Sunteti alergic/boala auto imuna/ aveti copii/ insarcinata / vegetariani/ gluten free/ carbs free /frugalist/ fructalist/ fara mancare procesata “because chemicals”/dr a zis sa slabesc/dr a zis ca am ficat gras etc etc ? Ok, atunci sunteti ca mine, si ca altii, suntem majoritari, cica 10% din omenire suntem astmatici, diabetici altii vreo 10%, alte boli imune mai putini, 35% din omenire are BMI > 26 si cu regim de slabit deci uite ca sarim de 50% cei ce au nevoie de o alimentatie usor diferita si fiecare are nevoie sa nu distruga bugetul!! Vorba aia, “ La tãti ni greu!” 🙂 – cum a spus un clasic in viata :).
Se poate manca de regim cu buget mic? Da.
Americanii au deja si studii de cati bani e nevoie, minim, dar la noi e totul instabil … si majoritatea romanilor care vad asta vor comenta si critica de dinainte sa vada partile bune, asa ca o sa prezint cativa pasi simpli si de bun simt ce pot tine meniul sub control.
Pentru persoanele fara restrictii si cu sanatatea impecabila e simplu de mers la supermarket si luat ce este, ieftin sau nu, dupa pofte, dupa bunul gust, dupa ce idei le vin, ce oferte sunt etc. Nu insa pt alergici/boli auto imune/regim ca aia de mai sus etc – ati inteles voi. Conceptul de pofte la noi nu mai exista, limitele medicale sau cele mentale impun o disciplina si o rutina. Pentru noi, astia, stricatii, ce nu putem manca di tati si fara frana, ce in anumite situatii ajungem sa nu atingem nimic din farfuria plina din fata pt ca nu nerespecta fengshui-ul, de facut un meniu si o lista reprezinta pasul cheie. Fara costuri extravagante se poate manca potrivit situatiei noastre.
Meniul
Fie ca folosim aplicatii pe telefon/net, fie ca folosim o hartie, meniul se construieste ciclic (eu saptamanal) tinand cont de cateva criterii:
– ce avem voie de mancat
– diversitate
– ce e de sezon
– avem sau nu timp sa gatim sofisticat
– avem de pus pachete sau nu
– ce este deja in dulap/frigider
– ghici cine ne vine la cina
etc
La mine e simplu, am o lista de alimente cu raspuns scazut histaminic pe care imi bazez 80-90% din mese: legume dupa sezon (salata verde, dovlecel, castravete, patrunjel, morcovi, varza, fasolica verde etc – pt colocatari adaug si altele, gen ridichi, ceapa vrde etc), fasole/naut/linte etc, carne curcan/porc, (pt colocatari si peste, si altele, eu mai rar), branza de capra mie (de oaie si lapte de vaca la coloactari), fructe de sezon ( mere/banane /portocale/lamai) , etc. oua si branza capra, ocazional faina intregrala si malai si cartofi si cartofi dulci, etc.
Cu astea in minte construiesc meniul:
-Supa (2 zile)
-salate (2-3 zile)
-carne cu legume la cuptor (1-2 zile)
-mamaliga cu br si ou (1 zi) (alteori orez sau cartofi la cuptor, sau cartofi duci sau paste, practic aloc o zi pt carbs majoritari)
Adaug regula: Cook once, eat twice (sau de mai multe ori).
Fiecare isi poate alinia meniul, dupa nevoia proprie, dupa preferinte, dupa sezon.
Cu schema in cap acum adaug acele ingrediente cheie ce fac mancarea gustoasa, dar nu mai intai sa verific daca am in frigider si adaug daca imi lipsesc: 1kg cartofi, o conserva de lapte de cocos, condimente (marar, patrunjel, leustean, ceapa verde, ghimbir etc), si super foods cum sunt numite acum: unt de cacao, miere, seminte de canepa, ulei de masline (cine nu are un Dimitrios, sa isi caute) etc.
Pt cine merge la supermarket, e suficient sa evite zonele centrale si pline de “afise” promo car eincarca ochii si minte, dar isi poate adapta lista dupa ce oferte gaseste pe loc. Conopida la pret mic? minunat – 2-3 retete rapide! Mazare bio congelata, la oferta? 2 pungi sa fie, minim, astea 2 pot fi puse si la supe creme, si la garnituri, e loc de jonglat.
Planning & storage.
Vreau sa fac maioneza? verific sa am mustar in casa, altfel eu il fac (nu mereu ca na, sunt o femeie) deci e nevoie sa cumpar boabe de mustar din timp, sa pun la hidratat 1-2 zile,s i apoi in blender.
Vreau hummus? iau boabe (bio, musai), hidratez peste noapte si fierb a 2a zi si excesul portionez si congelez sa adaug la salate. Fiertul ia 2-3 ore dar hummus pot face o data si mananc 3-4 zile, cate putin in pachet. Pt hummus, mai greu e sa scot ingredientele si sa spal blenderul, imi ia maxim 5min.
Spanacul/salata verde o spal cand e nevoie, dar cartofii dulci, legumele la cuptor, orezul se pot face din weekend pt 2-3 zile, puse in borcane ermetice si apoi doar combina pt o cina /pachet de pranz contra timp.
Sosul de salate il fac o data pt 3 zile, intr-un borcan: o parte lamaie, 3 parti ulei, o lingura de mustar, sare, si zbat borcanul. 3 min. Inainte de consum zbat borcanul si apoi inchid iar.
Fac iaurt? cand iau laptele, o parte din cel fiert il pun imediat in borcane. pazit laptele pe foc, adaug o lingura din iaurtul vechi si pus la cald – 5-10 min. de efort cu tot cu pazit laptele pe foc.
Paine? sa verific daca am drojdie eventual sa iau, altfel cine face cu maia are de scos din timp la hranit. (si multumesc celui ce a inventat masina de paine 😀 ). 5-10 min de efort sa pun?
Iau alimente usor perisabile? de ex. sparanghel sau salata verde: le gatesc in primele zile de la achizitie si las mazarea congelata la sf sapt.
Ouale de fiert pt mic dejun/pachet de pranz iau prea mult timp? fierb o data 3 oua. Pt 3 zile. 6 min pe foc pt oua mai tari, o singura data racite.
Varza o toc la robot. Toc o data pt 2 zile, juma o inchid in cutie in frigider si a 2a zi o frec cu sare si condimentez.
Sunteti prea pre fuga chiar si pt facut niste “betze” de morcovi/castraveti pt a manca cu hummus si cu un ou fiert? Si astea se pot curata si taia bete, pune intr-o cutie inchisa ermetic(servetel dedesupt sa traga din umezeala) si consuma a 2a zi.
Cu meniul scris pe lista toate astea devin usor vizibile! Si ca timp toate astea iau sub 1 ora, cu tot cu scosul lor din sacosele din cumparaturi!!!
Gustari
Cum eu sunt sub influenta franceza si nu americana/englezeasca, gustarile si rontaitul intre mese nu este o optiune. Daca arde apai avem morcovi, mere, ceva simplu, de sezon. O alta gustare care a intrat in viata mea iarna asta o reprezinta semintele de canepa, iau cate o lingura si o consum cu unt de cacao (nu fac nimic special, pur si simplu deschid cele 2 borcane si iau cate o lingura din fiecare) – cam 1-2 ori pe saptamana, special serile cand veneam infrigurata. Mai nou semintele de susan cu putina miere.
Buy generic foods.
Din punct de vedere marketing, in supermarket in dreptul ochilor sunt produsele cu publicitate – preturi mai bune si calitate nu mai mica sunt …mai jos/mult mai sus. De ex. noi evitam nutella, dar exista alte marci mai sanatoase si fara palm oil si acel exces de zahar, de obicei dosite pe raft. Doar e nevoie sa “deschidem” ochii/mintea altfel. (ok, luam f. rar, din motive de ingrasat si alergii). Sau fulgii de ovaz pt mic dejun – nu sunt la indemana pt ca la nivelul ochilor prima data gasiti cerealele de firma – de evitat si pt zahar dar si pt pretul de 3 ori mai mare.
Beutura. Ai alergii? diabet? grasutz? boala auto-imuna sau esti pe regim zero carbs, montignac sau ai trecut la musulmani? Atunci e simplu: zero alcool si zero zahar. 2 lamai si o apa plata sunt forma moderna de betzivaneala :). Altfel, aceasta sectiune e de lasat la sfarsit, daca banii nu ajung de cumparaturi atunci sa fie neluate astea, si prima data achizitionat cele vitale.
(articol inspirat de Cristina, ce zicea ca ii e greu sa se mobilizeze cu dieta. Raspunsul meu este raspunsul Aureliei: “ La tãti ni greu!” – diferit, altfel, greu. Pana acum am identificat doar 2 persoane din jurul meu mananca ce vrea si cand vrea -toti ceilalti au “altfel” de alimentatie, si zau ca am cateva familii, vreo 20 de amice, 30 colegi la birou cu care mancam impreuna)
Eu mananc chiar ce vreau si cand vreau, dar stii de ce simt nevoie zilele astea? De verdeata multa: ceapa, salata si alte legume. Si am mai observat ceva: mananc diverse alimente in fuctie de dispozitie, uite chiar o sa scriu candva despre asta 🙂
Florina recently posted…O întâmplare din tramvai cu 3 generații implicate
Voi va plangeti de diete si alte minuni … dar eu ca am diabet ce sa mai zic?
Planul tau e bun, îmi place! 😆
Raspunsul meu este raspunsul Aureliei: “ La tãti ni greu!” .
Afisele alea de care ziceai le face sotul 🙂 …adica programul care le face si pe care ei il vand la supermarket-uri. Si noi nici macar nu ne uitam la afise, asta in rarele cazuri cand intram in supermarket.
Ella, eu tot am citit de un fost prof de-al meu care inventase un tratament pt diabet si descoperise ca pancreasul se poate reface.
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
E pe baza de afine a fost testat pe vaci, deci merge si la oameni.
A, nu , a fost testat pe oameni 🙂
Cred ca nu se testează pe vaci, ca n-au sistem digestiv ca al nostru.
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
Foarte util aeticolul si cu sfaturi pertinente, pe care toti le stim…da na practica ne omoara, mereu sunt la indemana diverse gen dulciuri, covrigei si cand ai sotul mare iubitor de dulce (isi permite la 1.98 inaltime si 8o kg…norocul lui) trebuie vointa de fier (care mai ales seara ma paraseste, si atunci ma apuca ciugulitul).Uneori lupta asta este foarte greu de dus si cand te chinui de o viata, vointa te cam paraseste…dar fiecare zi e un nou inceput in care ma stradui sa ma abtin. Iar gatitul si planificarea meselor si a pachetului de a doua zi pt copil si sot….trebuie sa jonglez cu preferinte, sotul nu e mare fan legume, salate si mancare in general fara carne iar copilul nu prea mananca in general.Pentru sot la pachetel…sa fie un sandwich dar cu carnita:) (uneori aleg varianta nesanatoasa cu mezeluri ). Va admir foarte mult pentru cat de organizata sunteti, pentru disciplina pe care o aveti in privinta economisitului, pentru modul de viata.Eu v-am descoperit si va citesc de un an de zile si incerc de atunci sa economisesc, sa planific, aproape am terminat un credit de achitat in 2 sni jumatate in loc de 5 ani.
Monnisia, bine ai venit! Si felicitari pt acel credit terminat in 2 ani juma in loc de 5 ani! iti dai seama ce chestie ati facut voi, sa dati in 50% mai repede? Felicitari!
Din pacate la mine problema se numeste sanatate. Si nu sunt singura, sunt atatea persoane ca mine! Si mai din pacate multa lume alege sa moara din probleme si complicatii, dar nu ar face efort (de curand am iesit dintr-un grup de astmatici, erau sute de persoane acolo care au ajuns la forma grava de dependenta de cortizoni si mers la urgente, aveau analize de sange si recomandari f. stricte, si evident treceau pe la MacDo si apoi la urgenta. Mi s-a parut trist. Pt cititori, astmaticii care ajung la urgenta si cortizoni inseamna dependenta, acestea in 1-2 ani nu isi mai fac efectul si e nevoie de doze din ce in ce mai mari si degeaba, plamanii cedeaza repede – se moare pe rupte … Si stii de ce mi s-a parut trist? ca am fost acolo!! am fost in punctul in care pneumologul imi zicea ca situatia mea e grava si nu o mai duc mult – si nici atunci nu am deschis ochii, pana cand singura mi-am pus problema ca nu e corect ca juma din venit se duce la medicover si farmacie ).
Se poate mai bine. Daca mie mi-a iesit, o sa iasa si altora. Nu cautam perfectiunea, tot blogul meu asta arata: tatonari, incercari, ce a iesit la unu si ce nu a iesit la altul. Dar se poate mai bine. 50% mai bine 🙂
Da stiu ce spui…. am spus adevarul pe jumatate.Si eu trebuie sa ma abtin si sa slabesc intrucat au inceput problemele de sanatate(nu doar din considerente estetice)…dureri lombare, genunchii, o tensiune arteriala putin mai mare.Desi cu problemele astea nu imi iese chestia cu abtinutul mai ales la dulciuri….dar ma stradui si sper ca intr o zi sa ma vad cu niste kg in minus.Sper ca intr-o zi sa imi iasa si mie!
Dau și eu un sfat, sper să nu te superi, dacă seara îți este cel mai greu să reziști la ciuguleri și dulciuri nu ține în casă „ciuguleli” și dulciuri. Ideea e că dacă nu ai, nu trebuie să te abții.
Cel mai probabil n-o să te îmbraci să mergi să cumperi (din experiență zic), da – o să bombăni câteva zile (tot din experiență zic), dar în 1-2 săptămâni o să te adaptezi. Eu încerc să am o salată de crudități (ori de varză, ori de țelină, ori niște castraveți, chiar și niște morcovi) pentru când mă lovește „aș mânca ceva bun” pe la ora 10 seara – să fie crocantă ca să o simt cum crănțăne între dinți 🙂
Soțului spune-i că poate mânca oricâte dulciuri și crănțănele în afara casei – ce crănțănele găsești în casă arunci imediat.
Maria recently posted…Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – Miercurea fără cuvinte
Dada, se intampla ceva pe la ora 10, e fix atunci cand simt nevoia de ceva …:)). din pacate sotul lucreaza acasa asa ca are ciuguleli. Multe. Asa ca mi-am cumparat caju sau nuci: 1-2 maini seara rezolva tot.
Mama, suna destul de grav ce spui, eu tre sa ma apuc de sport, adica de mai multa miscare, aici stau cel mai prost, in rest ma ajuta genele ca altfel…
Florina recently posted…O întâmplare din tramvai cu 3 generații implicate
Nu mi se pare ca esti dupa moda frantuzeasca 🙂 Ei au sfanta gustare de la ora 4.30 cu dulciuri (biscuiti, etc, se considera mai sanatos daca e paine cu ciocolată).
Noroc ca au scos-o pe aia de dimineata care consta tot in dulciuri: cand copiii mei erau la grădinița, părinții trebuiau sa duca pachete cu biscuiti ca sa le imparta educatoarea.
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
Haha! Mie recunosc ca imi place sa gatesc mai mult decat sa mananc, mare noroc ca la cata mancare fac as fi si mai plinuta decat sunt deja. Din considerente mai ales de sanatate- overweight, astm, alergii, artrita – eu fac tranzitia catre vegan, sotul ( fara sa stie catre vegetarian) . Pentru o vreme, relativ scurta de timp, m-am panicat fiindca aveam senzatia ca nu mai pot gati nimic din ce stiam sa fac deja. Am gasit un grup pe facebook si acum, aproape un an mai tarziu, inca descopar ingrediente si retete noi pe care de abia astept sa le gatesc si degust.
Ce functioneaza pentru noi aici in SUA:
– urmarim promotiile la fructe si legume saptamanal, in functie de promotii fac meniul. Pentru carne la promotii planuiesc meniul pentru catel ( alergie la mancare din comert);
– Fac portii doble ( salvez timp si energie), cina e de obicei pranz a doua zi;
– incerc retete din diferite culturi ( ca sa nu ne plictisim si sa fim tentati sa mergem la restaurant sau sa comandam o pizza);
– snack-uri : fructe si seminte de dovleac;
– intotdeauna tin la indemana ceva ce pot incropi rapid in caz de migrena, ajuns tarziu acasa, lene.
– reduce/ reuse/ recycle cu aplicatie in bucatarie: cand ii fac sotului ceva cu carne o folosesc ca si condiment mai degraba decat sa ii dau locul central, dintr-un pui la cuptor spre exemplu fac: friptura, carnea ramasa ajunge la salate pentru cateva pranzuri, iar din oase fac broth sau supa direct. Resturile de legume ajung la fel in “zama” de legume pe care o adaug la un sos de paste.
– bautura: top shelf gin/whisky/rom pentru baut cu gheata sau straight, si generic pentru mixuri.
– am facut comanda pe net la produse organice refuzate de magazine fiindca nu sunt in standard. Aici se cheama misfits market, si sunt super ieftine comparat cu farmer’s market.
– am gradina in curte ( salata si ceapa atat mi-a iesit in ultimii ani dar sunt super mandra de gradinita mea).
Recomand daca aveti timp doua showuri britanice : “Eat well for less” si “Shop well for less”. Se gasesc episoade pe youtube. Iar pentru cine vrea sa slabeasca “Fat families”.
In rest bugetul nostru pentru astia trei din casa e undeva la $60 pe saptamana ( mic dejun, pranz, cina, snack, dog food). Iar, in ultimele 5 saptamani am redus intre 10-50% doar fiind mai atenta la portii si mai putina risipa.
si artrita?
Si eu care credeam ca mi-i greu cu astmul si alergiile. Ti pup! nu ma mai plang!
O remarca din viata mea: de cand am scos laptele de vaca si redus dramatic glutenul, toate mi s-au imbunatatit! fara bani, fara medicamente, fara stat pe la spital pe la usi, cine ar fi crezut ca….
Si felicitari pt decizia de a achizitiona legumele urate si organice. Sunt la fel de gustoase ca alea masurate cu shublerul.
Ala era doar inceputul listei de boli, mai am vreo 3 dar am zis sa nu plictisesc. Pentru mine cea mai mare diferenta la astm a fost baile in ocean ( chit ca inot ca o cizma si am locuit pe insula unde s-a filmat Jaws). Alergiile, supra-greutatea si artrita sunt considerabil reduse/ spre deloc de cand nu mai mananc produse animale. Gluten nu prea mananc de fel, o sa bag la cap data viitoare cand fac pizza sa vad daca imi inrautateste simptomele ( mersi de idee).
na, ca iar veni Gica Contra. Tot e greu, bre 😀
E greu si pentru ca nu sunt eu educata si mi-e greu sa ma educ acusi, la 35 de ani, si pentru ca Mr. nu s-ar alinia acestui regim pentru nimic in lume, si pentru ca noi stam mai multi in gospodarie si se gateste la comun, etc. Eu mai reusesc sa mai scad din procentul de carne sau sa consum cantitati mai mici din alimentele care stiu ca nu sunt ok pentru mine. Un pas inainte am facut si noi prin renuntarea la prajeli.
da’ tu crezi ca ne-o educat, pe vreuna de aici, cineva? ne-am trezit, pe rand, dupa cate o vizita la medic, plangand. Suntem majoritatea asha! pacat ca unii insa nu s-au trezit decat prea tarziu….
Vorba Aureliei: “ La tãti ni greu!” .
Inca ma amuz cu sotul: daca ne spunea cineva acum 20 ani ca o sa manancam o masa pe zi si dimineata/seara legume si fructe, i-as fi ras in nas. Si sotul mai face si marathoane – in conditiile cand ne-am cunoscut prin parc la alergat el 3km si eu 10. Doar ca imbatranim si vrem sa imbatranim frumos si sa dam banii pe tenerife, nu la farmacie, cum ne-o iesit in ultimii 5 ani si o sa ne mai iasa si la anu si tot in multi ani.
Doamne, fetelor, când citesc la voi mi-i și rușine așa că-s nesimțită și n-am limite. Adică voi cu motive medicale și disciplină de fier, iară eu sănătoasă doar că n-am lacăt la gură. La mine în familia extinsă așa se zice: „ești gras/ă de nesimțit/ă” sau „mori de prost/proastă că mănânci prostii”.
Teoria o știu, dar greu cu practica. Adică greu cu lenea. Carne & stuff nu mă omor, nici burgeri ori mai știu eu ce alte din astea. Dar mănânc dulciuri și, mai ales, îmi plac mâncărurile cu mult carbs (aș mânca paste de 3 ori pe zi). Unde mai pui că mă îndop și cu indian (să vedeți cum mă rostogolesc după butter chicken și tot garlic naan-ul din restaurant) și dacă trec pe lângă un ramen shop salivez și mai multe nu. Exagerez acum, adică nu mănânc mult, nu stau toată ziua la ronțăit, doar că masa mea principală e…cina și aia strică tot.
Mai și călătoresc și-mi place să încerc mâncăruri, iar în Asia mâncatul la piețele de noapte e aproape religie (să mai zic că plănuiesc un trip în Taiwan și au ăia un fel de mâncare numit fried noodles sandwich? Adică tăiței în mini-baghetă, carbs în carbs în carbs cu niscai MSG să-i dea gust :))
Mai pot adăuga și ceva moștenire genetică – nu-i nimeni skinny la mine în familie, eu și mai slabă tot solidă și pulpănoasă sunt, cică trebuia să mă nasc într-o altă epocă, aia în care femeile erau apreciate că supraviețuiau iernii :))
Oricum, astea sunt scuze și sunt conștientă de asta. Eu vreau să ajung la o greutate mai acătării din motive de sănătate. Acum sunt sănătoasă, dar anul ăsta fac 35, cât să mă mai păcălesc?
Cristina recently posted…Câteva cuvinte despre World Nomads Writing Scolarship, ediția 2019
Cristina, te inteleg: pentru mine excursiile si vacantele sunt mult si despre mancare 🙂
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
Yummy butter chicken, dar mai ales garlic naan … Clar imi fac garlic naan weekendul asta !!
Eu am slabit cel mai mult cu intermittent fasting ( mai ales ca cina, pe vremea cand lucram mult, era dupa ora 23). Tot la categoria tips and tricks, cauta un partener de slabit. Maica-mea, chit ca e peste ocean, a ajuns fara sa vrea sub aripa mea si sa o vezi la 67 de ani ce face post intermittent si sport in fiecare seara. Am facut si pariu pe $20 cine nu slabeste 4 kg pana la 11 Mai plateste. Deja a slabit 2 kg ❤️. Si eu eram cu dulciurile, dar acum le las pentru weekend si nu mai aduc nimic chips/dulce in casa. Daca am la indemana mananc, am ingrediente pentru orice reteta vreau si cum lenea e mare, mai des de o data la saptamana nu scap la dulce. Cum zice sotul cand mai zic cu ciuda ca am slabit doar un kg : “ Ia cara tu o gantera de un kg toata ziua sa vezi cum e pentru oasele si musculatura ta.” Asa constientizez ca fiecare kg in minus e un pas spre mai bine. Bafta!
Asta cu caratul mare dreptate are.
Sotul acum 10 ani avea mari dureri la genunchi, cartilajul era ros, nu mai putea face nimic fara genunchiere. De atunci a slabit 10 kg, nu mai are probleme cu genunchii, si-i mai simte putin cand ii forteaza si atat. A slabit ca si-a schimbat complet regimul alimentar, scopul nu era slabitul.
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
aceeasi schimbare remarcai si eu cand am slabit doar cateva kg. habar nu am daca se pot recupera articulatiile.
Postul intermitent sună bine, îl mai practic și eu uneori, deși neintenționat 🙂 Mie mi-i și jenă așa că am și sală la parter în bloc și piscină tot la parter și totul e gratis, iar eu stau și mănânc la garlic naan în loc să merg până jos să biciclesc o jumătate de oră :)) Am fost o vreme constant și mă simțeam bine, era și ok, crescuse și rezistența, iar de sărbători m-am lăsat și nici acum nu m-am reapucat 🙁 Dară nu se mai poate, nu mai ține gluma și lenea. Felicitări pentru ce ai reușit cu mama ta, mama și tata s-au decis să țină dietă după ce au avut un tulpină urâtă de gripă și și-au dat seama că nu mai sunt tineri.
Cristina recently posted…Câteva cuvinte despre World Nomads Writing Scolarship, ediția 2019
Postul ca postul, dar ce bine suna garlic naan :))))
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
disciplina se invata, nu ne nastem cu ea.
Felicitari pt decizia parintilor tai! Greu am inteles si eu asta…
intermitent fasting si la mine. Inca ma amuza ca acest concept e firesc si natural dar a trebuit sa vina un nume sonor si studii medicale sa arate cat de bun sa avem pauze alimentare intre mese.
Eu cred ca primul pas e sa iti iti dai seama. Apoi schimbarile sa le faci putin cate putin, daca le faci brusc nu te tine mult si te intorci de unde ai plecat. Eu n-am boli, dar de cand s-a nascut fata mica ne-am schimbat stilul de viata. Soțul are, el la mic dejun si cina e salata. Dar ii place.
Altfel eram in vacanta si ne indopam cu tot felul printre care si prajituri. Si ma plang la sot ce mult am mancat, la care el imi raspunde ca aia nu-i mult deloc. Cumva in capul meu am setate niste cantitati si dacă le depasesc mi se pare enorm, dar pt un om normal is obisnuite. Ii vad pe colegii mei ce portii au si in sinea mea ma gandesc ca mancarea lor mi-ar ajunge pe 2 zile.
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
Hehe, si aia care pot manca ce vor, daca chiar mananca ce vor, nu ajung bine. Eu anul trecut m-am ingrasat cateva kilograme de la mancat in vacante si city breakuri, dar nu regret nimic, kilogramele n-au fost multe, le-am slabit, si nu e ca si cum as avea ocazia prea des sa gust bread and butter pudding, Irish pie, haggis, sau sa beau Sangria cu sampanie :))
Mie mi se pare la fel de scump si sa mananci ingrijit, noi nu avem probleme de sanatate, mancam orice, dar orice inseamna mancare gatita din ingrediente de baza, rar si doar ocazional chestii procesate, si asta cere timp si organizare, mai ales ca noi nu mancam de pe o zi pe alta, ii invidiez pe cei care pot, la noi un fel de mancare se mananca maaaxim de 2 ori, rar insa, gatesc zilnic, noroc de divaisuri
Oricum ai da-o, mancarea sanatoasa e mai ieftina decat medicamentele
Bine ai zis: mancarea sanatoasa e mai ieftina decat medicamentele.
Intri si tu in antologie cu fraza asta 🙂
Tu zici foarte bine acolo, numai ca in unele familii (la noi, de exemplu) fiecare mananca in alt stil, ceea ce complica lucrurile mult.
Legat de francezi, eu vad la prietenul meu si familia lui – nu mananca deloc asa sanatos cum zici, sincer, din contra. Masa principala e seara tarziu, f putin la pranz, dulciuri, multe chestii semi-preparate, ca sa nu stea mult in bucatarie, carne si chestii heavy zilnic, putine spre deloc fructe si cant mici de legume. Pe langa ei, dieta mea e super sanatoasa (io-s aia cu salatele si fructele in casa). :)))))
La noi e exact cum zici: la serviciu colegii ma vad ca pe aia ciudata cu salate. Un coleg are zilnic variatii de paste carbonara, alta nu mananca legume aproape deloc, unul isi ia doar fast food…si tot asa. La 10 baga la dulciuri…si nu dulciuri soft, ci direct bomboane. Fata cand merge la prietena ei mănâncă dulciuri: are un sertar plin de bomboane, biscuiti si de-astea, iar cand prietena a venit la noi, a fost șocată ca n-avem bomboane in casa.
Elena recently posted…Noutati din gradina si alte lucruri din weekend
si noi avem preferinte complet diferite. Greu sa gasesc o mancare sa ne placa la toti 3. Am noroc ca medicii curenti (pediatru si medic generalist) sunt amandoi orientati pe preventie si considera ca starea fireasca e sa fim sanatosi asa ca ne-au dat recomandari la toti (noi mergem la consultatiile anuale cu totii) si fix pe profilul vietii si istoricului nostru medical, asa ca si ceilalti 2 colocatari ai casei au inteles ca e mult mai bine sa nu mai cheltuim bani pe medicamente/spitale/imbolnavim (sa aduc aminte ca acum 10 ani au fost luni cand juma din venitul meu se ducea la medicover si la farmacie…)
Ca sunt si oameni ce nu fac ce recomanda medicii, e evident. Si la francezi, hahaha. Eu urmaresc cativa medici francezi la recomandari (inclusiv doctorii de aici pe care ii vizitez separa recomandarile franceze de cele americane- o sa inregistrez dezbaterile cu dr ca tare faine sunt pe tema de nutritie si mod de viata – amandoi sunt dr de 60-70 ani, relaxati, slabi, ii intalnesc la plimbare seara, ba cu unu am stat pe banca in parc -ocazional- la soare, cu aspect de om sanatos si imi doresc sa fiu ca ei, plus mai urmaresc ceva dr-i de pe online dar pe care nu o sa ii mentionez ca nu ii urmez 100% si pot fi usor de controversat), dar cat timp si eu si alti oameni pe care ii cunosc ajungem la rezultate bune (zero medicamente, zero imbolnaviri, analize de sange impecabile) atunci e bine.
Cu ani in urma am urmarit recomandarile Jama (pediatria americana) dar mi-am dat seama ca rezultatele statistice arata rezultate proaste (urmaream cifrele de imbolnaviri, speranta de viata, rata de obwezitate a tairi) si nici noi nu eram prea bine. Pe acelasi motiv am renuntat repede si la
urmaresc si linia engleza, desi in continuare citesc oxford jurnals si sciencedirect. Asa ca mancam masa, pauza alimentara pana la urmatoarea masa.
F. interesant mi se pare si modul nordic – il gasesc potrivit noua (pun masa principala la ora 17:00, toata familia, practic corpul are timp apoi sa digere); noi reusim sa il implementam de 3 ori pe sapt.
Pe Marc Sapene il urmaresti? Are unele articole despre astm alergique.
nu stiam de el. Caut. multumesc.
Poate nu e la subiect dar vroiam sa te intreb daca ai studiat idea de” parrenaige” de albine, capre, ulltima chestie pe care am vazut o este pt un mar(copac).
nu, pt ca:
-miere cumpar de la o ruda, de multi ani, cumpar in plus si vand/ofer prin prejur, nenea Ticu stie ca ii iau 50-100kg de miere anual, si deseori o platesc inainte
– lapte iau de la acelasi fermier in fiecare sambata de multi ani. Mereu il informez cand vin la piata si il intreb cand vine, sa ne sincronizam.
-la mere insa ma interesez 😀 😀 – mananc 5 kg pe sapt. iarna (deja insa nu mai au gust)
http://www.adopteunarbre-pinklady.fr/
Poate greșesc dar ar putea fi bugetul pentru cei cu nevoi speciale de papa – mai ieftin (!!). Imi amintesc de zilele in care ies din kaufland cu de toate. Uneori sunt atat de grabita incat cumpăr și ce va rămâne sau se va duce inspre gunoi, unde – de unde stiu ca mai iau anumiti oameni.
Cred că daca ai o listă și te organizezi e cam acelasi lucru. Mama are diabet zaharat insulinodep plus cardiopatie isch, plus… am mai trecut prin ceva. E bine. Incerc s-o conving sa manance mai sanatos 🙂 Măi, pentru noi, avand in vedere ca salariile nu sunt corelate cu inflatia si cu căderile economice, toate se simt
pentru ca TOTI avem nevoi speciale de mancare, cei ce spun ca nu au, o spun din neglijenta. Cu lista si cu disciplina se poate face un meniu simplu si sanatos si nu scump. Doar ca e greu sa ne acceptam alegerile si consecintele si mai ales restrictiile.