Am vorbit pe email/la tel. in ultimile zile cu cateva prietene. Una s-a plans ca i-au crescut cheltuielile pt ca de frustrare comanda multe de pe amazon. La voi cum e?
Am stat si uitat in cont, intrebat sotul, si concluzia e ca la noi cheltuielile au scazut oleaca. Chiar daca piata de unde ne faceam aprovizionarea cu lista si menu si cu tarabele noastre s-a inchis, si mergem la supermarket unde e mai scump, chiar am oprit cheltuieli gen transport (okok, nu e mare diferenta ca eu aveam abonament si nu utilizam masina), nu mai avem pachete sau mancat in oras desi oricum mancam o data pe luna dar stiti cum e, fix acum as fi avut chef de …. , am diminuat activitatile copilului si cursurile de pian/engleza/olandeza/kinetoterapie, s-a evaporat cheltuitul pe afterschool, niste bilete de avion ne-au fost returnate si astept cu curiozitate sa vad cat ne returneaza de la tabara copilei- sunt curioasa daca ne-o returneaza 100%.
La mancare am scos resturile din dulap din pungi ce le evitam…aveam 6 pungi de paste, fara gluten, incepute – acum de foame au fost bune si le-am gatit de cateva ori si gata; am consumat si ultimile legume din congelator seduse si abandonate (intr-o supa crema), am constientizat ca mancam mai putin pt ca noi consumam mai putine calorii, etc. – oricum ieseam la cumparaturi pt mancare o data pe sapt cu lista, acum la fel tinem ritmul- sanatatea e importanta si trece prin lista de cumparaturi. Am ramas zero gluten si zero lactate dar la prajiturile facute de fiica mea nimic din cele de mai sus nu pune si nici nu se depune :)). Varza a ramas prietena noastra, 2 verze pe saptamana mancam pana o sa ne creasca urechi de magar ca de ras pe balcon am inceput deja…
Dar probabil vom plati dublu la electricitate, dublu la apa, de 5-6 ori mai mult la hartie igienica, daca nu mai mult 🙂 (pt ca nu am gasit decat din aia scumpa, nu am mai prins nicio oferta, si eu merg la 1-2 ore la pipi – acum, de cateva zile mi-am adaptat ideea de bideu acasa si imi dau seama ca nu era rau deloc atunci cand il aveam), hartia si cartusul de imprimanta, etc . Apa bem la cana filtru Brita si asta e.
Ne-au ramas ipoteca si taxele la fel. Si astea sunt cele mai consistente. Si imi dau seama ca per total am scazut cheltuielile cu 5-6% si sper din tot sufletul doar atata sa scada si veniturile, dar din pacate …… Pt ca noi anul trecut am trecut prin 3 luni fara unul din salariile din casa cheltuielile la noi deja erau moderate. Asa ca acum doar suspendam planul de a schimba bucataria, am verificat cum stam cu economiile si cat timp putem digera situatia, daca e nevoie vom opri economisirea + la fondul de pensii + economisitul pt copil, vacanta de vara va fi mai ‘lejera’ – nu ca mersul cu cortul reprezinta ceva scump, si stim ca avem cum sa trecem peste o criza economica – dar nu stim cum am trece peste o imbolnavire asa ca facem miscare disciplinat, dormim disciplinat, mancam si mai disciplinat si sa raman cu aceste discipline peste ani si sa nu pic in delasare.
Ni s-au clarificat din nevoi si prioritati. Unele s-au evaportat. M-am plans acum cateva saptamani ca e greu luni la munca si ca ma enerveaza italianul din birou si ca sunt platita cu cateva luni intarziere? totul s-a evaporat ca acum vreo 2 wile aflu ca juma din echipa pleaca … Acum m-am calmat, lasat deoparte frica sa fac totul, acum, azi, din panica si obsedanta idee ca daca ma opresc o sa raman fara munca si dozez taskurile uniform si sa gasesc din nou timp pt hobby -uri . Descoperit ca mai bine ma mobilizez in anumite intervale orare, ca pot sa fiu propriul sef si nu un propriu sef oribil.
Stand acasa non stop am simtit cat de multe avem si cat de putine ne sunt utile cu adevarat. Eu raman cu voluntariatul meu ce imi aduce situatii emotionante si oameni sufletisti aproape doar altfel, de la distanta. Stand acasa dintr-o data curatenia a devenit o povara ce ia prea mult timp (si inainte era dar parca ma luam cu altele) asa ca am decis sa renuntam din lucruri: avem vreo 300 carti scoase sa dam (vreo 100 la anticariat, vreo 100 in seara asta pleaca la prietene) – stati calm ca mai am inca pe atatea daca nu cumva mult mai multe, am si 3 kindle-uri, si abonamente la biblioteca pe care le folosim sau mai bine zis le-om folosi cand o trece toate. Am spalat geamurile pana am facut febra musculara (pereti din sticla 100% am vrut? asta am!! ) si deja am tehnica si tactica de imi vine sa bat pe la usi in bloc sa le spal si lor, am renuntat la perdea (aruncat-o, desi ma gandesc sa iau ceva mai colorat, dar mai incolo…), si la vreo 2 haine si 3 chestii din bucatarie ce le tineam de nu stiu ce sau de ce. Si ma bucur de ce am. Pt ca am, din belsug, ba din exces pe alocuri. A inceput sa imi fie dor nu de lucrurile mari gen urcat in turnul Eiffel ci de momentul din metrou cand citesc/raspund la comentariile de pe blog si alaturi o doamna tricoteaza, de cafeaua bauta cu colega, de glumele colegului.
Incerc sa fiu mai putin delasatoare: cu munca, cu hobby-urile, cu sportul, cu prietenii, cu mine, pt ca mi-e greu, si povara emotionala imi impacteaza si ratiunea, si trairile, si tot.
La mine cheltuielile au scazut evident daca nu mai ies in oras si nu ma mai plimb pe strazi, daca nu mai comand mancare si nu imi mai cumpar tot felul de prostii. Cumva parca m-a lovit trenul, mi-am dat seama cati bani cheltuiam aiurea si am reconsiderat problema. Fac in continuare comenzi pentru cosmetice, de fapt mai mult produse de igiena si skincare dar la pantofi si haine nu mai imi sta capul deloc 🙂
Mi-au venit inapoi o gramada de bani (de fapt credit in puncte, 120% din valoare initiale ) de la companiile de zbor unde aveam rezervate bilete pentru tot anul si sper sa apuc sa le folosesc cat mai curand. Oricum sunt valabile 2 ani dar nu pot concepe sa tina criza atat de mult.
Te imbratisez virtual si iti doresc multa sanatate!
Ioana recently posted…Cumpărături în vremea pandemiei
si eu ma simt de parca m-a lovit trenul. Bonus, am juma de echipa ce pleaca, urasc restructurarile ….
Cu biletele de avion, doar blueair ne-a dat credit, dar am emotii ca vor scumpi biletele in viitor sa isi scoata paguba de la carantina, asa ca nu ma bucur de asta.
Mie da, mi-au scăzut cheltuielile, deși primele două săptămâni acasă am mâncat doar comandat. Dar efectiv n-am pe ce cheltui, totul e închis: la coafor n-am cum merge să mă vopsesc și tund pentru că e închis, la spa n-am cum merge pentru că e închis. Plus mie-mi mai plăcea așa o bericică, un vinișor, un cocktail prin oraș, acuma n-ai unde că e închis. Expoziții, muzee – închise. Haine și prostioare nu cumpăram așa că acolo nu se simte. Vacanțe nu-s că n-ai unde, totul e închis, nici măcar aci local nu pot merge, fiecare guvernator de provincie impune propriile reguli și sunt checkpoints și oricum ar trebui să iau transportul în comun, iar eu sunt paranoică și ipohondră :)) Să mai zic faptul că voiam să merg aci pe o insulă „să mă izolez” și noroc că n-am plecat, la două zile am auzit că șoferul busului cu care aș fi mers a fost testat pozitiv. Bine, nu știu dacă e chiar ăla de la ora la care aș fi plecat eu, dar e aceeași firmă și au doar vreo 4 plecări pe zi deci aveam 25% șanse să fie ăla.
Așa că dau banii doar pe cheltuieli fixe și pe mâncare. Și cât să mănânc stând acasă și nefăcând nimic? Mănânc o masă pe zi și restul mai gust câte ceva: un fruct, alune, lapte, ce mi se năzare. Am descoperit astfel că pot trăi cu un salariu două luni și un pic, poate chiar două luni și jumătate. Pentru că efectiv n-am pe ce cheltui. Atâta vreme cât sunt sănătoasă, evident.
Cristina recently posted…Călătorii solo la feminin. Interviu cu Anca Șerban, cea care ne duce în (cel puțin) 1001 călătorii.
ce tare esti ca mananci o data pe zi si apoi fructe. Eu sunt cu 2 mese si fructe asa putine ca e sezonul prost si mi-e dor de piata.
Keep safe!
E, stai că masa aia e de cele mai multe ori nesănătoasă :)) Mi-am făcut și de cap ba cu burgeri, ba cu pizza, ba cu mâncare indiană, ba cu mexicană etc. Primele două săptămâni au fost de hibernare și atât. Abia acum, din a treia mă simt și odihnită și cu chef. M-am apucat de ceva ce-mi doream demult, dar nu aveam timp: să învăț mai multe despre artă, un domeniu despre care nu știu aproape nimic (mă uit la spectacolele difuzate online gratuit de Metropolitan Opera din New York, la cele câteva spectacole oferite gratuit pe canalul de Youtube a Bolshoi Theatre, citesc despre și cred că mă apuc de un curs de istoria artei pe Khan Academy). Eu nu lucrez de acasă, ci efectiv stau, suntem închiși complet până pe cel puțin 1 mai așa că trebuie să-mi ocup timpul cu ceva. Ce e musai, dar încă n-am avut curaj să mă apuc: să fac niscai sport.
Cristina recently posted…Călătorii solo la feminin. Interviu cu Anca Șerban, cea care ne duce în (cel puțin) 1001 călătorii.
noi mancam strict, sunt tartorul sef, daca nu vor nu mananca si mai rod cate un castravete/ardei/ morcovi/pere, produse gasite la fermele noastre. Rutina veche ne-a ramas, doar ca la piatza mai erau si tarabe de importatori si aveam ceva chestii din maroc ce nu cresc aici (banane, citrice, avocazi, etc)
Te admir pt studiul de arta. Dupa munca (si muncesc mai mult) nu mai imi arde de nimic – hahaha, acum sunt sedinta, la naiba, ce imi plac asa sedintele ca atunci cand bate campii unii din sefi uite ca pot comenta 15 min pe blog :))) – la birou nu se poate intampla NeverEver 😀
Pai cand singurele cumparaturi sunt cele alimentare, clar ca am cheltuit mai putin. Am avut un gand de cumparat materiale, noroc ca era site-ul inchis, ca m-a luat fiica la rost ca e urât din partea mea sa ii expun pe cei care livreaza lucruri neesențiale. De fapt si fiicei, cu care ma luptam sa nu-si mai comande lucruri H&M, i se pare de neconceput sa mai isi comande acum. Sper sa o tina. Si sper sa isi schimbe multi felul de a vedea lucrurile.
Și facem exact cum faci tu: mancat diverse chestii uitate prin cămara sau congelator. Plus salate cu frunze din gradina: ce ma bucur acum cand dau peste o papadie nejumulita deja:) Doar sotul se plânge că nu ramane nici un rest pentru gaini, care ne dau totusi 3 oua pe zi. Inainte ieseam la cafea de cel putin 2 ori pe saptamana.
De avioane sa nu săriti pe mine, ca eu ma bucur. Oricum nu le luam. Dar, cum stam in zona unui mare aeroport, aveam , tot timpul cand ne ridicam ochii, minimum 2 avioane pe cer. Ieseam in grădină si nu ne puteam auzi din cauza de avioane. Acum e liniște, pace, cer albastru.
M-am apucat de sport: mi-a gasit fiica un program pt persoane obeze si/sau in varsta, doar 10 min, mi s-a parut asa usor, dar numai bine ca sa incep. Acum il fac cu greutăți si probabil ca o sa gasesc ceva (doar putin) mai greu. Am greutatea din studenție, ca la inceput nu puteam sa mănânc mare lucru. Nici acum nu mancam prea mult, nu avem lucruri de rontait, suntem 5 deci totul se împarte.
Seara ne uitam la filme, dar sotul le alege, nu-s chiar vesele si dătătoare de buna dispozitie. Acum e Lawrence al Arabiei, il recomand, il vedem in mai multe seri ca e lung. Dupa Kill Bill, Mulholland Drive si filmul cu avionul echipei de rugby care se prăbușește în Anzi, asta e chiar vesel 🙂
am comandat materiale, eu cos masti …
Ia pune si tu linkul de pe youtube, sa fac si eu. Asa, cu altii, eu ma mobilizez mai bine. De aia ma si ajuta blogul 🙂
https://m.youtube.com/watch?v=77QWw9M19q8&feature=share
Fiica face multe programe de ale fatucei ăsteia, dar ma simt prea nesportiva ca sa fac ceva mai greu. Pe cand faceam Jillian Michaels, chiar si incalzirea era mai grea decat asta.
Iar azi vreau sa imi includ si asta in program: https://m.youtube.com/watch?v=TJLKgWsS7vw&feature=youtu.be
Fata spune ca e obositor, chiar daca pare simplu. 12 min imi ajunge.
Pe mine timpul ma ingrozeste cand sa ma apuc de sport. Cand vad jumate de ora sau chiar o ora de exercitii, imi piere cheful.
sista’ :))
🙂
Acum ma si apuc .
Cred ca au crescut un pic dar e logic, inainte mama mergea o data pe săptămână la cumpărături, acum trebuie sa le fac eu online si nu intotdeauna gasesc ce vreau, e incredibil de greu sa gasesti interval de livrare, pana reusesti sa plasezi comanda efectiv creste iarba, dar asta e ne-o descurca cumva cu toate.
mihaela recently posted…Aurea mediocritas
am renuntat la livrare din motivele astea. Luam ce gasim si atata..
Nu pot spune ca au scazut … am facut comenzi la supermarketuri pentru o perioada mai lunga … poate in timp am sa vad daca am cheltuit mai putin ….
Ella recently posted…Spring in the garden and neighbors
Si eu vreau sa vad sapt viitoare ca scad putin cheltuielile, semn ca ne mancam din alea stocate.
O sa fac bilantul vinerea viitoare.
Mda. Sotul a descoperit ca un restaurant de lux de la noi livrează la domiciliu. E f ieftin(12-15 euro meniul) fata de prețurile practicate de obicei. I-am spus că poate dupa Paști, dar presimt ca o sa isi gaseasca alti doritori din casă.
si o sa sara cheltuielile, ca numai o comanda din asta inseamna mancarea noastra pe 2-3 zile..
Pai daca vrei cu adevarat (sa cheltui) poti 🙂
Asa i-am zis eu si fiul, ca un meniu de-al nostru e mult mai ieftin si e si bio.
si la noi au scazut cheltuielile, dar era normal si e si bine, de vreme ce banii nu vor mai intra asa multi. Sotul a intrat in somaj tehnic, deci nu mai cheltuim pe benzina, nu mai merge la 2-3 zile la magazin ca sa ne tenteze toate prostiile, suntem mai atenti la prioritati si mai chibzuiti cand scoatem banii din portofel. Cred ca asa ar trebui sa fie toti, ca sa nu ajungem ca italienii. Unii vad ca isi comanda mobila si se apuca de renovari.
Caietul Cristinei recently posted…Ce face Farmec? De ce nu scoate acei dezinfectanți promiși pe piață?
imi pare rau de somajul sotului. E bine ca v-ati aliniat cheltuielile la noul venit atat de repede, din experienta veche cu cat am amanat situatia a fost mai greu + grav.
Curaj :*
E interesant cum brusc, cumperi doar mancare, nu te mai uiti că ti s-a rupt putin cosul de rufe uscate sau ca n-ai prosoape de hartie, ci te canalizezi pe ce conteaza cu adevarat. Sper se se termine odata, când vad cati oameni mor nici sa mai citesc ziarele nu sunt capabila.
Florina recently posted…Cum am citit Biblia – Noul Testament
nici eu nu mai citesc presa. Timesnewroman nu se pune 🙂
Și la mine au scăzut mult cheltuielile, în primul rând pentru că înainte nu aveam timp de gătit și mâncam aproape zilnic în oraș. Acum gătesc și cumpăr doar alimentele de bază, e o mare schimbare în această direcție. De când m-am mutat la marginea orașului sunt dependentă de mașină (aici în zona mea nu sunt mijloace de transport în comun), dar acum cu statul acasă nu mai am unde să merg, astfel că nu consum nici benzină. Mă deplasez doar pentru cumpărături alimentare, o dată la 2 săpt și cam asta e tot.
Comenzi online am făcut, dar nu mi-am luat haine, încălțăminte (nici nu am chef de așa ceva), mai mult chestii pentru casă ori produse de îngrijire personală, ca să evit plimbările prin magazine. Poate aș fi fost tentată să-mi cumpăr cărți, dar momenta am o stivă mare ce așteaptă să fie citită (vreo 12 am numărat). Cât despre facturi – da, mă aștept să fie mai ridicate costurile de apă și energie electrică, dar gazul cu siguranță va fi mai scăzut căci se încălzește vremea și deja nu prea mai pornește centrala.
fara mancat in oras si fara benzina vei vedea o economisire consistenta – e ce avem nevoie acum.
Keep safe :*
La noi au crescut din cauza mea. Noi eram constant plecati din casa si aveam multe lucruri pe lista de todo. Pentru a-mi usura viata am comandat o cana Brita (nu mi se pare wow dar merge) si un uscator de rufe pentru a elibera balconul. Dupa ce l-am aranjat ma pot bucura de lumina si pot bea cafeaua linistit, in sunetele naturii (pasari si putin trafic auto)
Fiindca nu suntem obisnuiti cu gatitul am comandat ocazional si am gatit multe chestii nu tocmai ieftine. Nici nu ne putem planifica inca pe zile ce sa gatim, cat sa ne tina etc. Supe nu facem, daca nu comandam luam de la fru-fru.
Cam asa a trecut luna martie. Acum in aprilie ma astept sa ne scada cheltuielile. Nu vreau sa mai comand nimic pentru casa, de carantina suntem pregatiti, cu gatitul ne-am mai obisnuit, nunti&botezuri nu se fac, vacante pauza(avem oricum vouchere cadou de ~2000 ron).
Marius recently posted…Viața înainte de bebe: Săptămâna 35 de sarcină
Avem Brita de 8 ani, prima cana am schimbat-o ca s-a uratat dupa 8 ani – o sa isi scoata banii cu varf si indesat luna de luna, si nu doar ca veti cumpara mai putina apa dar si timpul dupa cumparatul ei scade, si mai scade si gunoiul de dus.
Cu mancarea, noi planuim pe saptamana, nu pe zi – fac in ce ordine ne iese.
Pup! sanatate multa!
Momentan beau doar eu din cana. O mai folosesc pentru apa folosita la gatit si pentru filtrul de cafea. In toate comentariile am vazut ca oamenii spun ca apa are gust de ‘izvor’, ‘fantana’ etc dar tot mi se pare ca are gust de chiuveta. Acum nu stiu daca am nimerit un filtru prost, daca nu l-am pus bine si nici nu am stat sa degust din 2 pahare sa pot trage o concluzie mai educata, momentan sunt la prima impresie.
O sa incercam sa gatit si noi mesele macar pe 2-3 zile dar mai avem pana ajungem acolo 🙂
Marius recently posted…Poartă mască!
am de 8 ani si niciodata nu mi-o iesit gust de izvor. Mie imi seamana la gust cu apa de la Fantana/Cumpana/Cristalina etc ce aveam la firma in Bucuresti – dar nu cu Dorna sau Bucovina (de e. bucovina nu era mereu pe gustul meu fiind prea bagata in minerale).
O sa testez intr o zi, sa beau din mai multe pahare diverse branduri de apa + cea de la chiuveta. Pana acum am fost ocupat cu reamenajarea balconului.
Marius recently posted…Copiii văd efectele pozitive ale pandemiei: timpul petrecut în familie
Au scazut si la noi cheltuielile, in sensul ca online nu comand deloc,imi este frica si de colete,iar la magazinul de langa casa merg o data la 2 saptamani,incerc sa ma descurc cu ce am in casa…in rest ,e ca si inainte, eu oricum nu prea ieseam nicaieri,mancare nu comand…
mie asa imi e a ma duce la magazine…taman acu’, cand e interdictie ma mananaca undeva de parca as vrea flori, as vrea nu stiu ce :)))
Si la noi au scazut cheltuielile casei dar si venitul meu s-a micsorat (concediu cf Ordonantei de urgenta pt copii sub 12 ani unde voi primi 75% din salariul de baza), al sotului ramand la fel. In schimb nu mai platim After-ul copilului, economie la benzina, in conditii normale sotul ma ducea pe mine la serviciu apoi copilul la scoala, ocolind orasul sa ajunga la job ul lui. Apoi la piata ajungem rar, o data pe saptamana cu lista sotul (daca merg eu, ma abat foarte tare de la lista).Incercam sa consumam de prin congelator ce acem si camara.Fiind acasa am doar grija pachetului sotului, eu si copilul mancam ce gatim, sau ce e prin frigider. Asa daca eram la birou trebuia sa imi pregatesc ceva separat, o salata cu ceva gratar, ecentual.Incercam sa economisim, avand in vedere ca sigur va urma o criza economica. De comandat nu am mai comsndat nimic, gen haine, incaltaminte, desi ma batea gandul cand mai primeam atentionari de la diverse site-uri cu reduceri sau promotii, dar am zis ca nu imi trebuie si asa am doi saci de haine stranse pentru a le da.Acum stand acasa, am inceput sa ma gandesc ce bine ar fi fost daca stateam la casa (si pentru noi si pentru copil), am fi si plantat ceva, stateam si la aer si faceam ceva util, aveam propriile noastre verdeturi si legume, mancam sanatos si ne si aeriseam. Asta e un vis, casa la curte cu putina gradina. Pentru asta ne gandim la un credit, desi in conditiile actuale o sa fie mai greu cred dar incercam in continuare incercam sa economidim.
Am uitat de afterschool – da, si asta a disparut de la noi.
Masina nu avem si abonamentul de transport era oricum platit deci nu vad diferentza…
La casa si gradina visam si noi dar din pacate costurile sunt peste puterea familiei, iar la o rata pe 30 ani cu 35% din venitul familiei nu ma bag, suntem deja in varsta…
Asa este, preturile sunt foarte mari, dar noi visam. Nici noi nu suntem foarte tineri, 43 de ani si eu si sotul dar ne zboara gandul la o casa, o gradina, un catelus pentru baiat…dar sa vedem ce credit am putea lua si in ce conditii. Poate scrii un articol pe tema asta…mutatul la casa, contractare de credit dupa 40 de ani, variante de luat in considerare, eventual cumpararea unui teren si amplasarea pe el a unei case modulare de lemn, costurile sunt mai mici cred comparativ cu o casa din bca sau caramida. Ar fi interesant de auzit mai multe pareri.
suntem fix de o seama.
Aveti accesibile case cu preturi accesibile? ca aici nu – iar mersul cu masina zilnic e boala curata pt noi… (timpii si poluarea in transport nu ne-au priit).
De case de lemn nu stiu nimic. Dar absolut nimic. Ce stiu e colegul din biroul vecin ce a incercat sa faca documentatia si proiect de casa noua si dupa o luna de sunat si umblat a renuntat la achizitionat pamantul…
Cred ca multi visam la case in perioada asta de carantina …
Marius recently posted…Poartă mască!
Ma bucur ca suntem de o seama, inca tinere:).Pai sunt variante, in oras gasesti case batranesti de chirpici, demolabile,pamant ff putin undeva la 60000-70000 euro, cele mai ieftine, case gen vile, locuibile, pamant putin, sume de la 100000 de euro in sus. Apoi mai sunt case noi construite cu loturi cam la 500 m, in apropierea orasului de la 50000 euro si urca pretul…doar sa te muti. Noi am vrea aproape de oras, baiatul este la scoala, noi avem serviciile in oras, dar si astea sunt scumpe pentru posibilitatile noastre. Cu cat creste distanta de oras cu atat sunt mai ieftine si casele si terenurile,si cu teren in jurul casei mult mai generos. Pentru noi singura varianta este creditul, de nevoi personale dar banca impune o limita, parca 20000 euro, returnabil in 5 ani, dobanda maricica, nici nu mai tin minte.Iar pentru credit imobiliar, nu se accepta variante cu case vechi batranesti. In privinta caselor de lemn, am citit si eu cate ceva, nu ma pricep foarte bine.Pentru montarea unei casute de lemn, trebuie sa ai terenul si fundatia sapata, apoi pretul depinde pe ce dimensiune doresti ca si suprafata. Ce am vazut eu unele simple fara etaj cu vreo 3 camere nu ar fi foarte scumpe….si arata foarte bine. Inca studiez piata…ma uit, dar zilele acestea tot mai mult ne-am gandit la varianta achizitionarii unei case…dar sunt atat de scumpe:)
Noi am cumpărat la 50 ani cu credit pe 17 ani. Foarte mica diferenta lunar intre credit pe 21 de ani si unul pe 17. Dar e drept ca salariul meu (functionar) abia ajunge pt mancare. Sotul inca lucreaza, deși are colegi la somaj parțial. Eu stau cu copilul, pentru moment plătită 100%.
Confirm ca sa fii la casa e minunat. Iesim in gradina, acum fac salata din ierburile sălbatice si mirodenii ce cresc pe acolo, am si semănat si in curând o sa iasa diverse, am rasaduri. Plus: gainile cu 3 oua proaspete zilnic. A fost visul nostru si dintotdeauna mi-am dorit să fim cat se poate de autonomi alimentar. Nu stiu de unde asa idei pe mine, dar uite ca acum e ca si cum m-aș fi pregătit pentru asta.
Acum profităm, cu atât mai mult cu cât toata ziua suntem afara si ne uitam ce a mai iesit nou. Avem si o căsuță pt albine sălbatice, chiar azi am ne uitam ca au inceput sa o ocupe si e un du-te vino pe acolo. Deși casa noastra e mica, zilnic sunt recunoscătoare si ma gandesc ca nici nu mi-ar trebui mai mare.
Pe cand doar visam la ea am vazut o emisiune despre case de lemn si m-am tot interesat despre subiect, doar ca la noi asa de scumpe sunt terenurile , ca mai bine îl iei cu tot cu casă. Bine, zic la noi ca eram si saraci si cu pretentii: zona pariziana, langa gara, la 10 min de centru de mers pe jos. Pana la urma am gasit exact ce am dorit. Sunt firme romanesti care fac asta si le exportau aici, ei se ocupau si cu instalarea casei. Trebuie doar sa cauti bine si le găsești, la vremea respectivă găsisem ceva firma. Tot ceva care ma tenta era sa iti faci singur casa, din lut parca, era cineva in Romania , cred ca era străină si se instalase ea in sălbăticie, parca organiza si ateliere.
Elena recently posted…Gainile noastre la un an
Ma gandeam aseara cand mi-am măcinat cereale cu moara electrica si apoi am făcut duș la 11.30 ca sa stai la casa vine cu marele avantaj de a avea liniște. Nu te mai deranjează chefurile vecinului si nici cei care își renovează apartamentul. Si stai linistit cand iti vin prietenii in vizita si stai de vorbă pana noaptea, când țopăie copiii, când pui robotul de bucatarie la 10, la 11 și cand ai chef. Si pui rufele sau vasele la spălat peste noapte, când curentul e mai ieftin.
aici se renoveaza la greu, constructorii nu sunt opriti.
Faceau niste chefuri vecinele de deasupra de se zguduia blocul. Si țigările fumate pe balcon le aruncau si picau la noi peste ghivecele mele cu busuioc si altele. Odată a venit tata o lor si sa isi ceara scuze si sa imi ceara informații despre amploarea deranjului, ca fetele faceau chefurile cand parintii erau plecați si tăceau malc… Dar le-a pârât un vecin.
Elena recently posted…Gainile noastre la un an
Faceau niste chefuri vecinele de deasupra de se zguduia blocul. Si țigările fumate pe balcon le aruncau si picau la noi peste ghivecele mele cu busuioc si altele. Odată a venit tatal lor sa isi ceara scuze si sa imi ceara informații despre amploarea deranjului, ca fetele faceau chefurile cand parintii erau plecați si tăceau malc… Dar le-a pârât un vecin.
Elena recently posted…Gainile noastre la un an
Ne-au scazut mult cheltuielile (motorina, after, tenis, inot, meditatiile la mate, cumparaturi online neesentiale gen haine, pantofi etc.). Dar se pare ca au inceput sa ne scada si veniturile 🙁 nu cele salariale slava Domnului, dar la cele din chirii ni s-a cerut sa facem reducere si am facut, ca ce altceva poti face in perioada asta?….Si la mancare economisim, ca mancam mai putin in oras si mai putin fastfood (nu ca nu am mai avea pofta, dar si mie mi-e frica si de ambalaje, de cine a atins mancarea etc.). Am mai economisit si din vacanta planificata pt aprilie si evident anulata – banii pe cazare i-am recuperat complet (oare cineva vreodata mult timp de-acum incolo va mai rezerva cu no refund?), cei pe avion partial. A, si din curatenie, acum ne facem singuri curatenia saptamanala si pot sa spun ca e chiar placut sa avem grija personal de casuta noastra, nu stiu cat o sa ne tina entuzisamul dar deocamdata e bine asa…
noi am ramas fara chiriasi. Asta e.
De vacanta anulata nu mai zic nimic, dupa ce cateva sapt m-am contrat cu sotul intre Istambul, Sicilia, ISlanda, Azore, vad ca am ramas cu Acasa :))
La noi per total cheltuielile sunt aceleasi. Da, nu mai avem costuri cu cresa si after-school, dar sintem toti 4 acasa si cei mici mananca de rup :)))). Am senzatia ca nu fac altceva decat sa tot gatesc si sa spal vase. Si rufe, normal, ca sa nu ma plictisesc cumva. 🙂 Partenerul meu iese rar si putin, doar la un singur supermarket langa noi, care are de toate, insa nu este chiar ieftin, si noi mancam multe fructe si legume proaspete, iar astea costa sanatos, din pacate. 🙁 El manca zilnic bine la restaurantul de la servici, care nu era scump deloc si avea tot felul de feluri fancy. Pentru cea mare am platit acum un stage online, de cateva ore pe zi, de engleza, foarte fain de altfel, care a costat si ala, ca nah, nu vreau sa stea non stop cu nasul in calculator la jocuri sau la televizor. In rest, chiria si facturile vin toate la fel. Deci la noi nici o diferenta. In plus, m-am apucat sa comand flori si plante de balcon din cartier, dar la preturi modice (deci alea nu se pun :).
A, ca voi mancati din alte parti e mare diferenta si pica la tine. La mine e acelasi mod de viata – de multi ani gatesc cine si pranzuri pachete (salatele putem sa le consideram gatit, da? :D) aproape 100% si dinainte, asa ca la mine tot ala e efortul – acum pt protejare imunitate si pt ca tiroida mi-a facut niste probleme ( de suparare si odihnit prost, cred) am devenit si mai draconica- si asa eram stricta :)))) .
Si am reinceput sa alerg. Am vrut cartier verde, boscheti unde sa alerg am – m-am intalnit si cu fostul sef si un caine m-a latrat -frraaaate, de la stat in casa am uitat ce frica am de caini :)))
Ooo, ce fain ca poti iesi! Si noi avem ditamai parcul langa noi, dar tot cartierul e acolo non-stop, plus politie la greu, amenzi, weekendul trecut au evacuat toata lumea la 6 dupa-amiaza pt ca nimeni nu pastra nici un fel de distanta….deh, la noi e aglomeratia mult mai mare decat la voi. Plus alta populatie. 🙂 De o luna numai in casa, incep in curand sa vorbesc cu cratitele si plantele. :)))
Legat de mancatul la servici, depinde si de conditii. Unde lucreaza al meu (si unde lucram si eu de altfel) nu exista bucatarie, doar restaurant, nu vine nimeni cu mancare de acasa. Deci nah, faci ca restul lumii sau nu mananci deloc pana la 7 seara cand ajungi acasa. 🙂
Sa te investighezi de tiroida (langa tine sunt super specialisti). Din ce stiu eu de la mine, decregula problemele apar pe fond ereditar, nu prea are treaba cu stresul sau nedormitul. Multa sanatate, sa fie bine! Eu inghit eutirox de ani de zile si anul asta trebuie sa fac o biopsie, posibil si operatie….:( not pleasant.
dada, sunt din familie cu spectru auto imun: astm, alergii, tiroide de nu stiu care, diabet de nu stiu care, lupus, reumatoide, egzeme etc; toate vin din predispozitie ereditara si toate colcaie in familie la mine. De 10 ani sunt cu analize la zi si viata in regim auto-immune protocol – partea buna e ca analizele ies impecabile, ca ma simt impecabil, imunitate buna de nu am mai avut nicio raceala. Somnul si emotiile puternice impacteaza sistemul endocrin (sunt mai multe analize pe partea asta, de la suprasolicitare endrocrina pana la adrenal fatigue etc). Fara analize proaste nu ma trimite medicul la endocrinolog aiurea, dar de fiecare data cand ma vede ma intreaba de tiroida (ghinion sa fii prietena cu dr si sa vada toate defectele la prima rotatie din profil 😀 😀 😀 ) partea buna e ca primul semn ca analizele o iau la vale sunt gandurile negative si pesimism si revin la ‘calea cea dreapta’ hahahaa cum suna .
Pfoai, pai atunci eu, nedormita de mai bine de un an, inseamna ca-s mumie in devenire. :)))) De emotii puternice nu mai zic, ar trebui sa ma apuc sa imi scriu memoriile. :))))
In teorie e super ce zici tu, in practica aproape imposibil de aplicat totul. 🙂 Dar, daca tie iti iese, grozav, nu pot decat sa ma bucur! 🙂
nu ies toate din teorie dar merita tot efortul. Merita.
Mie mi a plăcut situl acesta chiar daca e comercial explică bine :https://www.laboratoiresbimont.com/dossier-energetique-medecine-chinoise/emotions.htm
Ah, si uitai sa adaug – cumparai si ceva chestii creative (ce sa facem, de o luna in casa?), respectiv niste boluri de ceramica si vopsele ca se la pictam. A fost fain, dar nah, totul costa. 🙂
azi ma apuc sa cumpar.
Lasa ca ne-a venit factura de la aparatul dentar al fetei: 650euro. Ce nu am dat pe altele, dam pe asta. Si mai are nevoie de inca 2 alte aparate dentare.
Da, am tot citit ca aici aparatul dentar cam costa minim 3,000 per total. Dar, daca e necesar, mai bine acum decat maj tarziu. Am amice in Romania care se chinuie cu ele la peste 30 de ani, plus chestii extra – gen pivoti in cerul gurii…
La Saint Luc mergem, dupa ceva cautari se pare ca e cel mai convenabil ca pret (si aproape), estimarea lor e undeva pe la 2 mii si ceva, asta e prima runda. Hac.
Voua in Belgia nu va ramburseaza aparatul? La noi cu securitatea socială și mutuală n-am scos nimic din buzunar.
Dar la fata mai mica nu as vrea sa ii mai punem sistem traditional, ci stiu pe cineva care a avut ceva dispozitiv din cauciuc pe care trebuia sa il poarte acasă si sa faca zilnic ceva exerciții cu ala si doar atat.
Elena recently posted…Gainile noastre la un an
nope, doar un procent din consultatii, asa ca acum 2 ani, cand dentista a zis ca ‘sunt semne proaste’ am facut o asigurare in plus si care acopera intr-un prag de X sute de euro anual, si am impartit vizitele de consultatii si aparatele in asa fel incat sa fie unu intr-un an, urmatorul in octombrie cand incepe anul urmator etc.
Problema e ca sunt 2 probleme: unu, ca nu are ‘muscatura’ aliniata si a 2a ca sus nu are loc pt toti dintii si unu e in exterior si cativa oblici.
Am cautat si intrevat cativa parinti si vreo 2 medici si am fost trimisi de toti la clinica universitara de peste drum, sistemul privat neffind cu nimic prejos, doar ca mai are si doctorul si rezidentul la admirat dintii ei (si uneori programari amanate ca apar urgentele din spital…)
Cred ca dpdv calitate e chiar mai bine la spital universitar.
echipa medicala de aici e f. buna. marea problema ca programarile sunt la ore cand trebuie sa iau liber de la munca pt ca diminetile medicii sunt in operatii si serile sunt in cabinete private – pana acum am avut noroc cu sotul ce lucreaza de acasa si s-a dus el la scoala sa ia copila si sa o duca la spital si inapoi- e drept ca toate sunt pe raza de 1 km de casa, plus ca mai intarzie medicul ( e drept ca si la cabinetele particulare ni se intampla…)