😀 cred ca-s eu alergica la facebook, nu stiu, dar mi se pare a fi orice numa’ platforma de socializare nu 😀
    Din meniul tau am copiat cartofii la cuptor – la mine vor fi cu salau 🙂 – si supa crema, dar nu de rosii, ci de fasole 🙂
    Asa ca mai scrie meniuri de-astea ca nu stiu ce sa mai fac mancare 😀 😀 😀
    saptamana cu lucruri faine si oameni dragi tie sa ai 🙂
    Daniela recently posted…Romantism si realitateMy Profile

    1. salau as vrea si eu.
      ca meniuri, scriu periodic, am si o lista pe pinterest cu lucruri rapide si usoare si potrivite noua. Cand nu stiu ce sa fac, hop acolo 😉 sau pe site la SOOPY :))

      Si tie o sapt. frumoasa, hai ca luni a trecut deja 😉

  3. Exact asa e si la noi piața sambata: mers, socializat, trecut pe la biblioteca, terminat cu oprire la cafenea. In afara de socializat cu vanzatorii, intalnim de obicei aceiasi prieteni la aceleasi ore, ba la biblioteca, ba la piata.
    Eu imi pun niste intrebari cu ficatul de cod. Marile sunt poluate cu metale grele si diverse, pestii mananca poluat, prin ficat trece tot sangele, apoi fiind gras, probabil ca depoziteaza toxinele. N-am citit studii, e doar ideea mea, poate ar trebui sa fac niste cautari.
    Elena recently posted…Hoții de timpMy Profile

    1. Ficatul de cod da aceleasi probleme ca si orice ficat DACA e consumat in exces. Cum am carente de fier (f. mari, habar nu am cum stau f. bine cu vitamina B12 si nici juma din valoarea minima de fier, probabil si faptul ca sunt femeie) , si nici nu sunt de acord cu suplimente, asa ca am ajuns la concluzia ca e musai de crescut doza de ficati la ceas de iarna – o cutie are 125gr din care o parte e marele si cunoscutul uleiul de ficat de peste.
      De aceea nici nu iau ulei de ficat de peste, ci ficatul (care imi place mult mai mult decat scarbosenia de ulei de peste), am 20 conserve pe iarna, si acum consum si uleiul care il lasa (ca aruncam de nestiutoare…). Plus ca e bogat in vitamina D (noi nu luam suplimente, dar mancam astea – cu pauza de 6 sapt cand mergem la soare si dupa aia cateva sapt)
      Nu stiu cat de credibil e site-ul asta dar uite ce ar zice ca contine o conserva: https://sante.journaldesfemmes.com/calories/foie-de-morue-conserve/aliment-26142
      – si unii dau bani grei pe suplimente de seleniu, iod, vitamina B12 (si celelalte B uri, dar B 12…), D, A, etc

      1. Da, stiu ce zici, in teorie suna f bine, suplimente nu iau si mai cumpar din cand in cand cate o conserva de ficat. Dar imi pun intrebari dupa ce tot am auzit ce poluati sunt pestii, mai ales ca pestele asta e in varful lantului trofic, deci acumulează poluanti si e vorba si de ficat si de grasime. De-aia nu cumpar prea des.
        Elena recently posted…Hoții de timpMy Profile

        1. da, realmente e la fel de poluat ca orice alt animal.
          Asta e argumentul pentu care multa lume a trecut la vegetarianism. Acelasi argument ne-a motivat pe noi sa reducem carnea pana la 1 kg pe sapt. , proaspata de ferma (daca nu taie nimic la ferma nu mancam vreo 2 sapt carne).

    1. Musai sa scrii/zici daca ajungi la ei.
      Sunt inspirationali pt mine. Retetele lor le adaptez si sar din ingrediente ca nu am mereu toate si nici macar nu le mancam de felul nostru, si tot imi ies retete faine! . Eu ii stiu din bucuresti, s-au mutat nu de 1-2 ani in Brasov.

  4. Si eu consum periodic ficat de cod, mi se pare si foarte gustos. Imi place mult ca pastrezi lucrurile simple cand vine vorba de mancare. Si ai un dar de a povesti, ca mie una mi se face pofta in timp ce citesc cum insiri alimentele.

    1. hai ca azi am sarit calul si contrazis tot meniul: am scos carne de vita din congelator si tocat in forma de hamburgeri (facut la tigaie sub capac, un pic in sange). Cartofii la cuptor i-am facut cu susan, am iesit dupa chifle (nu eu, ceilalti 2) si cu salata si rosioare si castraveti si o maioneza rapida am mancat cu poofttaaa 🙂

  5. Minuneee, de 2 sapt am reușit să mă organizez mai bine și să gătesc regulat, fac meal prep în weekend și să ne luăm pachețele cu noi la muncă, să nu mai mâncăm prostii. La prânz pun chestii sățioase, iar pentru cină preferăm ceva mai lejer. Dacă fac o oală de ciorbă ne ajunge 4-5 zile, suntem asigurați pt cină, plus că ce bine cade o ciorbiță caldă seara, după ce ajungem acasă. Mâncăm și salate, pe bază de spanac ca bază (ne place amândurora) și apoi mai adăugăm ardei, castraveți, ceapă, ce mai avem prin frigider.

    Partea nasoală e că nu prea am ajuns pe la piață, mai mult cumpărăm din supermarket și ne-am îngrozit de cât plastic aducem cu noi acasă. Cam toate legumele vin împachetate, în caserolă. Am stabilit deja ca target, pe 2019, să fim mai atenți la treaba asta. Momentan ne informăm și luăm notițe, ne studiem comportamentul și încercăm să ne dăm seama de soluții pt reducerea plasticului (care ne-ar fi nouă ușor să le adaptăm, fără să simțim un efort considerabil).

    Fain ritual ați găsit, de socializare la piață – mi se pare o activitate interesantă, chiar și pt fetiță! Eu îmi amintesc și acum de când eram mititică și mergeam cu ai mei, mi-a rămas în minte acel obicei și de fiecare dată mă duc cu drag la piață 😀
    Ioana Soare recently posted…De urmărit pe Instagram: 10 conturi pentru casă & design interiorMy Profile

    1. felicitari pentru disciplina! salvati timp si bani si sanatate asa, cu pachet/cine facute!
      Sa ne scrii cum faci salatele de spanac, eu nu il mananc decat crud, si nu stiu cum sa il mai folosesc.

      Altfel, cu mersul la piata, zau ca v-ati ales un moment prost pt regrete 🙂 – piata e goala de produse locale, abia din martie incepe puzderia de legume si culoare in piata. Iar daca sunteti si voi, ca mine, iubitori de legume… piatza e dezamagire.

  6. Apropo de piață: chiar azi am luat conopida si pastarnac sa fac supa crema din care am vazut la restaurantul de pe linkul tau si varza sa fac salata. Apoi sunt o multime de radacinoase, doar ca nu ma dau in vant dupa ele. Nu-i bogatia de primavara, dar e altceva. Eu incerc sa nu mai cumpar nimic din ce nu e de sezon, de ex rosii le-am scos demult, vinete la fel. Azi imi crapa maseaua dupa avocati, dar am gasit din Peru, am zis pas. In schimb am de sezon, locale si bio 🙂 o gramada de kiwi si de kaki (nu-mi plac, dar manaca sotul), primite de la niste prieteni din oras, din gradina lor, de la altii am avut struguri.

    Am un coleg obez care de 2 luni a renuntat la cantina si isi pune mancare, e f mandru de el. Pachetul lui consta din variatii de paste carbonara, ba cu carnati, ba cu 2 feluri de sunca…ba adauga si ceapa sau boia. Tac si nu-i zic ca poate mancarea de la cantina era mai sănătoasă.
    Elena recently posted…Hoții de timpMy Profile

    1. cu radacinoase si varza si ciuperci sunt sacosele mele. Mai am niste sticle de suc de rosii de la DM si asa am acoperit radacinoasele in supa, nu stiu astia 2 ce i-a l0vit :)) vai, dar cand o sa imi ceteasca fiica mea blogul voi renunta complet la sectiunea de meniu :))))

      Altfel eu nu sunt asa de riguroasa ca si tine. Am luat si avocado, da, de peru, 2, ii bag la salate. Si kiwi. Kaki nu am gasit inca.

      1. Avocat am redus tare consumul de cand am citit ca e mare consumator de apa si prin America de Sud se taie pădurile ca sa se cultive avocați. Nu sunt riguroasa, fac ce pot, ca pe de alta parte iau masina sa merg la serviciu. Mi-e mai usor sa nu mananc avocati decat sa iau transportul in comun. Ma consolez ca fac doar 12 km pe zi si ca vand mașina mea si eu raman cu a sotului. Si ma incurajez sa iau transportul in comun din primavara. Cred ca cel mai tare, in afara ca ar fi mai lung ca timp, ma deranjeaza lumea (pestrita) din gara, care merge aproape fugind si daca nu ai viteza si directia “fluxului ” de oameni, te trezesti impins din greseala. Deh, fiecare cu piticii lui 🙁
        Elena recently posted…Hoții de timpMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge