Cum imbogatim solul din ghivece si jardiniere

Am primit intrebarea asta de la prietene. Zilele astea cu vreme asa frumoasa a dus mai multa lume ca de obicei sa petreaca gradinarind pe balcon. Pe alocuri achizitionarea de pamant nou fertil e imposibila, asa ca incepe sa fie refolosit cel care este deja si tare ma bucur de asta, chiar daca nu apreciez si conjuctura.

Dupa un an, pamantul din jardiniere este obosit si cu prea putini nutrienti. In gradina/padure ciclul natural de frunze uscate/iarba uscata/gaini / rame imbogateste natural cu nutrienti solul dar asta nu e posibil asta si in ghivece – mai trece o cotofana pe la noi prin balcon dar m-ar deranja rau sa vad ca se gainatzeaza fix in petuniile mele. Asa ca se vede usor ca pamantul nu mai e negru negru ci gri, pe alocuri capata o  crusta alba (de la sarurile din apa de la robinet), si e nisipos/faramicios fiind lipsit de humusul gras.

Cum il imbogatim? cu surse de carbon si resturi vegetale. Ce am incercat si aparent a functionat bine acasa:
– carton. Pun pe fundul ghiveciului si adaug peste pamantul vechi. Merge folosit carton de la cutii necolorate, de la cutiile de oua (ala necolorat evident), ala din interiorul hartiei igienice. Nu puneti doar la baza, puteti adauga si treptat ceva carton maruntit (inmuiati-l in apa, si in cateva minte devine usor de incorporat in sol)
– rastorn ghiveciul vechi si curat vechiul pamant de radacini si resturi, arunc radacinile si pamantul care imi ramane il amestec intr-o galeata/lighean  ( unde se poate 😀 ) cu resturi vegetale: frunze obosite de la salata sau de la ridichi dar bine maruntite, coji de banane maruntite (fara numar faranumaar, bananele contin potasiu si asta ajuta sa dezvolte plantele) , cateva linguri de epsom salt ca sursa de magneziu, zat de la cafea (stiu ca se spune ca modifica ph-ul dar in cantitati moderate face bine iar schimbarea ph-ului e temporara pt doar 2 maxim 3 sapt asa ca am adaugat tot zatul colectat din ce bea sotul din ultimile zile plus udat pamantul cu apa in care spalam cescutza lui de cafea) , coji de dovlecel si morcov si castravete si mar la fel de bine maruntite. Maruntirea asta are o importanta si de aia o repet sa nu o sariti: va grabi descompunerea si aduce la omogenizarea pamantului.
-resturi si frunze de urzici. Si astea maruntite. Cred ca e planta cea mai complexa ce poate fi folosita asa de usor in gradina dar si in mancare. Poate fi si resturile de la urzici gatite, inclusiv apa de la fierberea lor (desi apa aia e buna de baut, rece, cu putina miere, e ajutatoare pt cei cu tuse si probleme respiratorii)
-fertilizanti din comert. Desi daca tot ajungeti in supermarket, luati si voi  un sac de pamant nou nu sariti la fertilizanti si amestecati pamantul no u cu ala vechi, undeva la 50% 50%
-umezesc solul asta si amestec de 2-3  ori pe zi ( sunt acasa, ce o sa fac toata ziua daca nu sa amestec in pamant? da, mai stau ce stau tolanita la soare pe scaunul din balcon dar mai si ma ridic sa amestec la pamant cam ca in mamaliga).
-udat cu apa in care spal carnea. Apa asta contine resturi de sange si anumite minerale. Atentie, cu apa rece de la spalat sangele, nu cu fierbinte ca are si urme de grasime – cum noi deseori avem carne de tzara si taiata artizanal, carnea are mult sange asa ca o spal in 1-2 ape, sau las la dezgetzat in ligheanul cu apa – asta e o apa perfect de udat
-apa in care spal legumele si fructele, resturile de smoothie. De obicei le spal intr-un castron mare asa ca am cu ce. Deseori am legume si fructe bio asa ca nu am de ce sa ma ingrijorez ca ar fi apa cu pesticide sau cine stie ce.
-resturi de bere sau de iaurt.  Ambele contin probiotice utile solului, asa ca bea rar sotul o bere dar eu ii scurg sticla la flori… merge si apa cu care clatesc paharul de bere/castronul de la iaurt.

In 2-3 zile pamantul amestecat asa e numai bun de folosit, desi nu o data am pus direct fara sa il las sa astepte, si udat cu ce aveam de udat ocazional (resturi de bere, resturi de cafea, resturi de iaurt si apa de la clatit recipientele acestora) si dupa aia.

Intr-o zi o sa imi iau rabdare si o sa pozez ce am semanat (iar am sarit calul, dar nu e bai, impart si la vecine si prietene). Nu mai am gradina inchiriata dar  tare am inverzit balconul …

24 thoughts on “Cum imbogatim solul din ghivece si jardiniere”

  1. Asa mult loc ai pe balcon de ti-ai pus si plante? Se vede ca te pasioneaza muult subiectul asta, articolul tau e foarte detaliat, contine o multime de informatii. 🙂 Mi-ar placea si mie sa am gradina cu tot felul de chestii – gen castraveti, rosii si alte legume – dar daca mai gandesc mai bine, mai mult parca as vrea plante ornamentale. :))
    Amy recently posted…Amy face magie – decoratiuni din fetru pentru copiiMy Profile

    1. am cumparat aprt asta influentata de balcoane: 2 balcoane de 7m si largi de peste 1m. Si daca m-oi muta, asta o sa fie un criteriu.
      Am si flori (petunii, lalele), dar majoritar condimente (menta, rozmarin, ghimbir, spanac, leustean, patrunjel, chive, usturoi si ceapa verde etc) . Rosii nu mai pun, castravetii se intind fain si repede si sunt decorativi si florile sunt elegante. Sunt in zona geografica de nord, frunzele cresc bine aici.

  2. Si eu refolosesc pamintul vechi punind in el carton si diverse coji de la fructe si legume inclusiv pamint nou dar, nu-l folosesc imediat ci il las citeva saptamini amestecindu-l din cind in cind cu o paleta de lemn.
    Apa de la spalat carnea, zat de cafea nu mai pun ca m-am umplut de musculite si a trebuit sa schimb pamintul in toate ghivecele!

    1. musculitele vin la chestii dulci, asa patii de la compotul de visine cu zahar 🙂
      Acum mi-a dat sotul 2 sticle de bere expirate amandoua. Asa generozitate e de apreciat 🙂 – deseara ii decorez cina cu o frunza de ceapa extra 😀

  3. Gand la gand cu bucurie a venit articolul tau. Asta ma preocupa de cateva zile si ma gandesc ce as putea pune in balcon, ce plante bune pt mancat. Am niste pateunjwl, luat un ghiveci de la Mega, l am tuns si am vaxut ca i- au dat iar frunzulite, am mai pus intrnun bol cu apa niste resturi de pastarnac si morcov, pastarnacului i au dat deja frunzulite, morcovul nu a avut succes, am pus niste catei debusturoi intr- o jardiniera, deja doua fire se vad din pamant iesite. As fi vrut sa pun mai multe dar am balconul extrem de mic si e si pe nord pozitionat, nu prea am soare deloc. O sa incerc sa cumpar niste seminte de plante aromaticez sa vad ce merge. De cumparat am cumparat pamant, desi arunc mereu coji de fructe, legume si carton….imi e frica de rame in casa:), desi ar fi mers facute compost.Si inca o preocupare pe care o am cu statul in casa, ma gandesc sa pun diverse seminte la germinat…poate incerc cu linte, seminte de dovleac. Cred ca sunt sanatosi germenii din diverse seminte…o sa incerc sa vad ce iese.

    1. Ai inceput bine pentru un balcon spre nord; iar ideea de a salva radacinile de patrunjel e f. buna si gratuita.
      La pastarnac si morcov avui si noroc si ghinion asa ca renuntai, dar la usturoi am o gramada de frunze si mi-e mila sa il mananc 🙂 . La ceapa de departe e cel mai mare succes, nu mai cumpar ceapa verde de mult timp – cum pun doar 2-3-4 frunze la orice salata, le tai si se descurca ea pe mai departe. Am plantat pana si cepele mici mici ce le-am dezbracat de coaja pentru a inrosi ouale de Paste si acu’ ce frunze faine dau.
      Decat sa iei seminte la aromatice, iti recomand sa recuperezi ramurele si sa le pui in apa la incoltit. Ieftin si mai rapid.
      Germenii de linte sunt cei mai usor de produs, cei mai gustosi mi se par cei de ridiche. Incearca, ce pierzi? 2 linguri de seminte? Eu sunt de parere ca cel mai mare defect n u e sa incerci si sa ratezi, ci sa ramanem in asteptare nefacand nimic – asa ca aici esti in locul potrivit.

    2. Nu miroase apa de carne?
      Eu am mult busuioc, toamna strang semințele si le seamăn primavara, acum am o nouă tură de plantute. La fel fac si la pătrunjel.
      Cafea pun de zor la cei 2 lamai, ca stiu ca lor le place solul acid, dar la restul nu îndrăznesc.
      La rucola ii mergea bine la ghiveci (balcon spre vest): o tundeam si aveam tot timpul frunzulite.
      De cand cu statul in casa mi-am pus tot la 2 zile seminte la germinat. Noua tare ne plac: broccoli, fenugrec, ridichi, muștar, rucola. Le amestec.
      Am incercat lucerna sau alfalfa dar o fi sănătoase, însă n-au gust bun. Si linte am avut într-o vreme, luată în amestec cu altele. Floarea soarelui e f buna, doar ca trebuie seminte de calitate, ca cele sparte nu incoltesc. Si secara cica e sănătoasă, dar n-am incercat.
      Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

      1. deloc, ca e dilutie mare si cantitate mica.

        La germinare nu am ajuns asa departe ca tine. Vazui de prin Alaska familii care iarna lunga si lata isi germinau cantitati mari si erau f.multumiti.

  4. Da, ca si eu cand am inceput sa stam închiși în casa si in afara de buruieni din iarba nu aveam alte verdeturi, am inceput sa fac toata ziua seminte germinate sa îmbunătățesc salatele.
    Ce nu creste la ghiveci: rubarba. Atata de mult ne place, încât am incercat pe când aveam balcon. De cand suntem la casa avem deja 3 plante maricele si am mai semănat inca, mi-au iesit 7 plantute din care sigur sigur vreo 2-3 plante tot ies. O sa avem padure de rubarba 🙂
    E fain ca aveti asa balcon mare. Noi si aici la casa avem un mic balcon pe care il folosesc la maximum.
    Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

      1. 🙂 Vrem sa plantam cu timpul de-a lungul unui întreg gard 🙂
        Doar ca rubarba am descoperit-o dupa ce am venit aici . La fel si leurda, am descoperit-o in vacanta in Pădurea Neagra, tot cautam in dictionar si nu găseam Barlauch. La noi in casa asa si i-a rămas numele, leurda am aflat mai tarziu ca i se zice.
        Chiar azi am facut blette cu urzici , urzicile din gradina. Si ma gandeam cum am descoperit noi blette asta acum vreo 5 ani (nu stiu cum ii zice in romaneste oare sfecla furajera?!). La început timid: ii foloseam doar frunzele, în amestec cu spanac. Apoi am inceput să folosesc si tulpina aia groasă. Acum e ingredientul principal, o folosesc in totalitate frunze-tulpina si bag si urzici cand am, in completare.
        Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

        1. in copilarie la noi frunzele astea erau asa de desconsiderate…daca ar sti mamaie cate balarii mananc eu acum…
          Leurda si untisorul le-am izolat in Bucuresti. In copilarie se numeau simplu: ierburi, si alaturi de urzici le uram pe toate. Ce fraier copil eram!
          Sfecla, dada. Sau perpetual spinach :). Seamana-ti si sfecla rosie. Mi se pare ca are frunzele tinere mai fragede si mai gustoase. Tot nu pun tije sau radacina, frunzele le frec putin si bag in mancare. La urzici adaug si 2 cartofi fierti, fierb urzicile 4-5 min, un usturoi, si apoi blender. Cu mamaliga, evident

        2. Elena – in UK la blette ii zice swiss chard, aici se gaseste la toate supermarketurile, eu de obicei o pun in ciorbe sau cand fac spanac cu lapte. nu stiu de ce pana acum nu am gatit niciodata urzici, de fraiera (vb lui o femeie). o sa-mi pun swiss chard si in gradina, doar sa-mi termin de facut straturile. primul an in care incerc sa cultiv cate ceva si sunt f entuziamata! deja mi-am facut in casa tot felul de rasaduri: rosii, castraveti, dovlecei, fasolica, ardei iuti, ierburi si multe flori. am afara in cateva jardiniere ridichi, salata, ceapa verde, patrunjel si leustean – dar cresc f f f incet desi am avut vreo 2 sapt de soare si caldura… la loboda si leurda mult dorite nu am avut noroc nici cum, de doua ori am semanat si nimic nu a iesit … raportez inapoi in cateva luni sa vedem ce iese din rasaduri 🙂
          o femeie – multumin mult pt tipsurile astea de fertilizare a pamantului! super utile! spor mult si poate cateva poze cu plantutele cand ai timp 🙂

          1. O, cate ai acolo! Cu loboda n-am avut nici eu succes. Anul trecut am incercat tot felul de lucruri, anul asta am redus din ele, eliminând ce nu mi-au ieșit. Pt rosii am citit ( si e si logic) ca cel mai bine iei semințele din roșiile care ti-au crescut bine si sunt productive, deci is perfecte pentru solul de la tine si conditiile de la tine. Cred ca ideal e asa cam pentru tot ce cultivi anual. Anul asta mi-am pus rasaduri din seminte cumpărate si nu par prea de treaba. Anul trecut am săpat un șanț unde era peluza, am plantat rosiile , dar recolta abia am avut cateva…deci nici vorbă de seminte. Dovleceii au facut doar flori nici macar un dovlecel, iar puținii castraveti erau amari. Ardei nu s-au facut nici unul. Asta iti mai taie din avant 🙁 Dar nu ma las. Am cumparat seminte de castraveti si dovlecei de la alta sursa si am pus rasaduri. Ardei nu mai încerc. Anul asta vad ca o sa avem capsuni, anul trecut aproape deloc.
            Eu nici macar nu le fierb blettele : le înăbuș rapid cu niste usturoi, pun o lingura de hrean ras deasupra si gata mâncarea.
            Nu-mi plac urzicile (trauma din copilarie), de aia le bag printre altele de obicei. La supa le bag in cea de creson, în care pun si cate un cartof. Sau le fac înăbușite , cu mult hrean, ca sa le acopar gustul. Imi imaginez ca putini copii exista care sa mănânce frunze 🙂
            Elena recently posted…O reteta de paine cu drojdie si 3 retete de paine cu maiaMy Profile

  5. Interesante informații. Voi folosi câteva. Mulțumesc.
    Am citit și am recitit. Nimic despre cojile de ouă, tocmai acum când am strâns o mulțime.
    Eu sunt cu experimentele. Am avut roșii la ghiveci(sper să mai am), am avut fasole urcătoare la jardinieră, acum plantez niște semințe de ardei kapia. Florile sunt cele pe care le am de mulți ani și s-au cam înmulțit. Pământul e luat dela Dedeman, anul trecut (pt roșii, pt flori, mraniță). Am spus tot. 😀
    vax-albina recently posted…Despre reguliMy Profile

    1. nu ma pricep la cojile de oua dar sunt multi care folosesc.
      La rosii si la ardei am renuntat, sunt mai la nord decat unde se agata romania in cui, dar intr-o zi ne vom muta aproape de Mediterana …

  6. resturi de la diverse fructe si legume folosim si noi pentru solul din gradina si da rezultate foarte bune. Vara sunt mai greu de strans pentru ca la noi gradina nu e vecintatea casei, ci ceva mai departe, si trebuie stranse aceste resturi care se strica destul de repede din cauza temperaturilor mari.

  7. Asta deja este alt nivel. Eu abia acum am inceput sa apreciez balconul. Pe cel mare l am eliberat de rufe, am cumparat un uscator si l am suprapus pe masina de spalat rufe. Cea mai buna investitie din ultimii ani!
    Avand loc liber si ducand lipsa naturii am plantat capsuni, ardei, rosii, mazare, fasole. Balconul este din ce in ce mai verde, o adevarata placere sa bei cafeaua acolo.
    As vrea si pe exterior sa pun ghivece dar nu ma incumet sa chem acum un mester sa mk sudeze sau sa gaureasca placa de beton. Sa ne mai lamurim cu covidul si apoi …
    Marius recently posted…A doua naștere naturală. În pandemie. Ce a fost diferitMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge