RefuseReuseRecycle Plastic

Bun, in articolul anterior am indicat cum o femeie influenteaza bugetul, prin disciplina/indisciplina la cumparaturi. Ei bine, aceeasi femeie poate imbunatati situatia plasticului prin atentie la ce cumparam, prin refuz.

In lumea ecologiei, exista conceptul RRR (refuse, reuse, recycle), cel mai eficient pas fiind primul: Refuza.
Despre plastic am tot scris.
Daca e ceva de repetat pt plastic, atunci o sa repet: REFUSE.
Reciclarea in Europa a luat un sut in coaste anul asta pentru ca China refuza sa mai preia plastice la reciclat. Mai sunt si alte tari unde Europa exporta ce triaza/colecteaza (Indonezia, filipine, etc) deci am gasit temporar alte gropi de gunoi in locul chinei.
De ce sustin sus si tare: REFUZA?
Pt ca nu toate plasticele se recicleaza. Ele sunt facute din diferite amesteruri/polimeri.
Pana aici, stiu sa se recicleze doar:
-polyéthylène   – cea care mergea majoritar in China. Ei bine, China nu il mai vrea, i s-a acrit de gunoiul europei.
-polipropilena
(si sunt sigura ca sunt si alti polimeri reciclabili dar eu nu ii stiu)
Cei 2  polimeri sunt de asa natura ca se pot recicla dar doar in un ciclu, si nu la infinit!! pt ca…structura lor se degradeaza! Adica nu e ca la metal/sticla, ce le retopim de mii de ori si raman metal/sticla.

Exista un nou curent, de plastic biodegradabil. Probabil stiti pungutele noi, subtiri, de pe piata. Acesta nu se recicleaza dar are avantajul ca anumite bacterii il descompun. De facut, tot din petrol se face, mai are niste aditivi/rasini. ( aici amintesc un polivinil, esteri de celuloza). Vad viitorul in asta, tocmai datorita instabilitatii.
Musai sa amintesc, faptul ca e biodegradabil nu il face compostabil. Procesul de compost este diferit: transforma materii organice in humus, pe cand plasticul biodegradabil nu devine niciun humus ci bacteriile il metabolizeaza in CO2 si apa.

Plasticul e un polimer ciudat, proprietatrile le are datorita structurii/rasinilor adaugate.
Codul de rasini le gasim numerotate pe sticle: 1,2,3,4,5,6,7 (nu copii de pe net, mi-e din lene, va zic ca 1 sunt unele peturi)     DAR NU totul e numerotat. Din astea va zic ca doar 1 si 3 sunt cele mai reciclate, altele deloc.

Ce se intampla cu restul, marea parte a plasticului? In cel mai bun caz sunt arse. Cel mai nasol caz e ca ajung in gropi comune (vizitati Glina, va rog, sau gunoiul clujului de la Pata Rat, sau tribunalul de la Suceava ce a refuzat sa construiasca o noua groapa de gunoi!!! in padure…), sau mai rau, sfarsesc in natura desirate pana la dimensiuni vizibile cu lupa.
O metoda mai “buna”  (daca buna e ceva acceptabil aici) este incinerarea. Sunt tari ce scot energie din incinerare, un trend in crestere. Astazi mi se pare cea mai buna solutie  pt ca tot produsul energiei e poluant, daca putem face sa dispara si niste gunoaie, si local, de ce nu?

Dar eu reciclez! vorba auzita de zeci de ori.
Ce e, de fapt, procesul de reciclare?
Faptul ca pun pet-ul intr-un reciclator, nu ajunge, e important sa intelegem ce se intampla dupa aia.
Unde pleaca pet=ul? Se duce intr-un centru special unde e comprimat, tocat, topit, portionat in “fulgi”, spalat apoi sa elimine hartia. Am gasit 3 fabrici ce fac asta in romania: Caracal , Buzau , SF Gheorghe ,  spun ca romania nu “selecteaza” suficient pt nevoia lor asa ca aduc si din… alte tari . Daca mai stiti altele, va rog, scrieti.
Unde pleaca acesti fulgi de plastic ? in fabrici speciale ce le “topesc” si amesteca cu alte rasini.  Avem insa prea putine in europa, multe ajung in…china iar.

Acum, spuneti, cate obiecte ati cumparat sa scrie ca sunt facute din plastic reciclat? Eu  am gasit unul. UNUL!!! si chiar citesc etichetele. E drept, nici nu merg des la supermarket 😀 , Dar  pt ca se recicleaza prea putin plastic, si mare parte din plasticul reciclat se duce in ambalaje de izolare ce apoi nu se mai recicleaza. Dar am auzit o gramada de promisiuni (Ecover si Procter &Gamble, ca vor pune in anumite ambalaje, in anumite procente – 25% fiind plastic reciclat, si peste ani)

Refuzati plasticul unde alternativa e posibila, este marea solutie acum.
Si daca nu va pasa de ecologie, macar sa va pese de sanatatea voastra.
O sacosa poate fi refuzata. O haina mai putin, si mai ales la cele sintetice. O incaltaminte de calitate rezista mai multi ani decat 5 incaltaminti de plastic ieftine. O masina mai mica sau o casa mai mica vor consuma mai putine plastice.

Refuzat plasticul unde alternativa e posibila: paiele nu sunt reciclabile,  dirty plastic nu e reciclabil ( punguta cu oleaca de ketchup ce vine la pizza comandata, o stiti? ei bine, nu se recicleaza!),  paharele de cafea de plastic nu, styrofoam nu, pet-ul de gel de dus nu, punguta din piata nu, tzipla de plastic de pe castravete nu, etc

Refuzat este solutia acum. Putem refuza 80% din plastice, pt ca suntem femei si impactam 80% din cumparaturi. Incearca un NU.

P.S. zilele trecute la cantina am cerut supa in recipient de portelan, nu styrofoam. Au zis ca nu au asa ca mananc un mar si scrisei un email cu propunerea asta.  O alta colega a dat mail acum 2 sapt. sa ceara la cantina sa se renunte la vanzarea de capsule mici de ketchup/maioneza/sare/zahar – recipiente mari cu dozator/lingurita de luat sunt o solutie mai putin poluanta si de azi e deja  aplicata la cantina, astept curand sa vad canile la supa.

63 thoughts on “RefuseReuseRecycle Plastic”

  1. sa stii ca in ultimii ani si eu am devenit mai atenta la chestia asta. Si pentru sanatate, cum ziceai si tu, dar si pentru mediu pentru ca noi am stricat tot ce avea natura mai frumos si, daca nu o luam mai usor, in cativa ani ne vom hrani doar cu pastile.

  2. Ce ai spus despre cantină m-a pus un pic pe gânduri: în Thailanda în food court-ul de la mall mâncarea nu se servește în farfurii de plastic de unică folosință, ci în farfurii „normale” (zic normal pentru că sunt o ignorantă și nu știu din ce material se face farfuria, porțelan? 🙂 ). La fel și tacâmurile. Iar pentru sterilizare tacâmuri, în cazul în care n-ai încredere că-s curate, în zonele mai sărace e un recipient cu apă fiartă, iar în zonele mai centrale/fancy sunt aparate speciale care sterilizează.

    Aici e o mare problemă cu plasticul și sunt așa cei mai „unaware” oameni pe care i-am întâlnit. Dar se mai schimbă lucrurile: copii învață în școli despre asta și nu doar despre a recicla sau refolosi, dar și a economisi resurse. Acum se încearcă a se renunța la paie de plastic, deja multe baruri au trecut pe paie din bambus sau alte materiale, în Tesco și alte supermarketuri am văzut sacoșa aia mare de poate fi refolosită și deja se vorbește că într-o lună Tesco nu va mai da gratuit pungi de plastic, la 7-11 te întreabă dacă vrei pungă, înainte îți dădeau pungă la pungă.

    Chiar așa, ai văzut că plajele balineze au fost efectiv invadate de gunoi/plastic? 🙁
    Cristina recently posted…Cum economisesc bani la cazare pe booking prin BonuswayMy Profile

    1. Din ianuarie 2018 China nu mai primeste gunoaiele europei la erciclat. Europa le trimite in Filipine, indonezia, vietnam acum. Daca ai plastic pe plaja la Bali, e si de la mine!!

  3. Exact pe gustul meu ce ai scris! Problema ca trebuie sa ajunga la cat mai multa lume, ca cei care venim aici avem ideile tale mai milt sau mai putin.
    Eu am compostorul din plastic reciclat. Si e urât, nu-mi place deloc. Plus ca am vazut ca plasticurile din produsele electronice si electrocasnice sunt tratate cu produse antiinflamabile, care sunt f nocive ( de-aia praful din casa le contine). Prin reciclarea lui, produsele astea se regasesc in noile plasticuri, din care chiar si jucarii pt copii. De aia primul lucru de facut e exact ce zici tu: sa refuzam.
    Apropo de capsule de cafea, chiar ieri am citit un documentar despre ce dezastru reprezinta pt mediu.
    Altfel la noi a rulat gratis filmul Trashed. Nu m-am dus sa vad, ca vazusem multe de genul si doar m-ar fi deprimat. Dar poate judec tot din punctul meu de vedere, iar unii nu isi dau seama de impactul actiunilor lor.
    Elena recently posted…Hoții de timpMy Profile

  4. Si inca una si ma duc: cum zice si mme zero dechets, sa refuzam prostioarele publicitare sau kiturile din hoteluri. La unul la care am fost de curand aveau asa: o pereche papucei ordinari de casa inveliti in plastic. Made in China, logic. Un pieptene de plastic in ambalaj si el, tot China. Un chit de ras cu lama si minidoza de spuma, in ambalaj si ele. Si perie de dinti plus minidoza de pasta, totul ambalat. Asta pt fiecare persoana din camera. Le-am scris pe chestionarul de la sfarsit ca mi se pare f antiecologic si daca chiar vreau sa ofere asa ceva, sa o faca doar la cerere. Si a trebuit sa fac politie cu fata, ca ea voia sa luam acasa totul, pana la urma am lasat peria de dinti 🙂
    Elena recently posted…Hoții de timpMy Profile

    1. noi la ultimul hotel am deschis doar sapunelul si l-am folosit apoi luat acasa. Pe ala desfacut. Sotul s-a uitat ciudat la mine, eu i-am zis ca o sa il arunce si nu ma lasa inima de unicorna 🙂

  5. Tocmai ce-am scris despre pustanul din reportajul celor de la Recorder care zicea o chestie cu maaare adevar : “e greu sa schimbi mentalitati. Mai usor schimbi cursul unei ape”.

    Si iti mai spun eu ceva : plasticul ala – recunosc, nu m-am documentat din ce e ,de care fel etc, asa ca il numesc plastic la gramada – contine si oaresce chestii care-s nocive de-a dreptul pentru noi, ca oameni, nu doar pentru mediu. Asta mi-a spus-o un nutritionist de la un centru oncologic, nu e adunata de-aiurea, de pe net.

    Drept pentru care am renuntat la a mai bea apa din plastice, am revenit la sticlele “de sticla” de pe vremea odiosului. Care-s mai grele la carat, costa mai mult, dar macar nu polueaza. Nici pe mine, nici mediul.

  6. intr-adevar singura metoda viabila e sa refuzam cand putem. Reciclarea imi lasa un gust amar – ce reciclare e aia daca mii de tone de plastic sunt transportate la celalalt capat al pamantului pentru a fi reciclate?

    de vreun an orasul ne-a cadorisit cu inca o pubela de gunoi (din plastic si ea, evident) in care strangem compostul. Avem acum 3 camioane uriase care se plimba pe strada noastra ca sa stranga gunoiul obisnuit, reciclajul si compostul. 🙂 E bine sau nu-i bine… n-am idee ca totul e prea amestecat si parca fiecare avantaj anuleaza un dezavantaj si in final tot acolo suntem… dar poate ca sunt eu mai pesimista…
    mihaela recently posted…Un aluat maleabil/nemaleabil sau predestinare/liber arbitru (2)My Profile

    1. daca te apuci sa cauti nod in papura, o sa gasesti la fiecare multe defecte.
      Eu apreciez ca se face, se incearca, nu e perfect dar va fi mai bine.

      La plastic insa nu ramane decat REFUSE si daca nu e de ales, REUSE. De ex noi suntem iubitori de inghetata. Cea de casa nu le place asa ca isi cumpara cate o cutie. Dupa discutii am decis ca cea mai ok ar fi in cutie mare de plastic pe care o voi refolosi si chiar rezista bine cutiile de la inghetata. Avem vreo 4 -5 adunate vara asta, si le vom refolosi cat de mult.

      1. La faza cu cutiile mari de la inghetata iti dau dreptate : sunt perfecte pentru pachetul fie-mii – in ea incap fix cat mananca in 2-3 zile ( adica exact cat tii o mancare in frigider 🙂 ) Am mari probleme cu mancarea ei, nu mai stiu in ce s-o pun, pt ca de obicei gasesc plastice ori prea mari ori prea mici 😀
        Si-n oale, cratiti etc… n-am cum s-o duc de-aici pana la Bucuresti 😀

        1. eu am congelat in cutille astea ce am cules din gradina: coacaze, fasolica verde, leustean tocat. Cand merg la piata dupa branza, iar 2 cutii cu mine – in frigider branza sta perfect ermetica, in special branza frantuzeasca :D.
          La fel, daca gatesc mai mult, portionez si pun cutiile in frigider/congelator. Vinerea o cutie din asta din congelator imi acopera pranzul la munca: ieftin, sanatos, rapid! (sunt alergica, nu pot manca orice, asa ca mersul la pranz nu e solutia cea mai buna pt mine)

          1. Eu nu mai am incredere în cutiile de plastic refolosite de cand am citit ca sunt testate ca sa nu migreze lucruri din plastic fix pentru alimentul care il contin si pentru întrebuințarea pt care sunt destinate, adica timp, temperatura… asa ca refolosirea lor nu inseamna ca nu migreaza din ele.
            Eu pt copilul student puneam la borcan de sticla cu garnitura de cauciuc, de 750g-1kg pe care le mai si congelam cand era cazul. Nu s-a plans niciodata ca sunt prea grele.

  7. Foarte fain articolul! Si eu incerc tot mai mult lately sa elimin plasticul, dar nu imi iese tot timpul din pacate. Sticle de apa nu mai cumparam, avem filtru acasa. Cand pot, cumpar lapte in sticla, dar nu e disponibil peste tot asa. Legumele la fel, depinde din ce supermarchet le iei. Avem o piata de cartier dimineata in timpul saptamanii la care nu avem cum sa ajungem din cauza serviciului, noi in general facem shoppingul seara dupa sase. In weekend, daca trezesc restul familiei mai devreme de ora noua, se lasa cu scandal :)))). Apoi am ore de dans cu cea mica, asa ca mancarea trebuie sa fie gata acasa cand revenim. Gasesc ca e dificil sa cumperi produse eco-friendly in fct de zona in care locuiesti, orar si stil de viata. Complicat.

  8. Esti o minune de femeie ! Nici eu nu sunt risipitoare cu banii si nici nu las lumina aprinsa fara rost si in general… fac economii la multe. Ma gandesc cand cumpar ceva la cat de util imi este . Nici la mancare nu fac risipa, nu cred ca arunc mancare pentru ca s-a invechit sau asa ca sa ma aflu in treaba dar… chiar asa de chibzuita cum esti nu pot sa fiu…
    Am incercat sa imi tin evidenta cheltuielilor macar ca sa vad cum stau cu bugetul… si nu am reusit! Nu am rabdare sa tin o evidenta scrisa. Fac socoteli asa… in mare… in special dupa banii din poseta caci in poseta nu tin decat o suma maxima aproximata pentru cateva zile daca nu am in plan o cumparatura mai speciala caci sunt si cazuri de astea… Se mai strica ceva si trebuie inlocuit, este o zi speciala si vrei sa faci un meniu special… etc…
    Dar o evidenta frumoasa asa ca tine si ca inca cateva prietene pe care le admir… nu pot tine…. Este un talent pe care eu nu -l am….
    Despre pungile de plastic… am casa plina… Mi-as dori sa se descopere un sistem de ardere sau distrugere organizat. Nu fac piata in sacose de plastic, am sacosa de panza… dar nici nu le resping cand le primesc… Este greu sa fii perfect…

    1. Orice pas e un pas bun. Nu tintesc perfectiunea, doar reducerea si cred ca asta e realizabil, chiar de acum.
      Altfel sunt o lenesa, nu sting luminile dupa mine, primesc des observatii de la colocatari :))))

  9. Iti admir organizarea, eu simt ca la mne totul merge dupa ureche 🙂 dar merge cat de cat. Sticlele de apa reprezinta pentru mine o mare problema dar la sticle de sticla nu pot trece pentru ca trebuie carate si urcate la etaj pe scari si amandoi avem probleme cu coloana, si mai bem si apa multa. Ne-ar trebui 3-4 sticle pe zi acasa si nici nu putem ajunge zilnic la cumparaturi. Apa de la Cluj mi se pare absolut dezastruoasa, stiu ca multa lume o bea dar eu nu reusesc nici macar sub forma de ceai. Cea din Floresti, unde locuiesc, lasa urme de mal pe cana de portelan daca nu o spal cateva zile. Dar nu arunc sticlele, le duc parintilor mei care le dau vecinului de la care iau lapte. Macar o folosire au in plus, nu e mare consolare dar e mai mult decat nimic. Pungi refuz si eu peste tot, am una dintr-un fel de fas care se impacheteaza si nu ocupa loc mult, am mai facut si au cateva dintr-un cupon de fas pe care l-am primit. Astea sunt de strada, am mai facut cateva dar nu sunt de afisat, din tricouri si maiouri. Si da, se uita lumea ciudat la mine cand scot plasa din geanta.
    Plasticul de la gelul de dus poate fi evitat folosind un sapun, e destul de simplu. Eu nu arunc nici putinele recipiente de la gel de dus, le tai si le transform in mici organizatoare. Dar folosim putin gel de dus, sotul prefera sapunul si eu le alternez.
    Plasticurile de la produsele de curatenie pot fi imputinate si ele foarte usor, simplificand curatenia si renuntand la o mare parte din produse, pentru ca nu-i asa, soap is soap. Un produs pentru mai multe suprafete e perfect in regula, pana la urma noi cele mai mature 🙂 ne amintim ce putine produse de curatenie aveau mamele noastre, dar era curat in casa.
    Altfel, eu in lumea reala nu cunosc oameni ca voi, daca incerc sa aduc vorba despre economii, exces de plastic, prea multa hartie consumata si treburi de genul asta, primesc replici cum ca o viata avem (de la oameni cu copii, dar se pare ca numai viata lor conteaza), atata merit si eu, daca fac numai eu nu se cunoaste, stiti voi povestea. Asa ca am renuntat.
    Ma bucur ca exista aceasta comunitate virtuala si ca nu sunt un extraterestru, dar uneori asa ma simt intre oamenii care ma inconjoara 🙂
    De exemplu, acum am avut nevoie de niste investigatii medicale si toata lumea din jur mi-a spus sa merg la privat ca atata merit si eu. Dar ma intreb de ce sa merg la privat daca platesc obligatoriu la sistemul asigurarilor de stat? Cat am asteptat am citit preturile afisate pe usa si am calculat un total de 700 de lei pentru ce mi s-a facut. Asta este pretul investigatiilor, fara consultatii la doi medici diferiti. Am asteptat 4 ore, mai putin de 2 nu dura nici fara asteptari, dar oare numai eu consider ca daca platesc luna de luna e normal sa si beneficiez de ceva, nu sa fug sa mai platesc o data la privat? Unde, apropo, e mai scump.

    1. Exact sentimentul de care zici ca e fain ca avem aceleasi idei il am si eu. Chiar azi ii sugeram unei colege ca mai bine nu cumpara, dar n-am avut cu cine, asa ca eu nu mai continui discutia. Mi-a aratat geaca neagra luata de o saptamana cu doar 28 euro, ii ies scame albe peste tot, i-am zis ca prefer lucruri mai scumpe care tin mai mult. Ea a zis ca o sa isi cumpere un spray impermeabilizant, ca poate asa, fiind impermeabil, nu mai ies scamele. In capul meu, cand am auzit-o m-am îngrozit, dar am tacut. Oamenii nu se schimba decat cand vor ei.
      De acord cu tine, de ce sa nu profiti de taxele pe care le platesti?! Dar familia mea s-a simtit extrem de jenata cand am cerut de la o clinica romaneasca factura pt o consultatie ca sa o decontez aici. Mai ales cand secretara mi-a zis ca ei nu fac facturi care nu-s peste o anumita suma, dar o sa faca o exceptie pentru mine ( banuiesc ca s-a indurat sa mi-o faca fix pt ca ii stia pe ai mei) . Zici ca cerseam, nu ca era dreptul meu.
      Confirm ca apa de la Cluj e oribila, dar prieteni de-ai nostri ziceau ca depinde de cartier. Sau poate daca te obisnuiesti nu mai remarci gustul. Noi avem filtru, il ducem cu noi in vacanta si la Cluj filtreaza cu viteza melcului, de vreo 5-6 ori mai incet decat aici, asa ca am dedus ca are multe de filtrat din apa aia.

  10. Pana sa ma gandesc la unde se duc plasticele…imi permit sa ma bucur intai de faptul ca la noi,de 2 ani -o data la 2 saptamani vine masina de gunoi special pentru plastice..deci..spunem ca reciclam.
    Este adevarat ce ai scris insa lucrurile mari se fac cu pasi mici..asa ca,personal ma bucur ca plasticul nu mai ajunge in aceeasi gramada cu alte resturi…
    Pup!

    1. Bravo! si sper sa il triati bine, sa nu mai stea angajatii sa trieze dupa voi!
      Altfel, in romania sunt 3 firme ce recicleaza bidoane de plastic. Nu au suficient insa din romania (putini recicleaza) asa ca importa…

  11. Bravo noua!!! :))
    Apropo de facut lucruri: am auzit la radio ca niste youtuberi francezi propun in fiecare sa faci un mic gest pt mediu. Nu lucruri mari, dar zilnic vin cu o propunere. Poate n-ar fi rau sa faci asa ceva la tine pe blog.
    Radio ascult dimineata in drum pe serviciu, asa mai aflu si eu cum mai merge lumea 🙂 Azi ziceau despre intreprinderile mici si mijlocii de aici care au reclamat la guvern marii vanzatori in linie (amazon&co) pt conditiile care le impun întreprinderilor pt a putea să-și vanda lucruri la ei. Spuneau ca daca lumea ar spune cum se poarta cu ei, n-ar mai comanda de la amazon si restul. Acum guvernul a promis ca o sa faca ceva.

  12. Citesc cu drag ceea ce scrii, indiferent de temă și apreciez filozofia ta de viață. Încerc să aplic, nu-mi iese tot timpul, dar mă străduiesc!

  13. Eu sunt f dezamagit ca in sector 4 nu se poate recicla. Erau pana acum 1 an celebrele containere. Stiu ca in final se amestecau dar macar separam gunoiul menaje de materialele reciclabile. Acum nici asta nu pot sa mai fac …

    1. Poti sa le strangi sa le duci tu unde se colecteaza. Noi asa faceam pana nu ne-am mutat. Acum e lux, ca avem propria pubela, dar incerc sa o reduc cat mai mult

  14. Eu, de anul acesta am decis sa renunt la globurile de plastic din bradul de iarna chiar daca el e de plastic. Fac multa economie ca nu am mai cumparat brad de vreo 15 ani iar globuri de plastic nu o sa mai cumpar niciodata.

    In sect 4. mai umbla tigani cu saci mari si string plastic de pe la containere. Probabil au ei pe undeva un centru unde il vind sau li se da ceva bani pentru gestul lor .

    1. Asa am facut si eu socoteala cu bradul artificial. Dupa 3 ani deja i-am amortizat pretul. Sper sa il tin 15-20 ani, sa devina un chilipir. Inainte luam un brad natural pe an, consider ca dpdv ecologic iarasi a meritat. Sper sa am containere de reciclare peste 15 ani cand renunt la el :)))

  15. Eu sunt baba ce pe vremuri avea în poșetă o plasă elastică extensibilă (v-o amintiți, copiii mei?) și o sacoșă de cârpă. Eram eco, nu? Pungile de plastic erau o raritate (cele cu marca Kent, f apreciate 🙁 )
    Urăsc pungile de pe atunci când lumea se uita în sacoșele tale pentru a te întreba de unde ai luat carne, brânză, hârtie igienică sau vată. Brrr.
    Pe uscat mai e cum mai e. Dar aș pune baraje pentru plasticurile ce ajung în mări și oceane, cu risc imens pentru viețuitoarele marine. Știți și voi, nu?
    vax-albina recently posted…Catedrala sufletuluiMy Profile

      1. Pe mine ma invatase bunica sa fac plasa , dar nu era facuta cu croseta, ca s-ar fi întins, tin minte tehnica de a tot innoda ata din care era facuta.
        Eu nu umblam cu plasele : aveam genti mari si la nevoie puteam sa mai bag prin ele. Chiar si acum am poseta mare: imi incap multe lucruri in ea.
        Pe vremea aia nu puteam fi decat eco…apropo de nostalgii imi amintesc des de zgomotul sticlelor de lapte cand venea laptarul sa ni le aduca la cei abonati. Si laptarul era eco: avea un carucior mare tras (sau impins?) de mana. Apoi lucrurile au devenit si mai eco 🙂 …nu mai exista abonament, ca nu mai era lapte.
        Elena recently posted…Moda si eleganțaMy Profile

    1. sunt scumpe tacamurile eco, de cateva ori mai scumpe., iar industria alimentatiei este presata de concurenta si tin costurile jos… atat timp cat noi cautam ieftin si nu invatam sa refuzam un pai de plastic, nu vad o evolutie rapida.

      1. Eu nu inteleg de ce in diverse locuri nu dau farfurii si tacamuri normale, iar apoi sa le spele.
        Paiele din pacate nu prea le refuz, ca vin paharele cu paiul gata pus in ele si e prea tarziu sa mai spui ceva. Am refuzat in schimb lingurite de plastic la inghetata, ca in unele locuri iti pun glob in cornet+ lingurita.
        Lumea e ciudata uneori cu pretentiile: aseara citeam ca este tren direct Cluj-Viena, mie mi s-a parut f fain, dar unii carcoteau ca nu este vagon restaurant si nici wi-fi ul nu merge f bine.
        Elena recently posted…Moda si eleganțaMy Profile

        1. de obicei eu beau apa la restaurante, dar fiica mea la ultima iesire a cerut un suc….fara pai de plastic! A si primit.

          Altfel, despre trenul si comentarii, pot zice un singur lucru: daca atatea defecte au gasit atunci e bine :))) – nu s-au plans de frig, gauri, etc :)))

  16. Pff, stii ca, din pacate, astea sunt niste picaturi in ocean. Asta nu inseamna sa nu mai faci. Dar in primul rand trebuie sa nu se mai produca, deja primul pas a fost facut, la initiativa Olandei, cu plasticele de unica folosinta. Insa dincolo de asta, noi trebuie sa ne schimbam obiceiurile de consum. Ca daca inlocuiesti plastic de unica folosinta cu altceva de unica folosinta, tot rau faci, ceva ul ala inseamna taiat copaci, produs intensiv de. Si asta nu se mai poate la nivel individual, trebuie sa fie implicate statele, care sa reglementeze politici de retail, etc

  17. Clar, Diana…
    Eu tot ma mir de cei care brusc renunta la chestii de unica folosință si dă-i si cumpara tot felul de chestii de panza, care impacheteaza in panza in loc de ambalaj de hartie, ma gandesc ca nu aia e directia, ca cine stie cat ii tine folositul de chestii lavabile si până la urma se dovedesc mai poluante daca renunta la ele.
    Insa daca tot mai multa lume merge in directia asta si ne schimbam cu totii obiceiurile, pana la urmă se implica si statele. Numai ca acolo e mare problema cu lobbyngul industrial.
    Elena recently posted…Chefir si iaurtMy Profile

    1. Exact la asta m-am gandit, Elena, am fost in weekend la Lush, in Maastricht, ca noi nu avem in oras, si am zis sa vad cu ochii mei inainte sa cumpar variante solide de sampon, balsam, crema de corp (sampon am mai avut), sa trecem pe asa ceva ca sa renuntam la recipiente. Partea buna e ca nu aveau deloc pungi de plastic, ofereau niste carpe colorate drept ambalaj cadou, le legau ca pe niste boccelute, cam uratel si carpele alea nu stiu daca as primi la ce le-as folosi sau cat le-as folosi… Cred ca tot de unica folosinta ajung… La Dille & Kamille aveau ca un fel de saculeti, alora da, le gasesti utilitate… Dar macar e un inceput

  18. Acum, spuneti, cate obiecte ati cumparat sa scrie ca sunt facute din plastic reciclat?

    Multe! E drept ca trec des prin supermarket pentru ca nu ma impac cu pietele.

    Dar in general, de acord.

    Pe mine ma omoara ca in hoteluri n-am cosuri separate pentru diferite chestii. In general, arunc nereciclabilele in cosul din baie si pe celelalte in cel din camera, dar nu stiu daca asta ajuta cu ceva. Si uneori nici macar n-am cos si in camera. Singura data cand am avut cosuri separate a fost cand am stat intr-un pod inchiriat de o familie de pensionari in Rostock (pod suna ca dracu’, dar era aranjat atat de dragut, cu plante, cu inimioare sculptate din lemn agatate de crengi).
    brontozaurel recently posted…creature of the night meets…My Profile

  19. E o chestie la care am (re)început si eu să mă gândesc şi chiar să strâng hârtia şi plasticul la containerele de reciclare… Suntem efectiv îngropaţi în plastic, nu poţi achiziţiona ceva care să nu aibă o bucată de plastic în el… trebuie multă gândire depusă ca să găseşti alternative…

    Îmbrăţişări!

  20. Am cautat mult, dar n-am reusit sa gasesc comentariul meu cu periutele de dinti ale caror capat se schimba. Ei bine, NU cumva sa va luati! Intre suport si capat ( deci nu se vede, decat demontand capatul) se face un fel de mîl, oricata grija ai avea. Ala se spala greu si se reface rapid, mi-e si groaza sa ma gandesc ce mizerie isi baga fata in gura până n-a descoperit cata mizerie se acumuleaza acolo. Inca o falsa buna idee, ca multe altele 🙁
    Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de CraciunMy Profile

  21. Vin aici sa imi vars amarul. V-ați gandit ca ecologia inseamna fara avion,fara masina, fara carne, etc…? Eu m-am gandit, dar consider ca fac suficiente eforturi. Dar aveti grija, cum va cresteti copiii, ca fiul meu m-a depasit intr-ale ecologiei. Deja ca imi aud (mai mult decat as avea nevoie) ca iau masina la serviciu. Dar fiul s-a facut vegetarian din motive ecologice. Azi am descoperit cu bucurie o sursa de carne: 15 vite crescute bio, pe 35 ha teren, poti comanda pachet. Vezi sa nu, raspunsul fiului: vita e f poluanta.
    Partea rea e ca noi ne gasim diverse pretexte sa nu fim ecologici in (prea) multe domenii ale vieții si sa dam la o parte diverse argumente atunci cand e vorba de propriile placeri. Partea buna e ca generatia noua vine din urma si o sa fie mai altruista decat noi.
    Si ghiciti, am comandat carnea? Cu rusine, zic ca da. 5 kg: suntem 5 in casa, o data la 4 luni nu mi se pare enorm. Vine in pungi vidate de plastic….mda 🙁 Am si o sursa de pui si rata….ne-am aranjat pana in momentul in care om fi si noi vegetariani sau, si mai rau, vegani.
    Elena recently posted…Decoratiuni cu praf de creta pe geamuri si alte decoruri de CraciunMy Profile

    1. si noi consumam vita. Da, dintre sursele de carne, vita este cea mai poluanta (comparand cu gaina, porc, oaie), pt ca ajunge cel mai “greu” la varsta de taiere. O gaina in 3-4 luni e taiabila (alea de supermarket mai repede), porcul in 6-7 luni (aia de supermarket iar sunt si ei ca fat frumos ce cresc intr-o luna cat altii in 3 datorita soia modificata genetic si ceva hormonei), oaia aproape 1 an, vita pe la 1-2 ani, evident ca pana la ziua X vita aia mananca si partzaie metan mai mult.
      Ca si tine, cumparam vita de la un tzaran local, bio, strange nenea timp de 3-4 sapt. persoanele interesate si taie vita la comanda, o taie si o imparte complet, e proaspat, colete de 10 kg in care primim mai multe tipuri de carne si mai vin si in punga de plastic. Am calculat si decis ca e cea mai buna varianta ce am gasit-o. Cum consumam putina carne (1 kg pe saptamana, toti 3, cu tot cu pachete, eu mai putin, sub 200gr pe sapt eu), avem 3 luni de cand mancam vita. Numai vita. Ok, o terminai sapt. trecuta asa ca acum am dat tel. la alt tzaran si mergem sa ne taie 5 gaini, o sa avem 6-7 sapt.

      Cu siguranta ca e poluant. Dar e mai putin poluant decat sa mancam vita argentiniana in Israel.

      P.S. portocale comand din Spania, direct la producator. Poluant? Si sa respir e poluant.

        1. cum am meniu si lista de cumparaturi saptamanala, stiu cat, de ceva ani. uneori consumam mai mult, alteori mai putin.
          In trecut am eliminat complet carnea. Realitatea e ca nu imi place. Nu e ecologic, stiu. Dar uite ca ma simt mai bine cu putina carne, din cand in cand, mai ales de cateva luni de cand nu mai consum lactate de vaca (capra da)

          1. alegerea mea de a manca mai putina carne nu inseamna ca am pretentia la colocatari sa manance mai putina carne.

            Doar le gatesc mai multe legume :))))))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge