Ianuarie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne

Scriu 12 articole cu ce alimente de sezon sunt luna de luna, un fel de ghid de orientat ce e cu adevarat proaspat si consumabil acum. Si sa il republic peste ani. De ce? pt ca datorita serelor si transportului si stocarii smechere si chimicalelor si liberei circulatii a marfurilor, astazi avem sezoanele ametite si confuze, nu mai avem repere si deseori uitam ca de sezon sunt produse proaspete si aromate. Ideile sunt inspirate din gradina mea, din piata de la producatori, dar si din articole asemanatoare cu recomandari de gradinarit, de la grupurile de gradinarit unde vad ce recolteaza ceilalti dar si din cosurile de legume livrate etc.. Sper ca aceste articole sa ghideze meniul saptamanal, din motive de maximizare vitamine dar si minimizare buget. Win win ;)

E sfarsitul lunii ianuarie. Iarna e instalata bine, frigurile sunt deja obisnuite (sau neobinsuite voua, ca eu le-am prins si in copilarie, ba chiar imi aduc aminte in 2001 de Craciun la bunici cu -26 gr noaptea) asa caย am reinviat mesele din copilarie: cartofi copti in coaja (sau rondele pe plita), branza sarata ( pentru cine mai are de la putina, transmit toata invidia mea si a cititorilor) si muraturi de la butoi. Versiunea rapida era cu omleta si branza sarata si mamaliga si muraturi ๐Ÿ™‚ .
Frigul cere mancaruri grase. Sau corpul la frig. Whatever, intelegeti voi, am scos o slaninuta afumata de la tara, primita cadou din decembrie (in post), asa ca adaug fasii subtiri la supe, ciorbe, la pachet, ba si copilul cere (ii zice carne cruda).
Ador borsurile si supele: ma salveaza pentru ca le fac o data si consum 2-3 zile. Ador mamaliga: se face repede si e o masa calda.
Mancam stocurile. Toate. Pentru ca din sfarsitul lui februarie – martie avem prospaturi ๐Ÿ™‚ . Mai am 2 pungute de cirese asa ca astept inspiratie.

Ce mancam de sezon in ianuarie.

La fel ca in decembrie. Articol pe careย  nu l-am scris.
1. Pesti:
-hering, cod, etc. Peste oceanic. Pastravi.
-ficat de cod. Iau la conserva. Este si la Cora, si la kaufland, e o sursa minunata de vit. D si grasime. Recomand din lunile cand trecem la bluza cu maneca lunga. Ok, recomand si bilete de avion intr-o tara cu soare ๐Ÿ˜€ .
-si scoicile sunt la apogeu dar bugetul meu nu ๐Ÿ™‚

2. carnuri. Se taie porci si vitei. Care o taiat, are in congelator/afumat/sub untura. Nu se taie pasari pentru ca au fost taiate deja ๐Ÿ™‚ .ย  Nici de vanat nu mai e cazul, ca animalele au putina mancare si deja au slabit.

3. lactate grase: smantana si unt. Iau unt de tara si l-as manca zilnic si gol. Il servesc pe paine calda, dar din ce in ce mai rar ca vacile traditional se pregatesc a fata.ย  Nu e nimic exagerat daca untul sau smantana suntย  usor amare, se intampla ca laptele se imputineaza, e mai gras, si vaca e gestanta.

4. Legume de sezon. De fapt asta e principalul motiv pentru care scriu, ca se plangea Dana ca rosiile nu mai au gust. E absolut normal! rosiile la inceputul lui septembrie dispar din gradinile romanilor iar tot ce vine fie e de sera si bronzata la bec… iarna e sezon de:
– sfecle, gulii, napi, cartofi, teline, morcovi, pastarnac, radacina patrunjel etc. acestea vor fi toata iarna si se pot combina in feluri minunate
– brocolli si conopida si verze de tot felul (albe, rosii)
-ceapa, usturoi, praz
-andive (acestea cresc in intuneric si racoare deci se produc toata iarna in beciuri si acoperite)
-ciuperci. Visez la ghebe. Doar visez. Ciupercile sunt in sezon in septembrie, octombrie, noiembrie: galbiori, bureti de roua, hribi si ghebe… pe acestea le stiu, si le-am consumat si stiu sa le culeg, pe acestea le-as consuma si culege si cumpara. Uscate sau congelate, proteina vegetala e valoroasa.
-fenicul. Nu imi place dar voi dati-i o sansa
-muraturile facute. Daca nu le-ati pus, mai puteti mura varza (eu o toc si pun cate un borcan, fix cat consum eu). Mai am 1 borcan de gogonele. Pt cine a pus pepenei la murat, aveti iar invidia mea.

5. Fructe de sezon.
-Nuci, castane, alune
-mere, pere, gutui (perele si gutuile sunt mai perisabile asa ca s-ar putea sa nu mai gasiti). Merele incep sa se stafideasca (semn de deshidratare) – de cele de supermarket ce arata frumos si lucios nu ma ating (au strat de ceara deasupra sa nu piarda umezeala). Daca nu aveti alternativa, spalati-le cu apa fierbinte si stergeti-le bine de stratul fin de ceara.
-catina (daca aveti congelate)
– citricele(lamai,portocale, mandarine, clementine, pomelo, gref etc – luati din toate).
-ar fi sezon si de kiwi si ananas. Nu am luat insa iarna asta (semn ca nu le ducem dorul)
– Se culeg maslinii, uleiul de masline din Grecia a ajuns si il presor cu drag in preparate. Daca e rece, uleiul are tendinta de a se ingrosa, nu va speriati.
-avocado de import. Nu e de sezon, nu e romanesc, dar e fruct care merge la salata.

Tot anul consum faina de la tarani, mamaliga, linte(rosie), naut, fasolica, seminte de in. Incercati si hrisca, bob, mei, desi pe mine nu m-au dat pe spate. Am seminte de canepa: alt aliment traditional romanesc, dar nu stiu cum sa le consum, asa ca il presara pe ici, pe colo, prin locurile esentiale si mai ales in lingura.

Voi ce mai consumati in ianuarie, de sezon?

 

28 thoughts on “Ianuarie: Ce mancam de sezon adica fructe, legume, peste, carne”

  1. Kumquat ๐Ÿ™‚ Am facut in weekend un chec grozav cu 20 de fructe facute piure in blender si a fost grozav de bun. Altfel si eu ma straduiesc sa golesc congelatorul si rafturile. Inca mai am bame congelate si copii stramba din nas, dar trebuie sa le gatesc cat de curand. Cu ciresele poti face o prajitura de toata frumusetea. Eu am avut visine si le-am facut sos pentru friptura de curcan de Craciun.

  2. Iau toate fructele care se gasesc acum si fac salata. Mai nou am descoperit rodia, care nu-mi placea pina de curind, dar in salata e foarte buna. Tot asa si litchi, in salata de fructe, imi place, gol nu.
    Mai fac supa crema de dovleac. Tot timpul am cite o supa-crema.
    Si cum ziceai si tu: cartofi copti destul de des…cu brinza de racleta deasupra.

  3. Mie nu-mi trece nici o zi fara sa maninc fructe; mere, pere,clementine , gref, avocado. Lamiie consum zilnic, n-aveti idee cit e de sanatoasa lamiia, ma tine fresh, e anti raceala. Coc mereu dovleac placintar dar nu la cuptor, il pun felii fara coaja in cratita zepter cu capac pe flacara aragazului, si lasa asa un sirop gros si dulce parca maninc o prajitura. Fac salata cruda din sfecla de zahar si o asezonez cu otet,lamiie, sare, un pic de zahar si putin ulei. Dupa o zi doua de stat la frigider e chiar mai buna decit in ziua in care o pregatesc. Saptamina trecuta am gasit la Lidl salata verde, cam scumpa 4 lei bucata dar nu mi-a parut rau, a fost asa de mare, cu multe frunze si deasa si proaspata incit n-am aruncat nimic si am pregatit din ea salate potrivit de mari trei seri la rind.
    Si eu am un pachet de seminte de cinepa, pun din ele in orice, la ciorba, supa, felul doi, pe fructe, cartofi copti, prajiti, in salate, am pus si la piine. La piine am incercat si cu germeni de griu, iese asa de gustoasa si parfumata !

  4. Salata cu hering afumat, cartofi, ceapฤƒ si morcovi cruzi. Am descoperit-o de cand am remarcat ce ieftin e heringul afumat fata de somon sau pastrav. Si m-am interesat de retete. Am mai aflat ca e bun pus pe post de afumatura la mancarea de linte.

  5. Si noi mancam legume in fel si chip: salata orientala, salata boeuf (reinterpretata si simplificata, fara strop de maioneza), broccoli si conopida cu branza rasa, salata de vinete (din pachetele de la conge). Gainile au inceput sa oua, asa ca profitam si fierbem oua sau tot asa, fac oua umplute (amestec galbenus cu iaurt si mustar, nu fac maioneza).
    Avem mult pui la congelator de asta toamna, deci fac supe cu galuste sau taitei. Avem si carne de porc, dar pe aceea o lasam pe mai tarziu. ๐Ÿ™‚
    Din cand in cand carnat proaspat cu mamaliguta. Sunca cu usturoi. ๐Ÿ™‚ Am avut si o mancare de gutui facuta de soacra mea, ge-ni-a-la a fost!
    Ca fructe: banane (pofte de femeie insarcinata), mere adevarate, grapefruit, ananas, rodie (curat 2-3 o data, sta f bine la frigider), catina cu miere.
    Nucile imi plac cel mai mult putin date la cuptor.
    Eu insa astept cu dor si drag primavara. ๐Ÿ™‚

  6. Bun articol! Intr-adevar, eu chiar incep sa pierd sirul legumelor si fructelor de sezon. Chiar acum mi-am dat seama ca noi consumam banane tot anul.. n-am nici cea mai mica idee cand e timpul lor – stiu doar ca ma gandeam ca, pe undeva prin lume, e timpul bananelor ๐Ÿ™‚

    Si eu folosesc iarna sa-mi fac plinul de sfecla si citrice si avocado ieftin (pe care, din nou, il cam consum tot anul…)

    Chiar vorbeam cu sotia in urma cu cateva zile despre mancarea asta care este disponibila mereu, indiferent de sezon. Parca avem impresia ca avem o dieta mult mai variata si mai sanatoasa decat bunicii nostri… dar este adevarat oare? E drept, exista varietate, dar vine cu o tona de chimicale, deci… ๐Ÿ™‚
    Calin recently posted…Acestea sunt cheltuielile noastre medii lunare รฎn 2016 (familie de 3 persoane)My Profile

    1. Am studiat acum citeva luni problema avocatului, sezonul e mai mult iarna(octombrie-aprilie). Sunt situri care prezinta legumele de sezon, de exemplu aici ttp://www.lesfruitsetlegumesfrais.com/fruits-legumes/liste?sa=1&fp1=&fp2=&rl=&x=48&y=19
      Dar si intr-un magazin bio e usor de vazut cam ce e de sezon, de exemplu la mine nu se vind rosii acum.

    2. Evident ca mancam mai variat si cu siguranta mancam mai mult ca stramosii. Ma uitai pe niste poze de la 1900 cu taranii romani veniti la targ: toti slabi (manechine), in camasi albe si pantalon alb. Burtosul din poza era un crasmar ๐Ÿ˜€

  7. Iarna am o mare problema cu legumele de sezon, pentru ca nu sunt pe gustul meu (telina si sfecla rosie sunt horror stories pentru mine). Pentru fenicul iti dau o solutie simpla si gustoasa : fenicul, iaurt, usturoi, marar, sare, piper si suc de lamaie. Feniculul fie il tai in bucati mari si rezulta o salata (cantitate de iaurt mai mica), fie in bucatele mici si te duci pe variant de sos cu ajutorul unei cantitati mai mare de iaurt.

  8. Eu mi-am luat soup maker. Deci supe de toate felurile si compoturi in fiecare zi aproape. Am facut si supe creme si de pui, pfuai, magic, in 20 min e gata mancarea fara nici un efort (e drept, am pungi cu legume congelate de la mama ) .supa crema e f satioasa, cu cateva felii de sunca si crutoane, nu mai trebuie si felul doi
    Diana recently posted…ce mai citesc cand nu citesc prostiiMy Profile

  9. Ai mare dreptate. Corpul iarna cere alta hrana decat vara, cand poate trai foarte bine cu doua salate si un iart degresat. Nu spun ca salatele n-ar fi bune si iarna, doar ca iarna e timpul pentru altfel de salate, din alea orientale, boef, cu carne si sunca ca ingredient principal ๐Ÿ™‚ Eu sunt vegana, dar pt familie fac tot felul de bunati si cu carne.

  10. Cartofi la cuptor in tot felul de variante. Apoi fac si destul de mult pilaf si ca salata fac des din cruditatile de acum. Sunculita nu am, mie nu mi-a dat nimeni โ˜บ La fructe baza este tot din citrice, mere si banane. Acum doi ani mergeam des in Piata Obor si am facut si eu lunar un calendar al cumparaturilor-fix asa se numeste categoria pe blog, in care precizam si preturile din piata ale produselor. Cum mereu sunt atenta la preturi, practic tot produsele de sezon imi erau in atentie.
    Mihaela Damaceanu recently posted…Rezistenta la schimbare apare simultan cu dorinta de schimbare. Cum sa o invingem(P)My Profile

  11. Ma uitam la lista ta si este fooarte frumos compusa si extrem de completa.
    Noi mai avem la lada porumb pentru fiert si mazare(adunate de noi),am ramas fara vinete si este pe lista ca anul viitor sa punem mai multe,mai avem si ardei copti pusi la borcan in suc propriu ca sa facem economie de loc in lada frigorifica(nu stiu de ce nu am prea mancat ardei anul acesta),mai avem si zacusca si zarzavat tocat la robot din mix legume(nu imi place zarzavatul decat congelat-este de ajuns ca il ierb si in mancare..daca il mai si prepar termic pt stat la borcane…se duce orice urma de nutrient)
    La fel ca tine…incercam sa le consumam pana vin legumele de sezon doar ca nu ne deranjaza daca mai raman..o zacusca atunci cand vi tarziu de la serviciu si nu ai nimic pregatit este buna chiar si in mijlocul verii:)
    Noi lociuim intr-o comuna mica si avem acces la lucruri de tara si prin prisma serviciilor,am un coleg de munca de la care iau saptamanal lapte proaspat(adevarat,dulce..pe care il consumam dimineata cu cereale musli fara zahar,doar cu stafide,scortisoare si tarate pentru vit si fibre),iar de la altul iau cate o cutie de branza de capra(numai din aceea consumam) de 2 ori pe an…primavara si toamna…
    Este absolut mare lucru cati bani se pot economisii cu o camara bine gandita si ce beneficii exista pentru sanatate.
    Faina,miere avem mereu pt ca noi lucram la ferma parintilor asa ca..producem…trec zile intregi in care nu cumparam nimic de la magazin..iar cand cumparam..luam un fruct,apa etc..
    Imi plac temele alese si acest articol..ma inspira..multumesc frumos.
    Imbratisari!
    ghemulet recently posted…ZI SENINA DE MARTI.My Profile

    1. Sa stii ca nu mancaram toate astea, multe nu ne plac si mancam poate o data pe iarna, dar mi-a placut sa adun ingredientele tocmai pt inspiratie (a mea si a altora).
      Pt cine e la tara, ca tine, o lada frigorifica pt legume este minunat. Chiar daca nu sunt de sezon, ai produse de calitate, beneficiul fiind si la bani si sanatate (cum bine ai zis), dar si la timp si poluare. Asa ca mi-ar placea daca ai mai aduce orice completare, tocmai pentru ca ai contactul cu ce e de sezon si cu arome, informatii care la oras s-au deteriorat (“multumita” supermarketurilor).

Leave a Reply to Calin Cancel reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge