In fiecare iarna (si daca ar fi numai iarna, dar si toamna, primavara) aud oameni plangandu-se ca i-a luat gripa/raceala nepregatitelea.
Nu e prima data cand aud replica “a venit iarna pe nepregatitelea”. Nu vine aiurea, iarna urmeaza dupa toamna si toamna dupa vara. Nepregatitelea suntem noi. Pur si simplu atmosfera umeda si carentele de soare fac bolile sa infloreasca acolo unde au teren primitor.
Cum unii isi pregatesc vara sania si lopata de dezapezit, si corpul poate fi pregatit pt sezonul rece prin expuneri mici si repetate la temperaturi mici (stiti de dusurile reci scotiene? de sauna finlandeza dupa baie la copca? -da, sunt drastice dar se pot face versiuni lente si adaptate.) Corpul poate fi pregatit sa reziste la frig prin plimbari in orice conditii meteorologice, in parc se poate iesi si iarna chiar daca nu e soare, fara caciula, cu scazut temp. in dormitor (18 gr avem noi) – antrenam corpul cate putin dar des. Oamenii pe care ii stiu sanatosi sunt cu sandale si la 10 grade, in contrast cunosc copilasi ce li se pune caciula la fix aceeasi temperatura …
Sanatatea se mentine cu alimente curate si apa, cu somn de calitate, cu miscare etc. si cu siguranta sistemul imunitar nu se intareste cu chipsuri si cola la tv pana la ore tarzii – miezul noptii sa ne gaseasca in pat, si nu pe scaun.
Sanatatea se mentine cu somn suficient. Ani de zile ma trezeam cu 1-2 ore inainte dim. sa ma coafez si sa ma machiez, de, sa ma chimizez sa arat bine, in detrimentul somnului.
Sanatatea se mentine cu putine chimicoase. Oricand putem injumatati cantitatea de alimente semipreparate/de supermarket plina de conservanți si coloranti, putem injumatati cantitatea de produse chimice de curatenie si cosmetice.
Sanatatea se mentine prin efort. Anii in care am zis: problemele autoimune sunt de vina, mostenesc pe tataia, am dintii lui mama si nu am ce face, pentru ca inca nu aveam suficienta incredere in mine ca pot! etc. nu m-au ajutat. Toate se pot imbunatati prin mancat mai putin, mancat mai potrivit noua, prin periaj mai bun al dintilor etc.
Racelile ne incearca pe toti. Nu suntem superoameni. Important e ce facem la primul semn (durere de cap, oboseala sau moleseala, sinusuri infundate, muci, jena in gat etc): o baie fierbinte cu multa sare, un ceai cu lamaie sau chiar un nesimtit de vin fiert, renuntat la fainoase si zahar si lactate, toate duc la un somn profund si corpul isi revine. E drept ca am si un sef super asa ca iarna asta i-am dat un meil intr-o zi mentionand ca nu ma simt in forma si nu se supara – am reusit sa dorm in plus 2-3 ore, un somn binefacator.
Si nu uitati. Sanatatea nu are nevoie de bani multi. Spitalele si medicamentele si reparatiile da. Sanatatea are nevoie de timpul si dragostea noastra si forta de a indeparta treptat obiceiurile nesanatoase si astea nu costa. Ganditi-va la asta.
Eu una, din contra, as spune ca a avea un stil de viata sanatos in general costa (mancare de calitate, mers la sala, vacante, timp pt tine). Depinde si de stilul si dinamica fiecarei familii. Noi, de exemplu, nu am mai avut o vacanta ca lumea de 3 ani (2 sarcini una dupa alta, copil pierdut aproape la termen, apoi cireasa de pe tort – pierdut si job). Pentru mine personal, mereu au fost in contradictie niste treburi (sa ai un job fain, bine platit si care sa nu implice overtime, cu a avea o familie si a te ocupa si de copii, si de tine, fara bunici sau alte ajutoare). Inca mai lucrez sa gasesc un echilibru intre ele, momentan nu mi-a iesit. 🙂 De cand cu alergia bebelusului la proteina din lapte, am descoperit si ca asta presupune costuri mult mai mari pt mancare (inlocuitorii ok la produse lactate de orice fel nu se gasesc pe toate drumurile si costa mai mult, din pacate). Ah, si legat de machiat si aranjat dimineata – I sooo miss that! 🙂 Ce-i in neregula cu a te aranja? Putine suntem perfecte de la mama natura, sa te pui in valoare mi se pare ceva firesc (machiat fain, vopsit par, epilat etc etc). Nothing wrong with that. Zic eu. 🙂
pt sport am bicicleta acasa. Second hand. Costa f. putin. Lenea costa… (acum am redus pana vad ce zice doftorul, da, costa la privat, asa ca optat pt consultatii la spital mai ieftine inseamna asteptare). Cu vacantele ma stii – in camping. Am scris de costuri.
Alimentatia de cand am renuntat la supermarket si gatesc de la zero si mananc simplu s-a ieftinit la jumate, ne iese pe la 100 euro pe sapt pachete la toti 3 si inclusiv ce donez ocazional.
Si eu sunt de 2 ani fara lapte si inlocuit cu legume mi se pare mai ieftin.
Mare problema efortul. E nevoie de efort sa transez si portionez o pulpa de porc, sa fac iaurt sau paine, sa pregatesc pachete pe cateva zile etc. Dar nu regret nimic pt ca rezultatele se vad. Imi pare rau ca nu am recunoscut directia acum 20 de ani.
Nu dau bani deloc pe medicamente. De cand stau la casa si mi-am pus temperatura in dormitor la 17°, dorm mult mai bine, în casa am 20° si pun o pătură cand mi-e frig, am remarcat ca nici nu racesc si m-am facut mult mai tolerantă la frig. Iarna ies in mana cu scurte sa imi întind rufele si când merg in drumetii incerc sa stau cat mai mult cat mai descoperită, mai ales cand e si soare.
Dar pe mancare tot multi bani ni se duc, chiar daca gătesc de la zero. Chiar mai mulți decât inainte, deci cred ca s-au scumpit prețurile. Nu ma plang , doar constat, ca prefer sa cheltui pe mancare decat pe medicamente.
17° – 20° sunt temperaturile noastre. Stam in chiloti in casa, iesim asa pe balcon. Zero bani pe medicamente si eu. Noi probabil suntem din acelasi film 🙂
Tu ai si 3 copii si toti tot mai mari, ma uit de cateva luni fiica mea mananca atat de mult incat m-a intrecut – ia zi, copiii tai mai mari asa fac? e normal ? :)))
Am o prietena văduva cu 2 copii, la adolescenta lor se plângea ca mananca asa de mult copiii, încât i-au crescut mult cheltuielile.
Daca stau sa ma gandesc, inițial as fi spus ca la mine nu-i asa, dar practic la masă avem portii egale.
Chiar acum plec in vacanta si in fiecare iarna imi propun sa fac baie in piscina cu apa ca gheața din satul unde merg. Dar nu reusesc niciodata, decat pana la genunchi sau putin mai sus:) Dar pana la genunchi întru in fiecare zi din vacanta:)
Pfff, stiu ce zici, dar nah, nu merge la toata lumea. Domnul meu are probleme mari cu spatele si un picior (doctorii ar cam vrea sa il opereze, dar asta ar insemna luni de recuperare dupa, si momentan nu ne permitem asta), mersul prin natura nu e pentru el (mie mi-ar placea), si de dormit la cort in niciun caz, eventual nici nu s-ar mai ridica de acolo. Cu bebe mic eu una nu m-as duce la cort nici sa ma platesti sau izolat in natura, ca nu stii cand ii apuca bolile (io-s Stan Patitul). Uite, tu faci iaurt acasa, eu nu am voie sa ma ating de asa ceva sau orice cu urme de proteina din lapte (unt/crema/smantana etc etc). Laptele e doar o parte a problemei. Si cum alaptez si ma trezesc de minim 2 ori pe noapte, am nevoie de proteine. Estimez ca mai incolo, cand si cel mic va mai creste, va fi mai simplu. Momentan e complicat rau. 🙂
Iaurt fac la colocatari, nu mie.
E drept ca la alaptat e alt regim.
Sa vedem ce o zice si ortopedul mie 🙂 – imbatranesc, genunchii ma lasa.
Ti-am zis, eu stiu ca inotul e minunat in situatii din astea, pt ca nu pune presiune pe articulatii.
Când am avut mari probleme cu spatele mi-au zis ca acum nici pe cei care sunt grav nu-i operează, nu se mai practica. Am facut kinetoterapie. M-a ajutat mult metoda globală mezieres. Nu demult am recomanadat-o cuiva care e ultraincantata, ca avea spatele blocat. Francezii zic ca esti rau cu spatele cand nu esti bine cu moralul. La mine s-a adeverit: eram ori prea stresată ori prea obosită.
Că bine le-ai zis, o femeie !
Nu vrei sa stii cati bani am dat pe medicamente in ultimele 2 luni… Am inceput sa fac si eu mici schimbari in viata mea, asa cum am scris si pe blog, si treptat fac loc si altora. Nu vreau sa fiu tributara bolii!
Numai bine,
Irina
Irina Tudose recently posted…Gânduri pe puncte
Acum 10 ani am lasat la medici si analize si farmacie jumatate din venit. Am reusit sa imbunatatesc. Curaj, vei gasi echilibrul tau, i-ati timp si pasi mici, o sa fie mai bine.
am un vecin care are o fetita de 3 ani pe care nu cred ca am vazut-o la fata iarna asta. Toata iarna in casa. Si pe noi mereu ne vede cu nepoata afara (e mai mica decat fetita lui) si pe ploaie si pe vant si isi face cruce, cum de nu raceste copilul. Deci?
Cristina Dragomir recently posted…Metoda perfectă și gratuită de a combate durerea menstruală
q.e.d, cum zicea latinul.
Să-ți spun ce surpriză am avut eu iarna asta că am ajuns acasă, prima iarnă în vreo 6 ani și n-am răcit DELOC? Nu, n-a fost o iarnă din aia adevărată, cu ger ori mai știu eu ce, dar plecând din Thailanda, de la +30, și petrecând în România vreo 6 săptămâni (1 dec – 10 ian) mă așteptam la răceli și muci.
Altfel, eu când simt că nu-s în formă și că mă paște vreo răceală, dorm, nenică! Un duș fierbinte de să se ia pielea și direct pătura-n cap și somn.
Cristina recently posted…Trip Report. București Otopeni – Londra Luton cu Blue Air
Asta nu e iarna, domnitza :)) am avut perioade cand am inchis incalzirea in casa.
Cu somnul am remarcat si la mine ca are efecte minunate, e drept ca am descoperit datorita medicului ce la primul semn ne-a dat concediu medical sa dormim (ajung la consult la medicul de familie pt ca nu putem lua orice medicamente, iar la mine complicatiile pot fi in cateva ore dramatice).
Din fericire, nici eu nu am racit in iarna asta, cu toate cazurile de gripa din jurul meu. Posibil sa fie si alimentatia usor schimbata, de vina.
Legat de partea cu infofolitul, am purtat o geaca pe brate, toata iarna. Cobor din bloc cu haina in brate, urc in masina, conduc fara haina groasa, ajung la serviciu, las haina in masina si intru in birou. Cand vin acasa, iau geaca din masina si urc acasa, cu ea in brate. Pentru cativa pasi in ger, imi ia timp mai mult sa ma imbrac :)))
unii se plimba cu BMW-ul, tu te-ai plimbat cu geaca :))
Io zic ca stau in casa pana imi trece de tot bronsita … altfel iar ma intorc la spital! LOL
Multumesc de mesaj draga mea!
Muah! Pupicios!
Insanatosire grabnica! odihna din belsug si ganduri calde de la noi, te pup!
Temperatura decenta in casa e sfântă, de când m-am mutat în oraș de munte am început să apreciez asta. În primul an eu eram cu geaca si fular când băștinașii încă defilau în tricou. Acum nu am ajuns la nivelul lor dar am 21 de grade în casa și diferența nu mă mai doboară. Tot anul am băut ceaiuri cu cătina si echinacea că nah tot beam ceai de ce nu alea, or fi ajutat si ele.
Acum le-am abandonat în favoarea ceaiului negru, încerc sa scot ness ul din meniu și să îl înlocuiesc cu el, dar când ceaiul negru va fi în poziția cafelei cătina se va întoarce la ora ceaiului.
Genunchii mei s-au născut obosiți dar sunt multe exercitii pe care le poți face pe podeaua din sufragerie si care nu pun presiune pe ei, iar o greutate decenta îi ajuta mult în viața de zi cu zi.
mihaela recently posted…Fredrik Backman
si nu costa, din contra, salvezi bani.
Nici noi nu am racit deloc iarna asta si cred ca nici iarna trecuta. Cu caldura am o problema, nu pot sa stau daca nu e cald si bine in casa. Avem termostatul setat la 21.5 in timpul zilei si la 19 seara. Nu stau in tricou, ci doar cu pantalon de trening si cu o bluzita subtire. Dac-ar fi dupa mine, se putea si mai cald de atat! :)))
Amy recently posted…Faceți cunoștință cu noul meu rucsac
Ai setat f. bine temperaturile. Important ca v-ati gasit locul si echilibrul.
Nu le-am setat eu. :)) Oricum eu obisnuiesc sa mai cresc uneori temperatura in timpul zilei cu 1 grad. Stii cum imi place mie? Sa fie cald astfel incat sa pot umbla in tricou prin casa. 😀
Amy recently posted…Sunt pregătită să ofer cele mai frumoase Mărțișoare
Eu la 22 ziua și 20 noaptea. Stau mult în frig in timpul navetei și uneori și la serviciu și ajung acasă țurțure. Când se întâmplă așa mă încălzesc foarte greu și la temperatura mai mica am nasul congelat indiferent cat mă acopăr și mă înfofolesc. Dacă nu rabd de frig peste zi e ok și cu doua grade mai puțin.
Altfel mâncăm multe citrice și nu am răcit de doi ani. In anii anteriori am făcut câte o răceală pe fond de oboseală, acum stam o idee mai bine și la capitolul acesta.
fiordaliso recently posted…Set Sur le pont Mirabeau
Ai dreptate, somnul este prea neglijat pe cat de important e.
Ce pot sa iti urez decat Somn Usor si sanatate radianta 🙂
Eu la faza cu incalzitul trisez cu un dus fierbinte inainte de culcare, altfel mi-e frig. Vara fac si dus rece, dar iarna imi trebuie dus fierbinte.
Da, da,da cu mult somn si putin stres. Eu am avut o perioada de 3 ani in care nu am racit deloc. Apoi, recent am trecut printr-o perioada de stres si insomnii. Rezultatul? 2 raceli, cu pauza de cateva zile intre ele, enterocolita si stare de slabiciune. Incerc sa ma adun, somnul pe mine ma ajuta enorm.
unblogcolorat recently posted…Nu, Biserica nu e de vină pentru tot ce se întâmplă rău în lumea asta!